Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Θρησκείες

Σέκτες, Παραθρησκείες και καταστροφικές λατρείες * Ο Δεκάλογος τών Απολυταρχικών αιρέσεων * Εμπειρίες σε αιρέσεις και σέκτες: Ψυχολογική Θεώρηση * «Περιστατικά» από τον χώρο των «Νεοφανών Αιρέσεων»

Σέκτες που οδήγησαν σε μαζική αυτοκτονία ή σφαγή

Αιρέσεις σωματικής και πνευματικής απωλείας

Αναδημοσιεύσεις από το in.gr

Αιρέσεις που οδήγησαν σε μαζική αυτοκτονία ή σφαγή

«Σκότωσαν τα παιδιά τους και αυτοκτόνησαν»

Επιμέλεια Παναγιώτα Ρουγκάλα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναδημοσίευση από: https://www.in.gr/

Οι 73 νεκροί στην Κένυα, μέλη αίρεσης που νήστεψαν μέχρι θανάτου, φέρνουν στον νου παρόμοιες τραγωδίες με αιρέσεις.

Η ανακάλυψη, σε ένα δάσος της Κένυας, τουλάχιστον 73 νεκρών μελών μιας αίρεσης που νήστεψαν μέχρι θανάτου για να «συναντήσουν τον Ιησού», φέρνει στο μυαλό παρόμοιες τραγωδίες που συγκλόνισαν τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Όσο κι αν μοιάζει απίστευτο, ακόμα και το 2023, υπάρχουν άνθρωποι που υφίστανται πλύση εγκεφάλου από επικεφαλής αιρέσεων που μετατρέπουν την τυφλή πίστη σε τυφλή υποταγή.

Τα αποτελέσματα σε περιπτώσεις αιρέσεων με αρχηγούς που εκμεταλλεύονται τα μέλη της είναι συνήθως τραγικά. Από την περίπτωση της αίρεσης στη Γουιάνα που οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους, κάποιοι εκ των οποίων πρώτα σκότωσαν τα παιδιά τους και μετά αυτοκτόνησαν, μέχρι την Κένυα σήμερα, μόνο σοκ προκαλεί το πώς οι άνθρωποι καταργούν το μέτρο προκαλώντας κακό στον εαυτό τους και τους άλλους, για χάρη ενός… θεού ή ενός αρχηγού.

 

Αποκάλυψη στη ζούγκλα της Γουιάνας: 914 νεκροί

Το 1978, 914 πιστοί της αίρεσης του Ναού του Λαού πέθαναν στη ζούγκλα της Γουιάνας, στη Νότια Αμερική – οι περισσότεροι αυτοκτόνησαν, κάποιοι γονείς αφού προηγουμένως σκότωσαν τα παιδιά τους.

Η επιρροή που ασκούσε ο «αιδεσιμότατος» Τζιμ Τζόουνς στους οπαδούς του φαίνεται ότι οδήγησε στον θάνατο άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Στην πλειονότητά τους ήταν φτωχοί Αφροαμερικανοί που έφυγαν από την Καλιφόρνια πιστεύοντας ότι θα οικοδομούσαν έναν ιδανικό κόσμο.

Ο γκουρού ίδρυσε το 1973 την «Τζόουνσταουν», μια «αυθεντικά σοσιαλιστική κοινωνία» όπου υποτίθεται ότι δεν θα υπήρχαν πλέον ρατσισμός, σεξισμός ή διακρίσεις σε βάρος των ηλικιωμένων. Πρώην μέλη ωστόσο αποκάλυψαν ότι γινόταν χρήση ναρκωτικών, ότι οι πιστοί λιμοκτονούσαν ή ότι μετατρέπονταν σε σκλάβους του σεξ.

 

Σφαγή στην Ουγκάντα: περισσότεροι από 700 νεκροί

Το 2000, περισσότερα από 700 μέλη της προτεσταντικής αίρεσης «Αποκατάσταση των Δέκα Εντολών του Θεού» πέθαναν στην Ουγκάντα. Οι πιστοί είτε συμμετείχαν σε τελετές ομαδικής αυτοκτονίας είτε δολοφονήθηκαν από τους ηγέτες τους.

Περίπου 300 πιστοί κάηκαν ζωντανοί σε μια εκκλησία, έξω από το Κανούνγκου της νοτιοδυτικής Ουγκάντας. Η αστυνομία στη συνέχεια βρήκε τα πτώματα 400 ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών, σε ομαδικούς τάφους.

