Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Θρησκείες

Στατιστικές για τη θρησκευτικότητα στην Ελλάδα // Οι καθ' ομολογίαν Χριστιανοί στον κόσμο

Ο Θεός και η νεολαία στην Βρετανία

 

 

H έρευνα δείχνει ενδιαφέροντα πράγματα για την κατάσταση των νέων σε μια χώρα που ανθεί ο Αθεϊσμός, που έχει καταδικάσει τα παιδιά σε μια πνευματική ασιτία.

 

1.  Τα δύο τρίτα των εφήβων δεν πιστεύουν στον Θεό

Πηγή: http://www.telegraph.co.uk/news/religion/5603096/Two-thirds-of-teenagers-dont-believe-in-God.html

Σχεδόν τα δύο τρίτα των εφήβων δεν πιστεύουν στον Θεό, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από την εκδοτική εταιρεία Penguin.

Οι έφηβοι λένε μάλιστα πως η οικογένεια, οι φίλοι, τα χρήματα, η μουσική – ακόμα και τα ριάλιτυ προγράμματα της τηλεόρασης είναι πιο σημαντικά από την θρησκεία.

Προέκυψε επίσης πως 6 από τα 10 παιδιά (59 τοις εκατό) πιστεύουν πως η θρησκεία «έχει αρνητική επίδραση πάνω στον κόσμο».

Η έρευνα επίσης δείχνει πως οι μισοί έφηβοι δεν έχουν προσευχηθεί ποτέ, και το 16 τοις εκατό δεν έχουν εκκλησιαστεί ποτέ.

Η μελέτη 1000 εφήβων ηλικίας μεταξύ 13 και 18 ετών διεξήχθη από την Penguin για να σηματοδοτήσει την έκδοση αυτή την εβδομάδα της ανατρεπτικής νουβέλας με τίτλο 'Killing God' (Σκοτώνοντας τον Θεό), του συγγραφέα Kevin Brooks.

Το βιβλίο έχει ως θέμα του ένα 15χρονο κορίτσι το οποίο αμφισβητεί την ύπαρξη του Θεού.

Ο συγγραφέας Kevin Brooks είπε: «Δεν μπορώ να πω ότι εκπλήσσομαι με τις ανταποκρίσεις των εφήβων». «Μέρος του λόγου που έγραψα το βιβλίο ήταν η επιθυμία μου να εξερευνήσω τις προσωπικές στάσεις των νέων ανθρώπων σήμερα - και ειδικά εκείνων με ταλαιπωρημένες ζωές – απέναντι στην οργανωμένη θρησκεία και την παραδοσιακή αντίληψη περί Θεού.

«Πώς μπορούν οι ηθικές μιας αρχαίας θρησκείας να ταυτισθούν με τις τραγωδίες και τις ακαταστασίες του σημερινού σακατεμένου κόσμου;  Και για ποιόν λόγο στρέφονται ορισμένοι άνθρωποι προς τον Θεό για βοήθεια, ενώ άλλοι βρίσκουν ανάπαυση στα ναρκωτικά και το αλκοόλ;  Αυτές είναι μόνο ελάχιστες από τις ερωτήσεις που ήθελα να λάβω υπ’ όψιν... και δεν αναζητούσα απαντήσεις.»

Η μελέτη επίσης βρήκε πως το 55 τοις εκατό των νέων ανθρώπων δεν τους απασχολεί η θρησκεία και το 60 τοις εκατό πηγαίνουν στην εκκλησία μόνο για γάμους ή βαφτίσια.

Μόνο 3 στους 10 εφήβους πιστεύουν στην ύπαρξη μεταθανάτιας ζωής και 41 τοις εκατό πιστεύει πως δεν συμβαίνει τίποτε στο σώμα σου όταν πεθαίνεις, αλλά ένας στους 10 πιστεύουν πως επιστρέφεις ως ένα ζώο ή ως ένας άλλος άνθρωπος.

Ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Αγγλίας είπε: «Πολλοί έφηβοι δεν είναι σίγουροι τι ακριβώς πιστεύουν σε εκείνο το στάδιο της ζωής τους, όπως φαίνεται καθαρά από τον αριθμό που δήλωσε πως δεν ξέρουν αν πιστεύουν στον Θεό.  Από την άλλη, πολλά από αυτά τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά της μεγάλης πνευματικότητας των νέων σήμερα, στην οποία η Εκκλησία επιδιώκει να ανταποκριθεί μέσω νέων μορφών λατρείας στο πλάϊ των παραδοσιακών.»

Ο Hanne Stinson, επικεφαλής του British Humanist Association (Βρετανική Ανθρωπιστική Ένωση) είπε:  «Επιβεβαιώνει πως οι νέοι άνθρωποι – όπως και οι ενήλικες – δεν χρειάζονται κάποια θρησκεία προκειμένου να έχουν θετικές αξίες.  Ο ‘Χρυσός Κανών’ που συχνά προβάλλεται από τις θρησκείες ως μια θρησκευτική αξία, είναι στην πραγματικότητα μια πανανθρώπινη αξία κοινή σε όλες τις μεγάλες θρησκείες και στους άθρησκους, και σε σχεδόν όλους τους πολιτισμούς, και είναι αρχαιότερη από όλες τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου.»

 

2.  Τι δεν πάει καλά με την νεολαία της Βρετανίας;

Πηγή: http://www.telegraph.co.uk/news/yourview/1558584/What-is-wrong-with-British-youth.html

Θα πρέπει τα παιδιά να τα αναγκάζουν να παραμένουν στο σχολείο για τουλάχιστον μια ώρα μετά το σχόλασμα, προκειμένου να καταπολεμηθεί η διογκούμενη αλητο-κουλτούρα, σύμφωνα με μια κορυφαία «δεξαμενή ιδεών».

Η έρευνα του Institute for Public Policy  (Ινστιτούτου για την Δημόσια Πολιτική) βρήκε πως οι έφηβοι στην Βρετανία είναι πιο επιρρεπείς από τους αντίστοιχους της Ευρώπης στην κατάχρηση ποτών και ναρκωτικών, στην σεξουαλική εμπειρία ως ανήλικοι, στην συμμετοχή τους σε συμμορίες και στην συμμετοχή σε καυγάδες.

Η Julia Margo, ανώτερη συνάδελφος στο Ινστιτούτο είπε: «Η Βρετανία έχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα με τους εφήβους. Η σημερινή ανακοίνωση είναι μια παραδοχή πως οι διαδοχικές Κυβερνήσεις έχουν εγκαταλείψει την Βρετανική νεολαία αβοήθητη, να πορεύεται όπως αυτή νομίζει.»

Οι ερευνητές συμπέραναν πως η κατάσταση αυτή έχει τροφοδοτηθεί από την κοινωνική ανισότητα η οποία καταδικάζει τα φτωχά παιδιά σε μια κατώτερης στάθμης ζωή.  Η αναφορά επίσης βρήκε πως οι Βρετανοί νέοι περνούν λιγότερο χρόνο με ενήλικες απ’ ότι οι νέοι άλλων χωρών. (...)

Δημιουργία αρχείου: 6-10-2011.

Τελευταία ενημέρωση: 7-10-2011.