Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Φραγμός στην εκμετάλλευση της απειρίας των άλλων

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Αγία Γραφή και Διαστροφές της MNK

Επίκληση Αποκρυφιστών και εκδόσεών τους ως αυθεντίες * Το Αποκρυφιστικό ξεκίνημα της Σκοπιάς στον καιρό τών Ρώσσελ και Ρόδερφορδ * Προώθηση αποκρυφιστικού βιβλίου από τη Σκοπιά

Οι "διορθωτές" τής Αγίας Γραφής Γουέστκοτ και Χορτ ήταν Πνευματιστές!

Οι άνθρωποι, πάνω στην εργασία τών οποίων η Εταιρία Σκοπιά στήριξε τη μετάφρασή της για την Αγία Γραφή, ήταν ΚΑΙ αυτοί πνευματιστές!

Μετάφραση Κ. Ν.

 

Η Εταιρία Σκοπιά στο βιβλίο της: "Όλη η Γραφή είναι Θεόπνευστη και ωφέλιμη" σελ. 318, γράφει τα εξής:

"Κείμενο τών Γουέστκοτ και Χορτ. Ένα κριτικό Ελληνικό κείμενο που έτυχε ευρείας αποδοχής είναι αυτό που έφτιαξαν 2 λόγιοι τού Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, ο Μπ. Φ. Γουέστκοτ και ο Φ. Τζ. Α. Χορτ, το 1881. Η Βρετανική Αναθεωρητική Επιτροπή, μέλη τής οποίας ήταν ο Γουέστκοτ και ο Χορτ, συμβουλεύτηκε δοκίμια τού Ελληνικού κειμένου των Γουέστκοτ και Χορτ, για την αναθεώρηση της "Καινής Διαθήκης" που έκανε το 1881. Αυτό είναι το κριτικό κείμενο που χρησιμοποιήθηκε κυρίως για να μεταφραστούν στην Αγγλική οι Χριστιανικές Ελληνικές Γραφές της Μετάφρασης Νέου Κόσμου".

Γίνεται έτσι προφανές ότι όπως στο παρελθόν έτσι και σήμερα, η Εταιρία Σκοπιά προτιμάει τους Αποκρυφιστές για να διαβάζει μέσω τών δικών τους μεταφράσεων, επιλογών και ερμηνειών την Αγία Γραφή, αντί τής αληθινής Εκκλησίας τού Χριστού!

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε δύο χαρακτηριστικά άρθρα για τους ανθρώπους πάνω στην εργασία τών οποίων στηρίχθηκε η ΜΝΚ τής οργάνωσης τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά!

 

http://www.jesus-is-savior.com

Westcott και Hort – Κυνηγοί Φαντασμάτων;

Ο γιος του Διορθωτή Αγιογραφικών Κειμένων  Westcott δηλώνει: «Ο Πατέρας μου ήταν Πνευματιστής»

Έχοντας γράψει πως ο πατέρας του είχε μια δια βίου «πίστη σε αυτό που – ελλείψει καλύτερου ονόματος – το αποκαλούν Πνευματισμό», ο γιός του φημισμένου διορθωτή Ελληνικών Αγιογραφικών κειμένων B. F. Westcott αναγνωρίζει την αξιοσημείωτη δημόσια ανησυχία που προκάλεσε η δραστηριότητα του πατέρα του.

Ο Westcott και ο διάσημος συνεταίρος του - ο Hort - ήσαν ανάμεσα στους ιδρυτές της Λέσχης Φαντασμάτων την περίοδο του 1850.  Καταγοητευμένος με τον κόσμο των πνευμάτων, η λέσχη τους αφιερώθηκε στην απόκτηση γνώσεων σχετικών με απόκοσμες επαφές με πνεύματα.

Ήταν πάλι οι Westcott και Hort που συνεργάσθηκαν για την κατάργηση των λόγων του Θεού (των επί πολλών αιώνων διατηρημένων, στους οποίους είχε βασισθεί και η Βιβλική έκδοση στα Αγγλικά, το King James English Bible), αντικαθιστώντας τους με ένα «μαγαρισμένο» κείμενο που είχαν συναρμολογήσει από ένα «ξεκοκάλισμα» χειρογράφων που παρείχε η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.  Δεν είναι καθόλου παράξενο που τα δικά τους κείμενα παραλείπουν πολλά Αγιογραφικά κείμενα τα οποία «στενοχωρούσαν» τον Πάπα.

