Ελληνικός παρατηρητής τής Εταιρίας Σκοπιά Διάφορα

 

Βοηθώντας να ανοίξει μια κλειστή διάνοια

Με τα παρακάτω, επιχειρούμε να δώσουμε μια κατεύθυνση σε όποιον θέλει (συν Θεώ) να βοηθήσει κάποιον "Μάρτυρα" τής Σκοπιάς, να αντιληφθεί την παγίδα στην οποία έχει βρεθεί. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πιστεύουμε πράγματι ότι ΕΜΕΙΣ μπορούμε να βοηθήσουμε οποιονδήποτε. Γιατί "δεν είναι τού θέλοντος, ούτε τού τρέχοντος, αλλά τού ελεούντος Θεού", και "το θέλειν και το ενεργείν" είναι από τον Θεό, κατά την Αγία Γραφή.

Τα παρακάτω έχουν ισχύ, μόνο όταν ο ίδιος ο άνθρωπος έχει τη βούληση να γνωρίσει την αλήθεια, και μόνο τότε ο Θεός θα ευλογήσει και θα τον βοηθήσει να αποτινάξει το "κάλυμα" από τα μάτια του. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε, ότι για να επιχειρήσει ένας Χριστιανός ένα τέτοιο έργο, θα πρέπει να έχει πρώτα την ευλογία τής Εκκλησίας μέσω τού πνευματικού του. Και θα πρέπει συνάμα να είναι πρόθυμος να "σηκώσει" το "βάρος" τού συνανθρώπου του, τον οποίο επιχειρεί να βοηθήσει. Επειδή η προσπάθεια αυτή, αποτελεί πνευματικό πόλεμο, ενάντια στις πνευματικές δυνάμεις που σκοτίζουν τις διάνοιες. Και δεν υπάρχει πόλεμος χωρίς θυσίες.

Πως πρέπει να αντιμετωπίζετε τους «Μάρτυρες» όταν κτυπούν την πόρτα σας;

Πως αντικρούετε τα γραφικά τους επιχειρήματα;

Πως θα βοηθήσετε τους συγγενείς και φίλους σας «Μάρτυρες»;

Πως θα φθάσετε στη ρίζα του προβλήματος;

 

Εισαγωγή

Πολλοί φίλοι της ιστοσελίδας μας, θα βρουν πολύ βοηθητική τη μελέτη που θα σας παρουσιάσουμε πιο κάτω. Ίσως να μην γνωρίζουν το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κάποιον «Μάρτυρα» που τους κτυπά την πόρτα, γιατί χρειάζεται ειδική μεταχείριση ένα τέτοιο άτομο και πολύ προσοχή ώστε να μην καταφέρουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή κινδυνεύει να τον οδηγήσουμε να πειστεί περισσότερο ότι η Σκοπιά έχει την αλήθεια. Στόχος μας είναι να τον βοηθήσουμε να προβληματιστεί και να αρχίσει να σκέφτεται και σκοπός αυτής της μελέτης είναι να τον βοηθήσει να ΣΚΕΦΤΕΙ. Πιστεύουμε ότι θα την βρείτε πολύ υποβοηθητική και σας παροτρύνουμε να την χρησιμοποιήσετε την επόμενη φορά που κάποιος «Μάρτυρας» θα σας κτυπήσει στην πόρτα. Θα δείτε επίσης ότι δεν εξετάζει τα δογματικά πιστεύω της Σκοπιάς και γνωρίζουμε ότι το να αρχίσει κάποιος συζήτηση με ένα «Μάρτυρα» για δογματικά θέματα (Σταυρός, ψυχή, Αγία Τριάδα κλπ) δεν θα οδηγήσει πουθενά. Να θυμάστε πάντα να τους βλέπετε και να τους συμπεριφέρεστε σαν άτομα παραπλανημένα με στοργή και αγάπη όπως θα έκανε και ο Χριστός.

Μεγάλο μέρος της μελέτης αυτής έγινε από τον Ράνταλ Ουώτερς πρώην Μπεθελίτη και τώρα σύμβουλο για άτομα που άνηκαν σε ολοκληρωτικές αιρέσεις.

