Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Έρευνα για το κτιστό και το Άκτιστο

Κοινωνία και Πολιτική

 

Ηλεκτρονική κάρτα

Το πρόβλημα τής ασφάλειας τών προσωπικών μας δεδομένων

Νίκος Χειλαδάκης

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας- Τουρκολόγος

 

Διευθυντής Σύνταξης Ε.ΡΩ. ( http://www.enromiosini.gr/ )

 

Πριν από λίγες μέρες η γερμανική τηλεόραση και συγκεκριμένα το πολύ γνωστό κανάλι για τις ενημερωτικές του εκπομπές, το ZDF info, (δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι ανάλογο εδώ στην Ελλάδα αλλά αυτό είναι άλλο θέμα), μετέδωσε ένα πολύ ενδιαφέρων ρεπορτάζ για την ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη που η ελληνική κυβέρνηση θέλει την επιβάλει και στην Ορθόδοξη Ελλάδα.

Στο ρεπορτάζ εμφανίστηκε, με καλυμμένο για ευνόητους λόγους το πρόσωπο, ένας νεαρός Γερμανός Χάκερ που εξιστορούσε το κατόρθωμα του. Και ποιο ήταν αυτό το κατόρθωμα; Ο νεαρός αυτός χάκερ μέσα σε λίγες ώρες είχε καταφέρει να σπάσει όλους τους κωδικούς των ηλεκτρονικών συστημάτων, (και μιλάμε για γερμανικούς κωδικούς με όλες τις προδιαγραφές της ασφάλειας των γερμανικών ηλεκτρονικών συστημάτων), που καταχωρούσαν τα δεδομένα για τις ηλεκτρονικές κάρτες. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ο εν λόγω νεαρός χάκερ είχε την άνεση και την δυνατότητα να αλλάζει όλα τα δεδομένα μιας προσωπικής ηλεκτρονικής κάρτας και έτσι ο π.χ κ Παπαδόπουλος Νικόλαος που είναι 25 ετών και έχει αυτό το ιατρικό ιστορικό και διάφορα άλλα, εμφανίζονταν με αλλοιωμένα στοιχεία να… έχει μια επικίνδυνη μεταδοτική ασθένεια και με την υπόδειξη ότι είναι επικίνδυνος για την δημόσια υγεία. Άλλο παράδειγμα. Στην ηλεκτρονική κάρτα κάποιου Νικολαΐδη που έχει ετήσιο εισόδημα πχ 20.000 ευρώ και ενώ δεν χρωστάει τίποτα, εμφανίζεται να έχει μεγάλα χρέη στην εφορία και κατά συνέπια να έχει ξαφνικά πρόβλημα στις οικονομικές του συναλλαγές ενώ χρεώθηκε και με δυο τρία ανύπαρκτα τραπεζιτικά δάνεια. Και αυτά τα παραδείγματα δεν είναι τίποτα σε άλλα πιο σοβαρής παραποίησης στοιχείων. Ένα ηλεκτρονικό δηλαδή χάος που μόνο συμφορές επέφερε στους κατόχους των περίφημων ηλεκτρονικών καρτών.

Αντιλαμβάνεται κανείς τις συνέπειες μιας τέτοιας προοπτικής, δηλαδή της δυνατότητες που δίνει αυτό το περίφημο ηλεκτρονικό σύστημα στην υποκλοπή των προσωπικών στοιχείων και στην εκμετάλλευση αυτών των στοιχείων από αδίστακτους χάκερ; Εδώ καταφέρνουν να κλέβουν κωδικούς ηλεκτρονικών λογαριασμών και δεν θα μπορέσουν να το πετύχουν με τις ηλεκτρονικές κάρτες; Η προσωπική μας ζωή θα είναι υποχείριο κάθε αδίστακτου ηλεκτρονικού διαρρήκτη των προσωπικών μας δεδομένων.

Μας «φούσκωσαν» τόσο καιρό με τις ωφέλειες της ηλεκτρονικής κάρτας του πολίτη ότι δήθεν δεν θα έχουμε φοροδιαφυγή κλπ, αλλά κανείς δεν μας μίλησε για τους ηλεκτρονικούς κινδύνους μέσα σε ένα ηλεκτρονικό κόσμο όπου συχνά βασιλεύει η ηλεκτρονική απάτη και το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Βέβαια το πρόβλημα μας δεν είναι τόσο οι χάκερ που θα μας κλέψουν τα ηλεκτρονικά μας στοιχεία, (χωρίς αυτό να μειώνει τις συνέπειες αυτής της προοπτικής), αλλά η ελευθερία της συνειδήσεως μας καθώς αυτή θα μπαίνει σε ένα «ηλεκτρονικό κλουβί» και θα γίνεται υποχείριο του κάθε ανεύθυνου διαχειριστή των προσωπικών μας δεδομένων. Κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι αυτός ο διαχειριστής δεν θα έχει κάποιο «σχέδιο», (για να μην αναφέρουμε περισσότερα), σε βάρος της ελευθερίας μας.

Ο Ορθόδοξος ελεύθερος χριστιανός, αυτός που απολαμβάνει το μεγαλύτερο δώρο του Παντοδύναμου, δηλαδή το αυτεξούσιο, δεν μπορεί να αποδεχτεί αυτό το τεράστιο ηλεκτρονικό φακέλωμα. Και το κυριότερο, περιμένει από την εκκλησία του, απο την πνευματική του ηγεσία, ξεκάθαρη καθοδήγηση που θα τον βοηθήσει να αποφύγει τυχών παγίδες.

Δημιουργία αρχείου: 10-5-2011.

Τελευταία ενημέρωση: 10-5-2011.

ΕΠΑΝΩ