Όταν επεξεργάζονταν αυτό το Ελληνικό κείμενο, ετοιμαζόμενοι να καταστρέψουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στις Ελληνικές γραφές, οι οποίες είχαν υπηρετήσει ολόκληρες γενιές, άρχισαν να ανησυχούν πως κάποια πράγματα – όπως το «κυνήγι φαντασμάτων» τους – ίσως να υπέσκαπτε τις προσπάθειές τους.

Ο Hort προειδοποίησε τον Westcott να κρατήσουν κρυφές τις περίεργες απόψεις τους, λέγοντάς του, "Αυτό μπορεί να σου ακούγεται σαν δειλία, αλλά έχω μια έντονη επιθυμία να μην επιβάλλουμε το κείμενό μας στον κόσμο προτού τακτοποιήσουμε ζητήματα που πιθανόν να μας στιγματίσουν με υποψίες.  Δηλαδή, ένα κείμενο που εκδίδεται από άνδρες ήδη γνωστούς για κάτι που αναμφισβήτητα θα αντιμετωπισθεί ως επικίνδυνη αίρεση θα συναντήσει μεγάλη δυσκολία να φτάσει σε προορισμούς που αλλιώτικα θα ήλπιζε να φτάσει..»

Είχε δίκιο!  Οικοδομώντας πάνω στην φήμη τους ως ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κέϊμπριτζ  (Cambridge), οι δύο συνεταίροι έπεισαν τον κόσμο πως το δικό τους Βιβλικό κείμενο ήταν καλύτερο.

Χρησιμοποιήθηκε για όλες τις σύγχρονες μεταφράσεις, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εκδοχών -  του NIV New International Version (Νέα Διεθνής Εκδοχή) και  NASB  New American Standard Bible (Νέα Αμερικανική Αναγνωρισμένη Βίβλος).  Οι θεωρίες τους συνεχώς πέφτουν σε ανυποληψία με την ανακάλυψη όλο και περισσότερων χειρογράφων, όμως το κοινό δεν το έχει αντιληφθεί.

Στο λεπτομερέστατο βιβλίο της, New Age Bible Versions, (Νεοεποχίτικες Εκδοχές της Βίβλου), η εκπαιδευτικός Gail Riplinger ξεφλουδίζει στρώμα-στρώμα τον «στοιχειωμένο» μύθο των  Hort και Westcott, αναδεικνύοντας πώς οι Βίβλοι που επηρεάσθηκαν από αυτούς μας προετοιμάζουν για την Μία Παγκόσμια Θρησκεία, βασισμένη στις αρχές της αποκρυφιστικής Νέας Εποχής.  Οι Hort και Westcott θα καμάρωναν για αυτό.

 

Τι είδους εκκλησία παράγεται από αυτές τις νέες Βίβλους;  Πιθανότατα αυτό να το περιγράφουν πιο καλά τα λόγια του ίδιου του Westcott:  "Κάποτε, ήταν σύνηθες να διαγράφεται μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα θρησκευτικά και τα κοσμικά πράγματα. Ο καιρός αυτός, ευτυχώς, έχει παρέλθει."

Η Riplinger μας προσφέρει ένα δυνατό κάλεσμα, να επιστρέψουμε στην μοναδική Βίβλο (στμ:  στην Αγγλική γλώσσα) που διατίθεται σήμερα,  η οποία βασίζεται στο κείμενο που έχει αποδειχθεί αληθές από την Ιστορία – την Βίβλο King James Bible. Δεν θα βρείτε πουθενά αλλού τόσα πολλά αποδεικτικά στοιχεία.

 


 

Πηγή:  http://watch.pair.com/occult.html ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

«Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΥ κατά ΤΟΝ 19Ο ΑΙΩΝΑ»

ΟΙ ΑΓΓΛΙΚΑΝΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΤΕΣ

Η αμηχανία και η περιέργεια της ηλικίας είχαν οδηγήσει στον σχηματισμό πολυάριθμων πνευματιστικών εταιρειών. Ένας από τους πρώιμους πρωτοπόρους της έρευνας του Πνευματισμού ήταν η «Εταιρεία Φαντασμάτων» στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, Αγγλία. Το έργο «Οι ιδρυτές των Ψυχικών Ερευνών» καταγράφει τον δηλωμένο στόχο της Εταιρείας Φαντασμάτων του Καίμπριτζ, ως εξής:

«Το 1851, ιδρύθηκε στο Καίμπριτζ μια εταιρεία 'για να γίνει μια σοβαρή και ειλικρινής έρευνα στη φύση των φαινόμενων που αόριστα αποκαλούνται: 'υπερφυσικά', και ένας αριθμός διακεκριμένων προσώπων έγιναν μέλη.» (20)

