Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Φραγμός στην εκμετάλλευση της απειρίας των άλλων

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Νέο Φως

Χρονολογικοί πίνακες γύρω από το 587 π.Χ. * Η ερήμωση τής Ιερουσαλήμ το 587 * Χρονολόγηση γεγονότων και βασιλέων κατά το 587 π.Χ.* Οι Καιροί των Εθνών Αναθεωρημένοι * Λάθη στην εσχατολογική χρονολόγηση 1914 μ.Χ. της Εταιρίας Σκοπιά * Εκδόσεις τής εταιρίας Σκοπιά που αποδεικνύουν το λάθος τού 607 π.Χ. και τού 1914!!! * Επί ποιων υποτίθεται ότι βασίλευσε ο Χριστός το 1914 κατά την εταιρία Σκοπιά;

Η Αλλαγή του Δόγματος της «Γενεάς του 1914»

και οι προεκτάσεις της

 

Η νέα αποτυχία τής οργάνωσης τής Σκοπιάς, στην πρόβλεψη για τη "γενιά τού τέλους", την οδήγησε αναπόφευκτα σε πολλές αναθεωρήσεις των απόψεών της. Αυτό όμως έχει και πάρα πολλές προεκτάσεις...

Για αρκετές δεκαετίες το περιοδικό Σκοπιά δίδασκε ότι το έτος 1914 ήταν το σημάδι για την αόρατη παρουσία του Χριστού και ότι η γενεά που θα έβλεπε τα γεγονότα που θα λάμβαναν χώρα από το 1914 και μετά, θα ήταν μάρτυρας το τέλους αυτού του κόσμου και την εγκαθίδρυση της βασιλείας του Θεού στην γή. Η Σκοπιά 1 Μαΐου 1985 σελ. 4 (στην αγγλική) κάνει αυτή την δήλωση: ¨Πριν περάσει η γενεά του 1914, η κρίση του Θεού πρέπει να εκτελεστεί¨. Αρχικά η Σκοπιά δίδασκε ότι τα άτομα που ήταν σε κάποια ηλικία για να καταλάβουν αυτά που έλαβαν χώρα το 1914 συνέθεταν αυτή την γενεά. (Σκοπιά 01/10/78 σελ.31, 10/15/80, σελ. 31), αλλά στα πρόσφατα χρόνια το Κυβερνών Σώμα σταμάτησε να διδάσκει ότι: "τα άτομα που γεννήθηκαν γύρω στο 1914 θα ήταν αρκετά μεγάλα σε ηλικία για να κατανοήσουν τα συμβάντα του 1914", με στόχο να κερδίσει μερικά χρόνια ακόμα... Σκοπιά 05/15/84, σελ. 5)

Καθώς παρερχόταν η φημισμένη γενεά του 1914 υπήρχε η αναγκαιότητα αλλαγής της ερμηνείας. Η Σκοπιά έπρεπε να βρει τρόπο για να δόσει μια νέα εξήγηση. Η πρώτη γραπτή απόδειξη του γεγονότος αυτού, είναι στο περιοδικό Ξύπνα. Η παραδοσιακή  δήλωση στην σελίδα 4 του Ξύπνα αναφέρει: ¨ Το Ξύπνα ενημερώνει ολόκληρη την οικογένεια ... Και το πιο σπουδαίο είναι ότι αυτό το περιοδικό οικοδομεί εμπιστοσύνη στην υπόσχεση του Δημιουργού για ένα ειρηνικό και ασφαλή νέο κόσμο, προτού παρέλθει η γενεά που γνώρισε τα γεγονότα του 1914¨. Η έκδοση του Ξύπνα στις 8 Νοεμβρίου 1995 αναφέρει τα εξής στην σελίδα 4: ¨Το Ξύπνα ενημερώνει ολόκληρη την οικογένεια... Και το πιο σπουδαίο είναι ότι αυτό το περιοδικό οικοδομεί εμπιστοσύνη στην υπόσχεση του Δημιουργού για ένα ειρηνικό και ασφαλή νέο κόσμο που σύντομα πρόκειται να αντικαταστήσει το παρόν πονηρό, άνομο σύστημα πραγμάτων¨.