Κατανοώντας το πρόβλημα

Είναι σπάνιο να βρεις κάποιον «Μάρτυρα» που να μην έχει ακούσει ή διαβάσει πληροφορίες που εκθέτουν την ανεντιμότητα της Σκοπιάς σε διάφορα θέματα. Μήπως δεν βλέπουν πρόβλημα; Φαίνετε όμως ότι κάτι άλλο τους έχει αποτρέψει στο να αναλύσουν αντικειμενικά μια πληροφορία. Ο νους τους είναι εκπαιδευμένος να σταματά το κάθε τι που μπορεί να αμφισβητήσει την Οργάνωση - ένας τοίχος έχει εγερθεί που τους λέει ¨μέχρι εδώ μπορείς να πας, όχι πάρα κάτω¨.

Ποιο είναι αυτό το ισχυρό κίνητρο που αποτρέπει τους «Μάρτυρες» να μπουν στα επικίνδυνα (για την οργάνωση) νερά, της σοβαρής έρευνας; Το κίνητρο είναι ο φόβος και η ανασφάλεια. Η Χριστιανική ιδέα, το να εμπιστεύεσαι σε ένα υπερφυσικό Θεό, αντικαθιστάται με κάτι πιο ορατό και στερεό που ονομάζεται «οργάνωση». Η «οργάνωση του Θεού». Ο «Μάρτυρας» μαθαίνει ότι το να υπηρετεί την οργάνωση είναι το ίδιο με το να υπηρετεί τον Θεό. Η οργάνωση είναι η μητέρα, ο Θεός ο πατέρας, και οι «Μάρτυρες» υπακούουν τους «γονείς» τους. Αφού οι «Μάρτυρες» δεν μπορούν να έχουν πραγματική σχέση με τον Θεό και τον Χριστό, η μόνη σύνδεση που έχουν με τον Θεό είναι δια μέσου της «ορατής οργάνωσής του». Γι’ αυτούς είναι κάτι σαν τον Θεό, (αν και δεν το αναγνωρίζουν αν τους το πεις).

Το να πείσεις έναν «Μάρτυρα» ότι η οργάνωση είναι απατηλή, είναι σαν να προσπαθείς να πείσεις ένα 5χρονο παιδί που αγαπά τους γονείς του, ότι ο πατέρας του μπήκε φυλακή για ένοπλη ληστεία. Απλά δεν πιστεύει ότι ο πατέρας του είναι ανέντιμος και στην πραγματικότητα δεν θα ανεχτεί τη σκέψη αυτή, αφού έχει εναποθέσει την ασφάλειά του και την εμπιστοσύνη του στους γονείς του. Η αλήθεια είναι πολύ φοβερή και καταστροφική για την ψυχολογία του, για να την συλλογιστεί. Έτσι για να προστατεύσει την πηγή ασφάλειάς του, απορρίπτει την πραγματικότητα σαν να είναι ψέμα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους «Μάρτυρες». Γνωρίζει ότι η οργάνωση δεν κατευθύνεται στην πραγματικότητα από τον Θεό, αλλά δεν έχει άλλη ορατή ασφάλεια να αποτανθεί. Λέει: ¨Που αλλού θα πάω;¨. Έτσι παραμένει στο σύστημα καθώς τα χρόνια περνούν, συνεχίζοντας να αγνοεί την πραγματική πληροφορία που θα του υποσκάψει το οικοδόμημα της Σκοπιάς. Όσο πιο πολύ αγνοεί τα γεγονότα, τόσο πιο στενοκέφαλος γίνεται, και τόσο πιο βέβαιο ότι δεν θα αλλάξει ποτέ, αφού γίνεται πιο σίγουρος ότι κατέχει την αλήθεια. Σκάβει χαρακώματα στο υποσυνείδητό του, για να εμποδίσει όλων των ειδών τις διανοητικές αμφισβητήσεις. Ενεργεί ενάντια σε αυτό που θεωρεί πραγματικό του εχθρό, την αμφιβολία. Είναι ακατόρθωτο για ένα άτομο να πλησιάσει έναν «Μάρτυρα» με πραγματικά γεγονότα,  γιατί ο «Μάρτυρας» έχει εκείνον τον μηχανισμό, που τον αποτρέπει από τον ψυχολογικό τραυματισμό, για να μη χάσει την πηγή ασφαλείας του. Για να μπορέσει να  διώξει μακριά τις ψευδοπροφητείες και την  αναξιοπιστία της Σκοπιάς, πρέπει να παραπλανήσει τον εαυτό του και να επιβάλει στην σκέψη του ότι η οργάνωση στην πραγματικότητα είναι αλάνθαστη.