Η Εταιρεία Φαντασμάτων περιγράφεται επίσης στη βιογραφία ενός από τα ιδρυτικά μέλη της, «Η ζωή και οι Επιστολές του Fenton John Anthony Hort», από τον Αρθούρο Hort:

« Δύο άλλες εταιρίες… είχαν ιδρυθεί… και στις δύο ο  Hort φαίνεται να ήταν το κινητήριο πνεύμα… την δε άλλη την καλούσαν τα μέλη της ‘Η Στοιχειωμένη Συντεχνία'. Το αντικείμενό τους ήταν να συλλεχθούν και να ταξινομηθούν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αυτών που καλούνται τώρα `ψυχικά φαινόμενα'… Το «Μπαμπούλας Κλαμπ» όπως το ονόμαζαν οι περιφρονητές του, είχε εγείρει κάμποσο χλευασμό και είχε γίνει και περίγελος.  Προφανώς, γεννήθηκε πολύ πρόωρα…» (21)

Το βιβλίο «Η Εταιρεία για την Ψυχική Έρευνα: Μια περίληψη της ιστορίας της και η ζωή του Edward White Benson» από το γιο του, Αρθούρο, παρέχει περαιτέρω τεκμήρια για τους διακεκριμένους ιδρυτές της Εταιρείας Φαντασμάτων του Καίμπριτζ:

«Μεταξύ των πολυάριθμων προσώπων και ομάδων που στο μέσο του 19ου αιώνα έκαναν έρευνες για τα ψυχικά συμβάντα μπορεί να αναφερθεί και μια εταιρεία, από την οποία οι δικοί μας συγγενείς μπορούν να δηλώσουν απευθείας καταγωγή. Στο βιβλίο «Ζωή του Edward White Benson - Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ» από το γιο του, Α.C. Benson, θα εντοπισθεί, κατά το έτος 1851-2, η ακόλουθη παράγραφος:

«Ανάμεσα στις διασκεδάσεις του πατέρα μου στο Καίμπριτζ ήταν η ίδρυση μιας 'Εταιρείας Φαντασμάτων’ - τον πρόδρομο της Ψυχικής Εταιρείας [εννοώντας το σημερινό S.P.R.] για την έρευνα του υπερφυσικού. Οι Lightfoot, Westcott και Hort ήταν μεταξύ των μελών της. Έδειχνε και τότε, όπως και ανέκαθεν, περισσότερο ενδιαφέρον για τα ψυχικά φαινόμενα απ’ όσο ήθελε να παραδεχθεί.'

Οι Lightfoot και Westcott έγιναν επίσκοποι, και ο Hort Καθηγητής Θεολογίας. Το S.P.R. δεν ανταποκρίθηκε καθόλου στο πρότυπο εκκλησιαστικής υπεροχής που καθορίζεται από την μητρική εταιρία.» (22)

Ο Canon J.B. Lightfoot, ο επίσκοπος B.F. Westcott, και ο Καθηγητής της Θεολογίας F.J.A. Hort υπηρέτησαν επίσης στην Επιτροπή Αναθεώρησης για την Αγγλική Αναθεωρημένη Έκδοση του 1881. Οι Δρ. Westcott και Hort παρήγαγαν ένα Νέο Ελληνικό Κείμενο και δημιούργησαν μια νέα θεωρία κειμενικής κριτικής για αυτή την αναθεώρηση της Εγκεκριμένης Έκδοσης του 1611. Ο Edward White Benson, που έγινε Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ το 1883, παντρεύτηκε την Mary Sidgwick. Οι Edward και Mary έγιναν οι γονείς του Robert Hugh Benson, ο οποίος μεταστράφηκε στον Ρωμαιο-Καθολικισμό κατά τη διάρκεια του Κινήματος της Οξφόρδης του οποίου ηγέτης ήταν ο John Henry Newman. (23)

Ο αδελφός της Mary - ο Henry Sidgwick - παντρεύτηκε την Eleanor Balfour, την αδελφή του Αρθούρου Balfour ο οποίος έγινε ο μετέπειτα Πρωθυπουργός της Αγγλίας.