Τα περισσότερα θύματα είχαν δηλητηριαστεί, ορισμένα όμως στραγγαλίστηκαν ή μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου.

 

Η Σφαγή του Γουέικο στο Τέξας: 76 νεκροί

Το 1993, 76 μέλη της αίρεσης του γκουρού Ντέιβιντ Κορές, μεταξύ των οποίων και 20 παιδιά, βρέθηκαν νεκρά στις στάχτες του «φρουρίου-σπιτιού» τους, στο Γουέικο του Τέξας.

Αφού παρέμειναν υπό πολιορκία από την ομοσπονδιακή αστυνομία επί 51 ημέρες, οι «Δαβιδιανοί» έβαλαν φωτιά στο σπίτι όταν οι πράκτορες του FBI επιχείρησαν έφοδο.

Ο Ντέιβιντ Κορές, που υποστήριζε ότι ήταν ο Χριστός, πέθανε μαζί με τους οπαδούς του.

 

74 νεκροί στο Τάγμα του Ναού του Ήλιου

Το 1994, 48 μέλη της εσωτερικής αίρεσης του Τάγματος του Ναού του Ήλιου βρέθηκαν απανθρακωμένα στο Σερί και στο Γκρανζ-σιρ-Σαλβάν, δύο χωριά της Ελβετίας. Λίγο αργότερα, άλλα πέντε μέλη βρέθηκαν νεκρά στον Καναδά.

Σε επιστολές που άφησαν οι πιστοί γινόταν λόγος για ομαδική αυτοκτονία, όμως οι δικαστικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα δύο τρίτα των θυμάτων δολοφονήθηκαν. Μεταξύ των νεκρών ήταν και οι επικεφαλής της σέχτας, ο Λικ Ζουρέ και ο Ζοζέφ ντι Μαμπρό.

Την επόμενη χρονιά βρέθηκαν νεκρά άλλα 16 μέλη της αίρεσης, στο Βερκόρ της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Μεταξύ αυτών ήταν η σύζυγος και ο γιος ενός Γάλλου πρώην πρωταθλητή του σκι, του Ζαν Βιαρνέτ.

Η ιστορία επαναλήφθηκε το 1997, στον Καναδά, με τον θάνατο άλλων πέντε πιστών.

 

Αυτοκτονία 39 ανθρώπων στην Καλιφόρνια

Το 1997, 39 μέλη της αίρεσης «Πύλη του Παραδείσου» πέθαναν αφού ανέμιξαν βαρβιτουρικά με αλκοόλ κοντά στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

Οι πιστοί υποστήριζαν ότι προέρχονταν από άλλον πλανήτη και τους είχαν στείλει στην Αμερική ως αγγέλους.

 

Αίρεση μιας ιέρειας στη Νότια Κορέα: 32 νεκροί

Το 1987, 32 μέλη της αίρεσης της «ιέρειας» Παρκ Σουν-Τζα, βρέθηκαν νεκρά στο Γιονγκίν, κοντά στη Σεούλ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ορισμένα από τα θύματα είχαν δηλητηριαστεί. Τα περισσότερα όμως στραγγαλίστηκαν από έναν άνδρα, ο οποίος στη συνέχεια απαγχονίστηκε. Μεταξύ των θυμάτων ήταν η ιέρεια και τα τρία παιδιά της.

 

Επίθεση στο μετρό του Τόκιο με αέριο σαρίν

Το 1995, πολλά μέλη της αίρεσης Ομ Σινρικίο τοποθέτησαν σακούλες με αέριο σαρίν σε βαγόνια του μετρό στο Τόκιο, τις τρύπησαν με ομπρέλες και διέφυγαν για να γλιτώσουν από τα τοξικά αέρια.

Η επίθεση προκάλεσε πανικό στην ιαπωνική πρωτεύουσα. Δεκατρείς άνθρωποι πέθαναν, περισσότεροι από 6.300 δηλητηριάστηκαν. Δεκατρία μέλη της αίρεσης καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν το 2018. Μεταξύ αυτών ήταν και ο ιδρυτής της, ο γκουρού Σόκο Ασαχάρα.

 

Νηστεία μέχρι θανάτου στην Κένυα: στους 73 οι νεκροί πιστών αίρεσης

Σύνταξη ΙΝ

Αναδημοσίευση από: https://www.in.gr

Τα πτώματα 73 πιστών μιας αίρεσης βρέθηκαν στο δάσος Σακαχόλα και οι έρευνες συνεχίζονται.