Ενώ οι Χριστιανοί έχουν την ασφάλεια τους στην πνευματική σχέση με τον Ιησού Χριστό, οι «Μάρτυρες» διδάσκονται να πιστεύουν στην οργάνωση. Αν έχουν πίστη στην οργάνωση έχουν πίστη και στον Θεό. Αυτά τα δύο είναι αχώριστα στη σκέψη τους, κάτι που σημαίνει γι’ αυτούς, ότι αν χάσεις την πίστη σου στην οργάνωση της Σκοπιάς, ταυτόχρονα χάνεις την πίστη σου στον Θεό. Είναι αυτό ακριβώς που οι «Μάρτυρες» πρέπει να προστατεύσουν στον εαυτό τους, μέσω της διαδικασίας της αυταπάτης. Δεν μπορούν να αντέξουν τον πόνο να χάσουν την πίστη τους.

Κάντε τους να σκεφτούν

Πριν βγάλετε τα φωτοαντίγραφα των παλιών εκδόσεων της Σκοπιάς ή πριν τους δείξετε ένα Αγιογραφικό εδάφιο, είναι καλά να θεμελιώσετε μαζί τους ορισμένα πράγματα σαν βάση για συζήτηση. Πράγματα τα οποία επίσημα πιστεύουν, αλλά ο «Μάρτυρας» μπορεί να μην είναι πλήρως σύμφωνος. Η πράξη να αποδεχθεί αυτά τα πιστεύω, μπορεί να αποδειχθεί όχι μόνο ενοχλητική γι’ αυτόν, αλλά θα τον κάνει να συνειδητοποιήσει τον τρόπο σκέψης που έχουν οι ολοκληρωτικές αιρέσεις και που ενθαρρύνεται από την ίδια την Σκοπιά. Για να αποφύγει αυτό το γεγονός, ο «Μάρτυρας» θα πει ψέματα για το τι κάποτε πίστευε η Σκοπιά, ή θα αλλάξει το θέμα συζήτησης χωρίς να απαντήσει. Είναι σημαντικό να τονίσετε ότι αυτό που αρνείται, κάποτε ήταν δόγμα επίσημο της Σκοπιάς και το αποδεικνύετε από τα ίδια τα έντυπά της. Τότε θα πιέσετε τον «Μάρτυρα» να δει τον τοίχο που έκτισε στο μυαλό του (και του λέει ως εδώ θα πας) και θα πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι τίμιος απέναντι στον εαυτό του (με το ρίσκο να παρακάμψει τις ανασφάλειές του), ή θα φύγει φοβούμενος μήπως και έρθει αντιμέτωπος με τους πραγματικούς του φόβους.

Πιο κάτω παραθέτουμε βασικές ερωτήσεις που θα κάνετε σε έναν «Μάρτυρα». Αυτές οι ερωτήσεις  δεν έχουν σχέση με το πώς ερμηνεύει η Χριστιανική πίστη ορισμένα Αγιογραφικά εδάφια, αλλά έχουν σχέση με την άποψη της οργάνωσης της Σκοπιάς, στο πως ερμηνεύουν την Γραφή, καθώς και την σχέση του Θεού με τους ανθρώπους. Αυτές τις ερωτήσεις θα τις βρείτε αποτελεσματικές για τους περισσοτέρους «Μάρτυρες».

Ερωτήσεις κοινής λογικής

Αυτές οι πρώτες 3 ερωτήσεις είναι για να θεμελιώσουν την κοινή αντίληψη για την Γραφή και την Χριστιανοσύνη, κάτι που αρνούνται οι αιρέσεις, και ειδικά οι «Μάρτυρες». Συχνά θα απαντήσουν «ναι» σε αυτές τις ερωτήσεις για να δείξουν «πρόσωπο» και να αποφύγουν την ενόχληση. Αν γίνει έτσι, στη συνέχεια της συζήτησης θα τους υποδεικνύετε τις απαντήσεις που σας έδωσαν στην αρχή, που μετά θα τις αρνούνται.

Πιστεύετε ότι η Αγία Γραφή γράφτηκε για όλους τους ανθρώπους;

Η διδασκαλία της Σκοπιάς εδώ, είναι ότι η Αγία Γραφή γράφτηκε μόνο για τους 144.000, ενώ οι υπόλοιποι μόνο «κατ’ επέκτασιν» τη διαβάζουν.

