Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Επιθέσεις κατά τής Εκκλησίας

Το Πάσχα είναι ο Χριστός * Τι δεν είναι το Πάσχα…

Ο εορτασμός του Ορθόδοξου Πάσχα τού 2021 

δεν συμπίπτει με αυτόν του Εβραϊκού

 

Πηγή: Ellinika Hoaxes

Αναδημοσίευση από: https://www.in.gr

 

Το παράδοξο τής συκοφαντίας αυτής κατά τής Ορθόδοξης Ιεραρχίας τής Εκκλησίας τής Ελλάδος, είναι ότι προέρχεται από... Ορθοδόξους! Και η διάψευσή της στη συνέχεια, από τα Ελληνικά Hoaxes είναι χαρακτηριστική και ξεκάθαρη:

Ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με το λόγο για τον οποίο άλλαξε η ώρας της Ανάστασης εντόπισαν τα Ellinika Hoaxes σε ιστολόγια, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ελεύθερη Ώρα που κυκλοφόρησε στις 25 Απριλίου 2021.

Η διαστρέβλωση των γεγονότων ξεκίνησε από ανακοινώσεις που πραγματοποίησαν κληρικοί, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι φέτος το Ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτει με το Εβραϊκό και ότι η αλλαγή της ώρας εορτασμού της Ανάστασης δε συνάδει με τις αποφάσεις της Οικουμενικής Συνόδου.

Επίσης, σε δημοσιεύσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης εντοπίστηκε ακόμη ο ψευδής ισχυρισμός ότι κανονικά το Ορθόδοξο Πάσχα είναι πριν το Εβραϊκό.

 

Τι ισχύει

Η λέξη Πάσχα προέρχεται, από την εβραϊκή λέξη pesah που σημαίνει διάβαση. Το Ιουδαϊκό ή Εβραϊκό Πάσχα (χριστιανική ορολογία: Νομικόν Φάσκα) γιορτάζεται η Έξοδος των Εβραίων από την Αίγυπτο και η διάβασή τους από την Ερυθρά Θάλασσα προς τη Γη της Επαγγελίας. Οι εορτασμοί φέτος διήρκησαν από τις 27 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 2021 (14 – 22 Νισάν 5781 σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο).

Την πρώτη ημέρα των εορτασμών (14 Νισάν) οι πιστοί διοργανώνουν ένα οικογενειακό τραπέζι για να γιορτάσουν την Έξοδο από τη δουλεία (οι πιστοί της Διασποράς διοργανώνουν δείπνο και την 15η Νισάν). Στα Ευαγγέλια (Κατά Μάρκον, Κατά Λουκάν, Κατά Ιωάννην) αναφέρεται ότι ο Μυστικός Δείπνος έλαβε χώρα την ημέρα που οι Ιουδαίοι γιόρταζαν την Έξοδο (Πάσχα).

Επειδή η Ανάσταση έπεται του Δείπνου, κατά την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325 μ.Χ.) αποφασίστηκε το Ορθόδοξο Πάσχα να εορτάζεται πάντα μετά το Εβραϊκό, για να τηρείται η σειρά των συμβάντων. Έτσι, λοιπόν, θεσπίστηκε να είναι η πρώτη Κυριακή που ακολουθεί την πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία. Σε περίπτωση που η πανσέληνος είναι Κυριακή, για να μην συμπέσει με το Εβραϊκό Πάσχα, ο εορτασμός μεταφέρεται την επόμενη Κυριακή.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος, ανέφερε ότι το Πάσχα του 2021 οι ώρες τέλεσης των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και της Αναστάσεως θα άλλαζαν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα κάνοντας χρήση την Οικονομία της Εκκλησίας, δηλαδή την ελαστική εφαρμογή των κανόνων της Εκκλησίας (κατά το πνεύμα όχι κατά το γράμμα) όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ημερομηνία που εορτάζεται το Ορθόδοξο Πάσχα υπολογίζεται βάσει του Ιουλιανού ημερολογίου, το Πάσχα των (Ρωμαιο-)Καθολικών σύμφωνα με το Γρηγοριανό και των Εβραίων σύμφωνα με το εβραϊκό. Οι ημερομηνίες που αναγράφονται στο Πασχάλιο που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο κι αναφέρουν ότι το Νομικόν Φάσκα εορτάζεται την 1η Μαΐου, προέρχονται από τους εκκλησιαστικούς υπολογισμούς, οι οποίοι δεν συνάδουν με αυτούς του εβραϊκού ημερολογίου.

 

Συμπέρασμα

Το Εβραϊκό Πάσχα γιορτάστηκε φέτος σχεδόν ένα μήνα πριν το Ορθόδοξο. Η Α’ Οικουμενική Σύνοδος αποφάσισε, για την τήρηση της σειράς των γεγονότων που παρουσιάζονται στην Καινή Διαθήκη, το Ορθόδοξο Πάσχα να γιορτάζεται πάντα μετά το Εβραϊκό. Η απόφαση για την ώρα τέλεσης της Ακολουθίας της Ανάστασης λήφθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπ’ όψη τους περιορισμούς στην κυκλοφορία.

Δημιουργία αρχείου: 3-6-2021.

Τελευταία μορφοποίηση: 3-6-2021.

ΕΠΑΝΩ