Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Εθνικά θέματα

Το πολιτικό πρόβλημα του νέου Ελληνισμού // Aνάκαμψη χωρίς ραχοκοκαλιά;

Χρειάζονται ηγέτες

Δήλωση τού Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου για την Ελληνική κρίση

 

Πηγή: http://www.parembasis.gr/2011/11_10_07.htm

 

Ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος σε έλληνα πολιτικό αρχηγό, που τον επισκέφθηκε πρόσφατα, είπε ευθαρσώς: «Θα σάς πω κάτι που δεν θα σάς το πη κανένας πολιτικός, ούτε Έλληνας ούτε ξένος. Τα χρήματα έρχονται και παρέρχονται. Ο πλούτος έρχεται και παρέρχεται. Και είναι πολύ σημαντικό χάριν αυτών των δύο η χώρα να μην απολέση την εθνική της κυριαρχία. Να μην χάση την πίστη της. Να μην χάση τις πολιτιστικές της αξίες. Στην Ρωσία είμαστε πεπεισμένοι ότι ο σώφρων ιστορικός αλλά και δραστήριος ελληνικός λαός θα βρη τον τρόπο να ξεπεράση τις οικονομικές δυσκολίες, όπως το έκανε άλλωστε σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Και πιστέψτε με, είναι πολύ σημαντικό στο τέλος αυτής της πορείας οι Έλληνες να παραμείνουν Έλληνες. Ο ελληνικός ορθόδοξος λαός να διατηρήση τις παραδόσεις του και να μην αναγκασθή να πάη σε συμβιβασμούς και να παραδώση την πίστη του, την εθνική του συνείδηση και τον ξεχωριστό τρόπο ζωής της ελληνικής κοινωνίας».

Αυτός ο λόγος είναι σημαντικός, φανερώνει την ουσία του προβλήματος και τον τρόπο της αντιμετωπίσεώς του.

Η οικονομική κρίση έχει φέρει σε απόγνωση πολλές οικογένειες, γιατί πράγματι υπάρχουν ισχυρά διλήμματα: Να αφεθούν τα πράγματα να οδηγήσουν σε καταστροφή της Χώρας ή να υποστούν οι Έλληνες απώλειες του εισοδήματός τους. Δεν είναι εύκολο να απαντήση κανείς σε τέτοιες δύσκολες ερωτήσεις. Είναι πράγματικά μια πρόκληση.

Το ερώτημα είναι: γιατί οι πολιτικοί παράγοντες άφησαν τα πράγματα να οδηγηθούν σε αυτό το οριακό σημείο, αλλά και ο λαός γιατί δεν έβλεπε κατάματα την πραγματικότητα και επικροτούσε τα προγράμματα που εκπονούσαν οι πολιτικοί σχηματισμοί και συμφωνούσε στην υπερκαταναλωτική πολιτική, την ψεύτικη ευμάρεια και την αλόγιστη ευδαιμονία;

Εξ ίσου σοβαρό ερώτημα είναι: γιατί όσοι έχουν την ευθύνη των δημοσίων πραγμάτων δεν λένε την πλήρη αλήθεια στον λαό, έστω και αν αυτή κοστίση κομματικά η τουλάχιστον γιατί λένε μισές αλήθειες και μάλιστα σταδιακά;

Όμως την αλήθεια την είπε ο Πατριάρχης Μόσχας, ότι τα υλικά αγαθά έρχονται και παρέρχονται, αλλά εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να μη χάση η χώρα «την εθνική της κυριαρχία», «τις πολιτιστικές της αξίες», και ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να διατηρήση «τις παραδόσεις του» και να μη «πάη σε συμβιβασμούς και να παραδώση την πίστη του», «την εθνική συνείδηση» και τον «ιδιαίτερο τρόπο της ελληνικής κοινωνίας».

Τα λόγια αυτά προέρχονται από έναν άνθρωπο που έζησε τις τραγικές καταστάσεις που πέρασε τα τελευταία χρόνια η Ρωσία και μπόρεσε να ορθοποδήση, γιατί στηρίζεται στις παραδοσιακές δυνάμεις του τόπου της. Όταν επισκέπτεται κανείς σήμερα την Ρωσία, βλέπει το σθένος και την δύναμη αυτού του λαού που άντεξε και αντέχει σε μεγάλες πιέσεις. Είναι λόγια ενός ηγέτου που βλέπει το πρόβλημα στο βάθος του και δεν παραμένει στην επιφάνεια ούτε παρασύρεται από τα εξωτερικά προβλήματα.

Σήμερα στην χώρα μας χρειάζονται ηγέτες που δεν θα δίνουν παυσίπονα στον λαό και δεν θα ενδιαφέρωνται μόνο για τις «δόσεις» των δανείων, αλλά θα λένε την αλήθεια και, κυρίως, θα αγωνίζωνται για την διατήρηση της εθνικής αξιοπρέπειας, της πίστεως και της παραδόσεως του λαού.

Δημιουργία αρχείου: 18-11-2011.

Τελευταία ενημέρωση: 18-11-2011.

ΕΠΑΝΩ