Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Κοινωνία και Γεγονότα

Γιατί γάμος και όχι προγαμιαίες σχέσεις ή συμβίωση; // Σεξ στην εφηβεία // Προγαμιαίες σχέσεις Μεταγαμιαίων ανθρώπων // Το προγαμιαίο σεξ «υποσκάπτει» την ποιότητα του έγγαμου βίου // Το εγκεφαλογράφημα των εθισμένων στην πορνογραφία: τι μας δείχνει αυτή η εικόνα;

Υπερσεξουαλισμός και Στειρότητα: τα Κοινωνικά Κόστη της Πορνογραφίας στην Ιαπωνία

 

Πηγή:  http://orthodoxyandrecovery.blogspot.co.uk

Μετάφραση Κ.Ν.

 

Δεδομένου ότι το μπλογκ αυτό λαμβάνει πολλές ερωτήσεις σχετικά με την πορνογραφία και με τον εθισμό στα πορνό, δοκίμασα να συμπεριλάβω πληροφορίες σχετικές με το πρόβλημα αυτό, με το να καταπιαστώ μέσω αυτού του μπλογκ με το συνολικό πρόβλημα του εθισμού.  Στον σύγχρονο κόσμο ο εθισμός έχει εξαπλωθεί πολύ πιο πέρα από τον μεθύστακα αγρότη ή τον ηρωινομανή πρεζάκια του κέντρου μιας μεγαλούπολης.

Έχει καταντήσει «hentai».  Στην Γιαπωνέζικη αργκό αυτό σημαίνει «εκκεντρικός». Όμως το Γιαπωνέζικο εκκεντρικό έχει ξεφύγει τόσο πολύ από τα όρια, ώστε οι Αμερικανοί να έχουν δανειστεί τον όρο χωρίς καν να τον μεταφράσουν.  Είναι πλέον από μόνος του μια λέξη της Αγγλικής.

Η πορνογραφία στην Ιαπωνία είναι νόμιμη εδώ και αιώνες.  Ναι, είπα αιώνες. Την παλιά εποχή με τις ξύλινες στάμπες εκτύπωσης οι Ιάπωνες έφτιαχναν εικόνες «Ukiyo» («μετέωρου ή ρευστού κόσμου») στις οποίες συχνά απεικόνιζαν σεξουαλικές ασχολίες, μαζί με άλλες δραματοποιημένες παραστάσεις ηδονιστικής συμπεριφοράς.  Σαν μορφή τέχνης, το Ukiyo είναι απαράμιλλο.  Όμως, από την δική μας προοπτική ήταν συχνά ανησυχητική.

Οι Ιάπωνες έβλεπαν το σεξ μάλλον όπως το έβλεπαν και οι αρχαίοι Ρωμαίοι, και τηρούσαν πολλές από τις πρακτικές εκείνων.  Όμως η παραδοσιακή Ιαπωνική κουλτούρα έχει «διακοπεί», από την διαδραστική επαφή της με την Δύση. Μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία έγινε η πηγή φθηνής παραγωγής για τις ΗΠΑ, και μετέβη στα Δυτικού τύπου παιχνίδια και ρουχισμό, προς πώληση στην Αμερική.  Αυτό έγινε η σανίδα εκτίναξης για την κουλτούρα “kawaii” – δηλαδή, της «υπερ-χαριτωμενιάς» για ενήλικες γυναίκες στην Ιαπωνία.

Με τον καιρό, αυτό ήρθε και συγχωνεύθηκε με την ανεκτική σεξουαλική κουλτούρα της Ιαπωνίας, και αυτό που άρχισε να προκύπτει ήταν μια αλλόκοτη συγχώνευση ενηλίκων που ποζάριζαν ως παιδιά σε πορνογραφικό υλικό.  Τώρα πλέον, δεν είναι μόνο ενήλικες οι ηθοποιοί: μικρά παιδιά εμφανίζονται ανοιχτά πλέον στην Ιαπωνική βιομηχανία πορνό, καθώς αυτή πασχίζει να συμβαδίσει με την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ακόμα περισσότερο «υπερβολικό» υλικό από θεατές που σταδιακά απλώς «ανέχονται» το παλιομοδίτικο, ετερόφυλο πορνό…

Αυτή τη στιγμή, η Ιαπωνία βιώνει μια κοινωνική καταστροφή: οι νέοι Ιάπωνες όχι μόνο δεν επιλέγουν τον γάμο, δεν τεκνοποιούν καν... και πολλοί έχουν εγκαταλείψει εντελώς την σεξουαλική επαφή.  Τώρα, αν είστε κάποιο περίεργο είδος – π.χ. Πλατωνιστής ή ακραίος Αυγουστίνειος στα πιστεύω σας – ίσως αναρωτηθείτε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα.  Όμως, για τον Χριστιανισμό, πρόκειται για ένα πάρα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο.

