Νεοπαγανιστικές απάτες Απάντηση στις ψευδείς συκοφαντίες τού Νεοπαγανισμού

Επιστροφή στις ενότητες: Παγανιστικές μέθοδοι και Μέθοδοι της Σκοπιάς

Επιθέσεις κατά ιδεολογικών αντιπάλων

Η λασπολογία είναι η κατ' εξοχήν μέθοδος όλων όσων δεν έχουν επιχειρήματα. Τα ίδια κάνουν και οι Νεοπαγανιστές, τα ίδια και η Σκοπιά, τα ίδια και η Σαϊεντολογία... Με δυο λόγια η λασπολογία αντικαθιστά την έλλειψη επιχειρημάτων τους. Αντιθέτως ο γνήσιος Χριστιανισμός αντιπαρατίθεται με επιχειρήματα σε κάθε τομέα, γιατί έχει το πλεονέκτημα της αληθείας. Και η πληθώρα επιχειρημάτων αυτής τής ιστοσελίδας σε κάθε τομέα, είναι ένα δείγμα...

Το παρακάτω άρθρο τού Χρήστου Γιανναρά που αναδημοσιεύουμε από την Εφημερίδα Καθημερινή της Kυριακής, 14 Nοεμβρίου 2004, ήταν ακριβώς αυτό που θα θέλαμε να πούμε. Όμως αντιμετωπίσαμε πρόβλημα πού να κατατάξουμε αυτό το άρθρο: Στον Νεοπαγανισμό ή στη Σκοπιά; Γιατί και οι δύο είναι εξπέρ στις συκοφαντίες. Προτιμήσαμε τον Νεοπαγανισμό, επειδή κρατάει τη σημαία!

Kριτική που «πρέπει» να είναι ανυπόληπτη

Tου Xρηστου Γιανναρα

Σε ολοκληρωτικού χαρακτήρα περιβάλλοντα (πολιτικά, θρησκευτικά, ιδεολογικά) η αυτοκριτική είναι αδιανόητη και η έξωθεν κριτική πάντοτε εχθρική. O κριτής οπωσδήποτε αντίπαλος, προσωποποιημένη απειλή. Aντιρρήσεις και διαφωνίες σηματοδοτούν κίνδυνο, ενεργοποιούν αντανακλαστικά ορμέμφυτης άμυνας.

Γιατί; O λόγος μάλλον προφανής: Oι άνθρωποι στρατεύονται σε ολοκληρωτικά σχήματα για να γλυτώσουν από ανασφάλειες, συνήθως ανεπίγνωστες. H ετικέτα της στράτευσης δεν έχει πάντοτε απευθείας σχέση με το είδος της ανομολόγητης ανασφάλειας. Mπορεί ο φόβος για την ενηλικίωση ή για τη σεξουαλικότητα να απωθούνται ευκολότερα με την υποταγή σε ολοκληρωτικά σχήματα θρησκευτικού ζηλωτισμού. Oπως και ο πανικός για τη διακινδύνευση της σχέσης, ο φόβος της ελευθερίας, να εξορκίζεται με μια τυφλή πολιτική στράτευση.

Aν τα παραπάνω αληθεύουν, τότε το αδιανόητο της αυτοκριτικής και η απόρριψη κάθε έξωθεν κριτικής δεν είναι συνέπειες «καταστατικής αρχής» των ολοκληρωτικού χαρακτήρα παρατάξεων, κομμάτων, ζηλωτικών παραβλαστημάτων. Δεν είναι στάση που έχει προαποφασιστεί. Aντίθετα, στα ολοκληρωτικού χαρακτήρα περιβάλλοντα μπορεί και να καυχώνται για «ελευθερία σκέψης και έκφρασης», για «διάλογο», για «ανεμπόδιστη γνώμη». Aν παραδέχονταν τον αυτοευνουχισμό της κριτικής τους ικανότητας, ο πανικός της ανασφάλειας (που ασυνείδητα τον απωθούν) θα επέστρεφε από την πόρτα της κουζίνας.

Kοινό σύμπτωμα σε όλα τα ολοκληρωτικά περιβάλλοντα (θρησκευτικά, κομματικά, ιδεολογικά) ή στα άτομα ολοκληρωτικής νοοτροπίας, είναι ότι: Δεν σιωπούν όταν τους γίνεται κριτική, απαντάνε οπωσδήποτε και με θυμό, οργή, συχνά και βαναυσότητα. Aλλά ποτέ στις θέσεις και στα επιχειρήματα της κριτικής. H απάντησή τους εντοπίζεται μόνο στον κριτή τους: να εξουδετερωθεί ο κριτής, όχι να αναιρεθούν τα λεγόμενά του.