Πιστεύετε ότι υπήρχαν πάντοτε αληθινοί Χριστιανοί, χωρίς διακοπή, τα τελευταία 2000 χρόνια;

(Ματθ.28:19,20). Η Σκοπιά το διδάσκει αυτό, αλλά δεν μπορεί να υποδείξει κάποια συγκεκριμένη ομάδα ή άτομα σαν απόδειξη αυτού, αφού, κανένας στην ιστορία του Χριστιανισμού δεν πίστευε αυτά που πιστεύει η Σκοπιά.

Πιστεύεις ότι αν κάποιος έχει την Γραφή και κανένα άλλο έντυπο μπορεί να την κατανοήσει και να σωθεί; 

Αν απαντήσει "όχι" τότε θα σας αποκαλύψει ότι η Γραφή δεν είναι αρκετή, αλλά χρειάζεται την ερμηνεία κάποιου ηγέτη ή οργάνωσης. Αν απαντήσει "ναι" τότε είναι σε αντίθεση με τις διδασκαλίες τις Σκοπιάς.

Το επόμενο επιχείρημα είναι για τους κινδύνους των διαφόρων θρησκευτικών οργανώσεων που μπορεί να κρύβουν, όπως: ¨Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε υπάρχουν πολλές θρησκευτικές ομάδες που μπορούν να οδηγήσουν ανθρώπους μακριά από την αληθινή Χριστιανοσύνη. Ας δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτών των ομάδων¨. Μετά προχωρήστε με τις αντικειμενικές ερωτήσεις που θα ακολουθήσουν. (Είναι καλύτερα να υποβάλετε το ερώτημα σαν να απευθύνεστε σε τρίτο πρόσωπο ή στον εαυτό σας αντί να το υποβάλετε κατευθείαν στο άτομο που μιλάτε). Αντί να ρωτήσετε π.χ. «Μήπως η Οργάνωση σας...» μπορεί να πείτε: «Αν κάποια οργάνωση...» ή «Εάν εγώ μήπως...» Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε την προετοιμασία τους να αμυνθούν. Θα αναγκαστούν να το εφαρμόσουν στον εαυτό τους αργά ή γρήγορα κατά την διάρκεια της συνομιλίας σας, ή μπορείτε να κάνετε εσείς την σύνδεση αργότερα. Κάντε τους να δουν το σημείο πριν τους πληγώσει (Β Σαμ. 12:1 - 14).

Πιστεύετε ότι ένα άτομο πρέπει να εξετάσει όχι μόνο τις διδασκαλίες αλλά και την ιστορία της οποιασδήποτε οργάνωσης, πριν αποφασίσει αν είναι η αλήθεια;

 (Η ιστορία εξαπάτησης και ανεκπλήρωτων προφητειών είναι το πιο κοινό σημείο των αιρέσεων)

Τι θα γινόταν αν αποφασίσετε να γίνετε μέλος σε μια θρησκευτική ομάδα και αργότερα ανακαλύψετε ότι στην κορυφή της οργάνωσης υπάρχει απάτη, και ότι έχουν αλλοιώσει την ιστορία τους, τις διδασκαλίες τους και τις προφητείες τους; Θα μένατε σε αυτήν;

Στις περισσότερες αιρέσεις υπάρχουν σκάνδαλα που περιλαμβάνουν πολιτικές σκοπιμότητες και απάτη στις υψηλές βαθμίδες. Αφού ισχυρίζονται ότι είναι οι εκλεκτοί του Θεού, τότε ένας τέτοιος ισχυρισμός θα ήταν  πολύ ύποπτος.

Τόσο το Δευτερονόμιο 18:20, 22 και Ματθαίος 24:11, 23, 27 μας προειδοποιεί για ψευδοπροφήτες.  Πώς μπορούμε εμείς να αναγνωρίσουμε έναν τέτοιον ψευδοπροφήτη χρησιμοποιώντας αυτά τα εδάφια;

 Μιλούν στο όνομα του Θεού και δεν έχει επαληθευτεί!

Τι θα νομίζατε για τα μέλη κάποιας θρησκευτικής ομάδας αν τους απαγορεύονταν να διαβάζουν άλλα θρησκευτικά έντυπα;

Δείχνει ολοκληρωτική διακυβέρνηση και φόβο για τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και την ανικανότητα να χρησιμοποιούν την σκέψη. Οι «Μάρτυρες» δεν δικαιούνται να διαβάσουν άλλα θρησκευτικά έντυπα εκτός από αυτά της Σκοπιάς.

