Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Βιβλία, Σωτηριολογικά και Θεολογικά

Προηγούμενο // Περιεχόμενα // Επόμενο

Ιησούς Χριστός ο απόλυτος Μεσίτης

Σε τι μεσιτεύει ο Ιησούς Χριστός;

Νικολάου Μαυρομάγουλου

 

Αγιογραφική έρευνα

 

9. Μεσίτης στον καθαρισμό τής ανθρώπινης εικόνας

Όταν η εικόνα φαίνεται θολή, τι καλύτερο υπάρχει, από το να κοιτάξουμε το ίδιο το πρωτότυπο τής εικόνας, για να την επιδιορθώσουμε;

Στη θεόπνευστη υμνολογία τής Εκκλησίας τού Κυρίου, στη Νεκρώσιμη ακολουθία και σε κάθε Μνημόσυνο, ψάλλουμε:

"Ο πάλαι μεν, εκ μη όντων πλάσας με, και εικόνι σου θεία τιμήσας, παραβάσει εντολής δε πάλιν με επιστρέψας, εις γην εξ ης ελήφθην, εις το καθ ομοίωσιν επανάγαγε, το αρχαίον κάλλος αναμορφώσασθαι... Εικών ειμι, τής αρρήτου δόξης σου, ει και στίγματα φέρω πταισμάτων· οικτείρησον τον σον πλάσμα Δέσποτα, και καθάρισον ση ευσπλαγχνία".

Ψάλλουμε δηλαδή στον Κύριο με απλά λόγια:

"Εσύ που τον παλιό καιρό με έπλασες από τα μη υπάρχοντα και με τίμησες με την θεία σου εικόνα, αφού παρέβηκα την εντολή Σου με γύρισες πάλι στην γη από την οποία προέρχομαι, επανάφερέ με στο καθ ομοίωσιν για να ξαναβρώ την παλαιά ομορφιά... Είμαι εικόνα τής ανείπωτης δόξας Σου αν και φέρω σημάδια τής αμαρτίας. Λυπήσου το πλάσμα Σου Δέσποτα και καθάρισέ το με την ευσπλαχνία Σου".

Όλοι μας λοιπόν αποτελούμε "εικόνες τού Χριστού", πλασμένοι "κατά την εικόνα τού Θεού". Όμως η αμαρτία έχει λερώσει αυτή την εικόνα, ενώ το "καθ' ομοίωσιν" που δόθηκε στον Αδάμ ως πορεία προς τη Θέωση, το χάσαμε τελείως τότε με την αμαρτία του, και με την κάθε δική μας αμαρτία. Ζητάμε λοιπόν από τον Κύριο, να καθαρίσει το "κατ' εικόνα" μας, και να μάς επαναφέρει στο "καθ' ομοίωσιν" που απωλέσαμε εμείς οι άνθρωποι.

Ο καθαρισμός αυτού τού λερωμένου "κατ' εικόνα" από την αμαρτία, καταγράφεται παρασταστικά στην Αγία Γραφή, στον Ησαΐα 1: 18:

"Αν οι αμαρτίες σας είναι σαν το πορφυρό, θα γίνουν άσπρες σαν χιόνι· αν είναι ερυθρές σαν κόκκινο, θα γίνουν σαν άσπρο μαλλί".

Και ο απόστολος Ιωάννης στην Αποκάλυψη, μάς πληροφορεί ότι οι πιστοί καθαρίζονται δια τού Χριστού, "με το αίμα τού Αρνίου", δηλαδή τού Χριστού, που θυσιάσθηκε σαν αρνί:

"έπλυναν τις στολές τους, και τις λεύκαναν στο αίμα τού Αρνιού" (Αποκάλυψις 7: 14).

Αυτό το "Αρνί" ξεκίνησε να "ξεπλένει" τις αμαρτίες τού κόσμου, από την αρχή τής διακονίας Του, όταν παρουσιάσθηκε στον Ιωάννη τον Βαπτιστή.