Μια παρόμοια αλλαγή έγινε όταν εκτύπωσαν ξανά τους δεμένους τόμους του περιοδικό Σκοπιά του 1989. Το περιοδικό 1η Ιανουαρίου 1989 (αγγλική) έλεγε στην σελίδα 12: ¨Αυτός (Απόστολος Παύλος) έθεσε τα θεμέλια για την εργασία που θα συμπληρωνόταν σε αυτό τον εικοστό αιώνα¨, αλλά όταν εκτύπωσαν τους τόμους η τελευταία πρόταση αλλάχθηκε με την φράση ¨θα συμπληρωνόταν στις ημέρες μας¨. Με αυτή την αλλαγή φανερή είναι και η ανασφάλεια της Οργάνωσης που δεν ήταν και πολύ σίγουρη ότι ο Αρμαγεδδών θα λάμβανε χώρα στον  20ον αιώνα.

Φαίνεται τώρα ότι το Κυβερνών Σώμα βρήκε λύση στο δίλημμα που είχε να αντιμετωπίσει και προετοιμάζει το έδαφος για τις αλλαγές που θα επέλθουν, χωρίς να  αποκαλύψουν τις πλήρες επιπτώσεις σε αυτή την βασική αλλαγή δόγματος που ήταν αναγκασμένοι να κάνουν. Ο λόγος: Η γενεά είχε στην ουσία πεθάνει και θα έπρεπε τώρα να δικαιολογήσουν στους οπαδούς τους αυτό τον θάνατο... .

 

Ομιλίες των Συνελεύσεων του 1993

Το απόγευμα του Σαββάτου του 1993, στις συνελεύσεις:  ¨Θεϊκή Διδασκαλία¨, δόθηκαν 2 ειδικές ομιλίες με τίτλους: "Ποιο θα είναι το σημείο της Παρουσίας σου;" και: "Πες μας πότε θα γίνουν αυτά"; Στόχος των ομιλιών αυτών ήταν να προετοιμάσουν τον δρόμο για το νέο φως σχετικά με την κατανόηση της γενεάς και του τέλους.

Οι αλλαγές ή ¨εκλεπτύνσεις¨ αφορούσαν την κατανόηση του Ματθαίος 24(κδ) Λουκάς 21(κα) Μάρκος 13(ιγ) και είχαν ως εξής:

1) Το Ματθ. 24:14 όταν αναφέρει: "και τότε θα έλθει το τέλος" αυτό εφαρμόζεται στην καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ., και πιο συγκεκριμένα ΣΤΟ ΙΟΥΔΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ (ενώ προηγουμένως η Σκοπιά δίδασκε ότι το τέλος εφαρμοζόταν και στα γεγονότα του 1914). Το εδάφιο14 εφαρμοζόταν για το κήρυγμα των ημερών μας και όχι στο τέλος του Ιουδαϊκού συστήματος. Αλλά τώρα προσπαθούν να το εφαρμόσουν για τον πρώτο αιώνα κάτι που αγνοούσαν προηγούμενος.

2) Το εδάφιο Ματθ. κδ:29 αναφέρει: ¨Κι αμέσως, ύστερα από τη θλίψη των ημερών εκείνων, ο ήλιος θα σκοτεινιάσει, και το φεγγάρι δεν θα δώσει το φως του, και τα αστέρια θα πέσουν από τον ουρανό, και οι δυνάμεις των ουρανών θα σαλευτούν. (Στην προηγούμενη εξήγηση το "αμέσως μετά" σήμαινε 2000 χρόνια μετά, και τα ουράνια σημεία δεν έγιναν παρά μόνο στις μέρες μας! Τα σημεία των ουρανών ερμηνεύονταν ότι συμβόλιζαν τους πυραύλους και τους δορυφόρους που θα έκαναν τους ουρανούς να σαλεύουν, Σκοπιά 3/1/83 σελ 27 αγγλική) Αλλά τώρα το Κυβερνών σώμα λέει ότι τα ουράνια σημεία έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της καταστροφής της Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ. με μια μεγαλύτερη εκπλήρωση μετά την αρχή της μεγάλης θλίψης.

