Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Θρησκείες

Σέκτες, Παραθρησκείες και καταστροφικές λατρείες * Ο Δεκάλογος τών Απολυταρχικών αιρέσεων

Falun Dafa / Falun Gong

Μια κινέζικη παραθρησκευτική οργάνωση

π. Βασιλείου Α. Γεωργόπουλου (M. Th).

Ψηφιοποίηση: Ι. Ν. Αγίων Ταξιαρχών Ιστιαίας

 

Πηγή: Περιοδικό "Διάλογος" Τεύχος 85. Για την σύνταξη του παρόντος άρθρου βασίστηκαν κυρίως στα: 1) Handbuch Religiose Gemeinschaften und Weltanschaungen, (Hrsg. H. Reller, H. Krech, M. Kleiminger), 5η εκδ. 2000. 2) h. Gasrer-J. Mueller-F. Valentin, Lexikon der Sekten, Sondrer- gruppen und Weltanschauugen, 7η εκδ. 2001. 3) Kirchen, Sekten, Religionen, (Hrsg. G. Schmid, G. O. Schmid), 7η εκδ. 2003.

Αναδημοσίευση από: https://www.entaksis.gr

 

Ο Ιδρυτής της

Ιδρυτής της εν λόγω παραθρησκευτικής οργάνωσης είναι ο Κινέζος Λι Χονγκτζί (Li Hongzhi). Γεννήθηκε στις 13-5-1951 στην πόλη Gongzhuling της επαρχίας Jilin στην Κίνα.

 

Για μια δεκαετία εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος σε υπηρεσία πού ασχολούνταν με την καλλιέργεια σιταριού. Ταυτοχρόνως, από νεαρός θήτευσε και εκπαιδεύτηκε σε περισσότερους από 20 Βουδιστές και Ταοϊστές διδασκάλους. Από νεαρός επίσης αναφέρεται στα βιογραφικά του ότι είχε και υπερφυσικές δυνάμεις (Βλ. Kirchen, Sekten, Religionen, σελ. 408).

Από το 1984-1991 ασχολήθηκε κατά τρόπο συστηματικό με την κεντρική ταοϊστική μέθοδο-διδασκαλία του Qi Gong. Το Μάϊο του 1992 δημιούργησε το Falun Gong, και ιδρύθηκε στο Πεκίνο η Falun Dafa Research Society.

 

Πώς παρουσιάζεται το Falun Dafa/Falun Gong;

Σύμφωνα με τούς ισχυρισμούς του Λι Χονγκτζί (Li Hongzhi) και των άλλων οπαδών του το Φάλουν Ντάφα ή Φάλουν Γκονγκ είναι “δρόμος προς την ολοκλήρωση” σωματική και πνευματική (Βλ. Handbuch Religi5se Gemeinschaften und Weltan- schauungen, σελ. 874).

Σε Ελληνικό έντυπο της οργάνωσης το Φάλουν Ντάφα ή Φάλουν Γκονγκ παρουσιάζεται ως συνεχής εξάσκηση ”βελτίωσης του νου και του σώματος μέσα από ασκήσεις, διαλογισμό και καλλιέργεια τής καρδιάς”, σε συνδυασμό με την αποδοχή των αρχών ”της αλήθειας, καλοσύνης και ανεκτικότητας”.

Επιπλέον αναφέρεται ότι το Φάλουν Γκονγκ διαφέρει από τη Γιόγκα και το Τάϊ-τσι στο ότι: “οι κινήσεις των ασκήσεων του Φάλουν Γκονγκ είναι απλότερες (sic) και μαθαίνονται πιο εύκολα. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν το πεδίο ενέργειας πιο ισχυρό όταν το εξασκούν και υπάρχουν πιο γρήγορα αποτελέσματα’’. Καρποί της εξάσκησης του Φάλουν Ντάφα κατά τούς ισχυρισμούς της οργάνωσης είναι η βελτίωση των επιπέδων ενέργειας, η βελτίωση της υγείας, η ηθική βελτίωση, η ψυχική ηρεμία και η ανακούφιση από το άγχος (Βλ. Lexikon der Sekten, Son- dergruppen und Weltanschauugen, σελ. 752).

