Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Φραγμός στην εκμετάλλευση της απειρίας των άλλων

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Γενικά

Τι είναι οι "Μάρτυρες τού Ιεχωβά"; // Ποιοι είναι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και τι διδάσκουν; // Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ως Προτεστάντες // Βασικές διαφορές δογμάτων τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά από τα Χριστιανικά

Ορθοδοξία και αίρεση

Το αληθινό πρόσωπο τής Σκοπιάς

π. Γεώργιος Μούλτος

 

Πηγή: Σειρά αντιαιρετικών εκπομπών στο Ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας.

Πρώτη μετάδοση 30/11/2008.

 

Σήμερα θα αποκαλύψουμε το αληθινό πρόσωπο της οργανώσεως ή καλύτερα της εταιρείας των μαρτύρων του Ιεχωβά. Λέμε ότι θα αποκαλύψουμε το αληθινό πρόσωπο διότι η οργάνωση αυτή αλλά και οι πράκτορες της, που είναι όπως θα δούμε και θύματα της οργάνωσης, εμφανίζονται με προσωπείο, με μάσκα, εμφανίζονται σαν πιστοί στην Αγία Γραφή και βαθείς γνώστες της και σαν ευγενικοί και σεμνοί άνθρωποι, ενώ στην πραγματικότητα στην Αγία Γραφή δεν πιστεύουν· και ως προς το χαρακτήρα τους είναι όπως λέει το Ευαγγέλιο, «λύκοι εν ενδύμασι προβάτων».

Θα αποκαλύψουμε το αληθινό πρόσωπο της εταιρείας Σκοπιά όπως λέγεται η εταιρεία των Μαρτύρων του Ιεχωβά με βάση τα δικά της κείμενα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και για μας τους Ορθόδοξους για να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε αλλά και για τους ίδιους τους Μάρτυρες του Ιεχωβά για να τους ανοίξουν τα μάτια και να δουν σε τί παγίδα του σατανά έχουν μπλεχτεί. Κάνω μια έκκληση στους Μάρτυρες του Ιεχωβά να κάνουν τον κόπο να κοιτάξουν και μόνοι τους τα κείμενα που θα αναφέρουμε για να διαπιστώσουν «ιδίοις όμμασι» πόσο εξαπατημένοι είναι δίνοντας εμπιστοσύνη στην οργάνωση εταιρία Σκοπιά.

Ας πούμε πρώτα λίγα πληροφοριακά στοιχεία για την εταιρεία αυτή. Πρόκειται για μια  κερδοσκοπική μετοχική εταιρεία[1] που ο ακριβής τίτλος της είναι «Βιβλική και φυλλαδική εταιρεία Σκοπιά». Η έδρα της είναι στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Ιδρύθηκε στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα από τον εβραϊκής[2] καταγωγής Κάρολο Ρώσσελ (Carol Russell). Και οι επόμενοι όμως  διάδοχοί του στη μετοχική εταιρεία ήταν και αυτοί εβραϊκής καταγωγής, ο Ράδερφορντ (Rutherford), o Νάθαν Νόρ (Nathan  Knorr) ενδεχομένως κι άλλοι[3].

Η εταιρεία αυτή αποκόμισε και αποκομίζει τεράστια κέρδη με την πώληση εντύπων[4]. Τα έντυπά της  είναι τα συνήθη τακτικά έντυπα η Σκοπιά και το Ξύπνα, που είναι περιοδικά και διάφορα βιβλία τα οποία κυκλοφορούν εκτάκτως. Για να έχουμε μια ιδέα των κερδών αρκεί να  πούμε ότι η μια Σκοπιά, η οποία βγαίνει δύο φορές το μήνα εκτυπώνεται σε πολλά εκατομμύρια αντίτυπα, πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα. Όλοι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στη γη δεν ξεπερνούν τα τρία με τέσσερα εκατομμύρια[5]. Επομένως, όλα εκείνα τα επιπλέον εκατομμύρια αντίτυπα της Σκοπιάς και του Ξυπνά τί γίνονται; Υποτίθεται ότι αυτά πωλούνται. Δεν υπάρχουν όμως από ότι βλέπουμε στην πράξη πολλοί που είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν μια Σκοπιά ή ένα Ξύπνα. Αυτό που γίνεται είναι ότι η εταιρεία τα πουλάει όλα αυτά τα εκατομμύρια των αντιτύπων στους ίδιους τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Σε κάθε συγκέντρωση τους ο κάθε μάρτυρας του Ιεχωβά παίρνει από έναν αριθμό αντιτύπων, αριθμό φύλλων είτε της Σκοπιάς είτε του Ξύπνα που υπολογίζει ότι μπορεί να τα πουλήσει. Τα προπληρώνει και εν συνεχεία υποτίθεται ότι προσπαθεί να τα πουλήσει.  Φυσικά αυτά δεν πωλούνται. Όμως η εταιρεία τα κέρδη της τα έχει εξασφαλισμένα[6]. Επίσης, μεγάλα κέρδη η εταιρεία έχει και από τις δωρεές των μελών της σε αυτήν. Να λάβουμε υπόψη μας ότι όλοι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά  είναι πωλητές των εντύπων της εταιρείας, οι οποίοι δουλεύουν χωρίς ένσημα, δωρεάν, με κάποιο ελάχιστο δώρο που τους κάνουν κάθε χρόνο και όλα αυτά για να πλουτίζει η εταιρεία.

