Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα Θρησκείες

 

Τζενταϊσμός:

 

Η θρησκεία του… «Πολέμου των Άστρων»!!!

 

Πώς η κινηματογραφική μυθοπλασία του Τζορτζ Λούκας έγινε για κάποιους (πολλούς) κανονική θρησκεία!

 

Από τον Τέρρυ Μαυρίδη

 

 

Πηγή: Περιοδικό Τηλέραμα» 9-15 Μαϊου 2009.

Τι συμβαίνει όταν η φαντασία του κινηματογράφου μπλέκει με την πραγματικότητα της ζωής; Προκύπτει μια... νέα «θρησκεία»! Ο «Τζενταϊσμός» που κερδίζει πολλούς πιστούς σε αρκετές χώρες του κόσμου.

Είναι άγνωστο αν ο Τζορτζ Λούκας όταν έγραφε το σενάριο του «Πολέμου των Άστρων» είχε στην άκρη του μυαλού του το τι θα δημιουργούσε το διαστημικό του έπος: Όχι μόνο μια στρατιά φανατικών της σειράς των ταινιών «star wars», αλλά και μια νέα θρησκεία αν τέλος πάντων μπορούμε να την αποκαλέσουμε έτσι ,αυτή του «Τζενταϊσμού». Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Στο φανταστικό κόσμο του «πολέμου των άστρων» υπάρχουν οι «καλοί», οι «Τζεντάι» που εκφράζουν τη «φωτεινή πλευρά της Δύναμης» και οι «κακοί», οι «Σιθ» που είναι αφοσιωμένοι στη «σκοτεινή πλευρά της Δύναμης». Η «Δύναμη» είναι η ενέργεια που συνδέει τα πάντα στο σύμπαν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για το καλό, είτε για το κακό. Όταν κάποιος επικεντρώνει τις ενέργειες του για το καλό βρίσκεται στη «φωτεινή πλευρά της Δύναμης» και ακολουθεί το δρόμο των «Τζεντάι». Αντίθετα, αν έχει το κακό σαν προτεραιότητα του, τότε βρίσκεται στη «σκοτεινή πλευρά της Δύναμης» και ενεργεί σαν «Σιθ». Επί της ουσίας ο πυρήνας της «φιλοσοφίας» του Λούκας δεν ήταν τίποτα άλλο από μια κλασική περίπτωση Μανιχαϊσμού: Το καλό, το κακό και η σύγκρουση τους, όπως αυτή σε τελική ανάλυση περιγράφεται στις περισσότερες θρησκείες του κόσμου. Όμως η «θρησκεία» της φαντασίας του Λούκας ξέφυγε από τη μεγάλη οθόνη και άρχισε να αποκτά «εκκλησίες» και πιστούς σε διάφορες χώρες.

 

Ο «Τζενταϊσμός» στον πλανήτη

Αρκετοί είναι αυτοί που βαδίζουν στα βήματα του «μάστερ Γιόντα», του «Κουί Γκον», του «Λουκ Σκάιγουόκερ» και των υπόλοιπων ιπποτών «Τζεντάι» του «πολέμου των άστρων». Οι κυριότερες «εκκλησίες» βρίσκονται στα βρετανικά νησιά, με περί τις 400.000 χιλιάδες πιστούς να βρίσκονται σε Αγγλία και Ουαλία, ενώ υπάρχουν επίσημα 14.052 στη Σκοτία. Περί τα 20.000 μέλη υπάρχουν στον Καναδά πάντα σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές ενώ γύρω στις 36.000 «Τζεντάι» βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία. Περισσότεροι από 70.000 δήλωσαν ως θρησκεία τους τον «Τζενταϊσμό» στην απογραφή του 2006 στην Αυστραλία, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός τους στις ΗΠΑ  όπου υπάρχουν αρκετές «εκκλησίες» σε διάφορες πολιτείες της χώρας. Ομάδες που έχουν ασπαστεί τη «θρησκεία» έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην Ιρλανδία, το Μεξικό, τη Ρωσία, την Πολωνία και την Ισπανία, αλλά δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πλήθος των πιστών. Για την ώρα στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί κάποιο αντίστοιχο κίνημα, αν και υπάρχει «σκληρός πυρήνας» οπαδών του «Star Wars» στη χώρα μας. Οπότε, αν αποφασίσουν να δημιουργήσουν τη δική τους «εκκλησία», τότε «είθε η Δύναμη να είναι μαζί τους»...