Αφού η Σκοπιά αναγνωρίζει ότι το Πράξεις β:14-21 έχει παρόμοια εκπλήρωση όπως το Ματθαίος κδ:29, τώρα τα ερμηνεύουν με τον ίδιο τρόπο, αφού τα γεγονότα της Πεντηκοστής δεν περιλάμβαναν ¨τον ήλιο να γίνεται σκοτάδι και το φεγγάρι σε αίμα¨ και εκπληρώνεται λίγα χρόνια μετά το 70 μ.Χ. (Ο ιστορικός Ιώσηππος μας αναφέρει ότι βροχή από αστραπές και σκοτάδι συνόδευαν την καταστροφή της Ιερουσαλήμ). Αυτά τα σημεία θα είχαν και δεύτερη εκπλήρωση (για την Σκοπιά είναι σχεδόν αδύνατο να μην βρίσκει μια δεύτερη εκπλήρωση σχεδόν σε κάθε γραφικό εδάφιο που να μην το εφαρμόζει στις μέρες μας ή να το εκπλήρωσε αυτή!!!) με την μορφή της επίθεσης σε όλες τις θρησκείες στην μεγάλη θλίψη.

Παρόμοια ερμηνεύεται τώρα και το Ματθ. κδ: 30, 31 δηλαδή μετά την αρχή της μεγάλης θλίψης. Μετά την αρχή της θλίψης (εδάφιο 29) το σημείο του Υιού του Ανθρώπου εμφανίζεται στον ουρανό, και τότε όλες οι φυλές της γης θα Τον δουν να έρχεται μέσα από τα σύννεφα, με δύναμη και δόξα. Δεν έχουμε εδώ καμιά αλλαγή, αλλά μια διευκρίνιση έγινε στο εδάφιο 31: Οι άγγελοι στέλνονται να μαζέψουν τους εκλεκτούς (το υπόλοιπο των εκλεκτών) στη διάρκεια αυτής της περιόδου και όχι πριν! Έτσι τεχνικά το ¨μάζεμα¨ των εκλεκτών δεν έγινε ακόμα. Η επιλογή έγινε (όπως το ερμήνευαν παλιά) αλλά όχι και το μάζεμά τους. Το σημείο που μας ενδιαφέρει είναι ότι τα εδάφια 29-31 εφαρμόζονται μετά την μεγάλη θλίψη!

Ανακεφαλαιώνοντας τις αλλαγές του Κυβερνώντος Σώματος έχουμε τα εξής: Ματθ. 24, Λουκάς 21 και Μάρκος 13 με αυτή την χρονολογική σειρά:

α) την αρχή της μεγάλης θλίψης με την επίθεση του πολιτικού στοιχείου στον Χριστιανικό Κόσμο (Ματθ. 24: 29, Μάρκ.13: 24,25, Λουκ 21: 25, 26)

β) την εμφάνιση του σημείου του Υιού του Ανθρώπου (Ματθ. 24: 30, Μάρκ. 13: 26, Λουκ. 21: 27)

γ) το μάζεμα των «εκλεκτών» (Ματθ. 24 :31, Μάρκ. 13: 27, Λουκ. 21: 28)

δ) την τελική καταστροφή αυτού του ασεβούς συστήματος.

3)  Εφόσον το εδάφιο που λέει ότι, "αυτή η γενεά δεν θα παρέλθει μέχρι να γίνουν όλα αυτά" ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ τα εδάφια που περιέγραφαν την μεγάλη θλίψη, έβλεπαν την καινούργια ερμηνεία σχετικά με την "γενεά" που θα μπορούσε να είναι ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΘΛΙΨΗ!!! Και αυτό αφήνει ανοικτή την πόρτα για το ΠΟΤΕ θα αρχίσει η μεγάλη θλίψη. Ο Αρμαγεδδών θα μπορούσε να καθυστερήσει για ακόμα 100 χρόνια ή περισσότερο.