Ας διαπιστώσουμε πρώτα ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ούτε πιστεύουν στην Αγία Γραφή ούτε καν τη σέβονται. Καταρχήν, εάν δούμε ποιό αντίτυπο της Αγίας Γραφής χρησιμοποιούν, κατά κανόνα χρησιμοποιούν την έκδοση της βιβλικής εταιρείας, η οποία όμως δεν είναι ολόκληρη η Αγία Γραφή. Η Παλαιά Διαθήκη περιλαμβάνει όπως βλέπουμε στη μετάφραση των εβδομήκοντα 49 βιβλία. Tο κείμενο της Bίβλου της βιβλικής εταιρείας, που χρησιμοποιούν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, έχει δέκα βιβλία λιγότερα[7]. Άρα να ένα πρώτο στοιχείο, ότι πιστεύουν μέρος της Γραφής και όχι σε ολόκληρη τη Γραφή.

Έπειτα, στα βιβλία τους αποκαλύπτουν οι ίδιοι ότι την Αγία Γραφή δεν τη χρησιμοποιούν διότι την πιστεύουν αλλά τη χρησιμοποιούσαν σαν δόλωμα. Διαβάζουμε από το βιβλίο «Ο λόγος σου είναι λύχνος εις τους πόδας μου», που είναι ένα βιβλίο εσωτερικό των μαρτύρων του Ιεχωβά, τα εξής:

«Με μερικά άτομα είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσετε μόνο τη Γραφή τους για λίγες εβδομάδες για να αποκτηθεί η εμπιστοσύνη τους. Προτού κατευθύνετε την προσοχή τους στα βοηθήματα μελέτης που προμηθεύει η βιβλική και φυλλαδική εταιρεία Σκοπιά».

Βλέπετε λοιπόν ότι η χρήση της Αγίας Γραφής είναι για να ελκυστούν τα θύματα και εν συνεχεία να κατευθυνθούν προς τα κείμενα της Σκοπιάς. Σε ένα άλλο βιβλίο τους, που λέγεται: «Το βιβλίο με τις βιβλικές ιστορίες», προς το τέλος  έχει μία ζωγραφιά που δείχνει τρία παιδάκια, τα οποία με πολλή χαρά και με ενδιαφέρον διαβάζουν το βιβλίο με τις βιβλικές ιστορίες. Ταυτόχρονα η Αγία Γραφή είναι πεταμένη στο πάτωμα κοντά στα πόδια των παιδιών. Το ενδιαφέρον είναι στα βιβλία της Σκοπιάς και όχι στην Αγία Γραφή.

Επίσης, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δείχνουν με αυτά που γράφουν στα κείμενά τους ότι δεν σέβονται το κείμενο της Αγίας Γραφής. Πολύ εύκολα το παραχαράσσουν. Ένα παράδειγμα στρέβλωσης βρίσκεται στο βιβλίο τους: «Από τον απολεσθέντα παράδεισο στον αποκαταστημένο παράδεισο». Στην αρχή, υπάρχει ένα χωριό από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, το οποίο είναι τα λόγια που είπε ο Χριστός στο ληστή το σταυρωμένο ο οποίος μετανόησε. Ο Κύριος του είπε: «Αμήν λέγω σοι σήμερον μετ' εμού έση εν τω παραδείσω».  Σε αυτό το χωριό το κόμμα βρίσκεται μετά το «λέγω σοι», δηλαδή ότι σήμερα θα είσαι μαζί μου στον παράδεισο. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν πιστεύουν στον παράδεισο και στην κόλαση και για αυτό μεταθέτουν το κόμμα από εκεί που είναι το ιερό κείμενο σε μία λέξη παρακάτω. Έτσι στο βιβλίο που αναφέραμε το λέει ως εξής αυτό το χωρίο: «Αληθώς σοι λέγω σήμερον, θέλεις έσθαι μετ’ εμού εν τω παραδείσω», δηλαδή σου λέω σήμερα ότι θα είσαι κάποτε μαζί μου στον παράδεισο, επειδή ισχυρίζονται ότι ο παράδεισος θα έρθει κάποτε.

Ένα άλλο παράδειγμα αλλοιώσεως των κειμένων βρίσκεται στο βιβλίο των μαρτύρων του Ιεχωβά: «Ακούγοντας το μεγάλο διδάσκαλο». Μέσα εκεί αναφέρεται στο περιστατικό εκείνο  όταν μπήκε ο Κύριος στα Ιεροσόλυμα «επί πώλου όνου», τον υποδέχτηκε ο λαός φωνάζοντας «Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου». Με αυτά ακριβώς τα λόγια περιγράφεται το περιστατικό στην Αγία Γραφή. Στο βιβλίο όμως «Ακούγοντας το μεγάλο διδάσκαλο» στη σελίδα 160, το περιγράφει ως εξής. Οι άνθρωποι χαίρονταν  να καλωσορίζουν τον Ιησού και φώναζαν «Ευλογημένος ο ερχόμενος ως βασιλεύς εν ονόματι του Ιεχωβά». Το κείμενο της Καινής Διαθήκης λέει «εν ονόματι Κυρίου». Εκείνοι όμως αλλάζουν τη λέξη Κύριος και  βάζουν τη λέξη Ιεχωβά, γιατί έχουν την αντίληψη ότι ο Θεός έχει κάποιο όνομα. Αυτό το όνομα είναι Ιεχωβά, κατ’ αυτούς.

