Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Ενότητες: Θρησκείες και Σαϊεντολογία

 

To 10% της λειτουργίας του εγκεφάλου και η Σαϊεντολογία

 

Πηγή επιστημονικών δεδομένων: περιοδικό Popular Science Ελληνική έκδοση, Ιουνίου 2007, σελ. 63.

 

Επιστήμονες καταρρίπτουν την ΑΠΑΤΗ της Σαϊεντολογίας, στην οποία στηρίζει μεγάλο μέρος της διαφήμησής της προς τους άπειρους και τους άσχετους, που ευελπιστεί ότι θα αποτελέσουν τα μελλοντικά της θύματα.

 

Εκτός από πασίγνωστα πρόσωπα του θεάματος, που είναι μέλη της, και που η Σαϊεντολογία χρησιμοποιεί για "κράχτη" της ομάδας, (Τραβόλτα, Τομ Κρουζ, κλπ), κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η ψευδο-επιστημονική αυτή ομάδα, χρησιμοποιεί ευρέως διαδεδομένες απάτες, ως διαφημιστικό κόλπο, μέσω του οποίου εγκλωβίζει αφελείς.

Εδώ στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, κατά καιρούς κυκλοφορούν φυλλάδια της ομάδας αυτής, (με την υπογραφή "Εκκλησία της Σαϊεντολογίας στο τέλος με ψιλά γράμματα). Το ευρύτερα γνωστό απ' αυτά, δείχνει σε μια φωτογραφία τον Αϊνστάιν, και λέει, ότι "ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το 10% του εγκεφάλου του". Και καταλήγει, ότι με τη βοήθεια του τάδε βιβλίου, μπορεί να μας βοηθήσει η ομάδα αυτή, να χρησιμοποιήσουμε και το υπόλοιπο 90% του εγκεφάλου μας. Και οι αφελείς σπεύδουν να αγοράσουν το βιβλίο, και ανοίγουν παρτίδες με αυτή την αίρεση, για να... χρησιμοποιήσουν το υπόλοιπο 90%, (γιατί πράγματι πρέπει να έχει κάποιος τέτοια έλλειψη νόησης, για να καταφεύγει σε αυτές τις ομάδες).

Ας δούμε λοιπόν ένα δημοσίευμα, που καταρρίπτει αυτή την απάτη. Τα παρακάτω, (με μαύρα γράμματα), είναι παρμένα από το περιοδικό Popular Science Ελληνική έκδοση, Ιουνίου 2007, σελ. 63:

 

Ερώτηση:

Είναι αλήθεια ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% των δυνατοτήτων του εγκεφάλου μας;

 

Απάντηση:

Ιστορικοί αναζήτησαν την παλαιότερη αναφορά αυτής της φήμης και βρήκαν ότι άρχισε να διαδίδεται στις αρχές του 20ού αιώνα από τσαρλατάνους που ισχυρίζονταν ότι γνωρίζουν το μυστικό ενίσχυσης της ευφυίας. «Να είστε βέβαιοι ότι χρησιμοποιούμε κάθε εκατοστό του εγκεφάλου μας», σχολιάζει ο νευρολόγος και καθηγητής ακτινολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεν Λούις, Marcus Raichle.

Ακόμα κι όταν κοιμόμαστε ή βλέπουμε τηλεόραση, ο εγκέφαλός μας καταναλώνει ποσά ενέργειας δυσανάλογα του μεγέθους του. Αν και αντιστοιχεί στο μόλις 2% του σωματικού βάρους του ατόμου, ο εγκέφαλος καταναλώνει το 20% της ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας, βέβαια, χρησιμοποιείται για διαδικασίες πέραν της σκέψης.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι μέρος της περισσευούμενης ενέργειας χρησιμοποιείται για τη λειτουργία των οργάνων και την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων. Η υπόλοιπη, υποθέτουν, αξιοποιείται για την προετοιμασία του εγκεφάλου για λήψη νέων πληροφοριών με βάση την προηγούμενη εμπειρία. Έτσι, αντί να ψάχνετε όλο το ψυγείο κάθε φορά που θέλετε να πιείτε γάλα, για παράδειγμα, κοιτάτε απευθείας στο ράφι που το ακουμπήσατε τελευταία φορά. Αυτή η διαδικασία μάς βοηθά να διαχειριστούμε το πλήθος τών πληροφοριών που λαμβάνουμε καθημερινά.

Μάθετε, λοιπόν, ότι ο εγκέφαλος σας εργάζεται σκληρά ακόμα κι όταν δε σκέφτεστε κάτι σοβαρό. «Πρέπει να καταρριφθεί ο μύθος ότι ο εγκέφαλος κάθεται και περιμένει να συμβεί κάτι για να λειτουργήσει», σχολιάζει ο Raichle. «Κάθε του κομμάτι εργάζεται διαρκώς πολύ σκληρά». -TODD NEALE

 

Μετά από τα παραπάνω, γίνεται φανερό, το ότι η Σαϊεντολογία, στηρίζει τις διαφημιστικές εκστρατείες της σε μία αντιεπιστημονική ΑΠΑΤΗ, με σκοπό να προσελκύσει νέα θύματα.

Προσοχή λοιπόν! Μην καταπίνετε τα δολώματα που σας δίνει ο κάθε ένας, ισχυριζόμενος ότι δήθεν στηρίζεται σε επιστημονικές αλήθειες. Η απάτη είναι γύρω μας πολύ περισσότερη, από αυτή που θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει!

Δημιουργία αρχείου: 12-6-2007.

Τελευταία ενημέρωση: 12-6-2007.

ΕΠΑΝΩ