 

Νέο Φως: Οκτώβριος 1995

Σε συνέχεια των συνελεύσεων του 1993 πάνω σε αυτό το θέμα, το Κυβερνών Σώμα έδωσε μια πλήρη ¨κατανόηση¨ για την γενεά. Στην Σκοπιά 15 Οκτώβρη 1995 αποφάσισαν να αναγνωρίσουν την ασεβή γενεά και να της αφαιρέσουν το οποιαδήποτε χρονικό αναγνωρίσιμο πλαίσιο (απλά με την φράση ¨εποχή¨ ατόμων που δεν γνωρίζουν τον Θεό). Επαναλαμβάνουν τα παλιά τους λεγόμενα ότι βρισκόμαστε βαθιά στις έσχατες ημέρες, και ότι ο Χριστός ήρθε αόρατα το 1914, αλλά κανένας δεν μπορεί να μετρήσει 70 ή 80 χρόνια για την άφιξη του Αρμαγεδδώνα.

Η Σκοπιά 1ης Νοεμβρίου 1995 σελ.11 ανασκευάζει τον όρο γενεά:

«Αλλά δεν τους δόθηκε καμιά ημερομηνία για την «μεγάλη θλίψη» η οποία ερήμωσε τελικά το αποστατικό Ιουδαϊκό σύστημα πραγμάτων. Μόνο μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ και του Ναού της αντιλήφθηκαν ότι η ημερομηνία ήταν το 70 μ.Χ. Ωστόσο γνώριζαν τα προφητικά λόγια του Ιησού: «Αυτή η γενιά δεν πρόκειται να παρέλθει μέχρι να συμβούν όλα αυτά». Προφανώς η εφαρμογή της λέξης γενιά εδώ είναι διαφορετική από εκείνη που γίνεται στο εδάφιο Εκκλησιαστής 1:4, το οποίο μιλάει για διαδοχικές γενιές που έρχονται και παρέρχονται σε μια περίοδο χρόνου». (π.χ. και εμείς είδαμε την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αλλά δεν είμαστε η γενιά της επανάστασης... με την ερμηνεία αυτή η Σκοπιά κατάφερε να κερδίσει όσο χρόνο θέλει αφού δεν προσδιορίζεται χρονικό πλαίσιο. Επίσης, τι σημασία θα είχε μια προφητεία αν καταλαβαίνεις την εκπλήρωση της μετά την εκπλήρωση τού προλεχθέντος γεγονότος;)

Η Σκοπιά 1ης Νοεμβρίου 1995 σελ.14 δηλώνει:

«Ποια είναι λοιπόν, η «γενιά» στην οποία αναφερόταν τόσο συχνά ο Ιησούς παρουσία των μαθητών του; Τι κατανόησαν εκείνοι από τα λόγια του: «Αυτή η γενεά δεν πρόκειται να παρέλθει μέχρι να συμβούν όλα αυτά»; Οπωσδήποτε ο Ιησούς δεν παρέκκλινε από τον καθιερωμένο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσε τον όρο «αυτή η γενεά», όρο τον οποίο εφάρμοζε με συνέπεια στις μάζες των συγχρόνων του καθώς και στους ¨τυφλούς οδηγούς¨ τους που μαζί αποτελούσαν το Ιουδαϊκό έθνος (Ματθ.15:14) «Αυτή η γενιά»  έζησε όλη την οδύνη που προείπε ο Ιησούς και κατόπιν παρήλθε σε μια «μεγάλη θλίψη» που δεν είχε το όμοιό της και η οποία έπληξε την Ιερουσαλήμ».

Στην ίδια Σκοπιά 1ης Νοεμβρίου 1995, σελ. Ι9 μας αναφέρει:

«Επομένως, στην τελική εκπλήρωση της προφητείας του Ιησού σήμερα,  η έκφραση «αυτή η γενιά» προφανώς αναφέρεται στους ανθρώπους της γης οι οποίοι βλέπουν το σημείο της παρουσίας του Χριστού αλλά δεν διορθώνουν τις οδούς τους. Αντίθετα, εμείς ως μαθητές του Ιησού δεν επιτρέπουμε να μας διαπλάθει ο τρόπος ζωής «αυτής της γενιάς».