Στο ίδιο βιβλίο στη σελίδα 169 αναφέρεται στο Μυστικό Δείπνο τότε που ο Κύριος πήρε τον άρτο, τον ευλόγησε και είπε στους μαθητές του «Λάβετε φάγετε τούτο εστί το σώμα μου», αυτό είναι το σώμα μου. Σε αυτό το βιβλίο λοιπόν, το λέει ως εξής «Λάβετε φάγετε κατόπιν λέγει σ’ αυτούς αυτός ο άρτος παριστάνει το σώμα μου». Μα το κείμενο δεν λέει παριστάνει το σώμα μου, το κείμενο λέει είναι το σώμα μου. Βλέπετε αυτοί δεν πιστεύουν ότι είναι πραγματικά το σώμα του Χριστού στη Θεία Ευχαριστία, αλλά παριστάνει ότι είναι ένα σύμβολο.

Επίσης σε βιβλίο τους που αναφέραμε και πριν, το βιβλίο με τις βιβλικές ιστορίες και στη σελίδα 84 αναφέρεται στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Το κεφάλαιο έχει τον τίτλο: «Ένας άγγελος επισκέπτεται τη Μαρία». Εμείς βλέποντας το κείμενο της Καινής Διαθήκης ξέρουμε ότι ο άγγελος της είπε «Χαίρε κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου». Ακούστε όμως πώς το λένε στο βιβλίο τους οι Μάρτυρες του Ιεχωβά: «Χαίρε κεχαριτωμένη της είπε ο Γαβριήλ, ο Ιεχωβά είναι μαζί σου». Το κείμενο όμως δεν λέει ο Ιεχωβά αλλά ο Κύριος είναι μαζί σου. Επομένως, οι άνθρωποι οι οποίοι αβασάνιστα αλλοιώνουν τα κείμενα της Αγίας Γραφής, δείχνουν με αυτό τον τρόπο ότι δεν πιστεύουν στην πραγματικότητα σε αυτά τα οποία λέει η Αγία Γραφή. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά πιστεύουν ό,τι τους πλασάρει η εταιρεία τους. Σε κάποιο κείμενο τους λένε, ότι η εταιρεία Σκοπιά είναι το κανάλι του Ιεχωβά, είναι το κανάλι μέσα από το οποίο μιλάει ο Ιεχωβά στους ανθρώπους.

Αποκαλύπτοντας το αληθινό πρόσωπο της εταιρείας των Μαρτύρων του Ιεχωβά διαπιστώνουμε πρώτα ότι δεν πιστεύουν στην Αγία Γραφή, όπως ισχυρίζονται, ούτε καν τη σέβονται. Παρόλα αυτά, αραδιάζουν συνεχώς αγιογραφικά χωρία και στις προφορικές τους διαπραγματεύσεις και στα κείμενά τους, και μάλιστα καυχώνται συχνά πυκνά ότι είναι άγιοι. Παραθέτω μια προσωπική εμπειρία μου κάποτε με έναν μάρτυρα του Ιεχωβά, που μου είπε ότι οι φυλακές είναι γεμάτες από χριστιανούς, ενώ εμείς είμαστε καθαροί, είμαστε άγιοι. Στα έντυπά τους όμως, αποκαλύπτεται πολύ καθαρά, ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Σας διαβάζω από μια Σκοπιά παλιότερη του 1986 (1η Μαΐου), η οποία λέει πράγματα που ισχύουν και σήμερα, «όσο συγκλονιστικό και αν είναι, ακόμα και μερικοί που υπήρξαν εξέχοντες στην οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά, υπέκυψαν σε ανήθικες πράξεις περιλαμβανομένης της ομοφυλοφιλίας, της ανταλλαγής συζύγων και της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Πρέπει επίσης, να αναφερθεί ότι στη διάρκεια του περασμένου έτους 36.638 άτομα χρειάστηκε να αποκοπούν από τη χριστιανική εκκλησία {εννοούν την οργάνωσή τους} και ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτούς εξαιτίας ανηθικότητας». Δηλαδή αυτές οι 36.000 που αποκόπηκαν εκείνη τη χρονιά, μέχρι εκείνη τη χρονιά ήταν μέσα στην οργάνωση. Λοιπόν, με ποιό δικαίωμα ισχυρίζονται ότι είναι άγιοι;

Ένα δεύτερο στοιχείο που δείχνει ότι πίσω από το ωραίο προσωπείο, τη μάσκα της εταιρείας, κρύβεται ένα άλλο πρόσωπο πονηρό και αδίστακτο. Είναι τα ψεύδη με τα οποία εξαπατά πρώτα τους οπαδούς της και έπειτα τα υποψήφια θύματά της. Κατ’ αρχάς η εταιρεία έχει κάνει κατά καιρούς διάφορες ψευδοπροφητείες. Έχει προαναγγείλει δηλαδή, την καταστροφή του κόσμου πράγμα το οποίο δεν έγινε. Αυτό το κάνει η εταιρεία για να κρατάει κοντά της τους οπαδούς της. Κάθε τόσο βγάζει μία ψευδοπροφητεία, λέγοντας ότι τον τάδε χρόνο θα καταστραφεί ο κόσμος, γι’ αυτό μείνετε κοντά μας για να σωθείτε. Διαψεύδονται και μετά από χρόνια ακολουθεί επόμενη ψευδοπροφητεία.

