Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Κοινωνία και Γεγονότα

Επιθέσεις

 

Κύμα φόνων Ιερέων στη Ρωσία 

 

 

Πηγή: http://www1.voanews.com/english/news/europe/Wave-of-Clergy-Killings-in-Russia-79996257.html

Είκοσι έξι Ορθόδοξοι Ιερείς έχουν δολοφονηθεί από το 1990, συμπεριλαμβανομένου του 39χρονου Αλεξάδρου Φιλίποβ την Τρίτη.

23 Δεκεμβρίου 2009

Ο δεύτερος φόνος σε ισόποσους μήνες, ενός Ρώσου Ιερέα, έχει παρακινήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία να δώσουν λίγη σκέψη οι Ρώσοι για την πνευματική και ηθική κατάσταση της χώρας τους.  Οι φόνοι ακολουθούν και άλλη βία φέτος, που είχε στραφεί εναντίον Μουσουλμάνων κληρικών στην ταλαιπωρημένη περιοχή της Ρωσίας, τον Καύκασο.

Ο σημερινός φόνος με τον πυροβολισμό του 39χρονου Ιερέα Αλεξάνδρου Φιλίποβ φέρεται ως ενέργεια δύο μεθυσμένων ανδρών στο χωριό Σάτινο-Ρούσκογιε κοντά στην Μόσχα. Η χήρα του φέρεται να είπε πως ο Φιλίποβ είχε επιπλήξει τους ύποπτους επειδή "έκαναν την ανάγκη τους" στην είσοδο της πολυκατοικίας τους.

Η κεφαλή της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος, χαρακτήρισε τον Φιλίποβ ένα φωτεινό άτομο με καθαρή βιοτή, ο οποίος αφήνει πίσω του τρεις θυγατέρες.  Ο Κύριλλος δήλωσε πως ο Ιερέας δολοφονήθηκε, επειδή δεν ήταν αδιάφορος προς τις αηδιαστικές ανθρώπινες συμπεριφορές, και πως τηρούσε μια στάση αρχής εναντίον αυτών, σύμφωνα με την κλήση του.

Το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax News Agency λέει πως συνολικά 26 Ορθόδοξοι Ιερείς έχουν δολοφονηθεί στην Ρωσία από το 1990.  Πολλοί άλλοι έχουν γίνει θύματα επιθέσεων. Συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς και ο Βιτάλιος Ζούμπκοβ, που του επιτέθηκαν με κλωτσιές μέχρι θανάτου τον περασμένο μήνα, μόλις ημέρες μετά την δολοφονία του φίλου του, π. Δανιήλ Συσόγιεφ στην Μόσχα.  Ο Συσόγιεφ ελάμβανε απειλές θανάτου για την θαρραλέα κριτική του εναντίον του Ισλάμ, και τις προσπάθειές του να μεταστρέψει Μουσουλμάνους στον Χριστιανισμό.

Άλλες ειδήσεις παραθέτουν τα λόγια του Αντιπροσώπου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Βλαδίμηρου Λεγκόϊδα, ο οποίος είπε πως τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν πως οι Ρώσοι πρέπει να σκεφθούν την πνευματική και ηθική κατάσταση στην οποία ζούνε.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Θρησκείας και Νόμου στην Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, Ρομάν Λούνκιν, είπε στην VOA (Φωνή της Αμερικής) πως πολλοί Ρώσοι λένε πως είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αλλά δεν έχουν ιδέα για τις υποχρεώσεις που απαιτεί η οργανωμένη θρησκεία.  Λέει πως και οι ίδιοι οι Ρώσοι πνευματικοί ταγοί συχνά δίνουν το λάθος παράδειγμα, με το να μπερδεύουν τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους.

Ο Λούνκιν λέει πως οι εκκλησιαστικοί ηγέτες στέλνουν το μήνυμα πως το να αυτοαποκαλείται κανείς Ορθόδοξος, αρκεί να διατηρεί στενούς δεσμούς με τους αξιωματικούς του Κράτους ή της Κυβέρνησης, και να συμμετέχουν σε επίσημες εκδηλώσεις.  Λέει πως αυτό αποκαλύπτει την απουσία πραγματικής πίστης, προθέτοντας πως οι Ιερείς συχνά αρχίζουν με την οικοδόμηση ενός Ναού, αντί πρώτα να οργανώνουν μια κοινότητα πιστών.

