Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Επιλογές άρθρων άλλων ιστοτόπων

Δείτε επίσης: Oρθόδοξοι δεσμοί

Σε αυτή την ενότητα κάναμε για εσάς μια επιλογή από άλλες Ορθόδοξες σελίδες. Πρόκειται για κάποια εξαιρετικά συγγράμματα, γνωστών κυρίως συγγραφέων, που συνήθως αποτελούν σημείο αναφοράς παγκοσμίως.

Συγγραφείς

Aλέξανδρος Καλόμοιρος

http://www.epignosi.eu/archieveEpignosi.aspx

Ο ΠΥΡΙΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
60 σελ.

Συγγραφέας : Αλέξανδρος Καλόμοιρος, (1931-1990). 1η έκδοση: 1985, 2η έκδοση: 1992, 3η έκδοση 1995, Copyright: Ζέφυρος

Μετάφραση από τα Αγγλικά: Πέτρος Μπότσης

Θέμα: Ο “Πύρινος Ποταμός” ήταν η κύρια ομιλία που δόθηκε στη Συνέλευση Ορθοδόξου Νεότητας που οργανώθηκε κάτω από την αιγίδα της Συνόδου των Ρώσων Επισκόπων της Διασποράς, στο Seattle της Ουάσιγκτων, από 22-25 Ιουλίου 1980. Η ομιλία έγινε στα αγγλικά και το κοινό την υποδέχθηκε εγκάρδια. Ο σεβ. Αρχιεπίσκοπος του Καναδά, Βιτάλιος, εξέφρασε την εκτίμησή του, λέγοντας πως “σπάνια διαβάζει κανείς τέτοια κείμενα, που αποπνέουν το άρωμα της αληθινής γνώσεως και της προσωπικής εμπειρίας”. Ο ίδιος έδωσε εντολή να κυκλοφορήσει το βιβλίο σε αγγλική, ρωσική και γαλλική έκδοση. Ο “Πύρινος Ποταμός” είναι κυρίως, μια απάντηση στην ταλαιπωρημένη ψυχή, που δεινοπαθεί στις δοκιμασίες και ρωτά μέσα στην απόγνωσή της: Πώς είναι δυνατό, ο Θεός που είναι αγαθός, να επιτρέπει αυτό το κακό; Πώς γίνεται να με βασανίζει με τέτοιους πειρασμούς και δοκιμασίες, όταν αυτές ξεπερνούν την αντοχή μου; Εάν είναι ελεήμων και φιλάνθρωπος, γιατί με καταδικάζει να υποφέρω τόσα, και σ΄ αυτή και στην άλλη ζωή; Είναι μια προσφορά στο πλήθος των τραυματισμένων ψυχών, που θα βρουν παρηγοριά και ανάπαυση μόνο στην αγκαλιά του εύσπλαχνου Πατέρα.

Σελίδα αναγνώσεως κειμένων

ΟΙ ΕΞΙ ΑΥΓΕΣ

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Καλόμοιρος, (1931-1990)

1η έκδοση 1993.

Copyright: Ζέφυρος

Θέμα: Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας ξεναγεί βήμα προς βήμα τον αναγνώστη στην περιγραφή της δημιουργίας του κόσμου όπως αυτή περιγράφεται στην Εξαήμερο της Παλαιάς Διαθήκης και ερμηνεύεται από τους Πατέρες της Εκκλησίας. Σύμφωνα με τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας, που είναι άγνωστη στους πολλούς, το σύμπαν προέρχεται από έναν “σπόρο”. Τα άστρα, τα φυτά, τα ζώα, οι άνθρωποι, είμαστε βλαστοί που φύτρωσαν από τον ίδιο αρχικό σπόρο. Αναπτυχθήκαμε κι εμφανιστήκαμε το κάθε πλάσμα με τη σειρά του, όπως στο δένδρο τα κλαδιά, τα φύλλα και οι καρποί. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα κεφάλαια περί της ανθρωπολογίας, στο δεύτερο μέρος του βιβλίου. Εκεί καταγράφεται με συντομία, η ορθόδοξη διδασκαλία για τον άνθρωπο, τη δημιουργία του και τον απώτερο προορισμό του.

