Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Έρευνα για το κτιστό και το Άκτιστο

Βιβλία

Παπισμός

Οικουμενισμός

 
Κεφάλαιο 8 // Περιεχόμενα // Νεκρολογία

 

Η μεταστροφή μου στην Ορθοδοξία

Τού Επισκόπου Ναζιανζού Παύλου ντε Μπαγιεστέρ

 

Φωτογραφικό παράρτημα

Τιάρα

 

Ο πάπας Πίος Ι΄ (1903-1914) με τιάρα.

Η παπική τιάρα (triregnum) αποτελεί σύμβολο της πνευματικής και κοσμικής εξουσίας του παπισμού επάνω σε όλη την Εκκλησία και σε όλα τα κράτη του κόσμου.

Χρησιμοποιείται από τους Πάπες μόνο σε ειδικές τελετές, π.χ. κατά την τελετή της στέψεως. Φέρει περιμετρικά τρία στέμματα κοσμημένα με πολύτιμους λίθους και στην κορυφή έναν σταυρό τοποθετημένο επάνω σε μία υδρόγειο.

Η τιάρα με τα τρία στέμματα φορέθηκε για πρώτη φορά από τον πάπα Κλήμεντα Ε΄ (1305-1314) και για τελευταία από τον Παύλο ΣΤ΄ κατά την τελετή της στέψεώς του το 1963.

Έκτοτε κανένας Πάπας δεν φόρεσε τιάρα. Οι σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες ανάγκασαν την παπική έδρα να αποσύρει, όχι όμως και να καταργήσει, τα πλέον καταφανή σύμβολα της παπικής εξουσίας, προς αποφυγή έντονης κριτικής και σκανδαλισμό των πιστών της παπικής Εκκλησίας.

 

Στέψη του πάπα Παύλου ΣΤ ΄ (1963-1978).

Κατά την διάρκεια της τελετής στέψεως ο αρχιδιάκονος τοποθετεί την τιάρα στο κεφάλι του νέου Πάπα και λέγει την εξής ευχή: «Δέξε την τιάρα, κοσμημένη με τρία στέμματα, και γνώριζε ότι είσαι Πατέρας των Πριγκήπων και των Βασιλέων, Εξουσιαστής όλου του κόσμου, επίγειος Αντιπρόσωπος του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, στον οποίον ανήκει η τιμή και η δόξα εις τους αιώνας των αιώνων».

 

 

«Αccipe tiaram tribus coronis ornatam, et scias te esse Patrem Principum et Regnum, Rectorem Orbis, in terra Vicarium Salvatoris Nostri Jesu Christi, cui est honor et gloria in s.cula s.culorum».

Μετά τον Παύλο ΣΤ΄ η τελετή στέψεως αντικαταστάθηκε (δεν καταργήθηκε) από την τελετή της Εγκαθιδρύσεως της Υπέρτατης Παποσύνης (Inauguration of the Supreme Pontificate).

 

 

 

Ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ ΄.

Η άρνηση των τριών τελευταίων Παπών να φορέσουν την τιάρα δεν αλλοιώνει καθόλου τις παπικές φιλοδοξίες και κακοδοξίες. Τα κύρια δόγματα του παπισμού, το πρωτείο και το αλάθητο, εκ των οποίων απορρέουν όλες οι ορατές συμβολικές παρεκτροπές, παραμένουν παντελώς αναλλοίωτα.

Γιατί; Για τον λόγο ότι τα δύο αυτά δόγματα είναι οι δύο στύλοι επάνω στους οποίους στηρίζεται το παπικό οικοδόμημα. Η κατάργησή τους αυτόματα επιφέρει την κατάρρευση του παπισμού.

 

Το έμβλημα του παπισμού

Η τιάρα δεν χρησιμοποιείται πλέον από τους Πάπες, εξακολουθεί όμως να υπάρχει στο έμβλημα και στην σημαία του Βατικανού ως σύμβολο της κοσμικής εξουσίας του παπισμού.

 

 

Ο πρώτος επίσκοπος του Kenge Αφρικής Franz Hoenen ασπάζεται τον πόδα του πάπα Παύλου ΣΤ ΄ (1965).

Έκτοτε και αυτό το έθιμο ανεστάλη (άχρι καιρού).

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε στον σεβασμιώτατο επίσκοπο Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομο, ο οποίος μας παραχώρησε την φωτογραφία. Ίσως να είναι η μοναδική φωτογραφία του είδους της που κυκλοφορεί σε ολόκληρη την υφήλιο.

 

   

 

 

Ο φορητός παπικός θρόνος (sedia gestatoria).

Αποτελείται από μία πολυθρόνα επενδεδυμένη με μεταξωτό ύφασμα, στηριγμένη σε μία βάση που έχει δύο κρίκους σε κάθε γωνία, δια των οποίων διέρχονται δύο στύλοι. Οι στύλοι μαζί με τον θρόνο βαστάζονται από δώδεκα palafrenieri, ντυμένους με κόκκινες στολές. Συνοδεύεται από δύο μεγάλα ριπίδια (βεντάλιες) φτιαγμένα από λευκά φτερά στρουθοκαμήλου. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Α΄ (1978) ήταν ο τελευταίος που χρησιμοποίησε την sedia gestatoria. Έκτοτε αντικαταστάθηκε από το αυτοκίνητο (popemobile).

 

 

 

Οι γονείς του πατρός Παύλου Ballester, Francisco και Maria.

 

 

Ο πατήρ Παύλος ως επίσκοπος Ναζιανζού.

 

 

Ο πατήρ Παύλος ως αρχιμανδρίτης.

 

Ο ναός της αγίας Σοφίας στην πόλη του Μεξικού. Κτίσθηκε με την πρωτοβουλία και την φροντίδα του πατρός Παύλου.

 

Το φέρετρο με το λείψανο του πατρός Παύλου τοποθετείται στον τάφο.

Κεφάλαιο 8 // Περιεχόμενα // Νεκρολογία

Δημιουργία αρχείου: 6-8-2009.

Τελευταία ενημέρωση: 6-8-2009.

Πάνω