Θα σας αναφέρω μερικές τέτοιες ψευδοπροφητείες:

Στο βιβλίο «Ελθέτω η βασιλεία σου», το οποίο έγραψε ο ιδρυτής  της οργανώσεως Κάρολος Ρώσσελ, στη σελίδα 139 (αυτό το βιβλίο λάβετε υπ' όψιν σας ότι εκτυπώθηκε, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1891) λέει: «Ο δε παραλληλισμός ούτος συνεχίζεται μέχρι του πλήρους τέλους του θερισμού της παρούσης οικονομίας, μέχρι της ανατροπής των καθ' ομολογίαν  χριστιανικών βασιλείων, των πράγματι βασιλειών του κόσμου τούτου και της πλήρους εγκαταστάσεως της βασιλείας του Θεού επί της γης το 1914».

Εδώ λοιπόν προαναγγέλλει ότι το 1914 θα καταστραφούν τα χριστιανικά βασίλεια και θα εγκαθιδρυθεί το βασίλειο των μαρτύρων του Ιεχωβά επί της γης». Φυσικά αυτό δεν έγινε, πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε και η εταιρεία των Μαρτύρων του Ιεχωβά πλασάρισε μια δεύτερη προφητεία. Αυτή βρίσκεται στο βιβλίο «Εκατομμύρια ζώντων ήδη ουδέποτε θα αποθάνωσιν». Αυτό το έγραψε ο διάδοχός του Ρώσσελ στην ηγεσία της Σκοπιάς, ο Ράδερφορντ. Το βιβλίο γράφτηκε το 1920. Αφήσαν δηλαδή και πέρασαν έξι χρόνια από το 1914 και μετά εμφάνισαν άλλη ψευδοπροφητεία. Γράφει λοιπόν, σε αυτό το βιβλίο στη σελίδα 78: «Επομένως δυνάμεθα μετ’ εμπιστοσύνης να προσδοκούμε ότι το 1925 θα σημειώσει την επιστροφήν του Αβραάμ, του Ισαάκ, του Ιακώβ και των γνωστών απ’  αιώνος προφητών εν καταστάσει ανθρώπινης τελειότητος. Περίμεναν το 1925 ότι θα αναστηθούν ο Αβραάμ, ο Ισαάκ και ο Ιακώβ, οι οποίοι θα αναλάμβαναν την διακυβέρνηση της βασιλείας των μαρτύρων του Ιεχωβά επί της γης.

Αποδείχτηκε ψευδής και αυτή η προφητεία. Πέρασαν χρόνια, έκαναν κι άλλες ψευδοπροφητείες. Η τελευταία έγινε το 1970. Διαβάζουμε εκεί σε μια Σκοπιά της 1ης  Αυγούστου του 1970, στη σελίδα 464: «Η βιβλική χρονολογία η οποία δείχνει ότι ο Αδάμ έχει δημιουργηθεί το φθινόπωρο του έτους 4.026 π.Χ, μας οδηγεί στο έτος 1975, ως το έτος της συμπληρώσεως έξι χιλιάδων ετών της ανθρώπινης ιστορίας με χίλια ακόμα χρόνια που απομένουν για τη διακυβέρνηση της βασιλείας του Χριστού».  Πίστευαν δηλαδή ότι μετά από πέντε χρόνια από τον Αύγουστο του 1970, θα καταστραφούν τα χριστιανικά βασίλεια, θα εγκαθιδρυθεί η βασιλεία των μαρτύρων του Ιεχωβά και επί χίλια χρόνια θα κυβερνάει ο Χριστός στη γη τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. «Έτσι οποιαδήποτε και αν είναι η ημερομηνία του τέλους αυτού του συστήματος, δηλαδή του κόσμου όπως είναι τώρα, είναι σαφές ότι ο καιρός που απομένει έχει μειωθεί με μόλις έξι περίπου χρόνια, που απομένουν ως το τέλος των 6.000 ετών της ανθρώπινης ιστορίας». Επομένως, εδώ η Σκοπιά κάνει την προφητεία ότι σε πέντε με έξι χρόνια από το 1970 ότι ο κόσμος θα καταστρεφόταν και θα άρχιζαν τα 1000 χρόνια της βασιλείας των μαρτύρων του Ιεχωβά επί της γης, πράγμα το οποίο βέβαια διαψεύστηκε για άλλη μία φορά.

