Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Κοινωνία - Οικογένεια

Γιατί γάμος και όχι προγαμιαίες σχέσεις ή συμβίωση; Πνευματικοί λόγοι * Γιατί η Εκκλησία είναι ενάντια στις προγαμιαίες σχέσεις; * Το προγαμιαίο σεξ «υποσκάπτει» την ποιότητα του έγγαμου βίου * Προγαμιαίες σχέσεις Μεταγαμιαίων ανθρώπων * Ο Γάμος ως μυστήριο * Το προγαμιαίο σεξ «υποσκάπτει» την ποιότητα του έγγαμου βίου * Σεξ στην εφηβεία * "...όχι δεν είμαι σουβλάκι!!!" Όταν οι προγαμιαίες σχέσεις καθορίζουν... την αγάπη

Οι προγαμιαίες σχέσεις

μέσα από την οπτική τής Εκκλησίας

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Φοιτήτρια Θεολογίας και Δημοσιογράφος

 

Οι προγαμιαίες σχέσεις μέσα στο χώρο της Εκκλησίας, πάντοτε είναι ένα θέμα που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου ανάμεσα σε ανθρώπους που ανήκουν είτε μέσα σε αυτή, είτε έξω από αυτή.

Πάντοτε υπάρχουν αυτοί που διαφωνούν με την οπτική της Εκκλησίας, όπως και αυτοί που συμφωνούν. Πολλοί άνθρωποι έχουν απορία στο γιατί η Εκκλησία είναι τόσο αρνητική και όσοι προσεγγίζουν θεολογικά το μείζον αυτό ζήτημα, ίσως μπορούν να δώσουν μία απάντηση πιο λεπτομερή.

Θεολογικά, αναφέρω παρακάτω μερικούς από τους λόγους που η Εκκλησία δεν αποδέχεται τις προγαμιαίες σχέσεις.

Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η Εκκλησία εναντιώνεται στις προγαμιαίες σχέσεις, είναι οι εξής:

•           Γιατί δεν αποσκοπούν στην αγάπη, αλλά κυρίως, στην πρόσκαιρη σαρκική ηδονή. Ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο ηδονής τον οποίο σε οποιαδήποτε στιγμή ο άλλος μπορεί να βαρεθεί, να χωρίσει και να αντικαταστήσει. Ο άνθρωπος δεν αντιμετωπίζεται ως εικόνα Θεού, αλλά ως τρόπος κατάκτησης ηδονής.

•           Διότι τέτοιες σχέσεις αλλοιώνουν τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό. Ο άνθρωπος λατρεύει περισσότερο την ηδονή και τη σάρκα του και πνευματικά δεν είναι ελεύθερος. Εξαρτάται από τη συμπεριφορά και την αγάπη του άλλου, η καλή του ψυχολογία εξαρτάται από το αν τον θέλει ή όχι κάποιος άλλος.

•           Γιατί πληγώνουν ιδιαίτερα τους πιο ευαίσθητους ανθρώπους. Όταν ένας άνθρωπος πέρασε από το σώμα και την ψυχή σου, δε θα τον ξεχάσεις, ακόμα και αν χωρίσεις, από μέσα σου δε θα τον βγάλεις. Σκέψου έναν άνθρωπο που στη ζωή του ταλαιπωρήθηκε από δέκα συντρόφους, πόσα τραύματα ενδέχεται να του δημιουργηθούν στο μέλλον. Ανάμεσα σε αρνητικά συναισθήματα μπορούν να συμπεριληφθούν το άγχος, η αίσθηση πως ο άνθρωπος δεν είναι επιθυμητός, οι πεποίθηση πως όλοι οι άνθρωποι είναι άπιστοι και κακοί, η θλίψη, η σύγκριση με άλλα άτομα.

•           Γιατί δεν προσφέρουν κάποια ουσιαστική γνωριμία, αλλά μονάχα ηδονή με τον κίνδυνο να καταντήσει οδύνη. Αν μείνεις έγκυος και ο άλλος σε αφήσει; Αν κολλήσεις κάποιο αφροδίσιο νόσημα; Αν ο άλλος είναι παντρεμένος και δε σου το έχει πει; Αν σε εκθέσει στο Διαδίκτυο; Αν σου κάνει κάτι χειρότερο, αν σε σκοτώσει ή έχει άλλο πονηρό σκοπό; Το να γδύνεις το κορμί δεν ενθαρρύνει μία γνωριμία· για να γνωρίσεις έναν άνθρωπο πρέπει να γδύσεις, κυρίως, τη συμπεριφορά και την ψυχή του.

•           Γιατί μπορούν να προκαλέσουν και ψυχικά και σωματικά προβλήματα. Από αφροδίσια νοσήματα, μέχρι ψυχικά θέματα.

•           Γιατί δεν οδηγούν στη θέωση. Ο γάμος δεν υπάρχει για να «κάνουμε σεξ» ή για να μείνουμε με τον άνθρωπο της ζωής μας. Είναι ένας τρόπος ώστε να οδηγηθεί ο άνθρωπος στη θέαση, να μπολιαστεί μέσα στην Άφθαρτη Ζωή, με τον Ίδιο το Θεό. Ο άνθρωπος που αποζητά μανιωδώς το προγαμιαίο σεξ αποζητά στην ουσία μόνο την ηδονή χωρίς καμία άλλη ευθύνη.

•           Γιατί και το σώμα μας το ίδιο είναι «ναός του Αγίου Πνεύματος» (Α’ Κορινθίους Επιστολή κεφάλαιο ε και στίχος 19). Το σώμα μας δεν είναι για το «γεύεται» ο οποιοσδήποτε, αλλά για να τιμάει το Θεό μαζί με το πνεύμα.

Ακόμα και αν κάποιος δεν πιστεύει τη διδαχή της Εκκλησίας, δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως οι σχέσεις εμπεριέχουν άγχος και θλίψεις, οι οποίες πολλές φορές θολώνουν την οποιαδήποτε ηδονή που μπορεί κάποιος να αντλεί. Και το να προστατεύει το σώμα και κατ' επέκταση την ψυχή του, είναι ευθύνη του κάθε ανθρώπου.

Δημιουργία αρχείου: 16-2-2021.

Τελευταία μορφοποίηση: 16-2-2021.

ΕΠΑΝΩ