Στους 73 ανέρχονται οι πιστοί μιας αίρεσης που νήστεψαν μέχρι θανάτου για να πάνε στον παράδεισο, ανακοίνωσε απόψε η αστυνομία της Κένυας.

«Μέχρι στιγμής έχουμε βρει 73 πτώματα στο δάσος» και οι έρευνες θα συνεχιστούν αύριο, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια αστυνομική πηγή.

 

Ποιος είναι ο ηγέτης της αίρεσης

Ο Πολ Μακένζι Νθένγκε, ο άνθρωπος που κατηγορείται ότι ώθησε τους οπαδούς του να πεθάνουν από την πείνα στην ανατολική Κένυα, είναι ένας πρώην οδηγός ταξί που το 2003 αυτοανακηρύχθηκε «πάστορας» και τα ακραία κηρύγματά του οδήγησαν δύο φορές στη σύλληψή του τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, ο Μακένζι Νθένγκε κατηγορείται για τη «σφαγή της Σακαχόλα» – από την ονομασία του δάσους όπου βρέθηκαν δεκάδες πτώματα μελών της Διεθνούς Εκκλησίας της Χαρμόσυνης Είδησης, την οποία ίδρυσε ο ίδιος το 2003. Με βάση τον ακόμη προσωρινό απολογισμό που ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Τζαφέτ Κούμε, 73 πιστοί πέθαναν. Ο πρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο έκανε λόγο για έργο «τρομοκρατών».

Η αστυνομία, σε μια ανακοίνωσή της στις 14 Απριλίου, ανέφερε αρχικά ότι οι τοπικές αρχές επενέβησαν αφού πληροφορήθηκαν ότι «αθώοι πολίτες πέθαναν από την πείνα πιστεύοντας ότι θα συναντούσαν τον Ιησού, αφού υπέστησαν πλύση εγκεφάλου». Το ίδιο βράδυ ο Πολ Μακένζι Νθένγκε, γνωρίζοντας ότι καταζητείται, παραδόθηκε στην αστυνομία. Έκτοτε κρατείται και θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου στις 2 Μαΐου.

Στον ιστότοπο της οργάνωσής του αναφέρεται ότι η εκκλησία «ιδρύθηκε στις 17 Αυγούστου 2003 από τον υπηρέτη του Θεού Π.Ν. Μακένζι». Αφού ίδρυσε παραρτήματα σε πολλές περιοχές της Κένυας, η Διεθνής Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης υπολογίζεται ότι έχει περισσότερα από 3.000 μέλη – τα 1.000 από αυτά στην παραλιακή πόλη Μαλίντι.

 

«Το τέλος του κόσμου»

«Η αποστολή αυτής της εκκλησίας είναι να γαλουχήσει τους πιστούς με ολιστικό τρόπο σε όλους τους τομείς της χριστιανικής πνευματικότητας, ενώ θα προετοιμαζόμαστε για τη Δευτέρα Παρουσία του Ιησού Χριστού μέσω της διδασκαλίας και του ευαγγελισμού», γράφει στον ιστότοπο.

Ο Πολ Μακένζι Νθένγκε μετέδιδε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Μηνύματα του τέλους του κόσμου» στο οποίο αναφερόταν στις «διδασκαλίες, τα κηρύγματα και τις προφητείες για το τέλος του κόσμου που κοινώς αποκαλούνται εσχατολογία». Υποστήριζε ότι «μεταφέρει το Ευαγγέλιο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού απαλλαγμένος από την απάτη και τη νόηση του ανθρώπου». Το 2017 ξεκίνησε και ένα κανάλι στο YouTube, όπου προβάλλονταν τα κηρύγματά που έκανε στην εκκλησία του στο Μαλίντι. Μεταξύ άλλων προειδοποιούσε τους πιστούς να μην ακολουθούν τις πρακτικές του «δαίμονα», όπως να μην φορούν περούκες και να συναλλάσσονται μόνο με μετρητά. Την ίδια χρονιά συνελήφθη για πρώτη φορά με την κατηγορία της «ριζοσπαστικοποίησης», επειδή κήρυττε να μην στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο επειδή η σχολική εκπαίδευση δεν αναγνωρίζεται στην Αγία Γραφή.