Εδώ πληροφοριακά να αναφέρουμε ότι όταν το 1975, που περίμεναν εναγωνίως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά να καταστραφεί ο κόσμος αυτός του σατανά, (υποτίθεται) εμείς δηλαδή, όταν δεν πραγματοποιήθηκε και αυτή η προφητεία, τότε ένας μεγάλος αριθμός μαρτύρων του Ιεχωβά περίπου ένα εκατομμύριο, εγκατέλειψε την εταιρεία απογοητευμένο από τις υποσχέσεις και τις ψευδοπροφητείες.

Πώς οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δικαιολόγησαν αυτή τη νέα αποτυχία για προφητεία για το 1975; Είδαμε ότι βασίζουν την προφητεία στο γεγονός ότι ο Αδάμ και η Εύα δημιουργήθηκαν το 4.026 π.Χ. αυτό το λένε και σε ένα άλλο περιοδικό, το περιοδικό Ξυπνά (8 Μαρτίου 1969). Γράφει εκεί: «Σύμφωνα με αξιόπιστη γραφική χρονολογία ο Αδάμ και η Εύα δημιουργήθηκαν 4.026 π.Χ». Πάνω σε αυτή την χρονολογία βάσισαν τους υπολογισμούς τους ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει το 1975. Όταν λοιπόν πέρασε το 1975 χωρίς να πραγματοποιηθεί η προφητεία τους, θέλησαν με κάποιο τρόπο να δικαιολογηθούν γιατί απέτυχε ο υπολογισμός. Γράφουν λοιπόν σε μια Σκοπιά (1 Ιανουαρίου 1976, μερικούς μήνες μετά την αποτυχία) σε ένα κεντρικό τους άρθρο στη σελίδα 3, ότι: «Υπάρχει ένα κενό χρόνου μεταξύ της δημιουργίας του Αδάμ και της συζύγου του Εύας. Δεν γνωρίζουμε εάν εκείνη η περίοδος περιελάμβανε εβδομάδες, μήνες ή έτη». Ενώ στο ένα τους περιοδικό με απόλυτη βεβαιότητα λένε ότι ο Αδάμ και η Εύα δημιουργήθηκαν το 4026 π.Χ, στο άλλο περιοδικό λένε ότι υπάρχει κενό χρόνου δημιουργίας μεταξύ Αδάμ και Εύας, που μπορεί αυτό το κενό να διαρκεί χρόνια. Έτσι αλλάζουν τη χρονολογία, το 4.026 π.Χ.

Επίσης, η εταιρεία στα κείμενα της εμφανίζεται πολλές φορές  αντιφατική. Ένα παράδειγμα τέτοιων αντιφάσεων βρίσκεται στο βιβλίο τους, του Μεγάλου Διδασκάλου και στις σελίδες 88 και 89. Αναφέρεται στο περιστατικό εκείνο από το Ευαγγέλιο κατά το οποίο ο Κύριος θεράπευσε έναν παράλυτο που κατέβασαν οι φίλοι του από τη στέγη. Όταν τον κατέβασαν του είπε: «Τέκνον αφέονταί σοι οι αμαρτίες σου». Λένε οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, ότι μαθαίνουμε από αυτό το θαύμα ότι ο Ιησούς είχε τη δύναμη να συγχωρεί αμαρτίες. Δεν είναι λάθος αυτό. Το βιβλίο είναι έκδοσης του 1971. Τέσσερα χρόνια αργότερα όμως, διαβάζουμε σε μια Σκοπιά, στις 15 Νοεμβρίου του 1974 ότι: «ο Ιησούς στοργικά θεράπευε και τους φυσικώς και πνευματικώς ασθενείς, μολονότι δεν συγχωρούσε την αμαρτία». Στο ένα κείμενο συγχωρεί αμαρτίες, στο άλλο κείμενο δεν συγχωρεί αμαρτίες. Επίσης, αυτή την αντίφαση τη βλέπουμε και στο θέμα του σταυρού. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά σήμερα λένε, ότι ο Χριστός δεν σταυρώθηκε, αλλά πασσαλώθηκε και μάλιστα στα βιβλία τους έχουνε και ζωγραφιές τον Χριστό να είναι καρφωμένος σε έναν όρθιο πάσαλο. Όμως παλιότερα οι Μάρτυρες του Ιεχωβά σχεδίαζαν στα κείμενά τους τον σταυρό όπως είναι σήμερα. Για παράδειγμα, σε ένα παλιό βιβλίο που το έγραψε ο Ρόδερφορδ το 1924, έχει στη σελίδα 124 μια ζωγραφιά του Χριστού σταυρωμένου, όπως Τον ζωγραφίζουμε και εμείς. Σήμερα λένε ότι ο Ιησούς Χριστός πασσαλώθηκε.