 

Η κρίση του Χριστού στα Πρόβατα και τα Ερίφια

Η Σκοπιά προσπάθησε να καλύψει το γεγονός ότι ΑΠΕΤΥΧΕ ο Χριστός να κάνει ό,τι ΑΥΤΟΙ ήθελαν να κάνει όλα αυτά τα χρόνια, με το να ισχυριστούν τώρα μια ¨σταδιακή¨ Του ενθρόνιση. Όταν απότυχαν να φέρουν το τέλος του κόσμου στην υποτιθέμενη ενθρόνιση του, το 1914, (τον καιρό του Ρώσσελ στα έτη 1871-1916), αργότερα ισχυρίστηκαν ότι δεν άσκησε πλήρως τα βασιλικά του δικαιώματα, με την έννοια του να ΚΡΙΝΕΙ την γη. Η Σκοπιά ισχυρίστηκε ότι ο Ιησούς έγινε βασιλιάς πάνω στην Χριστιανική Εκκλησία του πρώτου αιώνα 33 μ.Χ, μετά έγινε βασιλιάς πάνω σε όλο τον κόσμο το 1914, και μετά άρχισε να κρίνει το ¨υπόλοιπο¨ των αδελφών του Χριστού  το 1919 και άρχισε ο διαχωρισμός των προβάτων και των εριφίων για την τελική του κρίση.

Τώρα αν και κρατούν την "κρίση του Χριστιανικού κόσμου," λένε ότι ο Χριστός "επιθεώρησε κρίνοντας" το "πιστό υπόλοιπο," και ο διαχωρισμός των προβάτων από των εριφίων δεν άρχισε ακόμη!!! Ο «διαχωρισμός» θα αρχίσει στην μεγάλη θλίψη που θα έρθει ΣΥΝΤΟΜΑ.

 

Τι αντιδράσεις θα έχει η αλλαγή;

Οι Μάρτυρες έχουν μάθει να υποβαθμίζουν την σημασία αυτών των αλλαγών, αλλά δεν αντιλαμβάνονται τις  επιπτώσεις.

Για χρόνια τώρα οι Μάρτυρες κρατούσαν το1914 σαν την τελική πράξη τις παγκόσμιας σκηνής, οπού σύντομα θα ακολουθούσε ο παράδεισος στην γη. Σε αναμονή αυτού, χιλιάδες πούλησαν τα σπίτια τους, παράτησαν μια αξιοζήλευτη καριέρα, δεν συνέχισαν την μόρφωση τους σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και προτίμησαν μια χαμηλά αμειβόμενη εργασία και μια ζωή με στερήσεις. Πολλοί δεν έκαναν παιδιά, αμέλησαν ακόμα και την βασική ιατρική παρακολούθηση, και ορκίστηκαν να δώσουν τον χρόνο τους στην Σκοπιά και να διαδώσουν το «άγγελμα» κάποιων ανθρώπων που ζουν στο Μπρούκλιν, οι οποίοι εξασκούν έλεγχο σε εκατομύρια ανθρώπους παγκόσμια. Για πολλούς από τους παλιούς Μάρτυρες, οι ελπίδες τους έχουν εξανεμιστεί. Ίσως από καιρό τώρα, και αυτοί έχουν καταλάβει ότι το Μπρούκλιν δεν είναι θεόπνευστο, αλλά και τώρα είναι καιρός για αποφάσεις. Έχουν καταλάβει ότι ο σκύλος Τότο στον Μάγο του Οζ τραβά την κουρτίνα και πίσω αποκαλύπτεται ένας ανόητος γέρος. Αυτό θα σημάνει για πολλούς, θυμό, κατάθλιψη, μίσος. Ας ελπίσουμε ότι πολλοί που θα ζητήσουν βοήθεια να βρουν την αγάπη του Θεού που έχει προσωποποιηθεί στον Χριστό.

