Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Αρχαιολογικά

Ανακαλύφθηκε πιθανώς ο Ναός των Αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα στη Γαλιλαία * Ισχυροποίηση της Βιβλικής χρονολογίας της βασιλείας του Σολομώντα με C14 * Σπίτι από την εποχή του Ιησού ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Ναζαρέτ * Η πτώση τής Ιεριχώ * Βρέθηκε κυβερνητικό κτίριο του Δαυίδ * Απροσδόκητη ανακάλυψη Χριστιανικής πόλης τού 6ου αιώνα στην Αίγυπτο * Αρχαίος σφραγιδόλιθος που ανήκε στην Βασίλισσα Ιεζάβελ * O Πύργος τής Βαβέλ. Ιστορική έρευνα για τα Ζιγκουράτ * Ανακαλύφθηκε αρχαία Ελληνική ακρόπολη στη καρδιά της Ιερουσαλήμ * Αρχαίο χριστιανικό μοναστήρι ανακαλύφθηκε σε νησί στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Αιγυπτιακή ανασκαφή

αποκαλύπτει Βυζαντινό Μοναστήρι

Μετάφραση Κ. Ν.

 

Είχε χτισθεί πάνω από τάφους Φαραωνικής περιόδου

Πηγή: https://www.biblicalarchaeology.org

 

 

Το Βυζαντινό μοναστήρι κοντά στην Assiut (αρχ. Λυκόπολις) στην Αίγυπτο.

Courtesy Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities.

Οι ανασκαφές στο κυβερνείο του Assiut στην κεντρική Αίγυπτο αποκάλυψαν τα ερείπια ενός βυζαντινού μοναστηριού που χτίστηκε πάνω σε πολύ παλαιότερους τάφους από την πρώτη χιλιετία π.Χ. Σύμφωνα με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, τα ευρήματα είναι σημαντικά λόγω του ευρέος φάσματος των ιστορικών περιόδων που αντιπροσωπεύουν και των διαφορετικών πολιτιστικών και θρησκευτικών δραστηριοτήτων που τεκμηριώνουν.

 

 

Τα ευρήματα στην Assiut

Η πιο αξιοσημείωτη ανακάλυψη ήταν μια δομή που χρησιμοποιούσαν χριστιανοί μοναχοί κατά τη βυζαντινή περίοδο (περ. 324–634 μ.Χ.). Το κτίσμα διέθετε μια κεντρική αυλή με πολλά συνδεδεμένα δωμάτια και έναν αποθηκευτικό χώρο. Σε έναν από τους τοίχους του βυζαντινού μοναστηριού, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια επιγραφή οκτώ γραμμών γραμμένη στα αιγυπτιακά κοπτικά που κατέγραφε μια ικεσία και μια προσευχή προς τους πρώιμους αγίους της εκκλησίας. Πάνω από την επιγραφή υπήρχαν υπολείμματα πήλινων ραφιών που πιθανότατα κάποτε κρατούσαν χειρόγραφα που φυλάσσονταν από τους μοναχούς.

Το μοναστήρι αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη νεκρόπολη Meir, κοντά στη σύγχρονη πόλη Assiut. Από το Παλαιό Βασίλειο (περίπου 2543–2120 π.Χ.) έως το Μέσο Βασίλειο (περίπου 1980–1760 π.Χ.), η τοποθεσία λειτούργησε ως τόπος ταφής για την σημαντική πόλη Κουσάϊ. Το Μέιρ είναι αξιοσημείωτο για τους τάφους των νομαρχών της περιοχής-τοπικών ηγεμόνων, οι οποίοι σε διάφορες περιόδους της αιγυπτιακής ιστορίας εφήρμοζαν μεγάλες εξουσίες.

 

Νεκρικό προσωπείο γυναίκας από τάφο κοντά στην Assiut, Αίγυπτο.

Courtesy Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities.

Ενώ τα ανώτερα στρώματα των ανασκαφών περιελάμβαναν το βυζαντινό μοναστήρι, τα κατώτερα επίπεδα αποκάλυψαν τα υπολείμματα αρκετών τάφων που χρονολογούνται στην Ύστερη Περίοδο (περίπου 664–332 π.Χ.), συμπεριλαμβανομένων και ξύλινων φέρετρων και διαφόρων ταφικών κτερισμάτων. Μεταξύ των τάφων ήταν και ένας που ανήκε σε γυναίκα. Δυστυχώς, λόγω της κακής κατάστασης συντήρησης του τάφου, μεγάλο μέρος του φέρετρου είχε αποσυντεθεί, αφήνοντας πίσω του μια ζωγραφιστή μάσκα και πολλά διακοσμημένα κομμάτια του φέρετρου. Τα κτερίσματα του τάφου περιελάμβαναν πήλινα αγγεία, χάνδρες από φαγεντιανή και δύο χάλκινους καθρέφτες.

Δημιουργία αρχείου: 22-5-2023.

Τελευταία μορφοποίηση: 22-5-2023.

ΕΠΑΝΩ