Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Ιεραποστολή - Χριστιανική Επέκταση, Ισλάμ και Διωγμοί

Η Χριστιανική επέκταση εν μέσω διωγμών * Οι διωγμοί κατά της Εκκλησίας στην Προκωνσταντίνεια εποχή ΟΛΟΚΛΗΡΟ Ιστορικό βιβλίο * Διωγμοί τών Χριστιανών στις αρχές τού 21ου αιώνα μ.Χ.! * Διωγμοί τών Χριστιανών σε Συρία και Λίβανο κατά τα τέλη τού 20ού ως αρχές 21ου αιώνα * Διωγμοί Χριστιανών ανά τον κόσμο στον 21ο αιώνα

Οι διώξεις τών Χριστιανών στον σύγχρονο κόσμο

Αυξήθηκαν οι διωγμοί Χριστιανών ανά τον κόσμο το 2020

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη η βία εις βάρος των χριστιανών κινήθηκε ακόμη και σε τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με το 2019

 

Πηγή: Open Doors

Αναδημοσίευση από: https://www.in.gr

 

Οι διώξεις χριστιανών σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί στη διάρκεια της πανδημίας του κορονoϊού, με πολλές χώρες να αρνούνται να παράσχουν βοήθεια στους πιστούς και αυταρχικές κυβερνήσεις να αυξάνουν την επιτήρηση, ενώ ισλαμιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται την κρίση, αναφέρει πρόσφατη έκθεση.

Περισσότεροι από 340 εκατ. χριστιανοί, δηλαδή ένας στους οκτώ, αντιμετωπίζουν έντονες διώξεις και διακρίσεις εξαιτίας της πίστης τους, σύμφωνα με το 2021 World Watch List που συνέταξε η οργάνωση υπεράσπισης του χριστιανισμού, Open Doors.

Όπως αναφέρει η οργάνωση, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της τάξης του 60% στους χριστιανούς που σκοτώθηκαν για την πίστη τους σε σχέση με το 2019. Περισσότεροι από εννιά στους 10 θανάτους, που συνολικά έφτασαν τους 4.761 σε όλο τον κόσμο, καταγράφηκαν στην Αφρική.

«Οι αυξανόμενες διώξεις εις βάρος χριστιανών σε όλο τον κόσμο θα έπρεπε να μας ανησυχεί όλους», προειδοποιεί ο Ντέιβιντ Λάντρουμ, επικεφαλής της οργάνωσης στη Βρετανία και την Ιρλανδία, μιλώντας στον Guardian. «Η ανεξιθρησκία αποτελεί θεμέλιο πολλών ανθρώπινων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών. Οι καταπιεστικές κυβερνήσεις το γνωρίζουν αυτό, και εκμεταλλεύονται την κρίση της πανδημίας για να αυξήσουν τις πιέσεις προς τους χριστιανούς».

Το World Watch List ιεραρχεί τις 50 χώρες στις οποίες οι χριστιανοί αντιμετωπίζουν τις περισσότερες διώξεις και διακρίσεις, με τη Βόρεια Κορέα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση για 20η συναπτή χρονιά.

Η Κίνα βρέθηκε ξανά στην πρώτη εικοσάδα μετά από μια δεκαετία, ενώ η Ινδία και η Τουρκία επίσης συγκαταλέγονται στις χώρες που κατέγραψαν αύξηση του κυβερνητικού αυταρχισμού και εθνικισμού.

Σύμφωνα με τον Guardian, η έκθεση αναφέρει ότι οι χριστιανοί σε πολυάριθμες χώρες της Αφρικής και της Ασίας δεν έλαβαν υποστήριξη για τον κορονoϊό όταν την αιτήθηκαν, κάποιες φορές ακόμη και από κρατικούς αξιωματούχους, αλλά συνήθως από αρχηγούς χωριών ή επιτροπές. Στην Καντούμα της Νιγηρίας, οικογένειες από πολλά διαφορετικά χωριά δήλωσαν ότι έλαβαν το ένα έκτο της υποστήριξης που παραχωρήθηκε σε μουσουλμανικές οικογένειες.

Στην Κίνα, η κυβέρνηση έχει αυξήσει την επιτήρηση, εγκαθιστώντας συστήματα αναγνώρισης προσώπου σε εκκλησίες που λειτουργούν σε ορισμένες περιοχές με κρατική έγκριση, ενώ επιτηρεί και τις ψηφιακές λειτουργίες. Η εκστρατεία της κυβέρνησης να «σινοποιήσει» τον χριστιανισμό μεταφράστηκε στην αντικατάσταση του σταυρού και άλλων χριστιανικών συμβόλων από πορτραίτα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και σημαίες της χώρας, ενώ σύμφωνα με την έκθεση κομμουνιστές αξιωματούχοι επιλέγουν τους ηγέτες της εκκλησίας.

Στην Ινδία, η ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τοξικό κλίμα στο οποίο ευδοκιμούν οι επιθέσεις και η παρενόχληση εις βάρος χριστιανών και μουσουλμάνων. Ακόμη και οι ξένες χορηγίες σε χριστιανικά σχολεία, νοσοκομεία και οργανισμούς μπλοκάρεται.

Σε όλο το εύρος της υποσαχάριας Αφρικής, οι χριστιανοί υπόκεινται σε 30% υψηλότερα επίπεδα βίας σε σχέση με το 2019, με δράστες ισλαμιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τα lockdown και τις αποδυναμωμένες από την κρίση κυβερνήσεις, υποστηρίζει η έκθεση. Στη Νιγηρία, ο αριθμός των χριστιανών που σκοτώθηκαν σχεδόν τριπλασιάστηκε φέτος, φτάνοντας τους 3.800.

Στις θετικές εξελίξεις ανήκει η αναθεώρηση του συντάγματος στο Σουδάν, που εγγυάται την ανεξιθρησκία και δεν ορίζει πλέον το Ισλάμ ως επίσημη θρησκεία. Και στο βόρειο Ιράκ, μουσουλμάνοι εθελοντές επισκευάζουν κατεστραμμένες εκκλησίες και οικισμούς για να ενθαρρύνουν τους χριστιανούς να επιστρέψουν στην περιοχή.

Το Open Doors δημοσιεύει το World Watch List κάθε χρόνο από το 2002. Βαθμολογεί τις χώρες με βάση τα επίπεδα βίας, αλλά και τις διώξεις σε ιδιωτικό επίπεδο, στην οικογενειακή, την πολιτική και την εκκλησιαστική ζωή.

Δημιουργία αρχείου: 14-1-2021.

Τελευταία ενημέρωση: 14-1-2021.

ΕΠΑΝΩ