Ένα άλλο παράδειγμα αντιφατικής διδασκαλίας είναι το εξής. Είπαμε προηγουμένως ότι ο ιδρυτής της εταιρείας είχε προφητεύσει ότι το 1914 θα γινόταν η καταστροφή του κόσμου και θα άρχιζαν τα 1000 χρόνια της βασιλείας των μαρτύρων του Ιεχωβά επί της γης. Αυτό όμως δεν έγινε και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά σήμερα λένε, ότι το 1914 είναι η χρονολογία της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου. Θα πει κανείς πώς γίνεται να μιλάμε για τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού χωρίς να την έχουμε δει; Αυτοί λένε ότι έγινε το 1914 αοράτως στους ουρανούς. Διαβάζουμε κάτι τέτοιο στο βιβλίο: «Από τον απολεσθέντα παράδεισο στον αποκατεστημένο παράδεισο», στη σελίδα 174 όπου διαβάζουμε: «Έτσι στο έτος 1914 έλαβε χώρα η Δευτέρα Έλευση του Χριστού στη βασιλεία αόρατη στους ανθρώπινους οφθαλμούς». Η Αγία Γραφή συνδέει την Δευτέρα Έλευση ή Παρουσία του Χριστού στη βασιλεία του με τη συντέλεια του αιώνος. Άρα λοιπόν, θεωρούν μέχρι σήμερα οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ότι το 1914 έγινε αοράτως η Δευτέρα Παρουσία του Χριστού. Πηγαίνοντας όμως σε ένα παλιότερο βιβλίο τους, την «Κιθάρα του Θεού», διαβάζουμε στη σελίδα 266 το εξής: «Κατά το έτος όμως 1874, τη χρονολογία της Δευτέρας του Κυρίου ημών Παρουσίας εδημιουργήθη η πρώτη εν τω κόσμω εργατική οργάνωσις...». Στο ένα κείμενό τους λοιπόν, λένε, ότι η Δευτέρα Παρουσία του Χριστού έγινε το 1874, στο άλλο λένε το 1914.

Ακόμη η εταιρεία χρησιμοποιεί ευρύτατα, για να κάνει τον προσηλυτισμό της, την απάτη. Αναφέραμε ήδη από το βιβλίο «Ο λόγος σου είναι λύχνος εις τους πόδας μου», ότι χρησιμοποιούν την Αγία Γραφή σαν δόλωμα και εν συνεχεία τα θύματά τους τα κατευθύνουν στα έντυπα της εταιρείας Σκοπιά. Στο ίδιο αυτό βιβλίο δίνει μια οδηγία για το ποιά άτομα πρέπει να προσεγγίζουν για να κάνουν τον προσηλυτισμό τους.  Λένε: «Έχετε στο νου σας, ότι προσπαθούμε να βρούμε εκείνους που εκδηλώνουν προβατοειδείς ιδιότητες», να είναι δηλαδή λίγο αφελείς, να στερούνται εξυπνάδας, για να μπορούν να προσηλυτίζονται.

Την απάτη την χρησιμοποιούν και στους τρόπους με τους οποίους προσελκύουν οπαδούς. Έχουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά κάποια έντυπα, τα οποία κυκλοφορούν μόνο μεταξύ τους. Δεν πωλούνται αυτά τα έντυπα. Με αυτά δίνουν οδηγίες για το έργο, όπως λένε, και εννοούν τον προσηλυτισμό. Αυτά τα έντυπα λέγονται: «Η διακονία μας της βασιλείας».

Σε ένα τέτοιο έντυπο λοιπόν, δίνει κάποιες οδηγίες για το πώς πρέπει να κάνουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά προσηλυτισμό σε μία πολυκατοικία. Μέσα από αυτά φαίνεται να είναι έκδηλη η υποκρισία και ότι το ψέμα είναι μέσα στους σκοπούς τους.  Γράφει λοιπόν, σε αυτό το έντυπο ότι: «Ανάλογα με το είδος της πολυκατοικίας ένας ή δύο ευαγγελιζόμενοι» (εννοεί τους Μάρτυρες του Ιεχωβά που χτυπούν τις πόρτες) «ίσως μπορέσουν να πετύχουν δικαίωμα εισόδου, απλώς μετά να περιμένουν στον προθάλαμο μέχρις ότου περάσει κάποιος από τους ενοίκους». Δηλαδή, λέει να μην χτυπήσουν κάποιο κουδούνι στην είσοδο,  γιατί θα τους ρωτήσουν ποιός είναι και θα αναγκαστούν να πουν κάτι και το πιθανότερο είναι να μην τους ανοίξουν. Περιμένουν να βγει κάποιος από τους ενοίκους  ή να μπει στην πολυκατοικία για να εισέλθουν και αυτοί. Συνεχίζει: «Όταν μπαίνετε σε μία πολυκατοικία, μη χρονοτριβείτε στην είσοδο. Μην είστε διστακτικός μάλλον προχωρήστε αμέσως προς τον ανελκυστήρα και κατευθείαν στον όροφο που πρόκειται να κάνετε έργο. Αυτό τείνει να διώξει τις υποψίες εκείνων που μπορεί να σας βλέπουν». Όλα αυτά είναι υποκριτικά πράγματα για να πετυχαίνουν τους σκοπούς τους. Παριστάνουν τους ανθρώπους, οι οποίοι πηγαίνουν να επισκεφτούν κάποιον.