Ο Λούνκιν είπε πως ο Κομμουνισμός απογύμνωσε πολλούς Ρώσους από την θρησκευτική πίστη, και μαζί της, τον οποιονδήποτε σεβασμό για Ιερείς και ναούς. 

Ο Λούνκιν θυμήθηκε ένα συμβάν πριν από λίγα χρόνια, όταν ένας Ιερέας άρχισε να χτίζει ένα ναό μέσα στην περιοχή Ιβάνοβο βόρεια της Μόσχας. Έφθασε ένα πρωί εκεί, και ανακάλυψε πως οι τοπικοί κάτοικοι είχαν αποσυναρμολογήσει το οικοδόμημα για τα τούβλα του, επειδή δεν υπήρχε οργανωμένη κοινότητα σε εκείνο το χωριό, και κανείς τους δεν γνώριζε καν τι είναι η Ορθοδοξία....

Πρόσθεσε ο Λούνκιν πως οι τοπικοί χούλιγκαν που είχαν δολοφονήσει τον Ιερέα θεωρούσαν τον εαυτό τους Ορθόδοξο.

Η Ισλαμική κοινότητα της Ρωσίας έχει επίσης αναστατωθεί φέτος, με αρκετούς φόνους υψηλόβαθμων Μουσουλμάνων κληρικών στον Καύκασο. Ανάμεσά τους είναι ο Αχμέτ Ταγκάγιεφ, πληρεξούσιος μουφτής του Νταγκεστάν, και ο Ισμαήλ Μποστάνοφ, εφημέριος του Ισλαμικού Ινστιτούτου στην πιο νότια περιοχή της Καραχάϊ-Τσερκέσια.

Μερικοί παρατηρητές συνδυάζουν εκείνους τους φόνους με Ισλαμιστές επαναστάτες οι οποίοι πολεμούν ενάντια στους υποστηρικτές του Κρεμλίνου.  Ο πληρεξούσιος επικεφαλής του Συμβουλίου Μουφτήδων της Ρωσίας, ο Νταρμίρ Χαζράτ Γκιζατουλίν, απορρίπτει την οποιαδήποτε σχέση.  Είπε στην VOA (Φωνή της Αμερικής) πως την βία την αποδίδει στην έλλειψη πολιτισμένης συμπεριφοράς σε όλη την Ρωσία, που οφείλεται στα 70 χρόνια Κομμουνιστικής διακυβέρνησης.

Ο Γκιζατουλίν είπε πως οι άνθρωποι στην Ρωσία δεν ξέρουν πώς να ακούει ο ένας τον άλλον, το να κάνουν στην άκρη να τους προσπεράσουν στο δρόμο, ή να κατανοήσουν τα θεμέλια της πνευματικότητας και της θρησκείας. Αυτό, καταλήγει, είναι που οδηγεί στην τωρινή κατάσταση, η οποία είναι το επακόλουθο 70 χρόνων αποξένωσης από τις πνευματικές ρίζες και τις παραδόσεις της Ρωσίας.  Λέει πως οι άνθρωποι τώρα πλέον αδυνατούν να αντιληφθούν πως τα μέλη του Κλήρου και όλοι γενικά προστατεύονται από τον Ύψιστο και από τον νόμο.

Είπε επίσης πως οι Κομμουνιστές έκαναν το λάθος να εστιάζουν στην κατασκευή κτιρίων, εις βάρος της κοινότητας. Ο Γκιζατουλίν είπε πως οι Σοβιετικές αρχές ήθελαν μεν να χτίσουν περισσότερους χώρους κατοικίας για τους ανθρώπους, αλλά είχαν ξεχάσει αποχωρητήρια και άλλες κοινοτικές κατασκευές.  Είπε πως δεν υπήρχε χρόνος, ενέργεια και πόροι για τέτοια πράγματα, και τώρα η Ρωσία θερίζει εκείνα τα στοιχεία της Σοβιετικής ζωής.

Οι δολοφονίες διαπρεπών Ρώσων δεν περιορίζονται στον Κλήρο.  Ερευνητές δημοσιογράφοι και πολιτικοί ακτιβιστές έχουν επίσης υπάρξει θύματα.  Οι περισσότεροι από τους φονιάδες αυτούς συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθερα.

 

Μετάφραση:  Κ. Ν.

Δημιουργία αρχείου: 31-12-2009.

Τελευταία ενημέρωση: 31-12-2009.

ΕΠΑΝΩ