Οι Μορμόνοι ισχυρίζονται ότι κάποιος πρέπει να διαβάζει τα έντυπα τους και να αποκτά ακριβή γνώση των Γραφών, αν και χρησιμοποιούν την Αγία Γραφή. Τι γνώμη έχετε για αυτό;  Όλες οι αιρέσεις το πιστεύουν αυτό αφού γι’ αυτούς ο μοναδικός ερμηνευτής της Γραφής είναι η ηγεσία τους. Το ίδιο ισχύει και με τους «Μάρτυρες»

Αν θα εξετάζαμε τους Μορμόνους, νομίζετε ότι θα ήταν καλή ιδέα να διαβάζαμε βιβλία πρώην Μορμόνων;

Μια δύσκολη ερώτηση για ένα μέλος μιας αίρεσης που θα πρέπει να απαντήσει, αφού είναι μια ερώτηση αυτοεξέτασης. Αν η απάντηση είναι «όχι» τότε θα δείξει ότι πολύ εύκολα μπορεί να τους απορροφήσει μια αίρεση. Αν η απάντηση είναι «ναι» τότε ρωτήστε τους γιατί δεν έχουν διαβάσει βιβλία από πρώην μέλη της ομάδας τους.

Τι πιστεύουν για το αν όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να υπακούν χωρίς συζήτηση ή διάλογο στην ηγεσία τους, διαφορετικά θα κατηγορηθούν σαν περήφανοι ή αμαρτωλοί;

Οι αιρέσεις είναι ολοκληρωτικές εκ φύσεως και θα απομονώσουν (αφορίσουν) μέλη τους τα οποία δείχνουν ανυπακοή στην πολιτική της οργάνωσης τους.

Μήπως αυτή η θρησκεία είναι ανοικτή σε δημόσιο διάλογο ή κριτική; Τι συμβαίνει αν δεν επιτρέπουν την δημόσια έκφραση της γνώμης στα μέλη τους;

Αποδεικνύει ότι τα δόγματα τους δεν έχουν βάση, καθώς και την άρνηση τους να συζητήσουν λογικά

Ερωτήσεις που προβληματίζουν

Αυτές είναι ερωτήσεις που μπορεί να βοηθήσουν τον αιρετικό να δει την αβάσιμή του θέση σε ορισμένα ζητήματα. Αυτό που θα κάνετε είναι να τους οδηγήσετε να παραδεχτούν την θέση των Χριστιανών σε βασικά ζητήματα πίστεως και μετά να δουν το πως η Σκοπιά δεν τα δέχεται αυτά. Ή θα παλέψουν με την αντίφαση (δεν θα το δείξουν σε εσάς φανερά) ή θα κλείσουν τον νου τους με το να μην προχωρήσουν στην συζήτηση, ή θα αλλάξουν το θέμα ή θα φύγουν. Τώρα δεν υποβάλεις τις ερωτήσεις στον εαυτό σου ή σε τρίτο πρόσωπο, αλλά απευθείας στην Σκοπιά. Και αφού η οργάνωση είναι το πραγματικό πρόβλημα και όχι το άτομο, υποβάλετε τις ερωτήσεις στην Σκοπιά, έτσι θα αποφύγετε το αίσθημα ότι τους επιτίθεστε προσωπικά.

Μπορεί η Γραφή να ερμηνευθεί σωστά μόνο από την Σκοπιά;

(Πράξεις 17:11. Α΄ Ιωάννη 2:26,27). Αν απαντήσει ¨ναι¨ τότε αντιφάσκει με την Αγία Γραφή, και ¨όχι¨ με την Σκοπιά.

Ποία μέθοδο χρησιμοποιεί η Σκοπιά για να ερμηνεύει τις Γραφές;

Λένε ότι την δέχονται όπως είναι, και ερμηνεύουν τα συμβολικά μέρη με άλλα συμβολικά που ταυτίζονται με το θέμα. Συζητάτε σελ.204,205. Όμως συνεχώς παραβιάζουν αυτόν τον κανόνα με το να ερμηνεύουν ένα εδάφιο σαν συμβολικό όταν δεν μπορούν να το αποδεχτούν σαν πραγματικό εξαιτίας της λανθασμένης θεολογίας τους. Παράδειγμα το Ιωάννης 3:3,5,7. Ματθαίος 24:26-30. Ιωάννης 1:1 Αποκάλυψης 1:7