Μετά λέει βγαίνουν σε κάποιο όροφο, οπότε το βιβλίο συμβουλεύει: «Καλύτερα να μη χτυπάνε οι Μάρτυρες του Ιεχωβά με τη σειρά όλες τις πόρτες. Μάλλον μπορούν να γίνουν δύο επισκέψεις στο ένα άκρο του διαδρόμου ενώ οι ευαγγελιζόμενοι μπορούν να προχωρήσουν στο άλλο άκρο και έτσι να επανέρχονται μέχρι να επισκεφτούν όλα τα διαμερίσματα». Πάνε δηλαδή στη μια άκρη του διαδρόμου ώστε αν αυτός που θα τους ανοίξει την πόρτα βάλλει τις φωνές, να μην το ακούσουν οι διπλανοί και δεν ανοίξουν κι εκείνοι, οπότε πηγαίνουν στην άλλη άκρη του διαδρόμου, όπου δεν θα  έχουν ακούσει τις φωνές.[8]

Επίσης, διαβάζουμε και τα εξής: «Ένας άλλος ευαγγελιζόμενος συστήνει: Mου αρέσει να φαίνομαι καθαρά από τον οικοδεσπότη που κοιτάζει από το ματάκι, αντί να στέκομαι στην άκρη αθέατος. Κάνω ένα μειδίαμα σαν να βρίσκομαι μπροστά σε φωτογραφική μηχανή. Αν είμαι με τη σύζυγό μου αφήνω εκείνη σε πλήρη θέα, καθόσον αυτό καθησυχάζει τον οικοδεσπότη που ακούει ένα απροσδόκητο χτύπημα στην πόρτα του». Όλα αυτά δείχνουν αυτήν την υποκρισία που έχει η οργάνωση. Χρησιμοποιεί τις ψευδοπροφητείες, τα ψεύδη, άλλα λέει στο ένα βιβλίο της και άλλα στο άλλο. Χρησιμοποιεί την απάτη. Η απάτη είναι μία νόμιμη μέθοδος προσηλυτισμού που χρησιμοποιούν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Από όσα είπαμε προηγουμένως, διαπιστώσαμε  πόσο επικίνδυνη και απατηλή είναι η εταιρεία των μαρτύρων του Ιεχωβά, η Σκοπιά. Επομένως, σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλουμε να αποφεύγουμε τους πράκτορες της εταιρείας αυτής, γιατί θα μας εξαπατήσουν αλλά και γιατί διδάσκουν αντίθετα προς όλες τις αλήθειες του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας. Για το Χριστό, παραδείγματος χάριν, λένε ό,τι έλεγε και ο αιρετικός Άρειος, ότι είναι κτίσμα. Στο βιβλίο τους «Ακούοντας το μεγάλο διδάσκαλο» στη σελίδα 16, γράφουν ότι ο Ιησούς ήταν το πρώτο πρόσωπο που έκανε ο Θεός, ήταν άγγελος που ζούσε στον ουρανό μαζί με τον Πατέρα Του. Ταυτίζουν το Χριστό λοιπόν, με έναν άγγελο που είναι στον ουρανό, με ένα κτίσμα. Σε άλλα βιβλία τους ειδικεύουν αυτόν τον άγγελο και λένε ότι πρόκειται για τον αρχάγγελο Μιχαήλ. Λένε ο Μιχαήλ είναι πραγματικά ο Χριστός Ιησούς στον ουρανό. Ταυτίζουν δηλαδή το Χριστό με τον αρχάγγελο Μιχαήλ (στο βιβλίο «Από τον απολεσθέντα παράδεισο στον αποκατεστημένο παράδεισο»).

Για το Άγιο Πνεύμα λένε, ότι δεν είναι πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, αλλά είναι μία απρόσωπη δύναμη. Λένε στο ίδιο βιβλίο, στη σελίδα 147 τα εξής: «Προτού το Άγιο Πνεύμα του Θεού ή η ενεργός δύναμίς Του έλθει επάνω στους μαθητές...», λένε δηλαδή ότι το Άγιο Πνεύμα είναι μία απρόσωπη δύναμη, όπως είναι ο αέρας, όπως είναι ο ηλεκτρισμός.

Για την ψυχή λένε, ότι δεν υπάρχει. Ο άνθρωπος όταν πεθαίνει, εξαφανίζεται.

Για το βάπτισμα, ενώ εμείς θεωρούμε και πιστεύουμε ότι το βάπτισμα είναι εκείνο το οποίο αναγεννά τον άνθρωπο, εκείνοι  σε ένα βιβλίο τους, το «Ακούοντας το μεγάλο διδάσκαλο», στο σημείο όπου αναφέρει ότι μετά την Πεντηκοστή ζήτησαν να βαπτιστούν πολλοί άνθρωποι, λένε ότι ζήτησαν να βαπτιστούν ακριβώς όπως είχε βαπτιστεί ο Ιησούς. Επιθυμούσαν, λένε, να πουν στο Θεό ότι τον αγαπούσαν και ότι επιθυμούσαν να Τον υπηρετούν σε όλη τους τη ζωή. Εννοούν δηλαδή, ότι το κάνουμε όχι για να αναγεννηθούμε, αλλά το κάνουμε για να δηλώσουμε με αυτό τον τρόπο, ότι επιθυμούμε να υπηρετήσουμε τον Ιεχωβά.