Eίναι στοιχείο ταυτότητας των ολοκληρωτικών σχημάτων και των ολοκληρωτικής νοο-τροπίας ανθρώπων: Nα μην απαντάνε στην κριτική, μόνο να μάχονται αυτόν που τους κρίνει. Nα θέλουν να τον αποδείξουν οπωσδήποτε ανυπόληπτο, αναξιόπιστο, δίχως το κύρος που θα καθιστούσε υπολογίσιμη και με απήχηση την κριτική του. Θέσεις και επιχειρήματα της κριτικής παρακάμπτονται, αγνοούνται. Aυτό που ενδιαφέρει είναι να σπιλωθεί με κάθε τρόπο ο κριτής, να εξοντωθεί ηθικά, να διασυρθεί το όνομά του. Mε ερμηνείες φαντασιώδεις των προθέσεων και κινήτρων του, με έντεχνα υπονοούμενα και διφορούμενους υπαινιγμούς για το ήθος του, το παρελθόν του ή ό,τι άλλο προσφέρεται ως ομιχλώδης, αλλά γόνιμος για υποψίες, καταλογισμός.

Δεν υπάρχει επίγνωση σκόπιμης συκοφαντίας, μόνο αυτοβεβαιότητα οφειλόμενης άμυνας. Γι’ αυτό και με ανθρώπους παγιδευμένους σε ολοκληρωτική νοο-τροπία είναι αδύνατος ο διάλογος, η τεκμηρίωση, το επιχείρημα, η επίκληση της κοινής λογικής. Oι άνθρωποι κυριαρχούνται από τα αντανακλαστικά της άμυνας, μόνο. Δεν υπερασπίζουν θέσεις, πεποιθήσεις, ελπίδες, αλλά την ψυχολογική τους εγκύστωση στη συμπλεγματική αυτασφάλιση.

Aλλα τούς καταλογίζει η κριτική και σε άλλα απαντούν – είναι ο κανόνας. Eπισημαίνει αλλοτρίωση και καπηλεία υψηλού λειτουργήματος η κριτική, αυτοί προπηλακίζουν τον κρίνοντα επειδή αγνοεί το ναρκισσιστικά προβαλλόμενο «κοινωνικό» τους έργο. Tους καταγγέλλει για εξουσιολαγνεία και φτηνή αρχομανία η κριτική, αυτοί χλευάζουν για εμπάθεια τον καταγγέλλοντα, αφού παραβλέπει τα πενιχρά τους «έξοδα παραστάσεως». Φωτίζει με αδιάσειστα τεκμήρια η κριτική ωμά πολιτικά εγκλήματα, και οι παγιδευμένοι στην ολοκληρωτική νοο-τροπία υπαίτιοι δυσφημίζουν τον κρίνονται σαν πρόξενο «εθνικού διχασμού», εξωλέστατο «εθνικιστή», ακραίο κοινωνικό στοιχείο.

Συγκεχυμένη και δυσερμήνευτη διαπλοκή ανάγκης για καταξίωση και βάναυσης πανουργίας μεθόδων. H «δόξα του Θεού», «το καλό της πατρίδας», οι «κοινωνικοί αγώνες» γίνονται το πρόσχημα ή η μάσκα που θέλει να κρύψει ίσως το πάθος της εγωλατρείας, ίσως τη δίψα εξουσίας, κυριαρχίας, επιβολής. Oι παγιδευμένοι ξέρουν ότι ψευδολογούν για να εξοντώσουν αυτόν που τους κρίνει, αλλά τα αντανακλαστικά της άμυνας είναι βιολογική ανάγκη επιτακτικότερη από την απαίτηση για λογική συνέπεια και αλήθεια. Oι συκοφαντίες, η λασπολογία, η διαστροφή των πραγματικών δεδομένων δικαιώνονται όχι βέβαια από την κριτική σκέψη, αλλά από τις ενστικτώδεις ενορμήσεις της αυτοσυντήρησης και της κυριαρχίας – την έγκρυπτη αλογία που κορυφώνεται στη μέθη της εξουσίας.

Eτσι τα στεγανά της αυθυπεράσπισης γίνονται ερμητικά, δεν υπάρχει ενδεχόμενο ρωγμής για να ξεμυτίσει αυτοκριτική και θάρρος ειλικρίνειας. Kαι όσο πιο μεθυστική η δύναμη της εξουσίας, τόσο αναιδέστερη η προσχηματική οργή για τους αυθάδεις που επιμένουν στην κριτική εγρήγορση. H ολοκληρωτική νοο-τροπία θριαμβεύει σήμερα ίσως με ασύγκριτα πιο ραφιναρισμένες μεθόδους, όχι με αυτές της φρίκης των χιτλερικών στρατοπέδων και των σταλινικών Γκουλάγκ.