Η λόγιοι αναφέρουν για την ιστορική και την γραμματική μέθοδο κατανόησης της Γραφής (Εξηγήστε). Πιστεύετε ότι αυτή είναι καλή μέθοδος;

Προσδιορίστε με το να κάνετε αναφορά στην ιστορική και πολιτιστική έννοια της λέξης για να ώστε να μπορέσει να ερμηνευτή σωστά. Η Σκοπιά αγνοεί την ιστορική σημασία σε πολλά εδάφια και ερμηνεύει την Γραφή με τα δικά της κριτήρια. Παράδειγμα το Λουκάς 16:16-31 και Ιωάννης 10:16

Μήπως η εξέχοντες λόγιοι υποστηρίζουν την ερμηνεία  της Σκοπιάς στις Γραφές;

Ολόκληρη η κοινότητα των λογίων είναι ενάντια στην ερμηνεία της Σκοπιάς, τόσο και από τον Χριστιανικό τομέα αλλά και τους αγνωστικιστές εξαιτίας των ανέντιμων μεθόδων και της θεολογικής ανεπάρκειας της Σκοπιάς. Ενώ τής Σκοπιάς της αρέσει να παραθέτει από λογίους για να υποστηρίξει την θεολογία της, σχεδόν πάντα αναφέρει μισό αλήθειες ή διαλέγει επιλεκτικά μέρη για να τα δημοσιεύσει. Ακόμα μπορεί να παραθέσει από αμφισβητούμενες πηγές και τις παρουσιάζει σαν αυθεντίες όπως έκανε στο βιβλίο Δημιουργία ή Εξέλιξη όπου η κύρια πηγή της Σκοπιάς είναι το βιβλίο Τhe neck of the giraffe του Hitching ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με την επιστήμη αλλά είναι ένας πνευματιστής!!! (Η Σκοπιά φαίνεται να μην μπορεί να αποκοπεί από τις ρίζες της!!!)

Πιστεύει η Σκοπιά ότι όλα τα άλλα Χριστιανικά δόγματα είναι ψεύτικα;

 Σίγουρα ναι. Ματθ. 7:3. 25:31 - 46)

Για να σωθεί ένα άτομο  πρέπει να είναι μέλος της Σκοπιάς;

 Αν απαντηθεί "Ναι" δεν μπορεί να υποστηριχθεί Αγιογραφικά (Μάρκος 9:37-41). Αν απαντηθεί "Όχι" είναι σε αντίθεση με την Σκοπιά.

Τι θεωρεί η Σκοπιά σαν απόδειξη ότι για το ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί Χριστιανοί; Είναι αυτά τα σημάδια αποκλειστικά για την Σκοπιά ή τα έχουν και άλλες θρησκείες;

Θα σας δώσουν ορισμένα πρότυπα που βασίζονται στην εξωτερική εμφάνιση αντί για παράγοντες της καρδιάς. Η αγάπη τους είναι υπό όρους (Ματθ.5:43-48) και στηρίζεται στο αν θα υπακούς στην οργάνωση τους. Αντικαθιστούν την φιλία με δογματικές θέσεις αντί να βασίζονται στην αγάπη του Χριστού. Προκαλέστε την αποκλειστικότητα τους, συγκρίνοντας τους με άλλες αιρέσεις.

Ανασκοπήσετε και εφαρμόστε τις ερωτήσεις του πρώτου μέρους (Ερωτήσεις λογικής) για την Σκοπιά. Θα τους οδηγήσετε να σκεφτούν ότι η Σκοπιά αρνείται αυτές της  βασικές αλήθειες.

Πιέστε τους να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα

Αν φτάσατε ως εδώ σίγουρα θα τους έχετε διαταράξει το μυαλό αν και δεν θα σας το δείξουν. Είναι σημαντικό να είστε ήρεμοι και ευγενικοί μαζί τους. Τους πιέζετε να ρίξουν κάτω το τείχος που έκτισαν στο μυαλό τους, που τους προστατεύει από το να αμφισβητήσουν την εξουσία και ασφάλεια της «μητέρας» τους. Οι πιο κάτω ερωτήσεις είναι σχεδιασμένες να τους πιέσουν να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι η οργάνωση ισχυρίζεται ότι είναι προφήτης της τάξης του «Ιερεμία και Ιεζεκιήλ» και ότι έχουν πει διάφορες ψευδοπροφητείες στο όνομα του Θεού ξανά και ξανά. Η Σκοπιά είναι μια καινούργια θρησκεία και υποστηρίζεται με συνεισφορές δια μέσου των εντύπων της. Αν αρνηθούν την πραγματικότητα των πιο κάτω, προκαλέστε τους να ερευνήσουν τα έντυπα της Σκοπιάς μαζί σας, ώστε να μπορέσετε να δείτε και εσείς το φως. Αν υπερασπισθούν την θέση της Σκοπιάς, ανασκοπήστε τις ερωτήσεις ακόμα μια φορά, έτσι για να δουν ότι δεν διαφέρουν από τις άλλες αιρέσεις.

