Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Προτεσταντισμός

Ο Προτεσταντισμός σε αναζήτηση τής Ορθοδοξίας * Οι Προτεστάντες ρωτούν: Γιατί να είμαι Ορθόδοξος; * Πώς στράφηκε ο Λούθηρος κατά του Μοναχισμού * Ευσεβοφάνεια και Εκκλησία * Διάλογος με Προτεστάντες πάστορες

Οι 5 πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ Ορθοδοξίας και Προτεσταντισμού

Γιατί Προτεστάντες μεταστρέφονται μαζικά στην Ορθοδοξία

Μετάφραση: Ελληνίς

 

Βίντεο τής συνέντευξης: https://youtu.be/UP4pQXGIeYs

 

Α. Οι Αμερικανοί προτεστάντες ασπάζονται την Ορθοδοξία σε μεγάλους αριθμούς

Ένα άλλο κίνημα που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παραλείπουν να φέρνουν στην προσοχή σας είναι: τις τεράστιες μεταστροφές των Προτεσταντών στην Ανατολική Ορθοδοξία, την αρχαία μορφή του Χριστιανισμού.

 

Περισσότερο από το 79% των κληρικών στις Ορθόδοξες Εκκλησίες ήταν προηγουμένως ποιμένες διαφορετικών ομολογιών. Υπήρξαν περιπτώσεις ολόκληρων ενοριών που μεταστράφηκαν στην Ορθοδοξία.

Όπως εξηγούν ορισμένοι πάστορες (μεταστραφέντες σε ιερείς), η μεταβολή τους είναι το «φυσικό» αποτέλεσμα της πνευματικής στειρότητας και της δυσαρέσκειας, καθώς οι προτεσταντικές ομολογίες υιοθετούν φιλελεύθερες θέσεις και αξίες, για παράδειγμα, την νομιμοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

Αυτές οι αποχωρήσεις από τα κανονικά χριστιανικά ήθη απογοητεύουν τους ανθρώπους και αρχίζουν να αναζητούν την Αληθινή Εκκλησία.

Το σημείο καμπής ήταν το 1987, όταν 2.000 Ευαγγελικοί από το Θεολογικό Σεμινάριο του Ντάλας στο Τέξας μεταστράφηκαν στον Χριστιανισμό.

Ένας Ρώσος επίσκοπος, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέεφ, σε συνέντευξη προς το τέλος μιας συνέντευξης σε βίντεο, εξηγεί:

«Τώρα στις Προτεσταντικές Εκκλησίες και στην Εκκλησία της Αγγλίας, λαμβάνουν χώρα διαδικασίες που φέρνουν τους πιστούς στο ερώτημα: Υπάρχει καν νόημα να παραμείνει κανείς σε μια τέτοια εκκλησία;

Πρέπει να πω ευθέως πως δεν θεωρούμε την Προτεσταντική Εκκλησία και την Εκκλησία της Αγγλίας ότι είναι "Εκκλησίες" με την αληθινή έννοια της λέξης. Επειδή δεν έχουν ίσως τα πιο βασικά χαρακτηριστικά της χριστιανικής εκκλησίας. δεν έχουν την αληθινή κατανόηση των μυστηρίων, έχουν χάσει την αποστολική διαδοχή, και τα τελευταία 10 χρόνια έχουν υποβληθεί σε μια τόσο τρομακτική διαδικασία φιλελευθεροποίησης, ώστε η παραδοσιακή χριστιανική ηθική δεν κηρύσσεται πια στις εκκλησίες τους».

Βίντεο της συνέντευξης

 

Β. Οι 5 πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ Ορθοδοξίας και Προτεσταντισμού

Ένας δημοφιλής Αμερικανός ιερέας εξηγεί πώς διαφέρει η αυθεντική Χριστιανική Εκκλησία, που ονομάζεται Ορθοδοξία, από τις μοντέρνες προτεσταντικές διδασκαλίες.

Μέσα στο βίντεο αυτό, εξηγεί τις 5 μεγάλες διαφορές μεταξύ Ευαγγελικισμού και Ορθοδοξίας. Ενώ αναφέρεται ειδικά στους Ευαγγελικούς, τα περισσότερα σημεία που επισημαίνει ισχύουν και για το σύνολο των Προτεσταντικών δογμάτων.

Τα βασικά σημεία:

Λειτουργίες

-Στις Ορθόδοξες Λειτουργίες

·        Το κήρυγμα δεν αποτελεί κομμάτι κάθε μιας Ορθόδοξης Λειτουργίας, και θεωρείται δευτερεύον κομμάτι της Λειτουργίας.

·         Χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερα αγιογραφικά αναγνώσματα για προσευχές.

·         Υπάρχουν τελετουργίες.

·         Οι προσευχές ψάλλονται.

 

-Στην λατρεία των Ευαγγελικών

·         Μερικές φορές έχει σύγχρονη μουσική.

·         Τείνει να επικεντρώνεται σε ένα κήρυγμα.