Η κύρια διδασκαλία του Φάλουν Ντάφα βρίσκεται καταγεγραμμένη από τον ιδρυτή της οργάνωσης Λι Χονγκτζί (Li Hongzhi) στο βιβλίο Zhuan Falun. Στα πλαίσια αυτά το Φάλουν Γκονγκ είναι εισαγωγικό βιβλίο πού περιλαμβάνει θεωρητική ανάλυση και πρακτικές εφαρμογές των πέντε ασκήσεων του Φάλουν Ντάφα.

Πρέπει να τονίσουμε εν προκειμένω, ότι τόσο ο ιδρυτής, όσο και οι υπεύθυνοι τής οργάνωσης, αρνούνται ότι το Φάλουν Ντάφα έχει θρησκευτικά κίνητρα ή χαρακτήρα, ισχυρισμό βεβαίως τον οποίο θα τον αξιολογήσουμε στη συνέχεια.

 

Πώς διαφημίζεται το Falun Dafa/Falun Gong

Κάθε πρόσφορο μέσο χρησιμοποιείται για τη διάδοση των ιδεών της εν λόγω παραθρησκευτικής οργάνωσης. Το διαδίκτυο, CD, φυλλάδια, περιοδικά, διαλέξεις και συνεντεύξεις είναι ορισμένα μόνο από τα μέσα τα οποία χρησιμοποιεί η οργάνωση.

Ιδιαιτέρως όμως προσφιλής τρόπος για να προκαλεί το ενδιαφέρον των ανθρώπων είναι η εξάσκηση σε πλατείες, μπροστά από πολιτιστικά μνημεία, σε ανοικτούς κεντρικούς χώρους γενικότερα των πέντε ασκήσεων του Φάλουν Ντάφα από μέλη τής οργάνωσης πού είναι ντυμένα ομοιόμορφα συνήθως με στολές πού έχουν λευκό ή κίτρινο χρώμα.

Πρακτική πού είχαν εφαρμόσει και στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος και στην Ακρόπολη, αλλοδαπά μέλη της οργάνωσης αλλά και πρακτική που εφαρμόζεται συνήθως κάθε χρόνο στις 13 Μαΐου καθώς η ημερομηνία αυτή είναι παγκόσμια ημέρα εορτασμού του Φάλουν Ντάφα για τα μέλη του (Compassion. A jurnal of Falun Dafa Around the World, σελ. 36-38). Να υπενθυμίσουμε εν προκειμένω, ότι η 13η Μαΐου είναι η ημέρα των γενεθλίων του ιδρυτή της εν λόγω οργάνωσης, του Λι Χονγκτζί (Li Hongzhi).

 

Ο αληθινός χαρακτήρας του Falun Dafa/Falun Gong

Αν και ο ιδρυτής και οι υπεύθυνοι της οργάνωσης ανά τον κόσμο αρνούνται την ύπαρξη θρησκευτικού χαρακτήρα ή κινήτρων στο Φάλουν Γκονγκ η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Τούτο είναι εύκολα διαπιστώσιμο, καθώς στις διδαχές και στις πρακτικές της οργάνωσης είναι οφθαλμοφανής ή ύπαρξη θρησκευτικών διδασκαλιών, τεχνικών και ορολογίας διαφόρων ανατολικών θρησκευμάτων. Έτσι κατανοούμε γιατί και από ξένους ειδικούς μελετητές του χώρου των αιρέσεων και της παραθρησκείας το Falun Dafa/Falun Gong χαρακτηρίζεται ως ένας ”συγκρητιστικός δρόμος αυτοσωτηρίας με βουδιστικά, ταοϊστικά και κομφουκιανικά στοιχεία κάτω από την γενική αυθεντία του δασκάλου Li Hongzhi“ (Βλ. Handbuch Religise Gemeinschaften und Weltanschauungen, σελ. 878-879. Πρβλ. και Kirchen, Sekten, Religionen, σελ. 408. Irving Hexhan, Pocket Dictionary of New Religious Movements, σελ. 49).

Επιπλέον ενισχυτικά του θρησκευτικού χαρακτήρα του Φάλουν Γκονγκ είναι και οι επισημάνσεις του περιοδικού TIME Asia της 2-7-2001, όπου συν τοις άλλοις αναφερόμενος στην εν λόγω οργάνωση επισημαίνει, ότι από τα έξι βασικά γνωρίσματα των σεκτών στο Φάλουν Ντάφα συναντά κάποιος τα τρία. Επίσης ως σέκτα αξιολογείται η εν λόγω οργάνωση και σε σχετικό με αυτή δημοσίευμα της γνωστής Αμερικανικής εφημερίδας USA Today τής 26-4-1999.