 Μήπως η οργάνωση (ή ηγεσία) ισχυρίζεται ότι είναι προφήτες του Θεού;

Το είπαν ξεκάθαρα ότι είναι προφήτες του Θεού όπως τον Ιεζεκιήλ και Ιερεμία. Συγκρίνετε με το Δευτ.18:20-22.

Μήπως η ηγεσία ισχυρίζεται ότι έχει ειδική κατεύθυνση από τον Θεό και άλλοι δεν μπορούν να λάβουν από τον Θεό τίποτε;

Ισχυρίζονται ότι είναι ο «πιστός και φρόνιμος δούλος», ο «αγωγός» με τον οποίο επικοινωνεί ο Θεός και τους δείχνει τις «αλήθειες του» για να τις μεταδώσουν στους υπόλοιπους «Μάρτυρες». Μάρκ.9:38-42)

Έχετε δεχτεί τον Χριστό σαν τον μεσίτη σας;

 Η απάντηση θα είναι όχι για το 99.7% των Μαρτύρων.

Μήπως η οργάνωση σας προφήτευε για γεγονότα που δεν βγήκαν αληθινά;

 (Δευτ. 18:20-22.)

Έχουν τα δόγματά σας αλλάξει σημαντικά από τον καιρό που ιδρυθήκατε;

Αποκαλύπτει ότι δεν έχουν εμπνευσμένη πηγή για τα δόγματα τους, καθώς και την προσπάθεια τους να εναρμονίσουν την συνεχιζόμενη ασυνέπεια τους.

Πόσο καιρό υπάρχει η θρησκεία σας; Μπορείτε να το αποδείξετε ιστορικά;

Σύμφωνα με τη Σκοπιά, η γραμμή των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» αρχίζει από τον Άβελ (Συζητάτε σελ. 202.) Προσπαθούν να δείξουν ότι η Εβραίοι Πατριάρχες και οι Απόστολοι, πίστευαν τα ίδια που πιστεύουν και αυτοί σήμερα, κάτι που εύκολα αποδεικνύεται ιστορικά ότι είναι λάθος. Ακόμα περισσότερο δεν μπορούν να υποδείξουν άτομο, ή ομάδα που ήταν αληθινοί Χριστιανοί τα τελευταία 2000 χρόνια, μέχρι τον ερχομό του Ρώσσελ. Ένας τυπικός τρόπος λογίκευσης των αιρέσεων.

Μήπως η θρησκεία σας πουλά οτιδήποτε για την οικονομική της υποστήριξη;

(Β Κορ.2:17 ενώ η Σκοπιά αρνείται ότι πουλά τα έντυπά της, στις περισσότερες χώρες, οικονομικές αναφορές αποκαλύπτουν ότι 67% των εσόδων τους, έρχεται από τα έντυπα που πωλούν στο από σπίτι σε σπίτι έργο. Δεν είναι ειλικρινείς σε αυτό το θέμα.

Ο «Μάρτυρας» μπορεί να μην σας επιτρέψει να προχωρήσετε πέρα από αυτές τις ερωτήσεις, καθώς γίνονται πιο αποτελεσματικές στο να τον πείσουν ότι ανήκει σε αίρεση και χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους όπως όλες οι άλλες αιρέσεις. Αλλά ίσως καταφέρετε να του φυτεύσετε σπόρους αμφιβολίας, ή θα καταφέρετε να τους κάνετε να σκεφτούν αυτά που αναφέρατε, ή θα φύγουν φοβισμένοι, αρνούμενοι να ανοίξουν το μυαλό τους σε τέτοιες ερωτήσεις.