 

Αγιότητα και κόσμος

·       Οι ορθόδοξοι πιστεύουν ότι η αγιότητα μπορεί να ενοικήσει σε φυσικά αντικείμενα και τόπους (όπως τα λείψανα αγίων).

·        Οι περισσότεροι Ευαγγελικοί μάλλον δεν θα αποδέχονταν αυτή την ιδέα.

 

Ερμηνεία της Βίβλου

·        Για τους ορθόδοξους χριστιανούς, η ανάγνωση της Αγίας Γραφής πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των εκκλησιαστικών Λειτουργιών. Ενώ το ερώτημα "τι σημαίνει αυτό για μένα;" είναι σημαντικό, η προσωπική γνώμη και αίσθηση του τι σημαίνει η Αγία Γραφή δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Για τους Ορθόδοξους η Αγία Γραφή πάντα εμπεριέχεται μέσα σε αυτό που η Εκκλησία πιστεύει και στο τι έχουν πει οι άγιοι γι' αυτό. Η ορθόδοξη ανάγνωση της Αγίας Γραφής έγκειται στα εξής:

 

-       Ιερά Παράδοση (η σοφία που αναμεταδίδεται από τα μέλη της Εκκλησίας από τη μια γενιά στην άλλη).

-       Πώς ερμηνεύουν οι άγιοι την Αγία Γραφή.

-       Τι έχουν πει οι πατέρες της Εκκλησίας.

-       Οικουμενικές σύνοδοι.

-       Λειτουργίες της Εκκλησίας.

-       Ιστορία.

 

·         Για τους Ευαγγελικούς η ερμηνεία της Αγίας Γραφής μπορεί να πάρει πολλαπλές μορφές, αλλά μιλώντας γενικά, ο τρόπος που ένας μέσος Ευαγγελικός ερμηνεύει την Αγία Γραφή είναι απλώς να την διαβάζει και να ρωτά τον εαυτό του "τί εννοεί αυτό για μένα;"

 

Απόψεις για την Εκκλησία

  • Οι ορθόδοξοι πιστεύουν πως υπάρχει μόνο μια Εκκλησία.

-       Η Εκκλησία αυτή διοικείται από επισκόπους, τους οποίους οι ορθόδοξοι θεωρούν κατ’ ευθείαν διαδόχους των Αποστόλων. Με άλλα λόγια υπάρχει μια ιστορική γενεαλογία: οι Απόστολοι μεταλαμπάδευσαν τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, μέχρι τους σύγχρονους επισκόπους.

-       Δεν πιστεύουν πως οι πολλαπλές ομολογίες είναι "αληθινά χριστιανικές" με την πληρέστερη έννοια. Για αυτούς, μια και μόνο αληθινή Εκκλησία υπάρχει, και αυτή είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία.

 

  • Οι Ευαγγελικές εκκλησίες συνήθως διοικούνται από ένα εκκλησίασμα, ακόμα και αν ανήκουν σε μέρος μιας ομολογίας, έτσι οι τοπικές συνάξεις τείνουν να έχουν τον μεγαλύτερο λόγο στα περισσότερα ζητήματα.

 

Τι είναι η σωτηρία;

  • Για έναν μέσο Ευαγγελικό, η σωτηρία:

-       είναι ένα μοναδικό συμβάν, όπως «εγώ σώθηκα αυτή την ημέρα» ή «εκείνη την ημέρα» οπότε θα πάω στον Παράδεισο.

-       σημαίνει "τι συμβαίνει όταν πεθαίνεις": πως πας στον Παράδεισο και όχι στην κόλαση.

 

  • Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς η σωτηρία:

-       είναι μια διαδικασία που ξεκινάει με την ενέργεια του Θεού μέσα σε κάθε άνθρωπο. Αρχίζει με το Βάπτισμα και συνεχίζεται καθώς εκείνος συνεχίζει να λαμβάνει τη Χάρη του Θεού μέσω των Μυστηρίων. Ο Θεός δίνει μεν όλα τα εργαλεία που χρειάζεται κανείς για να συμμετέχει στη μακροπρόθεσμη διαδικασία της σωτηρίας, αλλά δεν είναι αυτόματη. Τελικά, η σωτηρία είναι έργο του Θεού, αλλά γίνεται μόνο με την ενεργή συνεργασία του προσώπου. Όσο περισσότερο κάποιος συνεργάζεται με Εκείνον, τόσο περισσότερο γίνεται σαν Αυτόν.

-    Η σωτηρία είναι μια μακροπρόθεσμη δέσμευση με τον Θεό που διαρκεί ως την αιωνιότητα. Έτσι λοιπόν, ακόμα και μετά την αποδημία τους, αν -Θεού θέλοντος- οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί όντως πάνε στον Ουρανό, μετά από την Ανάσταση κλπ, πιστεύουν πως γίνονται όλο και περισσότερο θεοειδείς διαχρονικά. Αυτό αναφέρεται συχνά με τον τεχνικό όρο "θέωση".

Δημιουργία αρχείου: 26-3-2020.

Τελευταία ενημέρωση: 26-3-2020.

ΕΠΑΝΩ