Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Κοινωνία και Γεγονότα

Τα θρησκευτικά και η επιρροή στα παιδιά // Ο π. Παϊσιος για την παιδεία // Η διδασκαλία των θρησκευτικών

Ενστάσεις Χριστόδουλου για τα βιβλία Θρησκευτικών και Ιστορίας

Πηγή: Εφημερίδα Βήμα, Τρίτη 12 /09/2006, σελ. 14.

Είναι εμφανές στα φετεινά βιβλία, ότι γίνεται μια ΥΠΟΥΛΗ προσπάθεια, να διεισδύσει ο Αντιχριστιανικός Διαφωτισμός στα μυαλά των παιδιών μας, μέσα από τα σχολικά βιβλία. Ειδική επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος, εντοπίζει τις ΥΠΟΥΛΕΣ παγίδες παραπληροφόρησης, που υπάρχουν σαν διανοητικές νάρκες, στα βιβλία των παιδιών μας. Ας τις έχουμε υπ' όψιν μας, και ας πληροφορήσουμε ΕΜΕΙΣ τα παιδιά μας σε ΟΛΑ αυτά τα θέματα, για να τα θωρακίσουμε στην αντιχριστιανική προπαγάνδα των ανεύθυνων - "υπευθύνων" του κράτους.

Ενστάσεις για τα βιβλία των Θρησκευτικών και της Ιστορίας έχει η Εκκλησία της Ελλάδος. «Εχουμε τις ενστάσεις μας. Ειδική επιτροπή της Εκκλησίας εξετάζει τα κενά και τις αδυναμίες και θα απευθυνθεί σύντομα στο υπουργείο» δήλωσε χθεδ ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.

Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο θεολόγος, φιλόλογος και μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων κ. Ηλίας Μπάκος από τα νέα βιβλία αφαιρέθηκαν πολλά κείμενα που αφορούν την Εκκλησία και τον χριστιανισμό. Συγκεκριμένα:

• Στο βιβλίο τηδ Β' Γυμνασίου της Ιστορίας δεν γίνεται αναφορά στους διωγμούς εναντίον των χριστιανών και των 11 εκατομμυρίων μαρτύρων της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής  Αυτοκρατορίας. Ακόμη δεν γίνεται αναφορά στίς κατακόμβες. Αντίθετα το βιβλίο αναφέρεται στον θάνατο της φιλοσόφου Υπατίας επί αυτοκρατορίας Θεοδοσίου.

• Υπάρχει αναφορά στην Εικονομαχία αλλά όχι και στην Κυριακή της Ορθοδοξία.

• Λείπει το έργο των Τριών Ιεραρχών και ιδιαίτερα η γνωστή Βασιλειάδα.

• Στο κεφάλαιο «Ο ελληνισμός υπό βενετική και οθωμανική κυριαρχία» παρουσιάζεται σε λίγες γραμμές και είναι ελλιπείς οι αναφορές στον ρόλο της Εκκλησίας. Για παράδειγμα, στην παράγραφο «Η Εκκλησία

και τα προνόμια» τονίζεται ότι «η Εκκλησία (...) αποτελούσε ιδανικό μηχανισμό για τη διοίκηση των υποδούλων».

• Στις επισημάνσεις για τον Διαφωτισμό γίνεται μονολεκτική αναφορά στον Κοσμά Αιτωλό - ως εθνομάρτυρα - και στον Ευγένιο Βούλγαρη χωρίς να επισημαίνεται ότι ήταν κληρικοί.

Για τα βιβλία των Θρησκευτικών ο κ. Μπάκος τονίζει ότι είναι «γραμμένα με γνωστικό χαρακτήρα και απουσιάζει ο κατηχητικός, εκκλησιολογικός και ο Ορθόδοξος χριστιανικός χαρακτήρας».

 

Πηγή: Βήμα, Τρίτη 12 /09/2006, σελ. 14

Δημιουργία αρχείου: 21-9-2006.

Τελευταία ενημέρωση: 21-9-2006.

ΕΠΑΝΩ