Κάποιος που χειρίζεται τέτοιες ερωτήσεις δεν χρειάζεται να μπει σε συζήτηση ερμηνείας ορισμένων Αγιογραφικών εδαφίων πέρα από αυτά που σας παραθέσαμε. Αν ο «Μάρτυρας» δεχτεί τα πιο πάνω, θα του δείξετε ότι αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των ολοκληρωτικών αιρέσεων. Δείξετε του τι είναι η αληθινή Χριστιανοσύνη:

* Δεν πρέπει να φοβάται την εξέταση και την κριτική, και δεν χρειάζεται η Εκκλησία να απαγορεύει την ανάγνωση οποιασδήποτε άλλης πληροφορίας ακόμα και αν ασκεί κριτική.

* Πρέπει να ερμηνεύει την Αγία Γραφή χρησιμοποιώντας τις βάσιμες μεθόδους των λογίων που εξετάζουν το κείμενο γλωσσικά και ιστορικά, αλλά κυρίως σε συμφωνία με την διαχρονική ερμηνεία της Εκκλησίας.

* Κανένα άλλο βιβλίο ή άνθρωπος ή ομάδα ατόμων δεν χρειάζεται να μας ερμηνεύσει την Αγία Γραφή ως αποκλειστικός «μεσίτης» και όπως μας αναφέρει το Α Ιωάννης 2:27 το Άγιο Πνεύμα διδάσκει σε όλα τα πράγματα όσους έχουν το «χρίσμα» Του.

* Η Χριστιανοσύνη υπάρχει εδώ και 2000 χρόνια και μπορούμε να την παρακολουθήσουμε φτάνοντας μέχρι την ίδρυση της και τους Αποστόλους του πρώτου αιώνα.

* Η Εκκλησία μπορεί να στηρίζεται από συνεισφορές και προσφορές των μελών της, και οι Διάκονοί της μπορούν να πληρώνονται (Α Τιμ.5:17,18,  Α Κορ. 9:14; 16:2).

* Η αληθινή Χριστιανοσύνη έχει τον Χριστό για μεσίτη της για ΟΛΟΥΣ τους πιστούς.

* Ο Χριστός μας προειδοποιεί για αυτούς που θα ισχυρίζονταν ότι είναι προφήτες, αλλά οι προφητείες τους δεν βγήκαν αληθινές.

* Όλοι οι  Χριστιανοί έχουν πρόσβαση στις ίδιες αλήθειες.

* Η Αλήθεια δεν φοβάται το λάθος ή τον διάβολο. Μόνο ο διάβολος φεύγει μακριά από την αλήθεια.

Τελικά μην ξεχάσετε: Για να ανοίξει το μυαλό ενός Μάρτυρα δεν μπορεί να γίνει μόνο από ένα εξωγενή παράγοντα. Πρέπει να υπάρχει θέληση από μέρος του για λογίκευση, προβληματισμό, καθώς και να συμφωνήσει σε βασικές κοινές αρχές. Διαφορετικά θα είναι χάσιμο χρόνου από μέρους σας. Πάνω από όλα προσευχηθείτε με ταπεινή καρδία για το πώς θα χειριστείτε το θέμα και ο Κύριος θα σας βοηθήσει.

Υποσημείωση:

Το άτομο είναι απεγνωσμένο για άλλοθι ώστε να ενισχύσει την πίστη του στην οργάνωση, και θα χρησιμοποιήσει όλα τα επιχειρήματα που έχει για να υποστηρίξει την θέση του, ή την αλήθεια της επιχειρηματολογίας του. Το βιβλίο που έγινε για αυτό τον σκοπό για να δίνει άλλοθι στην Σκοπιά, είναι το βιβλίο «Συζητάτε λογικά από τις Γραφές». Όπου αλλάζει το θέμα, παρερμηνεύει Γραφικά εδάφια, και τινάζει στον αέρα την κάθε λογική χρησιμοποιώντας βλακώδη «λογίκευση» και επιχειρήματα. Με αυτό η Σκοπιά δικαιολογεί τις ψευδοπροφητείες της, λέγοντας ότι δεν είναι ψευδοπροφήτες στις σελίδες 134, 137, και λέει ότι και άλλοι στην Αγία Γραφή είχαν λανθασμένες προσδοκίες σε διάφορους καιρούς αλλά αυτό δεν τους κάνει ψευδοπροφήτες. Αυτό που δεν αναφέρουν σωστά, είναι ότι λένε: «λανθασμένες προσδοκίες» αντί για (ψευδο-) «προφητείες»!

Μετάφραση - Έρευνα

Μορφέας

Δημιουργία αρχείου: 4-3-2003.

Τελευταία ενημέρωση: 19-11-2004.

ΕΠΑΝΩ