Οι σεξουαλική επιθυμία είναι θεόσδοτη, δεν είναι κακή.  Όμως, όπως όλες οι ορέξεις, πρέπει να είναι καθοδηγούμενες και να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την δημιουργηθείσα τάξη.  Αυτό που συμβαίνει στην Ιαπωνία είναι πως η υπερβολή έχει οδηγήσει στο άλλο άκρο της καταστολής.  Οι φυσιολογικές σεξουαλικές επιθυμίες για τον άλλον άνθρωπο έχουν αντικατασταθεί από το πορνό, και με την σειρά του, αυτό «επιτρέπει» στους ανθρώπους να αποφεύγουν τις φυσιολογικές σεξουαλικές σχέσεις.

Έτσι, όταν έχεις ξοδέψει χρόνια ολόκληρα βλέποντας πορνό «hentai», οι ορέξεις σου για το φυσιολογικό έχουν σχεδόν ολότελα διαστρεβλωθεί, σε βαθμό να μην είναι πλέον αναγνωρίσιμες.

Επιπρόσθετα, όταν η Ιαπωνία σπρώχνει τις γυναίκες για μόρφωση και μετά τις σπρώχνει στην ανεργία (όλες οι κουλτούρες σπρώχνουν τους ανθρώπους... είναι σαν να είναι αυτός ο σκοπός του να έχει κανείς κουλτούρα), οι Ιάπωνες άνδρες και γυναίκες αισθάνονται σπρωγμένοι μέσα σε συγκρούσεις που στην τελική τούς αφήνει να νοιώθουν εντελώς αποξενωμένοι από την κοινωνία τους:

Η Aoyama λέει πως τα φύλα, ειδικά στις τεράστιες μεγαλουπόλεις της Ιαπωνίας, "σταθερά απομακρύνονται μεταξύ τους σπειροειδώς".  Μη έχοντες μακροπρόθεσμους στόχους, πολλοί στρέφονται προς αυτό που εκείνη αποκαλεί «Σούπα Στιγμής» - δηλαδή, την εύκολη ή στιγμιαία ικανοποίηση σε μορφή περιστασιακού σεξ, βραχυπρόθεσμων ραντεβού, καθώς και τους συνήθεις τεχνολογικούς υπόπτους: διαδικτυακό πορνό,

«φιλενάδες εικονικής πραγματικότητας», και κινούμενα σχέδια τύπου «anime».  Αλλιώς, προτιμούν να απέχουν παντελώς, και να επιδίδονται σε άλλες αστικές διασκεδάσεις.

Μερικοί από τους πελάτες της Aoyama είναι ανάμεσα στην μικρή μειονότητα που έχουν πάει την κοινωνική τους απόσυρση σε παθολογικά άκρα.  Πρόκειται για τους αναρρωνύοντες «hikikomori» (έγκλειστοι ή ερημίτες) που κάνουν τα πρώτα τους βήματα επανένταξης στον έξω κόσμο, τους «otaku» (πορωμένοι με την τεχνολογία), καθώς και τους μακροπρόθεσμα «parasaito shingurus» (ανύπαντροι-παράσιτα) που έχουν φτάσει στα τριανταπέντε τους χωρίς να έχουν καταφέρει να κινηθούν έξω από το σπίτι τους. (Από τα περίπου 13 εκατομμύρια ανύπαντρων ανθρώπων στην Ιαπωνία που σήμερα ζουν μαζί με τους γονείς τους, γύρω στα 3 εκατομμύρια είναι άνω των 35 ετών.)  «Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να σχετισθούν με το αντίθετο φύλο, ούτε σωματικά, ούτε με κανέναν άλλο τρόπο. Μαζεύονται απότομα αν τους αγγίξω» είπε. «Οι περισσότεροι είναι άνδρες, αλλά αρχίζω να βλέπω όλο και περισσότερες γυναίκες.»

Είναι πράγματι τραγικό, να βλέπει κανείς έναν αρχαίο πολιτισμό όπως της Ιαπωνίας να σβήνει σταδιακά. Και όμως, εγώ πιστεύω πως αυτό είναι ένα σημαντικό μάθημα για όλες τις μοντέρνες κουλτούρες.

Πόσο πιο διαφορετικές είναι οι Ιαπωνικές θέσεις απέναντι στον γάμο και την οικογενειακή ζωή, συγκριτικά με τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές;  Οι ρυθμοί γεννήσεων σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο πέφτουν κατακόρυφα… οι Ιάπωνες απλώς το πετυχαίνουν πιο καλά από όλους τους άλλους.

Όταν οι άνθρωποι αναφέρονται στην πορνογραφία ως «έγκλημα χωρίς θύματα», είναι τόσο πολύ λάθος, σε τόσα επίπεδα…όχι μόνο οι «ηθοποιοί» των πορνό είναι θύματα υποβάθμισης, αλλά ολόκληρη η κοινωνία υποφέρει από την αντικειμενοποίηση της ανθρωπότητας.

Είναι παράξενο να το λέει κανείς αυτό, αλλά φαίνεται πως είναι αλήθεια: το υπερβολικό σεξ οδηγεί στην απόλυτη αποχή από αυτό.  Υπάρχει ένα σημείο όπου όλο το υλικό hentai και τα βοηθήματα ED (Erectile Dysfunction) για την ανδρική «δυσλειτουργία» δεν μπορούν πια να διεγείρουν μια εξαντλημένη σεξουαλική ορμή.

Δημιουργία αρχείου: 25-10-2013.

Τελευταία ενημέρωση: 6-12-2013.