Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Ψυχοθεραπευτικά

Η προσευχή ως θεραπευτικό μέσο για τον άνθρωπο // Πώς μπορούμε να φτάσουμε στην καθαρή προσευχή

Η δοξολογική προσευχή

Η ευχαριστία κατά τη θλίψη ευαρεστεί τον Θεό

Αρχιμανδρίτου Ζαχαρία Ζάχαρου

 

Πηγή: "Ο κρυπτός τής καρδίας άνθρωπος". Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας.

 

Στις πατερικές διδασκαλίες αναφέρεται ότι ο Θεός εκτιμά τρία πράγματα: την καθαρή προσευχή, τη μοναχική υπακοή και την απόδοση ευχαριστίας μπροστά στην απειλή του θανάτου από αρρώστια, διωγμό ή θλίψη.

Κάποτε πήγα στο νοσοκομείο, για να κάνω μια επέμβαση. Έπρεπε να μείνω εκεί μία εβδομάδα και σκέφτηκα ότι είχα τη δυνατότητα να δοκιμάσω κάτι από αυτά τα τρία πράγματα. Πήρα την απόφαση για όλο το διάστημα που θα έμενα εκεί να μη λέω καμία άλλη προσευχή, εκτός από το «Δόξα Σοι, ο Θεός, δόξα Σοι. Σε ευχαριστώ για όλα».

Προσευχόμουν αρκετές ημέρες με αυτόν τον τρόπο και προς το τέλος της εβδομάδας ήταν τόσο όμορφα, άνετα και φωτεινά, ώστε λυπόμουν που θα έφευγα από το νοσοκομείο. Επομένως, το ότι είχα διαβάσει κάπου ότι η ευχαριστία κατά την αρρώστια ευαρεστεί τον Θεό ήταν πολύ σημαντικό, γιατί όταν ήρθε η ώρα της ανάγκης, γνώριζα τη θεωρία, την εφάρμοσα και ο Θεός με βοήθησε.

Ώστε ωφελεί πολύ να γνωρίζουμε το τέλειο και εκείνο που εκτιμά ο Θεός. Όλη η αλήθεια του Ευαγγελίου που έχουμε ακούσει και μελετήσει θα αποδειχθεί πολύτιμη για την ώρα της ανάγκης και θα μας σώσει.

Δημιουργία αρχείου: 26-5-2015.

Τελευταία ενημέρωση: 26-5-2015.

ΕΠΑΝΩ