Ortodoxia si Orientarea in Dogmatica Ei

Biserica

 

Sunt Sfintele Icoaneidoli”?

Multe sunt acuzatiile pe care le-a acumulat Satana de-a lungul veacurilor impotriva Bisericii Domnului nostru, Iisus Hristos. Profitand de ignoranta anumitor persoane, i-a convins ca unele obiecte pe care Biserica de obicei le cinsteste, sunt idoli si, prin urmare, toti cei care le cinstesc, sunt idolatri. Intentionam sa dezvaluim aici schiopatarea punctului lor de vedere si a argumentelor la care recurg iconoclastii moderni.

 

Cand o icoana este considerata idol?

Este adevarat ca exista numeroase versete, in special in Vechiul, dar si in Noul Testament, care condamna divinizarea, precum si fabricarea idolilor. Vom analiza, prin urmare, anumite caracteristici ale unor pasaje din Sfanta Scriptura, pentru a intelege adevaratul sens al acestei interdictii, precum si semnificatia cuvintelor „idol” si „icoana”.

Un pasaj maltratat in mod curent de catre modernii iconoclasti este cel din Isaia 40:18-20, care spune urmatoarele: „Cu cine veti asemana voi pe Cel Preaputernic si unde veti gasi altul asemenea Lui? Chipul* cel turnat este turnat de un faurar, argintarul il imbraca cu aur si-l infrumuseteaza cu lantisoare. Saracul, care nu poate oferi mult, alege un lemn care nu putrezeste; isi cauta un mester iscusit ca sa faca un idol* care sa nu se clatine.”

* In limba greaca in locul cuvintelor „chip” si „idol” este folosit cuvantul „εικόνα”, in contextul de fata insemnand „imagine”: ΄΄Με τίνα λοιπόν θέλετε εξομοιώσει τον Θεόν; ΄Η τι ομοίωμα θέλετε προσαρμόσει εις Αυτόν; Ο τεχνίτης χωνεύει εικόνα γλυπτήν, και ο χρυσοχόος εκτείνει χρυσόν επ' αυτήν, και χύνει αργυράς αλύσεις. Ο πτωχός, κάμνων προσφορά, εκλέγει ξύλον άσηπτον, και ζητεί εις εαυτόν επιδέξιον τεχνίτην, δια να κατασκευάσει εικόνα γλυπτήν μη σαλευομένην.΄΄

In acest pasaj observam urmatoarele: Cuvantul „icoana” (in textul romanesc: „chip” si „idol”) este folosit cu acelasi sens al cuvantului „asemanare”. Aici, insa, ar trebui sa fie remarcate urmatoarele: Versetele de mai sus se opun crearii unor asemanari cu Dumnezeu si nu unor asemanari ale creaturilor Sale.

 

 In conformitate cu aceste versete, Biserica Ortodoxa interzice fabricarea oricarui fel de asemanare cu Dumnezeu. Astfel, icoane ortodoxe sunt numai acele care ii infatiseaza pe sfinti si pe Domnul nostru Iisus Hristos, in natura sa umana. Icoanele, care se presupune ca il reprezinta pe Dumnezeu, sunt considerate de Biserica idoli.

 

In acest spirit, intervin toate versetele Sfintei Scripturi, care condamna idolii. Fabricarea si cinstirea imaginilor creaturii nu sunt condamnate, cu exeptia cazului in care icoana intentioneaza sa-L reprezinte pe Dumnezeul necreat si invizibil si este ulterior venerata ca pe Dumnezeu. Numai atunci ea este considerata idol.

Sa mai vedem cateva pasaje.

Isaia 44:9-20 „Toti facatorii de idoli nu sunt nimic… Cine a facut un dumnezeu… El si-a taiat un cedru… pentru aprins focul si il ia sa se incalzeasca. El il arde ca sa coaca painea, ba mai mult, tot din el face si un dumnezeu si se inchina la el, face un idol pe care il cinsteste… Si cu ce a ramas, el face un dumnezeu, un idol pe care il cinsteste si caruia i se inchina si caruia se roaga zicand: "Izbaveste-ma, ca tu esti dumnezeul meu!”

Si aici, de asemenea, referirea se face la reprezentarea lui dumnezeu si nu la imagini ale sfintilor, la fel ca in toate versetele similare din Biblie.

Romani 1:23, 25 „Si au schimbat slava lui Dumnezeu Celui nestricacios cu asemanarea chipului omului celui stricacios si al pasarilor si al celor cu patru picioare si al taratoarelor …si s-au inchinat si au slujit fapturii, in locul Facatorului…”

Nimeni nu poate acuza Biserica Ortodoxa ca se inchina sfintilor ca si cum acestia sunt dumnezei. Sfintii nu sunt venerati, ci doar sunt onorati ca oameni alesi ai lui Dumnezeu. Prin urmare, aceste versete se aplica doar celor ce produc imagini ale lui Dumnezeu si le venereaza.

