Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Προτεσταντισμός, Πεντηκοστιανισμός και Μελέτες

Kεφάλαιο 21ο

Περιεχόμενα

Kεφάλαιο 23ο

Απαντήσεις

στις κυριότερες Προτεσταντικές πλάνες

Τού Παναγιώτη

 

Προτεσταντικές διδασκαλίες Μέρος 15ο:

Περί Ειδικής Ιεροσύνης

 

Μέρος 22ο

Ειδική Ιεροσύνη Μέρος 2ο: Λαός και Ιερείς ως Βασίλειο Ιεράτευμα

Η Γραφή καταδικάζει την άρνηση της ειδικής ιεροσύνης και όχι μόνο δεν δηλώνει αντίθεση προς την παρουσία ειδικών ιερέων στην Εκκλησία αλλά το αντίθετο, στον όρο «Βασίλειο Ιεράτευμα» που οι Προτεστάντες πλαστογραφούν, η Γραφή συμπεριλαμβάνει και τους λαϊκούς και τους ιερείς.

 

Λένε οι Προτεστάντες: «Δεν δεχόμαστε την έννοια του Ιερέα, ως αξιωματούχου κάποιας εκκλησιαστικής ιεραρχίας και διαμεσολαβητή μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Αυτή τη θέση πλέον κατέχει μόνο ο Ιησούς Χριστός όπως ξεκάθαρα φαίνεται στην Αγία Γραφή. Πιστεύουμε πως όλοι οι αναγεννημένοι χριστιανοί αποτελούν «Βασίλειο Ιεράτευμα». Σε ορισμένους από αυτούς θα πρέπει να αποδίδονται κάποιοι λειτουργικοί ρόλοι, (ποιμένες, πρεσβύτεροι, διάκονοι) ώστε να αναλάβουν το έργο της καθοδήγησης και διδασκαλίας, εντός και εκτός της εκκλησίας».

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ας δούμε τώρα και το δεύτερο κομμάτι της προτεσταντικής θεωρίας που βασίζεται στη φράση, «οι αναγεννημένοι χριστιανοί αποτελούν ‘Βασίλειο Ιεράτευμα’».

Όπως γνωρίζουμε, αυτή η διατύπωση προέρχεται από την Α΄ Πέτρου 2:9 όπου αναφέρεται: «εσείς … βασίλειο ιεράτευμα, έθνος άγιο».

Μόνο που ξέχασαν κάτι βασικό: το εδάφιο αυτό προέρχεται από το Έξοδος 19:6, όπου για όλους τους Ισραηλίτες λέγεται: «θα είστε για μένα βασίλειο ιεράτευμα, έθνος άγιο».

Εδώ λοιπόν βρίσκεται η απόλυτη ερμηνευτική αυθαιρεσία: για ν’ αρνηθούν την ειδική ιεροσύνη, επικαλούνται φράση του Απόστολου Πέτρου που έχει ληφθεί αυτούσια από την Παλαιά Διαθήκη, στην οποία «Βασίλειο Ιεράτευμα» αποτελούσαν ο λαός και οι ιερείς μαζί. Κατά συνέπεια, είμαστε υποχρεωμένοι από την Αγία Γραφή να ονομάζουμε «Βασίλειο Ιεράτευμα» συνολικά τους πιστούς του αληθινού Θεού, λαό και ιερείς. Ποιος Προτεστάντης άραγε είχε τη «φαεινή ιδέα» να θεωρήσει επιχείρημα κατά της ειδικής ιεροσύνης, έναν όρο που συμπεριλαμβάνει την ειδική ιεροσύνη;

Μάλιστα, επιβεβαίωση της τάξης αυτής βλέπουμε στον 1ο αιώνα στην Α΄ προς Κορινθίους επιστολή του Κλήμεντος Ρώμης (40:5) όπου διακρίνονται οι πιστοί σε ιερωμένους και λαϊκούς, οι οποίοι και «δεσμεύονται από τις διατάξεις των λαϊκών» (PG 1,289Α).

Άρα, όπως ακριβώς και στην Π.Δ., ο όρος «βασίλειο ιεράτευμα» δηλ. η γενική ιεροσύνη, αναφέρεται σε κάθε πιστό, λαό και ιερείς, και είναι διακριτή από την ειδική ιεροσύνη την οποία δεν κατέχουν οι λαϊκοί.

Δυστυχώς, ο φανατισμός των προτεσταντών στα θέματα αυτά είναι πολύ ισχυρότερος της λογικής. Αν τους ρωτήσει κάποιος, πως είναι δυνατόν να λένε ότι δεν υπήρχε η ειδική ιεροσύνη ενώ τη βλέπουμε στην Αποστολική Εκκλησία ήδη από τον 1ο αιώνα, είναι ικανοί να πουν ότι ο Ιγνάτιος Αντιοχείας, ο Κλήμης Ρώμης ή ο Πολύκαρπος Σμύρνης τα έγραφαν επίτηδες για να… ξεγελάσουν τους Προτεστάντες μετά από 15 αιώνες.

Πέρα όμως αυτών, η Αγία Γραφή καταδικάζει σαφώς την προτεσταντική παραχάραξη του όρου «Βασίλειο Ιεράτευμα» καθώς η περικοπή Αριθμοί 16:1–34 αναφέρεται στην κακή τύχη που είχαν οι αρνητές της ειδικής ιεροσύνης. Η ανταρσία του Κορέ, παραπέμπει ακριβώς στην προτεσταντική παρερμηνεία του όρου «Βασίλειο Ιεράτευμα», διότι και εκείνος ισχυρίστηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι ιερείς, επειδή «όλα τα μέλη της κοινότητας είναι άγιοι» (Αριθμοί 16:3).

Ο Μωϋσής προσπαθεί να τους συνεφέρει λέγοντας: «ξεσηκωθήκατε εναντίον του Κυρίου και ζητάτε και την ιεροσύνη;» (Αριθμοί 16:10–11).

Τελικά οδηγήθηκαν όλοι ενώπιον του Θεού, για να φανεί αν είχαν δίκιο οι οπαδοί μόνο της γενικής ιεροσύνης (όπως οι Προτεστάντες) ή εκείνοι που δέχονταν και την ειδική ιεροσύνη (όπως η Εκκλησία). Και η αλαζονεία των αρνητών της ειδικής ιεροσύνης είχε τραγικές συνέπειες: «σκίστηκε η γη κάτω από τα πόδια τους και τους κατάπιε» (Αριθμοί 16:31–32).

Ο Θεός δηλ. έδειξε πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι είναι βλασφημία να ερμηνευτεί η φράση «βασίλειο ιεράτευμα» ως πρόσχημα κατά της ειδικής ιεροσύνης και είναι εντυπωσιακό το πώς η Αγία Γραφή προφητικά καταδίκασε την προτεσταντική ψευδοθεολογία.

 


Kεφάλαιο 21ο

Περιεχόμενα

Kεφάλαιο 23ο


Δημιουργία αρχείου: 29-11-2021.

Τελευταία μορφοποίηση: 29-11-2021.

ΕΠΑΝΩ