Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Κοινωνία

Το πνεύμα του δυτικού ανθρώπου. Διείσδυση και αλληλεπίδραση με τους Έλληνες * Η διαπίστωση τού εκδυτικισμού τής Ελληνικής κοινωνίας * Παγκοσμιοποίηση: Ένα παραμύθι χωρίς όνομα * Η Ελληνορθόδοξη ταυτότητά μας στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης * Κριτική πρόσληψη, όχι στείρα μίμηση

Αντιχριστιανική συνθηματολογία διαμορφώνει συνειδήσεις στα ΜΜΕ

Ας "φιλτράρουμε" όσα μας σερβίρονται

"Προσέχετε λοιπόν πώς ακούτε" (Λουκάς 8: 18).

 

Δεν είναι νέο το φαινόμενο τής διαμόρφωσης "κοινής γνώμης" από την τηλεόραση και τα λοιπά ΜΜΕ, ούτε η κατευθυνόμενη "πλύση εγκεφάλου" αυτών τών μέσων. Γνωρίζοντας λοιπόν τι συμβαίνει, οι Χριστιανοί θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τι "προσλαμβάνει" ο εγκέφαλός μας, και αν αυτό είναι σύμφωνο με τη Χριστιανική μας πίστη.

 

1. Κατευθυνόμενες προπαγάνδες

Είναι άραγε τυχαίο που οι ΗΠΑ απαγόρευσαν Ρωσικά ΜΜΕ στη χώρα τους, και που αντίστοιχα η Ρωσία απαγόρευσε Δυτικά παρόμοια μέσα; Είναι τυχαίο που οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για "διαμόρφωση κοινής γνώμης" κατά την εκλογική νίκη τού Τραμπ, ενώ παράλληλα η ίδια η Αμερική προπαγανδίζει υπέρ τών αντιπάλων τού Πούτιν σε δυτικές χώρες (όπως η δική μας);

Είναι τυχαίο που αποκαλύπτονται στρατευμένοι και έμμισθοι προπαγανδιστές με πλαστούς λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο να προβάλλουν θέσεις και απόψεις τής πλευράς τους;

Είναι τυχαίο, που ΣΕ ΚΑΘΕ Αμερικάνικη σειρά τών τελευταίων ετών, ένας τουλάχιστον πρωταγωνιστής είναι ομοφυλόφιλος, (όπως παλαιότερα σε κάθε ταινία υπήρχε ένας καλός μαύρος και ένας καλός Εβραίος);

Είναι τυχαίο που η Ρωσία απαγόρευσε τις Δυτικές ΜΚΟ ως ξένους πράκτορες; Είναι τυχαίο που οι ΜΚΟ σε εμπόλεμες περιοχές όπως τής Συρίας, "βλέπουν" νεκρούς αμάχους κυρίως μόνο από την πλευρά τών αντιπάλων τής Δύσης, ενώ "χτυπήματα" τών συμμάχων τους είναι "καθαρά";

Είναι τυχαίο που ιδεολογικές ομάδες στη χώρα μας χρησιμοποιούν διαδικτυακούς πράκτορες που προσεγγίζουν δήθεν "ουδέτερα" τους χρήστες τού διαδικτύου ως "φίλοι", με απώτερο στόχο κάποια στιγμή να επηρεάσουν τη γνώμη του προς την ομάδα που εκφράζουν, και όταν αυτό αποτύχει "εξαφανίζονται";

Είναι τυχαίο που τα κόμματα χρηματοδοτούν εκστρατείες, διαδηλώσεις, δημοσκοπήσεις, εκδοτικούς οίκους και δημοσιεύσεις, ώστε να επηρεασθεί η κοινή γνώμη;

Είναι τυχαίο που η Χιτλερική Γερμανία είχε τον Γκέμπελς "υπουργό προπαγάνδας", που τα ολοκληρωτικά καθεστώτα καταπνίγουν τις αντίθετες φωνές, ή που δήθεν "δημοκρατικά", τις καταπνίγουν και τις θάβουν, ανάμεσα σε πλήθος σκουπιδιών και πολυφωνίας;

Είναι τυχαία η συνθηματολογία στους τοίχους, στις πολιτικές συγκεντρώσεις, στην "κομματική γλώσσα" και στις διαδηλώσεις;

Ή μήπως είναι τυχαίο, που οι διάφορες επιχειρήσεις ξοδεύουν εκατομμύρια σε διαφημίσεις;

Είναι πασίγνωστη η δύναμη τής προπαγάνδας, και η αδυναμία ανεκπαίδευτων ανθρώπων να αντισταθούν σε αυτή την προπαγάνδα. Γι' αυτό και ως Χριστιανοί πρέπει να "φιλτράρουμε" αυτά που ακούμε, και να εξιχνιάζουμε την πηγή τους και το σκοπό τους, και κυρίως, κατά πόσον αυτά είναι σύμφωνα με τη Χριστιανική μας πίστη!