Atata timp cat idol este doar reprezentarea lui Dumnezeu, este o minciuna pura si o acuzatie nedrepata ca Biserica aparent se inchina idolilor; acesti acuzatori candva vor raspunde in fata lui Dumnezeu pentru neincrederea pe care au manifestat-o fata de Biserica Lui.

 

Cele 10 porunci si reprezentarea sfintilor

Sa examinam un alt pasaj maltratat pe care Il utilizeaza adversarii icoanelor. Se afla in Exod 20:4-5 si este una din cele 10 porunci: „Sa nu-ti faci chip cioplit si nici un fel de asemanare a nici unui lucru din cate sunt in cer, sus, si din cate sunt pe pamant, jos, si din cate sunt in apele de sub pamant! Sa nu te inchini lor, nici sa le slujesti, ca Eu, Domnul Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu zelos…”

Cei ce neaga icoanele spun: „Iata, acesta este un pasaj care interzice si infatisarea creaturii!” Acestora le putem raspunde astfel: Si acest verset se refera la reprezentarea creaturii ca fiind drept dumnezeu si putem verifica acest lucru in Deuteronom 4:12-19 „Iar Domnul v-a grait… dar vreo asemanare n-ati vazut, ci glasul cuvintelor Lui l-ati auzit. Atunci v-a vestit El… cele zece porunci… Paziti-va cu strasnicie sufletele; de vreme ce n-ati vazut vreo asemanare atunci cand Domnul v-a grait la Horeb, in munte, din mijlocul focului, Sa nu cadeti in nelegiuirea de a va face vreun chip cioplit, nici vreo infatisare, nici vreo asemanare, fie ea barbateasca sau femeiasca …fiare, …pasari, … vietuitoare ce se taraste, … peste… Sau, de vei privi la cer si vei vedea soarele si luna si stelele si toata podoaba cerului, sa nu cumva sa te-nseli si sa te inchini lor, nici sa le slujesti”.

Aici vedem detaliat ce anume era interzis de a fi reprezentat „ca asemanari ale lui Dumnezeu”. Inca o data, se dovedeste ca nu exista nici o interdictie de a-i infatisa pe sfinti, decat doar pe Dumnezeu.

Se vede, de asemenea, motivul pentru care a fost interzisa reprezentarea lui Dumnezeu: „fiindca nu exista asemanare Lui”.

Acum, la randul nostru, vom intreba urmatoarele: Cum se face ca, desi erau interzise, in Templul lui Solomon existau asemanari ale boilor? Cum se face ca existau de asupra Chivotului Legii asemanari ale ingerilor? Cum se face ca asemanari ale ingerilor existau in Cortul Marturiei? Prin urmare, putem presupune ca numai asemanarile de sfinti deranjeaza pe iconoclastii contemporani? (Iesirea 25:18; 36:35; 2 Paralipomena 4:3-4).

 

Reprezentarea lui Iisus Hristos

Sa vedem inca un aspect: Astazi, dupa atatia ani, noi, crestinii, care nu suntem sub Legea Mozaica, avem dreptul de a-L infatisa pe Dumnezeu? Asa cum am aratat mai devreme, atunci cand s-au dat cele 10 porunci, Dumnezeu nu a dat si o imagine a Sa. Dar, cand s-a plinit vremea, ne-a aratat chipul Sau, in persoana lui Iisus Hristos, asa cum vedem in Coloseni 1:15 „El este chipul nevazutului Dumnezeu, Intai-Nascut a toata zidirea”. Iar in Ioan 14:9, Iisus Hristos spune: „Cel ce M-a vazut pe Mine, L-a vazut pe Tatal”. Deci, astazi, Il putem vedea (si infatisa) pe Dumnezeu, in persoana lui Iisus Hristos. Dar nu in natura Sa divina, ci in natura Sa umana, din moment ce nu am vazut Divinitatea Sa.

 

Reprezentari ale lui Dumnezeu

Situatiile in care este permisa reprezentarea lui Dumnezeu, de catre divin-inspirata Biserica a Domnului, este icoana „Filoxenia lui Avram”, ilustrand trei mesageri angelici, nu ca o imagine a lui Dumnezeu, ci ca un simbol al Sfintei Treimi; de asemenea, si icoana botezului lui Hristos, unde Duhul Sfant coboara din cer ca un porumbel. Si, bineinteles, prin aceasta icoana nu spunem ca Sfantul Duh are infatisarea unei pasari, ci, pur si simplu, a luat aceasta infatisare la momentul respectiv. In ambele icoane reprezentam doar ceea ce am vazut ca oameni si nu avem intentia de a reprezenta natura invizibila si indescriptibila a lui Dumnezeu.