Ο Ρεϊ Φρανς στο βιβλίο του Κρίσης Συνείδησης σελίδα 218 αναφέρει ότι η Σκοπιά προσπαθούσε να κερδίσει περισσότερο χρόνο μέχρι τον Αρμαγεδώνα καθώς έβλεπαν τις προσδοκίες τους να αποτυγχάνουν και ειδικά για την πρόβλεψη του 1975. Σύμφωνα με τον Φρανς  σε μια συνεδρία του Κυβερνώντος Σώματος που ήταν παρών, συζητούσαν το γεγονός να αλλάξουν την αρχή της γενεάς και να την μεταθέσουν το 1957!!! Αλλά δεν ψηφίσθηκε γιατί θα έφερνε πολλές αντιδράσεις και το ότι το 1914 συνδεόταν με πολλά άλλα γεγονότα. Στην αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου του το 1992 ο Φρανς προείπε ακριβώς το τι θα έκανε η Σκοπιά για το θέμα της γενεάς του 1914. Μάλιστα ανάφερε ότι θα κρατούσαν το 1914 αλλά με διαφορετική έννοια γιατί δεν μπορούν να φύγουν από αυτή την ημερομηνία.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η  "γενεά του 1914" έχει αναπροσαρμοστεί. Τώρα δεν είναι η γενεά που γεννήθηκε κοντά στο έτος 1914 που θα δει τις προφητείες του Ματθαίου 24:14 να εκπληρώνονται πριν πεθάνουν... Μάλλον είναι οποιοσδήποτε που μπορεί να θυμάται την ασεβή γενεά που είδε τα ταραγμένα γεγονότα του Ματθαίου 24. Αυτός θα δει και την επιστροφή του Χριστού για να εκτελέσει κρίση (αόρατη φυσικά). Η πληροφορία αυτή εφαρμόστηκε επίσημα με την Σκοπιά 15ης Οκτωβρίου και 1ης Νοεμβρίου 1995. Και το πιο σημαντικό είναι, ότι ο διαχωρισμός των προβάτων και των εριφίων που κάποτε άρχισε το 1914, δεν άρχισε ακόμη και δεν θα αρχίσει παρά μόνο με την έναρξη της μεγάλης θλίψης!!! Και ακόμα αργότερα, η γενιά τού 1914 άλλαξε και πάλι σε μία "ενότητα" τριών γενεών, από παππού σε εγγονό!!!

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Από το 1914 μέχρι το 1995 (με την αλλαγή του δόγματος της γενεάς), η Σκοπιά έβαζε τους οπαδούς της να κηρύττουν ότι μέσω του κηρύγματος των «καλών νέων» γινόταν ο διαχωρισμός των προβάτων από των εριφίων. Όλα αυτά τα εβδομήντα χρόνια γιατί κήρυτταν οι Μάρτυρες, αφού ο διαχωρισμός δεν έχει αρχίσει ακόμα; Και αφού το κήρυγμα τους ήταν μάταιο, μια και ο διαχωρισμός δεν άρχισε ακόμα, άρα  μήπως το τέλος (με τον τρόπο που το κατανοεί η Σκοπιά) δεν είναι κοντά;

Μπορεί η Σκοπιά να εφαρμόσει στον εαυτό της το Γαλάτας 1:8 που αναφέρει: ¨Ωστόσο ακόμη και αν εμείς ή κάποιος άγγελος από ον ουρανό σας κηρύξει άλλο ευαγγέλιο, πέρα από αυτό που εμείς σας διακηρύξαμε ως Ευαγγέλιο, ας είναι ανάθεμα¨. Πώς μπορεί να μας λέει ότι είναι ο συνεχιστής της πρώτης Χριστιανικής Εκκλησίας, όταν αλλάζει συνεχώς το άγγελμα της; (1874, 1925, 1942, 1975, πριν το 2000...)

Ποιο ήταν το Ευαγγέλιο που κήρυτταν οι Απόστολοι, που έχει μείνει αναλλοίωτο για τα 2000 χρόνια της Χριστιανοσύνης;

Με αυτά τα ερωτήματα κλείνουμε το θέμα αυτό, ελπίζοντας να προβληματίσουν τους Μάρτυρες που θα τύχει να το διαβάσουν.

Έρευνα - κείμενο

Μορφέας

Δημιουργία αρχείου: 5-9-2003.

Τελευταία μορφοποίηση: 4-11-2020.

ΕΠΑΝΩ