 

2. Η συνθηματολογία

Ένα βασικό εργαλείο τής προπαγάνδας είναι η "συνθηματολογία". Είναι κάποιες σύντομες φράσεις που "εγκεφαλο-πλένουν" τους ακροατές, και τους υποβάλλουν "ιδέες", ή κάνουν έκκληση σε κάποιες βαθύτερες ανάγκες του ή πάθη του. Ας δούμε τρία παραδείγματα σωστής κατά βάσιν, αλλά πονηρής συνθηματολογίας:

Το σύνθημα: "ψωμί, παιδεία, ελευθερία", βεβαίως έχει ως βάση αληθινές σημαντικές ανθρώπινες ανάγκες τού ανθρώπου, όμως είναι μια φράση που ακούγεται ακόμα και από... ολοκληρωτικά καθεστώτα, έστω και αν αυτή η φράση ακυρώνεται στη συνέχεια από τις πρακτικές τους!

Το σύνθημα "λεφτά για την παιδεία και όχι για το ΝΑΤΟ", είναι λίγο πιο "προχωρημένο", καθώς κάνει έκκληση στην πραγματική ανάγκη παιδείας, και στην ανάγκη τής ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα αυτές τις πραγματικές ανάγκες, τις χρησιμοποιεί ως "δούρειο ίππο" για να στρέψει τους ακροατές κατά ενός πολυεθνικού συνασπισμού, κατευθύνοντας τη γνώμη τους προς συγκεκριμένη πηγή χρηματοδότησης!

Το σύνθημα: "πατρίς, θρησκεία, οικογένεια", πάλι στηρίζεται σε σημαντικές αξίες τής κοινωνίας (έστω και αν η σειρά τους είναι λάθος), αλλά συχνά στοχεύει στην έξαρση τού Εθνικισμού, ή  τής Μισαλλοδοξίας, που είναι καταστροφικές έννοιες και για την πατρίδα, και για τη θρησκεία και για την οικογένεια.

 

Αντιχριστιανική συνθηματολογία θρησκειών

Ιδεολογικές ομάδες και θρησκείες προωθούν επισταμένη συνθηματολογία κατά τής Χριστιανικής Εκκλησίας παρασύροντας τους αφελείς και αστήρικτους, που στερούνται κρίσεως ή γνώσεως, με συνθήματα όπως τα παρακάτω χαρακτηριστικά τρία:

"Οι Ορθόδοξοι είναι ειδωλολάτρες" συνθηματολογούν οι Προτεστάντες, συγχέοντας ψευδώς τις εικόνες με τα είδωλα και την προσκύνηση με τη λατρεία, και κάνοντας έτσι έκκληση στην επιθυμία τών πιστών για μια καθαρή λατρεία, ή "η Αγία Γραφή είναι ο Λόγος τού Θεού", συγχέοντας το Ευαγγέλιο με ένα βιβλίο.

"Οι Χριστιανοί έσφαξαν τους Έλληνες" συνθηματολογούν οι Νεοπαγανιστές, συγχέοντας ψευδώς τους δικούς τους διώκτες, με τα θύματά τους, τους Χριστιανούς, και τήν εθνική έννοια "Έλληνας" με την αρχαία θρησκευτική της έννοια, και κάνοντας έκκληση στο αίσθημα δικαιοσύνης τών ακροατών τους. Ή "κατέστρεψαν τον αρχαίο πολιτισμό", συγχέοντας την ειδωλολατρία με τον πολιτισμό.

"Ο Θεός είναι ένας και ένας ο Προφήτης του, ο Μωάμεθ", συνθηματολογούν οι Μουσουλμάνοι, συγχέοντας την πρώτη αληθινή δήλωση με τη δεύτερη ψευδή, και οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους στον φανατισμό και το θάνατο.

Παρόμοια παραδείγματα τών παραπάνω, μπορεί κανείς να βρει σε κάθε θρησκεία, από ανθρώπους που κάνουν έκκληση στην προπαγάνδα και όχι στη λογική σκέψη.