Ο θρησκευτικός χαρακτήρας του Φάλουν Ντάφα ή Φάλουν Γκονγκ μαρτυρείται και από το γεγονός ότι το σύμβολό του, το Φάλουν περιέχει και πλαισιώνεται από θρησκευτικά σύμβολα, και συγκεκριμένα από 5 Βουδιστικές Σβάστικες και 4 Τσάϊ-τσι. Μάλιστα ο Li Hongzhi στο βιβλίο του Zhuan Falun αναγκάζεται να εξηγήσει για ευνόητους λόγους τις διαφορές μεταξύ Βουδιστικής και Ναζιστικής σβάστικας (Βλ. http://www.falundafa.de/falun.html).

Εν προκειμένω αξίζει να αναφερθούμε στον απόλυτο και δεσμευτικό χαρακτήρα πού έχουν το πρόσωπο και θέσεις του ιδρυτή και καθοδηγητή Li Hongzhi για τα μέλη της οργάνωσης. Σύμφωνα με τούς ισχυρισμούς του κανείς δεν επιτρέπεται να επεξηγήσει και να ερμηνεύσει τούς λόγους του. Κάθε μέλος της οργάνωσης επιτρέπεται μόνο να πραραπέμπει στους λόγους του με τις ενδείξεις ”Ο δάσκαλος έχει πει’’ ή “Στο βιβλίο του βρίσκεται γραμμένο” (Βλ. Li Hongzhi, Zhuan Falun, Γερμ. έκδ. σελ. 127).

Κάθε απόκλιση απ’ αυτή την συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από τον Li Hongzhi ως “σαμποτάζ” (Βλ. Handbuch Religi5se Gemeinschaften und Weltan- schauungen, σελ. 127). Αμφιβάλλει κανείς ότι εν προκειμένω ευρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα νοοτροπίας και συμπεριφοράς αρχηγού παραθρησκευτικής οργάνωσης; Νομίζουμε όχι.

 

Το Φάλουν Ντάφα και οι πολιτικές παράμετροί του

Επτά χρόνια μετά την επίσημη εμφάνισή του στην Κίνα, τον Ιούλιο τού 1999 η Κινέζικη κυβέρνηση έθεσε το Φάλουν Ντάφα εκτός νόμου και απαγόρευσε τις δραστηριότητες του, χαρακτηρίζοντάς το ως την “μεγαλύτερη σέκτα στον κόσμο” (Βλ. Kirchen, Sekten, Religionen, σελ. 407). Το γεγονός αυτό θα γίνει έκτοτε η αφορμή, ώστε ο ιδρυτής της οργάνωσης και τα ανά τον κόσμο παραρτήματα της οργάνωσης να ξεκινήσουν μια μεθοδική και καλά οργανωμένη εκστρατεία όπου κατηγορούν το Μαρξιστικό καθεστώς τού Πεκίνου για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για διώξεις, βασανισμούς κ.ά.

Οι ισχυρισμοί αυτοί υιοθετήθηκαν από τις Η.Π.Α και άλλες χώρες καθώς εξυπηρετούσαν τούς δικούς τούς γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, και τις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες. Η πολιτική αυτή υποστήριξη χρησιμοποιείται από τούς εκπροσώπους της οργάνωσης ανά τον κόσμο ως μια ακόμα δυνατότητα για τη διάδοση των δοξασιών τους, αποκρύπτοντας πάντα το θρησκευτικό υπόβαθρο και περιεχόμενο των δοξασιών τους.

Για το πόσο μεγάλη σημασία δίνουν υπεύθυνοι τής οργάνωσης στην πολιτική διάσταση τού θέματος, ενδεικτικώς εν προκειμένω θα αναφέρουμε, ότι σε Ελληνικό έντυπο τού Φάλουν Ντάφα προέτρεπαν τούς αναγνώστες, αφού αποδεχθούν τα περί καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, να απευθυνθούν και να γράψουν για το θέμα αυτό στον τότε Πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη και στον τότε Υπ. Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου αντιστοίχως, δίνοντας μάλιστα τις ιστοσελίδες τους στο διαδίκτυο.

Δημιουργία αρχείου: 2-12-2021.

Τελευταία μορφοποίηση: 2-12-2021.

ΕΠΑΝΩ