 

Οι αστυνόμοι «Τζεντάι»

Τέλη Απριλίου η υπόθεση των «Τζεντάι» γνώρισε τεράστια προβολή στη Βρετανία από τα ΜΜΕ της χώρας, εξαιτίας της Παμ Φλέμινγκ: Η αστυνομικός από τη Γλασκόβη έδωσε συνέντευξη στο έντυπο της αστυνομίας και αποκάλυψε ότι τόσο αυτή όσο και άλλοι εννιά συνάδελφοί της στο τμήμα έχουν ασπαστεί τη θρησκεία των «Τζεντάι». Μάλιστα, η ίδια φωτογραφήθηκε με το «φωτόσπαθό» της το απαραίτητο αξεσουάρ των «ιπποτών Τζεντάι» και δήλωσε ότι έχει «παντοουάν», δηλαδή μαθητευόμενο έναν συνάδελφο της που όταν ολοκληρώσει την «εκπαίδευση» του θα προβιβαστεί σε «Τζεντάι». Βέβαια, όλα αυτά για κάποιους άλλους αστυνομικούς δεν είναι τίποτα άλλο παρά «γελοιότητες».Όμως τα επίσημα στοιχεία του βρετανικού κράτους αναφορικά με τη θρησκεία που έχουν δηλώσει οι πολίτες του λένε άλλα: Πάνω από 400.000 άτομα σε Αγγλία, Ουαλία και Σκοτία έχουν δηλώσει ως θρησκεία τους τον «Τζενταϊσμό», γεγονός που τους κατατάσσει στην τέταρτη θρησκευτική ομάδα της χώρας πίσω από τους χριστιανούς, τους μουσουλμάνους και τους ινδουιστές αφήνοντας πίσω τους πιστούς γνωστών δογμάτων όπως των Σιχ, του Ιουδαϊσμού και του Βουδισμού! Βέβαια, αυτοί μπορεί να έχουν αυτοπροσδιοριστεί ως «Τζεντάι», όμως το βρετανικό κράτος δεν τους αναγνωρίζει ως θρησκεία γεγονός που δημιουργεί προστριβές μεταξύ των μελών της «βρετανικής εκκλησίας των Τζεντάι» και του αγγλικού κράτους, αναφορικά με την απόκτηση θρησκευτικών δικαιωμάτων. Για την ιστορία, η... πόλη των «Τζεντάι» είναι το Μπράιτον, όπου το 2,6% του πληθυσμού έχει δηλώσει πίστη στη «Δύναμη», ενώ από κοντά είναι η Οξφόρδη (2%) και το Κέιμπριτζ με δηλωμένους «Τζεντάι» το 1,9%.

 

 

Όλοι οι καλοί χωράνε...

Ποιος μπορεί να γίνει «Τζεντάι»;

 

Ο οποιοσδήποτε, το οτιδήποτε και από οπουδήποτε... στην κυριολεξία: Σύμφωνα με τη διακήρυξη του «Τζενταϊσμού» πιθανό μέλος της θρησκείας «μπορεί να γίνει κάποιος ασχέτως φυλής ή είδους, από όλο το σύμπαν». Πάντως, για την ώρα δεν έχουμε δει κάποιο... καναρίνι ή αλιγάτορα να γίνεται «Τζεντάι»  αφού γίνονται δεκτά όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία για «Τζεντάι»... εκτός Γης. Όμως, τα υφιστάμενα μέλη οργανώνονται σε «εκκλησίες», στις χώρες που υπάρχουν πιστοί όπου σε πολλές από αυτές τελούνται και γάμοι και μάχονται για την αναγνώριση τους ως επίσημη θρησκεία. Και φυσικά ο... καλός «Τζεντάι» πρέπει να ακολουθεί και τον κώδικα ένδυσης τουλάχιστον για τις επίσημες θρησκευτικές υποχρεώσεις του— που επιτάσσει να φοράει το «σετάκι» μανδύα και μπότες «Τζεντάι». Το «φωτόσπαθο» του ιππότη είναι προαιρετικό...

 

 

Παρατήρηση ΟΟΔΕ: Ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότεροι "πιστοί" τής νέας αυτής θρησκείας, βρίσκονται στην Αγγλία. Μιλάμε για τη χώρα εκείνη τού Δυτικού κόσμου, με το μεγαλύτερο ποσοστό Αθεϊστών!

Τι σημαίνει αυτό;

Νομίζω ότι είναι προφανές το συμπέρασμα, ότι όπου αυξάνει ο Αθεϊσμός, παράλληλα εκεί αυξάνει και ο ανορθολογισμός. Και σε τέτοιες περιοχές τού κόσμου, γίνονται προφανώς οι εξής διεργασίες:

  • 1. Το Αθεϊστικό "πνεύμα", σε συνάρτηση με τον εκπεσμένο "χριστιανισμό" τής Δύσης, οδηγεί σε άγνοια τής Χριστιανικής πίστης.

  • 2. Δημιουργείται ένα κενό στη λογική σκέψη και στην ανθρώπινη ψυχολογία, που είναι πλασμένη από τον Θεό να θρησκεύει.

  • 3. Τότε η ανθρώπινη ανάγκη για θρησκευτικότητα και πνευματικότητα βρίσκει νέες (ακόμα και ανορθολογικές) εκφράσεις.

 

"Δυο πράγματα είναι άπειρα, το Σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το Σύμπαν..."
(Άλμπερτ Αϊνστάιν).

Δημιουργία αρχείου: 21-5-2009.

Τελευταία ενημέρωση: 27-5-2009.

ΕΠΑΝΩ