Ο Gauld αναπολεί: «Το να λέμε πως οι Sidgwick είχαν υψηλά ιστάμενους φίλους θα ήταν μια υπερβολικά υποτονική περιγραφή. Ήταν επίσης, θα πρέπει να υποθέσω, μεταξύ των πλέον διανοούμενων ζευγαριών του αιώνα.» (24)

Ο αδελφός του Αρθούρου Balfour, ο Gerald, ήταν επίσης ο γαμπρός της Emily Lutyens, μαθήτρια της θεοσοφίστριας Annie Besant και της θετής μητέρας του Jiddu Krishnamurti, ο οποίος είχε θεωρηθεί πως ήταν ο Κύριος Maitreya - ο Παγκόσμιος Διδάσκαλος της Νέας Εποχής.

«Η Λαίδη Emily Lutyens, σύζυγος του αρχιτέκτονα, παρουσιάζει ενδιαφέρον μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Πριν προσχωρήσει στην Θεοσοφική Εταιρεία είχε ενδιαφερθεί για την κρατικά ελεγχόμενη πορνεία, και έπαιζε με την ιδέα της Γυναικείας Χειραφέτησης. Η αδελφή της, η Constance, έφτασε στα άκρα, φυλακίστηκε και ταϊζόταν δια της βίας.  Έχοντας μεταστραφεί από την  κα. Besant, η Emily έγινε επί δέκα χρόνια η αφοσιωμένη «θετή μητέρα» και πιστή του Krishnamurti, ακόμα και ανάμεσα στα υψηλότερα κατά το δυνατόν κοινωνικά στρώματα όπου η κρίση συνείδησης είχε γίνει αισθητή.

Το υπερφυσικό δεν ήταν δα ένα ξένο στοιχείο στην οικογένεια της Emily Lutyens.

«Η ίδια ήταν γεννημένη Emily Lytton, εγγονή του αποκρυφιστή Bulwer Lytton, και κουνιάδα του Gerald Balfour, ο οποίος με τον αδελφό του Αρθούρο έγινε Πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών. Η αδελφή των Balfour, Νόρα, παντρεύτηκε τον Henry Sidgwick, η ίδια η αδελφή του οποίου – Mary - έγινε η σύζυγος του Edward White Benson, και η μητέρα του Robert Hugh. Μέσα σε αυτόν τον οικογενειακό σύνδεσμο, είναι μάλλον φυσικό να βρεθεί τουλάχιστον ένας αφοσιωμένος Θεοσοφιστής." (25)

Ως προπτυχιούχος φοιτητής στο Καίμπριτζ, ο B.F. Westcott ίδρυσε επίσης τη Λέσχη Ερμής (Hermes Club), το όνομα της οποίας οφείλεται στην Ελληνο-αιγυπτιακή θεότητα, ΕΡΜΗΣ ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ. Οι επόμενες Ερμητικές εταιρείες, ιδρυθείσες από άλλους Πνευματιστές, θα γίνονταν διάσημες στην Αγγλία – η μια που οργανώθηκε το 1884 από την Άννα Kingsford και τον Edward Maitland, που είχε στενή επαφή με τη Θεοσοφική Εταιρεία (26) και το Τάγμα της Χρυσής Αυγής που ιδρύθηκε από τους MacGregor Mathers και Wynn Westcott.  Ο James Webb έχει διευκρινίσει την έννοια της Hermes:

«Στην ιστορία των Μυστικών Παραδόσεων τα Ερμητικά έγιναν σημαντικά λόγω της μεγάλης αξίας που τους δόθηκε στην Ευρώπη της Αναγέννησης. Μέσα στο δικό τους πλαίσιο είναι σημαντικοί, επειδή τυποποιούν αυτή την μαγική στάση απέναντι στη ζωή. Το ότι ο Ερμής εκλαμβάνεται εδώ ως ο ιδρυτής της αστρολογίας, αλχημείας, ή μαγείας, ο αποκαλυπτής των απόκρυφων αλληλογραφιών, χρησιμεύει στο να υπογραμμισθεί πως οι ευρωπαϊκές προσπάθειες άσκησης της αστρολογίας, αλχημείας, ή μαγείας – συχνά αποκαλούμενες ως "Ερμητικές επιστήμες" - έχουν την προέλευσή τους στην ίδια περίοδο θρησκευτικής ζύμωσης που είχε δει την άνθηση των Μυστηρίων και την γέννηση του Νεοπλατωνισμού… η φιλοσοφική θέση των Ερμητικών, με το δόγμα τους ότι η ύλη είναι κάτι κακό και πρέπει κανείς να δραπετεύσει από αυτήν, μπορεί να παραλληλιστεί με τους Γνωστικούς.» (27)