 

Αντιχριστιανική συνθηματολογία ΜΜΕ

Ας δούμε τέλος, τρία χαρακτηριστικά συνθήματα απ' αυτά που ακούμε διαρκώς στα ΜΜΕ σε διαλόγους "εγκεφαλοπλυμένων" ή διαφημίσεων:

 

"Να είσαι ο εαυτός σου"

Μια φράση που ακούμε συχνότατα τις τελευταίες δεκαετίες, που όμως μπορεί να γίνει αντιληπτή με δύο διαφορετικές σημασίες, και συχνά παρεξηγείται.

Η πρώτη σημασία, (Η ΣΩΣΤΗ), είναι: "Να μην είσαι υποκριτής".

Η δεύτερη όμως, (Η ΛΑΘΟΣ), την οποία εκλαμβάνουν ορισμένοι απρόσεκτα, είναι "Να εκφράζεις αυτό που είσαι χωρίς να ντρέπεσαι και χωρίς να κρύβεσαι, ό,τι και αν είσαι". Μια τέτοια όμως ερμηνεία τής φράσης, είναι εντελώς αντιχριστιανική. Επειδή γνωρίζουμε ως Χριστιανοί ότι ο στόχος μας είναι το "καθ' ομοίωσιν", δηλαδή να μοιάσουμε με τον Χριστό! Ως Χριστιανοί γνωρίζουμε ότι όσο καλοί και προσπαθήσουμε να είμαστε, "δούλοι αχρείοι είμαστε, επειδή κάναμε όσα χρωστούσαμε να κάνουμε" (Λουκάς 17: 10), και "δεν ζω πλέον εγώ, αλλά ο Χριστός μέσα σ' εμένα" (Γαλάτας 2: 20).

Οι Χριστιανοί οφείλουμε ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ και ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ. Καλούμαστε να γίνουμε Χριστός κατά χάριν! "Να μορφωθεί ο Χριστός μέσα μας"! (Γαλάτας 4: 19).

 

"Επειδή σάς αξίζει!"

Το αγαπημένο σύνθημα τών διαφημίσεων στα τελευταία χρόνια. Πάρτε το τάδε προϊόν, "επειδή σας αξίζει!" Ένα σύνθημα που κάνει έκκληση στο κατώτερο αίσθημα τού ΕΓΩΙΣΜΟΥ τού ανθρώπου, να νιώσει "σημαντικός", και να το αποδείξει αυτό αγοράζοντας το τάδε προϊόν, κάνοντας τους αφελείς να νιώσουν υπερήφανοι και να... ξοδευτούν για χάρη τής τάδε εταιρίας!

Όμως το αντιχριστιανικό αυτό σύνθημα είναι αντίθετο από τη Χριστιανική ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ. Στην Εκκλησία διαρκώς μιλάμε για την "αναξιότητά" μας, συγκρινόμενοι πάντοτε με τον Χριστό, και με αυτό που θα έπρεπε να είμαστε, και τα πάντα τα λαμβάνουμε "κατά χάριν", και τίποτα με την αξία μας. Πώς λοιπόν θα σκεφθούμε ότι κάτι "μας αξίζει";

 

"Δείξε ποιος είσαι!"

Ποιος είσαι βρε κακομοίρη; Ένα σκουλήκι τής γης είσαι, ανάμεσα σε 8 δισεκατομμύρια άλλους, σε έναν μικρό πλανήτη, ενός άστρου από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια άστρα τού γαλαξία μας, που είναι ένας από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια γαλαξίες τού σύμπαντος! Ποιος είσαι;

Ένα ακόμα σύνθημα που κάνει έκκληση στα κατώτερα πάθη τού ανθρώπου, για να τον κάνει να νιώσει σημαντικός και να ξοδευτεί σαν κορόιδο για την εταιρία που προβάλλει το εν λόγω προϊόν. Αλλά επίσης είναι ένα ακόμα σύνθημα που αντιστρατεύεται τη Χριστιανική μας άσκηση προς την ταπεινότητα και τον δοξασμό τού Μόνου που αξίζει να δοξάζεται, τού "Όντος". Αυτού που πράγματι, μόνος Αυτός "Είναι".

Ας προσέχουμε λοιπόν "πώς ακούμε", και ας μην αφήνουμε τίποτα αφιλτράριστο, να μας καταστρέφει τον Χριστιανικό μας αγώνα προς την ταπεινότητα και τη μορφοποίηση τού Χριστού μέσα μας.

Ν. Μ.

Δημιουργία αρχείου: 7-3-2018.

Τελευταία μορφοποίηση: 7-3-2018.

ΕΠΑΝΩ