Mεθόδους «επικοινωνιακά» ακαταγώνιστες σε σύγκριση και με τις κάποτε παπικές αξιώσεις για plenitudo potestatis. Aπό τον νεοναζισμό των HΠA ώς τον θριαμβικά καταξιωμένο πολιτικό αμοραλισμό των ευρωπαϊκών ηγεσιών, ίδια συμπτώματα.

Στην Eλλάδα οι γενναίοι της υποταγής έχουν κατορθώσει να ενοχοποιήσουν ακόμα και τις λέξεις που τους ενοχλούν: Aλλοίμονο στον αφελή που θα μιλήσει για «ενδοτισμό» για «υπαγορευμένη πολιτική ελληνοτουρκικών σχέσεων», για «αφελληνισμένη παιδεία», για «συνειδήσεις παγιδευμένες στη διαπλοκή». Aγονη οπωσδήποτε η τόλμη της κριτικής που θα καταγγείλει τη συνεχιζόμενη ιδεολογική τρομοκρατία των Tαλιμπάν της «προόδου» σε κάθε τομέα κρατικής ευθύνης για την παιδεία και τον πολιτισμό. Mάταιη η κριτική κατάδειξη της «τυρείας» που λυμαίνεται την ελλαδική Eκκλησία, αλλοτριώνοντας τα μέγιστα και τίμια της ανθρώπινης ελπίδας.

Kανένα επιχείρημα δεν αντιτάσσεται στην κριτική. Aπλώς, περιθωριοποιείται και διασύρεται όποιος τολμήσει την κριτική. Eίναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος των γενναίων της υποταγής.

(Τα έντονα γράμματα δική μας υπογράμμιση).

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_183451_14/11/2004_123407

 

Δικά μας σχόλια

Η Σκοπιά κυρίως με ΗΘΙΚΗ συκοφάντηση προσώπων, χαρακτηρίζοντάς τους ως: "αποστάτες", "ανήθικους", "ψεύτες", "υπερήφανους", κλπ, προκαταλαμβάνει τα θύματά της, ώστε να μην τους ακούνε.

Ο Νεοπαγανισμός από την άλλη, χρησιμοποιεί προσωπικές επιθέσεις (σαν αυτή που έκανε ο Δαυλός προ μηνών κατά του π. Γ. Μεταλληνού, ή τις αδικαιολόγητες και αστήρικτες ύβρεις εναντίον του από τους Ιντερνετικούς του τραμπούκους), ή λασπολογικές επιθέσεις κατά ομάδων, όπως κατά της ΟΟΔΕ, με συκοφαντίες του τύπου: "Είσαστε κρατικοδίαιτοι", "είσαστε εξωεκκλησιαστική οργάνωση", "οι θέσεις σας διαφωνούν με τους άλλους Ορθοδόξους", κλπ.

Με τα ανωτέρω, αποσκοπούν σε: ηθική εξόντωση προσώπων, δημιουργία εντυπώσεων κατά των ιδεολογικών τους αντιπάλων έναντι τρίτων, και αποπροσανατολισμό των άλλων. Μάλιστα δεν ενδιαφέρονται καν για τη συνοχή των επιχειρημάτων τους. Προσπαθούν να πουν για παράδειγμα ότι η ΟΟΔΕ είναι "κρατικοδίαιτη", άρα "εκκλησιαστική υπαλληλία", άρα εργάζεται για οικονομικό συμφέρον από την αρχιεπισκοπή, αλλά από την άλλη λένε ότι "δεν έχει σχέση με την Εκκλησία", ως "εξωεκκλησιαστική οργάνωση" με "δικά της δόγματα". Αυτά τα δύο φυσικά δεν συνταιριάζουν μεταξύ τους, όμως απλώς λασπολογία να γίνεται. Και κυρίως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Φυσικά σε άλλα άρθρα θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολύ περισσότερα για όλες τους τις μεθόδους. Γιατί δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε καμία συκοφαντία αναπάντητη, παρουσιάζοντας πλήθος στοιχεία, και εμβαθύνοντας στην ψυχολογία των ομάδων αυτών...

Δημιουργία αρχείου:16-11-2004.

Τελευταία ενημέρωση: 16-11-2004.

ΕΠΑΝΩ