"Αυτά έγιναν στη Βηθαβαρά, πέρα από τον Ιορδάνη, όπου βάπτιζε ο Ιωάννης. Κατά την επόμενη ημέρα, ο Ιωάννης βλέπει τον Ιησού να έρχεται προς αυτόν, και λέει: Δέστε, ο Αμνός τού Θεού, που σηκώνει την αμαρτία τού κόσμου" (Ιωάννης 1: 28, 29).

Την ημέρα τής βάπτισής Του από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, ο αναμάρτητος Κύριος Ιησούς Χριστός βάπτισε την ανθρώπινη φύση στο δικό Του πρόσωπο, σε βάπτισμα Μετανοίας, προετοιμάζοντάς την για την τελική της κάθαρση σε αναγέννηση, δια τού Χριστιανικού βαπτίσματος, που ήταν: "εις άφεσιν αμαρτιών".

"Να μετανοήσετε, και κάθε ένας από σας να βαπτιστεί στο όνομα του Ιησού Χριστού, σε άφεση αμαρτιών· και θα λάβετε τη δωρεά τού Αγίου Πνεύματος" (Πράξεις 2: 38).

Με το βάπτισμα αυτό, το Χριστιανικό βάπτισμα, ο Χριστιανός ΝΤΥΝΕΤΑΙ τον Χριστό, και η δικαιοσύνη τού Χριστού λογαριάζεται σ' αυτόν, και οι ως τότε αμαρτίες του σβήνονται. Και πλέον στο πρόσωπό του, ο Θεός βλέπει τον δίκαιο Χριστό. Επειδή ο βαπτισμένος Χριστιανός καθίσταται έτσι "Σώμα Χριστού" εν τη Εκκλησία:

"Όσοι βαπτιστήκατε στον Χριστό, ντυθήκατε τον Χριστό... όλοι εσείς είστε ένας στον Ιησού Χριστό" (Γαλάτας 3: 27,28).

"Σε τούτο προσκληθήκατε, επειδή και ο Χριστός έπαθε για χάρη σας, αφήνοντας παράδειγμα σε σας, για να ακολουθήσετε τα ίχνη του· ο Οποίος «δεν έκανε αμαρτία ούτε βρέθηκε δόλος στο στόμα του»... ο οποίος τις αμαρτίες μας βάσταξε ο ίδιος στο σώμα του επάνω στο ξύλο, για να ζήσουμε στη δικαιοσύνη, αφού πεθάναμε ως προς τις αμαρτίες· «με την πληγή τού Οποίου γιατρευτήκατε»" (Α΄ Πέτρου 2: 21-24).

Αναγεννημένοι οι Χριστιανοί "εξ ύδατος" τού αγίου Βαπτίσματος "και Πνεύματος" Αγίου, (Ιωάννης 3: 5), έχοντας καθαρισθεί δια τού αίματος τού Χριστού, τού Απόλυτου Μεσίτη δια τού οποίου καθαρίζεται το ανθρώπινο "κατ' εικόνα", βαδίζουν στην "Οδό" (Πράξεις 18: 25,26) τού "καθ' ομοίωσιν" για την τελείωση.

"Γι' αυτό, αφού αφήσουμε την αρχική διδασκαλία τού Χριστού, ας προχωρούμε προς την τελειότητα, χωρίς να βάζουμε εξ' αρχής θεμέλιο μετανοίας από έργα νεκρά, και πίστης στον Θεό, της διδαχής για τους βαπτισμούς" (Εβραίους 6: 1,2).

"Μέχρι να φτάσουμε όλοι στην ενότητα της πίστης, και της επίγνωσης του Υιού τού Θεού, σε τέλειο άνδρα, σε μέτρο ηλικίας τού πληρώματος του Χριστού" (Εφεσίους 4: 13).

"Επειδή, τούτο είναι το θέλημα του Θεού, ο αγιασμός σας" (Α΄ Θεσσ. 4: 3).

 


Προηγούμενο // Περιεχόμενα // Επόμενο


Δημιουργία αρχείου: 3-4-2019.

Τελευταία μορφοποίηση: 17-4-2019.

ΕΠΑΝΩ