Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Επιθέσεις κατά Χριστιανών

 

Η Ι. Μ. Βατοπαιδίου για τις εκτρώσεις και τον Γέροντα Ιωσήφ

Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

 

Αναδημοσίευση από: http://www.romfea.gr/agioreitika-nea/22523-2014-02-22-15-24-59

Δυστυχώς ορισμένοι αδελφοί, χωρίς να προσέχουν τι αναδημοσιεύουν, προτρέχουν και δίνουν πλαστά και παραχαραγμένα "ντοκουμέντα", ενώ όφειλαν πρώτα να επικοινωνήσουν με την μονή και να επιβεβαιώσουν τις πηγές και να μην αναδημοσιεύουν λασπολογίες για τις οποίες δεν είναι σίγουροι. Είμαστε σίγουροι πως αν μετανοήσουν για τον τρόπο που εργάζονται ο Γέροντας θα τους συγχωρέσει, είναι καλό να είναι προσεκτικοί στο μέλλον, μπροστά σε απάτες (μίμηση φωνής), που δημιουργούν σκάνδαλα εκ του μηδενός.

Ο μακαριστός Γέροντας Ιωσήφ μοναχός με τα λόγια του αλλά κυρίως με το παράδειγμά του μας δίδασκε να υπομένωμε με σιωπή και ταπείνωση κάθε πειρασμό και κάθε δυσφήμιση και συκοφαντία εναντίον μας.

Όταν όμως η μομφή άπτεται τής ορθόδοξης πίστης μας τότε να απαντούμε ότι αιρετικοί ούτε είμαστε ούτε ποτέ χάριτι Χριστού θα γίνωμε.

Με αυτό το λογισμό αναγκαζόμαστε να απαντήσωμε σε όσα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αλλά και όσα δυστυχώς σε έντυπο περιοδικό χριστιανικής οργάνωσης για κάποια δήθεν διδασκαλία τού ήδη μακαριστού Γέροντός μας Ιωσήφ μοναχού για το θέμα τών εκτρώσεων και τού «εξεικονισμένου» ή μη εμβρύου.

Κατ’ αρχάς δεν δώσαμε σημασία και δεν απαντήσαμε μέχρι τώρα γιατί δεν δεχόμαστε ότι αυτή η ηχογράφηση είναι αυθεντική και ότι αυτός που μιλά είναι ο μακαριστός Γέροντάς μας, γιατί γνωρίζουμε ότι πολλά μπορούν με τη σημερινή τεχνολογία να γίνουν πλαστά και κίβδηλα αλλά και γιατί εμείς που ζήσαμε το Γέροντά μας για 30 ολόκληρα χρόνια ποτέ δεν τον ακούσαμε να διδάσκη ό,τι η κυκλοφορούσα ηχογράφηση λέει. Άρα αμφισβητούμε την κασέτα και ότι αυτός που ομιλεί είναι ο Γέρων Ιωσήφ.

Ο μακαριστός Γέροντάς μας, παρόλο που εδίδασκε τους πνευματικούς της μονής μας να είναι συγκαταβατικοί προς τους εξομολογουμένους, αντίθετα στο θέμα του αμαρτήματος της έκτρωσης, ρητά μας έδιδε εντολές να είμαστε αδιάλλακτοι και να βάζουμε αυστηρά επιτίμια ώστε να μετανοούν οι διαπράξαντες το φοβερό αυτό αμάρτημα και να γίνονται πιο συνετοί και προσεκτικοί και οι ίδιοι αλλά και οι ακούοντες.

Είμαστε μάρτυρες ότι κάποτε που άκουσε ότι μια γνωστή του κοπέλα θα έκανε έκτρωση σε έμβρυο δύο μηνών βγήκε αμέσως από το Άγιο Όρος και παρά την ηλικία του και τα προβλήματα υγείας που είχε πήγε στην Αθήνα ειδικά για να την συναντήση και να την αποτρέψη με κάθε τρόπο από τη διάπραξη της φοβερής αυτής αμαρτίας.

Εξάλλου ο ίδιος συντηρούσε και ενίσχυε εκ του υστερήματος τής αδελφότητάς μας και όταν είμαστε ακόμη πάμπτωχοι στη Νέα Σκήτη, πολύτεκνες οικογένειες και εδίδασκε την ευλογία τής αρμονίας του γάμου και τής τεκνογονίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι θέλουν να μειώσουν το πρόσωπό του «εν χερσί Θεού» ήδη υπάρχοντος μακαριστού πατρός μας που παρόλο που ήτο ανθρωπίνως άμοιρος παντελούς σχεδόν σχολικής παιδείας και δεν είχε διαβάση πολλά βιβλία λόγω της ασκητικής ζωής του κοντά στον Οσιώτατο Γέροντά του Ιωσήφ τον Ησυχαστή εν τούτοις μας δίδασκε απλανώς το λόγο του Θεού και τα μυστήρια της εν Χριστώ ζωής σύμφωνα πάντοτε με τη διδασκαλία τής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Λυπούμαστε ακόμη γιατί με τη συκοφαντία αυτή επιδιώκουν να τον εμφανίσουν ως κακόδοξο και πλάνο παρόλο που όλοι γνωρίζουμε ότι άγιος δεν είναι ο αλάνθαστος ούτε ο αναμάρτητος, αφού τέτοιος είναι μόνο ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, αλλά άγιος είναι ο γνησίως μετανοών και μιμούμενος στη ζωή του τον Κύριο, αγωνιζόμενος στην τήρηση των αγίων εντολών Του, εν τη Εκκλησία και δια της Εκκλησίας Του.

Ακόμη και εάν ένας άγιος εκφράσει λανθασμένη διδασκαλία δεν καταδικάζεται εάν πρώτα δεν ελεγχθή και δεν παραδεχθή το λάθος του και εν συνεχεία δεν διορθώση τη διδασκαλία του. Το να θέλουν κάποιοι ένα ήδη κεκοιμημένο άνθρωπο του Θεού να τον εμφανίσουν με αμφισβητούμενα και αναξιόπιστα μέσα ως κακοδιδάσκαλο και πεπτωκότα της αληθούς πίστης θεωρούμε ότι το ολιγώτερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι θλιβόμαστε για την ζημιά που προξενούν στις ψυχές τους αλλά και στις ψυχές των αδελφών μας που πιστεύουν εύκολα σε ό,τι ακούσουν και σκανδαλίζονται.

Εμείς προσπαθώντας να ακολουθούμε στα πλαίσια τών πτωχών μας δυνάμεων τις διδαχές του σεπτού πατέρα μας, αγωνιζόμαστε να διαφυλάττωμεν απαραχάρακτη την πίστη μας και να αποδεχόμαστε όσα η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δια μέσου των αιώνων εδίδαξε και εδογμάτισε.

Ο μακαριστός Γέρων Ιωσήφ ήδη ευρίσκεται ενώπιον του μόνου δίκαιου και αληθινού κριτή.

Ο καλός Θεός ας συγχωρήση όλους όσοι κρίνουμε και εύκολα κατακρίνουμε τον αδελφό μας γιατί αυτό είναι ολέθριο για την ψυχή μας και τελικά όχι μόνο τους εαυτούς μας ζημιώνουμε αλλά και τραυματίζουμε το σώμα του Χριστού μας, δηλαδή την Αγία Εκκλησία Του.

Με πολλή αγάπη Χριστού

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Δημιουργία αρχείου: 26-2-2014.

Τελευταία ενημέρωση: 26-2-2014.