In acest moment, cititorul va intreba, pe buna dreptate, de ce exista in Bisericile Ortodoxe (asa  numite), „icoana Sfintei Treimi”. Din pacate vom fi de acord cu el, ca aceasta icoana e gresit ca exista si ca originea ei nu este ortodoxa, ci papista. Al 7-lea Sinod Ecumenic o interzice si responsabilii bisericilor care permit aceasta icoana, poarta o imensa responsabilitate, deoarece se fac vinovati de idolatrie. (Fapte din al 7-lea Sin.Ec.) Insa, de aceasta nu este vinovat trupul Bisericii, ci anumiti responsabili din aceste biserici, care nu respecta sau, din neglijenta, ignora punctele de baza ale credintei. Cel care se inchina la aceasta icoana, este si el vinovat, pentru ca nu s-a ingrijit sa-si  invete credinta si, in timp ce are impresia ca actioneaza in mod ortodox, actioneaza in mod papist. In plus, aceasta icoana, in afara faptului ca e un idol, este si eretica in prezentarea persoanelor Sfintei Treimi, in multe feluri, care deviaza de la subiectul acestui studiu. (Reprezentari interzise, Giorgos E. Gavriil)

 

Cinstirea persoanei

Un alt aspect, in care este acuzata Biserica, este faptul ca se presupune ca cinstim o bucata de lemn! Acest lucru este complet fals! Ce este onorat, de fapt, e persoana reprezentata si nu lemnul, asa cum intr-o fotografie a unui cunoscut, nu respectam hartia, ci persoana ilustrata pe ea.

„Dar atunci de ce unele icoane sunt miraculoase si altele nu? Ar putea sa intrebe cineva.”

Aici, nu lemnul joaca un rol, ci voia Domnului. El stie cu ce scop alege o anume icoana. Poate ca pentru pietatea celui care a pictat-o, poate pentru binele unei anumite zone in care se afla, poate pentru multe alte motive, pe care numai El le stie. De altfel, daca ne referim la Biblie, nu toate scaldatorile  din Israel erau miraculoase asa cum era scaldatoarea Vitezda! (Ioan 5:2-4)

De unde stim, insa, cum au fost chipurile sfintilor dupa atatea secole?

Fiecare generatie de crestini, s-a ingrijit sa pastreze imaginea sfintilor contemporani lor.  In cazurile in care imaginea sfintilor nu a fost pastrata, le dam o infatisare care sa semene cu cea a Domnului Iisus Hristos, din moment ce ei au fost, practic, imagini ale lui Hristos. Important este sfantul si nu reprezentarea sa exacta. Acesta este motivul pentru care exista diferite reprezentari ale unor sfinti. De altfel, acum, sfintii nu sunt ca atunci cand au trait pe pamant! Din acest motiv se prefera iconografia bizantina, bogata in simboluri, unde caracteristicile sfantului infatisat, nu incearca sa prezinte cu fidelitate aspectul sfantului, ci, simbolic, sa descrie unele caracteristici ale sale.

 

Umbra, imagine si "lucruri"

In cele din urma vom examina o diferenta intre Vechiul si Noul Testament, care se refera la subiectul nostru.

Sfanta Scriptura, in Epistola catre Evrei 10:1, mentioneaza urmatoarele: „In adevar, Legea avand umbra bunurilor viitoare, iar nu insusi chipul lucrurilor…”

In conformitatea cu aceste cuvinte, vedem ca Vechiul Testament (= Legea) era umbra, in timp ce Noul Testament (= PREZENTUL) este ACEST chip al lucrurilor viitoare.

Vechiul Testament vorbea despre Dumnezeu intr-un fel misterios, umbrit, si a fost, prin urmare, in imposibilitatea de a folosi icoane. Noul Testament, insa, ne-a aratat imaginea lucrurilor ceresti, adica un aspect mai clar al acestora.

Acum, ca am vazut, deja, chipul lui Dumnezeu in Iisus Hristos, acei care au fost sfintiti in imaginea lui Hristos, pot fi infatisati pana cand va veni momentul sa ne intalnim cu ei fata in fata, atunci cand aceste lucruri se vor implini.

 

 

Traducere:  M.Dinu 

Pagina creata : 15-9-2009

Revizuit : 15-9-2009.

SUS