Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Κοινωνία και Γεγονότα

Η καρδιά της Ευρώπης είναι χριστιανική // Η Ελληνορθόδοξη ταυτότητά μας στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης

«Ο δικός μας ρόλος είναι να βοηθήσουμε»

Πηγή: Απογευματινή, 16/04/2010

 

Με μια ομιλία-μανιφέστο επανήλθε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στο θέμα της οικονομικής κρίσης και στο μεταναστευτικό ζήτημα, αφήνοντας αιχμές κατά των «φυγόπονων» που επικρίνουν την Εκκλησία «για να αποφύγουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».

Αναλυτικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε το Σάββατο τον αγιασμό του νεοσύστατου Δουρούτειου Πνευματικού Κέντρου της ενορίας των Αγίων Ασωμάτων (Αγίου Γεωργίου στην Κουμουνδούρου). Μετά το πέρας της τελετής, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε πως «
είναι ανάγκη να συσπειρωθούμε. Γνήσια πίστη, γνήσια λατρεία, γνήσια πρακτική. Ορθοδοξία χωρίς ορθοπραξία δεν υπάρχει. Αυτά είναι φιλοσοφήματα των φυγόπονων για να γράφουν, να δημοσιεύουν, να έχουν να λένε, για να αποφύγουν τις ευθύνες που τους αναλογούν». «Ήρθε η ώρα -πρόσθεσε- οι Έλληνες να αφήσουμε τις φαντασιώσεις. Να γίνουμε ρεαλιστές, να βάλουμε τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων. Κάθε ημέρα ακούμε για την κρίση, την κρίση και την κρίση. Η κρίση όμως δεν είναι στα χρήματα. Είναι πνευματική. Καμία οικονομική κρίση δεν δημιουργείται σε μια οικογένεια δεμένη. Ο δικός μας ρόλος, μέσα και γύρω από το χώρο της Εκκλησίας, είναι να βοηθήσουμε».

Σε εκείνο το σημείο ο Αρχιεπίσκοπος έκανε με διακριτικό τρόπο μια σύγκριση ανάμεσα στην προσφορά της Εκκλησίας και της Πολιτείας στην κοινωνία και, αφού πρώτα ζήτησε «συγγνώμη» από τους -παρόντες στην εκδήλωση- αντιδημάρχους του Δήμου Αθηναίων κ. Σκιαδά και Βαφειάδη και το δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Τεντόμα, είπε πως «
στη θεωρία όλα είναι εύκολα, κύριοι της Πολιτείας».

Καταλήγοντας ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στο ζήτημα των μεταναστών: «
Η αγάπη πρέπει να εξασκείται στην καθημερινή μας ζωή. Με αφοσίωση, αφιέρωση, διακονία. Να ταΐζεις αυτούς που πεινάνε. Εμείς δεν φέραμε ξένους εδώ, ούτε και τους κρατήσαμε εδώ. Άλλοι έχουν την ευθύνη να βάλουν τάξη στα πράγματα. Όταν όμως μαγειρεύουμε, και η μυρωδιά του φαγητού μας γεμίζει το δρόμο, δεν έχουμε το δικαίωμα να πούμε είναι ξένος ή είναι αλλόθρησκος. Αν δεν του δώσουμε, τότε είναι που μπορεί να κάνει πράξη αμαρτωλή για να μπορέσει να ζήσει».

Δημιουργία αρχείου: 23-4-2010.

Τελευταία ενημέρωση: 23-4-2010.

ΕΠΑΝΩ