Σελίδα αναγνώσεως κειμένων

ΚΑΤΑ ΕΝΩΤΙΚΩΝ (προσωρινά εκτός διαδικτύου)
σελ. 113

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Καλόμοιρος, (1931-1990). 1η έκδοση από τον «Αστέρα»: 1964. 2η έκδοση: 1995. Copyright: Ζέφυρος

Πρόλογος του Φώτη Κόντογλου

Θέμα: Σκέψεις ενός ορθόδοξου για τις προσπάθειες ενώσεως της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας με τις δήθεν Εκκλησίες της Δύσεως. Aπό την εποχή της πρώτης του εμφάνισης το μικρό αυτό βιβλίο έγινε ευρύτατα γνωστό και διαβάστηκε με το ίδιο ενδιαφέρον τόσο από ορθοδόξους όσο και από μη ορθοδόξους. Ιδιαίτερα διαφωτιστικά είναι τα κεφάλαιά του σχετικά με την ορθόδοξη εκκλησιολογία και τη σωτηρία, καθώς και τα σχετικά με τη συμμετοχή της ορθόδοξης εκκλησίας στο λεγόμενο “Παγκόσμιο Συμβούλιο των εκκλησιών”. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, γίνεται κατανοητή η σημασία και η βαρύτητα της εκκλησιαστικής μοιχείας που παρατηρείται στον αιώνα μας, δηλαδή της Οικουμενιστικής Κίνησης.

Σελίδα αναγνώσεως κειμένων

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ (προσωρινά εκτός διαδικτύου)
σελ 64

Συγγραφέας: Γεώργιος Ε. Γαβριήλ, 1η έκδοση: 1990. Μετάφραση από τα αγγλικά I.K.
Copyright: Ζέφυρος

Θέμα: Η θεολογική αυτή μελέτη του κ. Γαβριήλ, γνωστού στην Αμερική για τα άρθρα του πάνω σε φλέγοντα θεολογικά ζητήματα, αναφέρεται σ΄ ένα σπουδαίο θέμα που αποτέλεσε σημείο αντιλεγόμενο ανάμεσα σε πολλούς πιστούς και προκάλεσε έντονες συζητήσεις: Πρόκειται για το θέμα της εικονικής αναπαράστασης του Θεού Πατρός και γενικότερα της Θεότητας σε εικόνες όπως κι αυτή της “Αγίας Τριάδος”. Είναι μια μελέτη αντικειμενική αλλά και διορατική, που αποτελεί παράδειγμα προβληματισμού πάνω στο κεφαλαιώδες για τους ορθοδόξους θέμα, που είναι η θεολογία των εικόνων. Ταυτόχρονα θίγει και άλλα θέματα που η σημασία τους συνήθως μας διαφεύγει, αλλά που όμως συνιστούν την αρχή και τη βάση της σωτηρίας μας εν Χριστώ Ιησού.

Σελίδα αναγνώσεως κειμένων

Ιωάννης Σ. Ρωμανίδης

http://www.romanity.org/conte.htm

1. ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ ΡΩΜΑΝΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ

2. Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΥΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ, Η ΔΕ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ

3. ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ της
ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

4. ΦΡΑΓΚΟΙ, ΡΩΜΑΙΟΙ, ΦΕΟΥΔΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑ

5. ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΑΙ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ

6. ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

7. ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΑΙ ΒΑΤΙΚΑΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΕΡΙ ΟΥΝΙΑΣ

8. ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΥΣΣΗΣ ΚΑΤΑ ΕΥΝΟΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΑΚΟΙΝΩΝΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

9. ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕIΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΜΑΣ

10. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΑΘΗΝΩΝ Έκθεσις, περί των εν Γενεύη Συνελεύσεων, μεταξύ Ορθοδόξων και Ανατολικών Ορθοδόξων Εκκλησιών

11. ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ - Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

12. ΟΙ ΑΝΤΙΧΑΛΚΗΔΟΝΙΟΙ ΔΕΝ ΗΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ;

Ανώνυμος Πιστός

Αρχαία Ελληνική θρησκεία και Χριστιανισμός:

Μια απολογητική προσπάθεια κατά του σημερινού Ελληνικού Εθνισμού (δηλαδή νεοπαγανισμού - "αρχαιολατρίας") εξ αιτίας των επιθέσων που κάνει εναντίον της Ορθοδοξίας.

http://www.apologitis.com

Δημιουργία αρχείου: 3-4-2002.

Τελευταία ενημέρωση: 18-11-2011.

ΕΠΑΝΩ