Στο Θεοσοφικό Γλωσσάρι της, η Μαντάμ Ηelena .Ρ. Blavatsky επίσης κατέγραψε την εκτενή χρήση των Ερμητικών δογμάτων στα γραπτά των Γνωστικών:

«Ερμητικό - Οποιοδήποτε δόγμα ή γραπτό που συνδέεται με τις εσωτερικές διδασκαλίες του Ερμή…. Αν και συνήθως θεωρούνται πλαστές, εντούτοις τα Ερμητικά γραπτά έχαιραν μεγάλης εκτίμησης από τους Αγ. Αυγουστίνο, Λακτάντιο, Κύριλλο και άλλους. Με τα λόγια του κ. J. Bonwick, 'Είναι ρετουσαρισμένα λίγο-πολύ από τους Πλατωνικούς φιλοσόφους μεταξύ των πρώτων Χριστιανών (π.χ. Ωριγένης και Κλήμης Αλεξανδρείας) οι οποίοι επιδίωξαν να τεκμηριώσουν τα χριστιανικά επιχειρήματά τους με αναφορές σε αυτά τα ειδωλολατρικά και σεβαστά κείμενα, αν και δεν μπορούσαν να αντισταθούν στον πειρασμό του να τα κάνουν να τα λένε τα πράγματα λίγο υπερβολικά.'  Αν και παρουσιάζονται από μερικούς έξυπνους και ενδιαφερόμενους συγγραφείς ως διδασκαλίες καθαρού μονοθεϊσμού, τα Ερμητικά (ή του Τρισμέγιστου) Βιβλία είναι, εντούτοις, καθαρώς πανθεϊστικά…" (28) 

Μια σύγχρονη του B. F. Westcott - η κα Blavatsky -ταξινόμησε τον Westcott ανάμεσα στους Γνωστικούς φιλοσόφους, περιγελώντας τον μέχρι περιφρονήσεως μέσα στην κατευθυνόμενη εργασία της - Isis Unveiled - (Η Ίσις ξεσκεπασμένη), για την ευπιστία του στο έργο «Ο Ποιμήν του Ερμά».  Φαίνεται πως οι Αγγλικανικοί μελετητές απέδωσαν το βάρος της Γραφής στην απόκρυφη λογοτεχνία, από τον υπόγειο αποκρυφισμό με τον οποίο ήταν εξοικειωμένη:

«Στην άμετρη επιθυμία τους να βρούνε αποδεικτικά στοιχεία για την αυθεντικότητα της Καινής Διαθήκης, οι καλύτεροι άνδρες, οι πιο πολυμαθείς μελετητές ακόμη και μεταξύ των προτεσταντών κληρικών, πολύ συχνά πέφτουν σε αξιοθρήνητες παγίδες. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως ένας τόσο μορφωμένος σχολιαστής όπως ο Canon Westcott θα μπορούσε να είχε αφήσει τον εαυτό του σε άγνοια ως προς τις Ταλμουδικές και τις καθαρώς Καββαλιστικές γραφές. Πώς, τότε, τον βρίσκουμε να παραθέτει με τόσο γαλήνια σιγουριά, ώστε να παρουσιάζει 'εντυπωσιακές αναλογίες στο Ευαγγέλιο του Αγίου Ιωάννη' ορισμένα εδάφια από το έργο «Ο Ποιμήν του Ερμά», τα οποία είναι ολόκληρες προτάσεις από την Καββαλιστική λογοτεχνία;" (29)

 

Σημειώσεις


20. Alan Gauld, The Founders of Psychical Research, Schocken Books, New York: 1968.  σελ.66-7.

21. Arthur Hort, Life and Letters of Fenton John Anthony Hort, Vol. I, Macmillan & Co., 1896, σελ. 171-72,  σελ. 211, 219-20. Διατίθεται από τους The Bible For Today Press.

22. W.H. Salter, The Society For Psychical Research, An Outline of it's History, London, 1948, σελ. 5, 6.

23. του ιδίου, σελ. 127.

24. Alan Gauld, σελ. 116.

25. James Webb, σελ. 105.

26. του ιδίου, σελ. 278.

27. Ibid., σελ. 198-99.

28. H. P. Blavatsky, Theosophical Glossary, London, 1892, σελ. 140

29. H. P. Blavatsky, Isis Unveiled, Vol. II, Theosophical University Press, Pasadena, California, σελ. 243.

Δημιουργία αρχείου: 19-3-2010.

Τελευταία μορφοποίηση: 16-4-2021.

ΕΠΑΝΩ