Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Έρευνα για το κτιστό και το Άκτιστο

Εκκλησιαστικοί προβληματισμοί

 

Περί της Μεγάλης Συνόδου

Αθανασίου Γιέφτιτς

 

Πηγή: www.romfea.gr

 

(...)

Ρομφαία: Σεβασμιώτατε, πριν λίγες ημέρες που ήμουνα στη Ρωσία για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Πατριαρχείο Μόσχας, ο κ. Βαρθολομαίος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι, τόνισε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες για τη σύγκληση της  Μεγάλης Αγίας Ιεράς Συνόδου. Πως το σχολιάζεται αυτό;

Εγώ είχα πει στη Γενεύη που ήμουνα τον Ιούνιο για τη διασπορά, να γίνει η μεγάλη Σύνοδος αλλά να ασχοληθεί με σοβαρά θέματα. Πρώτα απ' όλα πρέπει να αναφερθεί και να επιβεβαιώσει τις 7 Οικουμενικές Συνόδους.

Κατά τη γνώμη μου όχι μόνο εφτά (7) διότι έχουμε και άλλες, του Φωτίου τη μεγάλη σύνοδο του 880, του Παλαμά τις δύο συνόδους 1340 και 1351 κ.ο.κ.

Με άλλα λόγια να μην είναι μόνο λεπτολογίες, δηλαδή περί νηστείας κ.α., τα οποία χρειάζονται και πρέπει να ρυθμιστούν, και πρέπει να γίνει και γι' αυτά η Σύνοδος.

Αλλά επειδή αρχίσαμε με τον π. Ιουστίνο Πόποβιτς να τελειώσουμε και μ' αυτόν, ο οποίος είχε γράψει το εξής: «Μην βιαστείτε βρε παιδιά». Νομίζω ο ίδιος βοήθησε να μην γίνει άμεσα, διότι ήταν κάτι βιαστικό.

Δεύτερον, πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ να γίνει συνεργασία πράγματι πανορθόδοξη και όχι να γίνει νομενκλατούρα ορισμένων ανθρώπων που κάθονται και μαζεύονται στο Σαμπεζύ, στο Βελιγράδι, στη Μόσχα και αυτοί αποφασίζουν και ράβουν και κόβουν ότι θέλουν.

Άμα δείτε τα πρόσωπα που συμμετέχουν σ' αυτές τις επιτροπές, αυτό σε κάνει να είσαι λίγο επιφυλακτικός! Διότι όλοι τους, είναι με τους διαλόγους, όπως λέμε εμείς, μεταγγίζουμε από ένα δοχείο στο άλλο και το περιεχόμενο είναι περίπου το ίδιο.

Θα πρέπει πράγματι να λάβουν μέρος οι Εκκλησίες, οι Ιεράρχες, και όχι να έρχεται ένας της τάδε Εκκλησίας σε όλες τις αντιπροσωπείες για όλα τα θέματα. Εμείς οι θεολόγοι λέμε: «Αυτός ήταν σε όλα τα δυνατά και αδύνατα συνέδρια», για όλα είναι υπεύθυνος!

Αυτό δεν το λέω για να ξεφτίσω την μεγάλη πρόθεση για τη σύγκληση, αλλά δεν σταμάτησε και το Άγιον Πνεύμα να ενεργεί! Υπάρχει ενότητα των ορθοδόξων αλλοίμονο, ούτε διακόπηκε με την διασπορά παρόλο τα μεγάλα προβλήματα.

Θέλει προσοχή, προσευχή θέλει προεργασία και πάνω απ' όλα θέλει συμμετοχή όχι με ανθρώπους κατ΄ επιλογή, το λέω αυτό με πλήρη συνείδηση!! Δεν μπορεί ένας να είναι κατάλληλος για όλα…

Ρωτήστε τον εκπρόσωπο της Ρωσίας, του Φαναρίου, της Σερβίας, της Ρουμανίας, που έρχεται ο βοηθός του Πατριάρχη και ράβει και κόβει και οι παρόντες επίσκοποι σιωπούν…. Αυτό κ. Πολυγένη δεν είναι καθόλου σωστό!

Επαναλαμβάνω πρέπει να γίνει η Μεγάλη Σύνοδος και ελπίζω να γίνει, αλλά όπως έλεγαν και οι Τούρκοι: «Αχ, να είχα τη δεύτερη σκέψη του Ρωμιού». Νομίζω η δεύτερη σκέψη των Ορθοδόξων, πιστεύω πάντα είναι καλύτερη!!

(...)

Δημιουργία αρχείου: 8-4-2011.

Τελευταία ενημέρωση: 8-4-2011.