Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Προτεσταντισμός

Ο Καπιταλισμός ως γέννημα της Δυτικής Μεταφυσικής

Ο σκοτεινός ρόλος τών τηλευαγγελιστών

Η ανατομία της σύγχρονης αμερικανικής άκρας χριστιανικής Δεξιάς

Τού Ντίνου Σιώτη

 

Πηγή: Καθημερινή τής Κυριακής 4-11-2012.

Αναδημοσίευση από: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_04/11/2012_500452

 

CHRIS HEDGES
American Fascists - The Christian Right and the War on America
εκδ. Vintage0

 

«Χτυπά δυνατά», γράφει η βρετανική Independent on Sunday για το βιβλίο του Κρις Χέτζες «Αμερικανοί φασίστες - Η χριστιανική Δεξιά και ο πόλεμος κατά της Αμερικής». Και δεν πέφτει καθόλου έξω, μια και ο Aμερικανός δημοσιογράφος της New York Times, στη διεξοδική του αυτή έρευνα, τα λέει έξω απ’ τα δόντια. Χωρισμένος σε δέκα κεφάλαια, με σημειώσεις και πλούσια βιβλιογραφία, ο μικρός αυτός τόμος είναι η ανατομία της σύγχρονης αμερικανικής άκρας χριστιανικής Δεξιάς.

Στο πρώτο κεφάλαιο, «Η πίστη», διαβάζουμε: «Η πίστη προϋποθέτει ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε. Oσοι ισχυρίζονται ότι ξέρουν παίζουν τον Θεό. Αυτοί οι ψευδοπροφήτες (Πατ Ρόμπερτσον, Τζέρι Φάλγουελ, Τζέιμς Ντόμπσον), με τον σταυρό και τη Βίβλο στο χέρι θέλουν να μας οδηγήσουν σε ένα μυθικό παράδεισο... Μας λένε πώς να ζήσουμε. Αλλά άπαξ και τους παραδοθούμε και δεχθούμε τις αρχές τους, γινόμαστε σκλάβοι τους και εκείνοι είδωλά μας. Και τα είδωλα, όπως γράφει η Βίβλος, μας καταστρέφουν».

Το κάθε κεφάλαιο είναι και μία αποκάλυψη της όχι και τόσο φωτεινής Αμερικής των τηλευαγγελιστών που διεκδικούν πρωταγωνιστική θέση στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Σταδιακά, δημιουργείται μια νέα κοινωνική τάξη, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τις ΗΠΑ: καθώς η ανεργία αυξάνεται και η απελπισία πολλαπλασιάζεται, η φτώχεια πλήττει πρώην βιομηχανικές πολιτείες, όπου οι ομοσπονδιακοί πόροι δεν επαρκούν για τη δημόσια εκπαίδευση και τα κοινωνικά προγράμματα. Οπότε άνεργοι λευκοί Αμερικανοί προστρέχουν σε εθνικιστικές ρατσιστικές ομάδες και σε «θρησκευόμενους» τσαρλατάνους.

Το 36% των Αμερικανών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του γκάλοπ, πιστεύει ότι έρχεται το τέλος του κόσμου. Πιστεύει ότι το βιβλίο του Τίμοθι ΛεΧέι «Left Behind» (έχει πωλήσει 60 εκατομμύρια αντίτυπα) είναι προφητικό. Το βιβλίο λέει ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν είναι υπεύθυνοι για το χάλι τους, ότι οι συμφορές τους είναι αποτέλεσμα έλλειψης πίστης στον Θεό, στο όνομα όμως του οποίου κηρύττουν τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό. Δημιουργούν έτσι τον Ηomo televangelicus, που αποθεώνει τον καπιταλισμό και την παγκοσμιοποίηση, τάσσεται ανοιχτά κατά των δικαιωμάτων των εργατών, διότι περιορίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου, και αποβλέπουν σε μία Αμερική όπου ο κορπορατισμός θα είναι η νέα ολιγαρχία.

Στο ετήσιο συνέδριό τους οι 5.500 χριστιανοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί παραγωγοί, τους οποίους ακούνε και βλέπουν 141 εκατομμύρια Αμερικανοί, ισχυρίζονται ότι είναι θύματα συνωμοτικών δυνάμεων. Με σαθρά επιχειρήματα και ανορθολογικές μεθόδους, απευθύνονται σε απελπισμένους, στους οποίους υπόσχονται τη Δευτέρα Παρουσία.

Δημιουργία αρχείου: 6-11-2012.

Τελευταία ενημέρωση: 6-11-2012.