Αρνούνται βέβαια όλα τα μυστήρια. Για τη Θεία Ευχαριστία είπαμε προηγουμένως, ότι δεν θεωρούν ότι γίνεται ο άρτος και ο οίνος το σώμα και το αίμα του Χριστού, αλλά ότι είναι σύμβολα, παριστάνουν το σώμα και το αίμα.

Δεν δέχονται τις εικόνες. Δεν δέχονται το σεβασμό προς την Θεοτόκο. Την προσφωνούν Μαρία  χωρίς την αίσθηση ότι πρόκειται για πρόσωπο ιερό. Δεν δέχονται τους αγίους, δεν δέχονται τον παράδεισο και την κόλαση. Για τον σταυρό είπαμε ότι λένε πως δεν ήταν σταυρός αλλά πάσσαλος.

Για την Ανάσταση του Χριστού λένε ότι δεν αναστήθηκε με το σώμα Του ο Χριστός. Ισχυρίζονται ότι αυτό το οποίο είδαν οι μαθητές του, ήταν ένα φάντασμα. Λέει στο βιβλίο τους με τις βιβλικές ιστορίες, κεφάλαιο 102, «Ξέρετε τί είχε γίνει το σώμα του Ιησού; Το εξαφάνισε ο Θεός. Ο Θεός δεν ανέστησε τον Ιησού με το σάρκινο σώμα με το οποίο είχε πεθάνει. Έδωσε στον Ιησού ένα νέο πνευματικό σώμα, όπως έχουν οι άγγελοι στον ουρανό. Αλλά για να δείξει στους μαθητές Του ότι ήταν ζωντανός, μπορούσε να παίρνει ένα σώμα για να το βλέπουν οι άνθρωποι». Ήταν δηλαδή εικονικό το σώμα Του μετά την Ανάστασή Του, είναι ό,τι ισχυρίζονται. Όσο για τη Δευτέρα Παρουσία λένε ότι έγινε το 1874 και αλλού το 1914. Όλα λοιπόν τα δόγματα, όλες τις αλήθειες της πίστεως τις ανατρέπουν.

Στους δύσκολους καιρούς μας έχει γεμίσει ο κόσμος από ψευδόχριστους και ψευδοπροφήτες, όπως είναι και η εταιρεία Σκοπιά. Ας κρατήσουμε σταθερά την ορθόδοξη πίστη μας, η οποία μόνη μπορεί να μας οδηγήσει στη σωτηρία.

 

Σημειώσεις ΟΟΔΕ


1. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μία ομάδα πολλών εταιριών, άλλες εκ τών οποίων είναι Μετοχικές και άλλες μη κερδοσκοπικές, ανάλογα με τις ανάγκες τής οργάνωσης.

2. Παρά την ευρέως δημοφιλή και διαδεδομένη αυτή άποψη, στην πραγματικότητα ο Ρώσσελ ήταν Σκοτσεζο-Ιρλανδικής καταγωγής.

3. Είναι επίσης πολύ παράξενο, να χαρακτηρίζεται ως "Εβραίος" κάποιος σαν τον Ρόδερφορδ και σαν τον Νορ, οι οποίοι αφ' ενός ΔΕΝ ήταν Ιουδαίοι, αλλά προερχόμενοι από γονείς που ανήκαν σε Προτεσταντικές αιρέσεις, αφ' ετέρου, στη διάρκεια τής ζωής τους, επέδειξαν αντι-Εβραϊκή συμπεριφορά. Κατά συνέπεια, ως προς τι μπορούν να χαρακτηρισθούν "Εβραίοι", και για ποιο σκοπό; Μήπως ο Κύριος Ιησούς Χριστός και οι απόστολοι δεν ήταν Εβραίοι στην καταγωγή τους και στο θρήσκευμα;

4. Αυτό είναι κάτι που πλέον έχει αλλάξει, καθώς τα έντυπά της η οργάνωση τα δίνει δωρεάν, και τα κέρδη της προέρχονται από εισφορές τών πιστών και από επενδύσεις σε άλλες μετοχικές εταιρίες.

5. Πλέον (κατά τη δημοσίευση τής ομιλίας), ξεπερνούν παγκοσμίως τα 8.000.000 ευαγγελιζομένους.

6. Και τα μέλη της επίσης δεν αγοράζουν πλέον τα έντυπα, αλλά δίνουν κατά συνείδησιν εισφορές, συχνά πάνω από την αξία τους, για να μην αδικήσουν την οργάνωση.

7. Πλέον χρησιμοποιούν τη δική τους κάκιστη Μετάφραση Νέου Κόσμου (ΜΝΚ), όπου έχουν αλλάξει τα σημεία που δεν συμφωνούν με το δόγμα τους, και όπου όντως λείπουν και εδώ 10 βιβλία τής Αγίας Γραφής.

8. Αυτό το τελευταίο τέχνασμα, δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί απάτη, αλλά αναγκαίο μέτρο προφύλαξης, από φανατικούς εχθρούς τους, που θα μπορούσαν να τους εγκλωβίσουν σε κάποιο χώρο πολυκατοικίας και να τους κάνουν κακό.

Δημιουργία αρχείου: 21-12-2016.

Τελευταία μορφοποίηση: 21-12-2016.

ΕΠΑΝΩ