Πρόλογος // Περιεχόμενα // 1ο Κεφάλαιο

 

Οι Καιροί των Εθνών Αναθεωρημένοι

©  Carl Olof Jonsson, Göteborg, Sweden

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ


Στον Πρόλογο που επακολουθεί, ο Κάρλ Όλοφ Γιόνσον αποκαλύπτει το ιστορικό του βιβλίου "Οι Καιροί των Εθνών Αναθεωρημένοι", και τις προσπάθειες που κατέβαλε για να παρακινήσει το Κυβερνών Σώμα των Μαρτύρων του Ιεχωβά να εξετάσει έντιμα τα δεδομένα που έθεσε ενώπιον των μελών του σε μια πρωιμότερη ανέκδοτη μορφή αυτού του έργου. Εκείνο που, όμως, δε συζητά είναι το πώς αποκόπηκε (αφορίστηκε) τον Ιούλιο του 1982 από την Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Αυτό έγινε από μια «δικαστική επιτροπή» ή εκκλησιαστικό δικαστήριο Σουηδών Μαρτύρων του Ιεχωβά, επειδή αμφισβήτησε την λεγόμενη Βιβλική χρονολογία των Μαρτύρων του Ιεχωβά, παρόλο που, σύμφωνα με τον Σουηδικό τύπο, τα μέλη εκείνης της επιτροπής δε μπορούσαν ούτε καν να διαβάσουν το δακτυλογραφημένο κείμενο που είχε γράψει στην Αγγλική.

Η περίπτωση του Γιόνσον μοιάζει εκπληκτικά με την ιεροεξεταστική δίκη του Γαλιλαίου Γαλιλέι, καθόσον οι κριτές του Γιόνσον όπως κι εκείνοι του Γαλιλαίου, ενδιαφέρονταν περισσότερο για την παραδοσιακή τους δογματική, παρά για την αλήθεια. Συνεπώς, εκείνο που ήθελαν να πετύχουν ήταν να τον εξαναγκάσουν ν’ αποκηρύξει τις θέσεις του ή, αν αυτό δεν ήταν δυνατό, να τον απομονώσουν και να χαρακτηρίσουν τις ιδέες του ως αιρετικές. Οπωσδήποτε, λοιπόν, το βιβλίο αυτό, για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, αποτελεί μέρος του Librorum Prohibitorum (Καταλόγου Απαγορευμένων Εκδόσεων) και η ανάγνωσή του θεωρείται σοβαρό αμάρτημα.

Ωστόσο, η μελέτη του Γιόνσον έχει ήδη επιδράσει βαθιά την κοινωνία των Μαρτύρων. Όπως εξηγεί ο ίδιος, πριν από χρόνια διένειμε φωτοαντίγραφα του δακτυλογραφημένου κειμένου του σε ερευνητικούς φίλους, που με τη σειρά τους το μεταβίβασαν και σε άλλα άτομα ίδιας διανοητικής κλίσης, μέσα στην κοινωνία των Μαρτύρων. Το αποτέλεσμα ήταν να φθάσουν μερικά φωτοαντίγραφα του βιβλίου "Οι Καιροί των Εθνών Αναθεωρημένοι" σε μακρινά μέρη όπως στην Αυστραλία, στον Καναδά και στη Λατινική Αμερική, όπου ήδη διατυπωνόταν μεγάλη αμφισβήτηση του επίσημου δόγματος των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Εκεί, αυτά τα φωτοαντίγραφα χρησίμεψαν για να ρίξουν Λάδι στη φωτιά της διάστασης και της εξέγερσης που έχει φουντώσει μέσα στις τάξεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά ή, όπως συχνά ονομάζεται, του "Κινήματος της Σκοπιάς".

Το βιβλίο αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί απλά σαν επίθεση στο δογματικό σύστημα των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Αντίθετα, αποτελεί προσπάθεια που αποσκοπεί να βοηθήσει όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους, είτε είναι Μάρτυρες είτε όχι, ν' αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση της σπουδαιότητας της αρχαιολογίας, της αστρονομίας και, πάνω απ’ όλα, της Χριστιανικής θρησκείας. Γιατί μια πίστη που αποφεύγει τα αποδεδειγμένα γεγονότα δεν είναι μόνο τυφλή ευπιστία, είναι ανοησία. Όπως παρατήρησε κάποτε ο Πάπας Λέοντας ο 13ος, η μελέτη της εκκλησιαστικής ιστορίας αποκαλύπτει. "Un ensemble de faits dogmatiques qui s' imposent a la foi et qu' i1 n' est permis a personne de revoquer en doute" (ένα σώμα δογματικών γεγονότων που επιβάλλεται στην πίστη και που δεν επιτρέπεται σε κανένα να το αμφισβητήσει), όπως τόνισε δε, παραθέτοντας Γαλλικά από τον Ιώβ ιγ: 7, "Dieu n'a pas besoin de nos mensonges" (ο Θεός δεν έχει ανάγκη από τα ψεύδη μας). Οι αναγνώστες αυτού του βιβλίου, συνεπώς, καλούνται, να μελετήσουν, ν' αξιολογήσουν και να καθορίσουν αν ο Γιόνσον έχει αποδείξει ως εσφαλμένη μια κεντρική δοξασία των Μαρτύρων του Ιεχωβά ή όχι. Η προσωπική μου βεβαιότητα είναι πως το απόδειξε.

Καταλήγοντας, πρέπει να διατυπώσω κάποιες παρατηρήσεις αναφορικά με ορισμένους όρους που εμφανίζονται στο βιβλίο αυτό. Ο Γιόνσον συνήθως αναφέρεται στην οργάνωση εκτυπώσεων και εκδόσεων των Μαρτύρων ως (WatchTower) Εταιρία Σκοπιά, που είναι ο κατάλληλος τίτλος για την Βιβλική και Φυλλαδική Εταιρία Σκοπιά της Νέας Υόρκης (Watchtower Bible and Tract Society, Inc. of New York). Επειδή το όνομα του επίσημου περιοδικού των Μαρτύρων έχει αλλάξει πολλές φορές κατά τον περασμένο αιώνα, έχει κατ’ ανάγκη δώσει τους ακριβείς τίτλους των διαφόρων περιοδικών από τα οποία παραθέτει. Έτσι, ο αναγνώστης θα πρέπει να ενημερωθεί για το ότι η Σκοπιά της Σιών και η Σκοπιά είναι το ίδιο περιοδικό.

Μ.Τζέιμς Πέντον

Πανεπιστήμιο Λέθμπριτζ

Λέθμπριτζ, Αλμπέρτα, Καναδάς

 

Πρόλογος // Περιεχόμενα // 1ο Κεφάλαιο

Δημιουργία αρχείου: 26-5-2005.

Τελευταία ενημέρωση: 26-5-2005.

Πάνω