Ο ίδιος δήλωνε ότι έκλεισε την εκκλησία του δύο χρόνια αργότερα και εγκαταστάθηκε στο χωριό Σακαχόλα, μέσα στο δάσος. «Είχα την αποκάλυψη ότι ήρθε η στιγμή να σταματήσω» είπε στις 25 Μαρτίου στην εφημερίδα The Nation. «Προσεύχομαι μόνος μου και με εκείνους που επέλεξαν να πιστεύουν», πρόσθεσε.

Λίγες ημέρες αργότερα συνελήφθη ξανά, ως ύποπτος για τον θάνατο δύο παιδιών που πέθαναν από την πείνα, κατά διαταγή του, σύμφωνα με τον Τζαφέτ Κούμε. Ο αρχηγός της αστυνομίας διαβεβαίωσε ότι ο Μακένζι προέτρεψε τους πιστούς του «να νηστέψουν μέχρι θανάτου για να συναντήσουν τον Δημιουργό τους». Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 100.000 σελινιών (περίπου 670 ευρώ). Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα δήλωνε «σοκαρισμένος από τις κατηγορίες εναντίον του».

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η αστυνομία βρήκε στο δάσος της Σακαχόλα τα πρώτα θύματά του: 15 σκελετωμένοι πιστοί, οι τέσσερις εκ των οποίων πέθαναν κατά τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο.

 

Κένυα: πτώματα πιστών που νήστεψαν μέχρι θανάτου

Σύνταξη ΙΝ

Αναδημοσίευση από: https://www.in.gr

 

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη τη χώρα

Αυξάνονται οι φόβοι στην Κένυα ότι ο αριθμός των πιστών μιας αίρεσης που νήστεψαν μέχρι θανάτου για να πάνε στον παράδεισο μπορεί να είναι μεγαλύτερος καθώς οι ερευνητές ξεκίνησαν και πάλι το έργο τους μετά τον εντοπισμό δεκάδων πτωμάτων σε μαζικούς τάφους.

Άνδρες της αστυνομίας πέρασαν μέρες ερευνώντας το δάσος Σακαχόλα, κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Μαλίντι, έπειτα από πληροφορία που έλαβαν για μια αίρεση, την Διεθνή Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης, υπό τον Πολ Μακένζι Νθένγκε, ο οποίος καλούσε τα μέλη της να πεθάνουν από πείνα για να συναντήσουν τον Ιησού.

Αστυνομικές πηγές είπαν στο AFP αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 73 με κάποιους διασωθέντες να έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη τη χώρα αναγκάζοντας τον πρόεδρό της Ουίλιαμ Ρούτο να δεσμευτεί να πατάξει τα «απαράδεκτα» θρησκευτικά κινήματα εν μέσω ανησυχίας ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος.

 

Φόβοι για περισσότερα θύματα

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περισσότερα», είπε χθες στους δημοσιογράφους ο επιθεωρητής της αστυνομίας Τζάφετ Κουμ.

Εκφράζονται φόβοι ότι κάποιοι πιστοί της αίρεσης πιθανόν να κρύβονται ακόμη στο δάσος και αν δεν βρεθούν σύντομα κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Ο Χουσέιν Χαλίντ, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Haki Africa, ο άνθρωπος που έδωσε την πληροφορία στην αστυνομία, κάλεσε τις αρχές να στείλουν περισσότερους διασώστες για να ψάξουν την δασώδη περιοχή έκτασης 800 στρεμμάτων για τυχόν επιζώντες.

«Κάθε ημέρα που περνάει υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να πεθαίνουν και άλλοι άνθρωποι», είπε ο ίδιος στο AFP.

«Η φρίκη που έχουμε βιώσει τις τελευταίες τέσσερις ημέρες είναι τραυματική. Τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για μαζικούς τάφους παιδιών», τόνισε.

Οι ερευνητές είπαν ότι βρήκαν πτώματα στριμωγμένα σε ρηχούς λάκκους–με έως και έξι νεκρούς μέσα στον καθένα–ενώ άλλα πτώματα δεν ήταν τοποθετημένα εκεί, αλλά απλώς κείτονταν στο έδαφος.

 

«Απαράδεκτη ιδεολογία»

Ο υπουργός Εσωτερικών Κιτούρε Κιντίκι έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας σήμερα, ενώ ο Ρούτο έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει μέτρα κατά των αυτόκλητων παστόρων όπως ο Νθένγκε «που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη θρησκεία για να προωθήσουν την παράξενη, απαράδεκτη ιδεολογία τους» και τους συνέκρινε με τρομοκράτες.

