Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Έρευνα για το κτιστό και το Άκτιστο

Εκκλησιαστικά Προβλήματα

 

Το τραγικό παράδοξο τών "Χριστιανοκόπανων"

Του Eugene Cho, 18 Φεβρουαρίου, 2011, «The Huffington Post»

 

Πηγή: http://www.johnsanidopoulos.com/2011/02/tragic-paradox-of-christian-jerks.html

Μετάφραση: Κ. Ν.

 

Σε ένα πλουραλιστικό κόσμο με πληθώρα σκέψεων, ιδεών, φιλοσοφιών και κοσμοθεωριών, μου φαίνεται εντελώς λογικό πως οι Χριστιανοί πρέπει να είναι εξοπλισμένοι και να «αγωνίζονται» για το Ευαγγέλιο.

Το καταλαβαίνω.  Σταλήθεια.


Η «αγορά» ιδεών είναι πολύ μεγαλύτερη, και ως εκ τούτου, πρέπει να τους απασχολήσει τους Χριστιανούς αυτή η αγορά.  Δεν είμαστε πλέον οι δικαιούχοι του μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς – αν είχαμε καν ποτέ αυτή την διάκριση.

Όμως υπάρχει κάτι που θέλω να σας μεταφέρω: στην προσπάθεια να «αγωνισθούμε» για το Ευαγγέλιο:

Σας θερμοπαρακαλώ, μην το κάνετε σαν «κόπανοι».


Επειδή, ειλικρινά, οι «Χριστιανοκόπανοι» είναι ένα τραγικό παράδοξο  -  ειδικά όταν νομίζουν πως κάνουν μεγάλη χάρη στην Βασιλεία.

Ας αγωνισθούμε για το Ευαγγέλιο, αλλά ας μην είμαστε κόπανοι κάνοντάς το.  Πουθενά δεν βλέπω μέσα στο Ευαγγέλιο την προτροπή «Αγωνίζεσθε για το Ευαγγέλιο σαν κόπανοι».

Αυτό που προτείνω δεν είναι και τόσο ριζοσπαστικό:

Επιστολή Ιακώβου 1:19-20

19 Ώστε, αδελφοί μου αγαπητοί, έστω πας άνθρωπος ταχύς εις το ακούσαι, βραδύς εις το λαλήσαι, βραδύς εις οργήν· 20 οργή γαρ ανδρός δικαιοσύνην Θεού ου κατεργάζεται.

Προς Εφεσίους 4:26-27 και 31-32

26 οργίζεσθε, και μη αμαρτάνετε· ο ήλιος μη επιδυέτω επί τω παροργισμώ υμών, 27 μηδέ δίδοτε τόπον τω διαβόλωκαι   31 πάσα πικρία και θυμός και οργή και κραυγή και βλασφημία αρθήτω αφ' υμών συν πάση κακία. 32 γίνεσθε δε εις αλλήλους χρηστοί, εύσπλαγχνοι, χαριζόμενοι εαυτοίς καθώς και ο Θεός εν Χριστώ εχαρίσατο ημίν.

Η προτροπή αυτή ταιριάζει σε όλους, κατά την γνώμη μου, διότι – για να είμαστε όλοι ειλικρινείς με τον εαυτό μας – όλοι έχουμε μέσα μας λιγάκι από κόπανο, σωστά;

Και στην περίπτωσή μου, λίγο περισσότερο από λιγάκι.

Δεν χρειάζεται να είμαστε κακοδιάθετοι.  Δεν χρειάζεται να σφυροκοπούμε κάποιον μέχρι το σημείο υποταγής του.

Ή με άλλα λόγια, ενώ πράγματι εκτιμώ την αξία και την σημαντικότητα της θεολογίας και της διδασκαλίας, εγώ θα πρότεινα πως αυτό που θα γοητεύσει τον κόσμο ώστε να τον κάνει να δώσει βάση στο Ευαγγέλιο του Χριστού, είναι εν τέλει…

"ο τρόπος που ζούμε την ζωή μας."



Το Άγιο Πνεύμα θα κρίνει και θα μας αλλάζει.  Είθε οι ζωές μας να είναι απλώς μαρτυρίες και οδοδείκτες προς την αλήθεια και το Ευαγγέλιο του Χριστού.

Δημιουργία αρχείου: 28-2-2011.

Τελευταία ενημέρωση: 28-2-2011.