Καθώς οι κενυατικές αρχές προσπαθούν να ανακαλύψουν τις πραγματικές διαστάσεις της αποκαλούμενης «σφαγής της Σακαχόλα» – από την ονομασία του δάσους όπου βρέθηκαν τα δεκάδες πτώματα- εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το πως η αίρεση μπορούσε να λειτουργεί χωρίς να γίνεται αντιληπτή παρότι ο αρχηγός της είχε απασχολήσει την αστυνομία πριν από έξι χρόνια.

 

Ο πρώην οδηγός ταξί που αυτοανακηρύχθηκε «πάστορας»

Ο Πολ Μακένζι Νθένγκε είναι ένας πρώην οδηγός ταξί που το 2003 αυτοανακηρύχθηκε «πάστορας» και τα ακραία κηρύγματά του οδήγησαν δύο φορές στη σύλληψή του τα τελευταία χρόνια.

Η αστυνομία, σε μια ανακοίνωσή της στις 14 Απριλίου, ανέφερε αρχικά ότι οι τοπικές αρχές επενέβησαν αφού πληροφορήθηκαν ότι «αθώοι πολίτες πέθαναν από την πείνα πιστεύοντας ότι θα συναντούσαν τον Ιησού, αφού υπέστησαν πλύση εγκεφάλου».

Το ίδιο βράδυ ο Πολ Μακένζι Νθένγκε, γνωρίζοντας ότι καταζητείται, παραδόθηκε στην αστυνομία. Έκτοτε κρατείται και θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου στις 2 Μαΐου.

Στον ιστότοπο της οργάνωσής του αναφέρεται ότι η εκκλησία «ιδρύθηκε στις 17 Αυγούστου 2003 από τον υπηρέτη του Θεού Π.Ν. Μακένζι». Αφού ίδρυσε παραρτήματα σε πολλές περιοχές της Κένυας, η Διεθνής Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης υπολογίζεται ότι έχει περισσότερα από 3.000 μέλη – τα 1.000 από αυτά στην παραλιακή πόλη Μαλίντι.

Ο Νθένγκε μετέδιδε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Μηνύματα του τέλους του κόσμου» στο οποίο αναφερόταν στις «διδασκαλίες, τα κηρύγματα και τις προφητείες για το τέλος του κόσμου που κοινώς αποκαλούνται εσχατολογία». Υποστήριζε ότι «μεταφέρει το Ευαγγέλιο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού απαλλαγμένος από την απάτη και τη νόηση του ανθρώπου». Το 2017 ξεκίνησε και ένα κανάλι στο YouTube, όπου προβάλλονταν τα κηρύγματά που έκανε στην εκκλησία του στο Μαλίντι. Μεταξύ άλλων προειδοποιούσε τους πιστούς να μην ακολουθούν τις πρακτικές του «δαίμονα», όπως να μην φορούν περούκες και να συναλλάσσονται μόνο με μετρητά. Την ίδια χρονιά συνελήφθη για πρώτη φορά με την κατηγορία της «ριζοσπαστικοποίησης», επειδή κήρυττε να μην στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο επειδή η σχολική εκπαίδευση δεν αναγνωρίζεται στην Αγία Γραφή.

Ο ίδιος δήλωνε ότι έκλεισε την εκκλησία του δύο χρόνια αργότερα και εγκαταστάθηκε στο χωριό Σακαχόλα, μέσα στο δάσος.

Λίγες ημέρες αργότερα συνελήφθη ξανά, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ως ύποπτος για τον θάνατο δύο παιδιών που πέθαναν από την πείνα, κατά διαταγή του. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 100.000 σελινιών (περίπου 670 ευρώ).

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η αστυνομία βρήκε στο δάσος της Σακαχόλα τα πρώτα θύματά του: 15 σκελετωμένοι πιστοί, οι τέσσερις εκ των οποίων πέθαναν κατά τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο.

Ο Κενυατικός Ερυθρός Σταυρός λέει ότι 212 άνθρωποι στο Μαλίντι είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι στην οργάνωση, από τους οποίους δύο επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους.

Δημιουργία αρχείου: 25-4-2023.

Τελευταία ενημέρωση: 25-4-2023.

ΕΠΑΝΩ