Ελληνικός Παρατηρητής της Εταιρίας Σκοπιά

Μια συνεργασία της

Ορθόδοξης Ομάδας Δογματικής Έρευνας

Μέθοδοι της Σκοπιάς

Η Οργουελική οργάνωση τής Σκοπιάς. Μέρος 1ο.Η "Σκοπιά" σε ρόλο "Μεγάλου Αδελφού" // Η Οργουελική οργάνωση τής Σκοπιάς. Μέρος 3ο. Ωκεανία: Η Ευτυχισμένη Οργάνωση του Ιεχωβά

Η Οργουελική οργάνωση τής Σκοπιάς. Μέρος 2ο.

Πλύση Εγκεφάλου από το "Μεγάλο Αδελφό", ή τη "Στοργική Μητέρα"

 

Κανένας δεν μπορούσε  να σκεφτεί ότι ένα βιβλίο που πρωτοεκδόθηκε το 1949 θα τραβούσε τόση προσοχή αρκετά χρόνια μετά την έκδοση του, όσο το βιβλίο του Τζωρτζ Όργουελ: «1984». Ο Όργουελ σκιαγραφεί μία κοινωνία που της έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου από πολιτικές ιδεολογίες, στο σημείο που έχει φτάσει να ανέχεται τα πάντα. Η ειρωνεία είναι ότι την θέση του πολιτικού συστήματος το οποίο δεν μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο στην ζωή των ανθρώπων την έχουν πάρει θρησκευτικές αιρέσεις.

Για να δουλεύει ένα απόλυτο ιδεολογικό σύστημα, όλοι όσοι αποτελούν το σύστημα αυτό πρέπει να το πιστεύουν, αλλά και να είναι ενθουσιώδες γι' αυτό.  Ακόμα και στην Κομμουνιστική Ρωσία που είναι το παράλληλο του κόσμου του Όργουελ, είναι αδύνατο να πετύχεις να κατευθύνεις  την ιδεολογία όλου του κόσμου. Είναι αλήθεια ότι πολλοί πολιτικοί θα ζήλευαν τον έλεγχο του μυαλού, τον οποίο έχουν καταφέρει να επιβάλουν ορισμένες αιρέσεις στους οπαδούς τους.

1. Συναισθηματικά Τραύματα

Έχει λεχθεί ότι οι ολοκληρωτικές αιρέσεις έχουν επιφέρει συναισθηματικά τραύματα στα μέλη τους και τα θύματα αυτά πρέπει να αγωνιστούν για να ξαναγίνουν κανονικά μέλη της κοινωνίας. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Συχνά τέτοια θρησκευτικά κινήματα διδάσκουν τα μέλη τους να καταπιέζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα τους. Είτε πρόκειται για μια αγκαλιά, χορό, κλάμα, γέλιο, ή οτιδήποτε άλλο, καταπιέζεται. Όταν κάποια μέλη τους δείξουν τέτοια αισθήματα , τότε δεν συμβαδίζουν με την γραμμή του κόμματος και πιέζονται να αναπτύξουν καινούργιους κώδικες συμπεριφοράς, βασισμένοι στον φόβο των ανθρώπων αντί του Θεού. Αλλά υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα από αυτό.

Όταν μεγαλώνει κάποιος σε μια κοινωνία, είναι αποδεκτές ορισμένες φυσικές αντιδράσεις στις περιστάσεις της ζωής. Αν κάποιος σου δώσει μια γροθιά θα θυμώσεις, και αν σου κάνει μια γελοία γκριμάτσα θα γελάσεις. Αν σου χαμογελάσει χαμογελάς, και αν διαφωνήσει μαζί μας προσπαθούμε να συζητήσουμε το θέμα. Στον κόσμο μας έχουμε μάθει να έχουμε φίλους που μπορεί να διαφωνούν μαζί μας σε ορισμένα θέματα Για παράδειγμα μπορεί να υποστηρίζουν διαφορετική ομάδα ποδοσφαίρου, ή να ανήκουν σε διαφορετικό κόμμα ακόμα και θρησκεία. Παρ’ όλα αυτά είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε μαζί τους και να συμβιώσουμε με αυτούς παρά της διαφορές μας. Όμως τι συμβαίνει αν άτομα με την ίδια ιδεολογία αρχίσουν να δημιουργούν την δική τους κλίκα, και αρχίζει να ξεχωρίζει από τους άλλους φυσικά και ψυχολογικά; Στις θρησκευτικές αιρέσεις αυτό συμβαίνει. Δημιουργείται μια Κοινή Ιδεολογία.

 

2. Έλεγχος τής "πραγματικότητας"

Πως όμως μια ιδεολογία της κλίκας εξελίσσετε σε Ιδεολογία της Αίρεσης; Η γραμμή που διαχωρίζει αυτά τα δύο είναι λεπτή. Η γραμμή βρίσκεται στο σημείο, που  ένα αιρετικό πνεύμα προσπαθεί να φέρει τον Θεό στα μέτρα του ώστε να κάνει το δογματικό του «πιστεύω», απαραίτητο για σωτηρία. Ο φόβος της καταστροφής στον Αρμαγεδδώνα, ότι θα χάσεις τους φίλους και την οικογένειά σου, είναι αρκετός από μόνος του, να σε κάνει να αλλάξεις τα πιστεύω σου.  Ο τρόπος συμπεριφοράς της κλίκας για τους έξω, βλέποντας τους σαν κατώτερους, επιδρά στην ψυχολογία των μελών της . Το έργο του Όργουελ 1984 είναι μια μαρτυρία, για το πώς εργάζονται όχι μόνο πολιτικά συστήματα αλλά και θρησκευτικά. Πολλές αιρέσεις όπως οι Μορμόνοι, η (αυτοαποκαλούμενη) «Παγκόσμια Εκκλησία του Θεού», οι (αυτοαποκαλούμενοι) «Μάρτυρες Του Ιεχωβά» και πολλοί άλλοι, είναι απλώς μορφές μιας πνευματικής Κυβέρνησης. Για λόγους σύγκρισης, έχω διαλέξει να συγκρίνω της ομοιότητες της Σκοπιάς  με τον κόσμο που δημιούργησε ο Όργουελ.

Το βιβλίο του Όργουελ αρχίζει με την περιγραφή μιας υπερδύναμης που παραχαράσσει την ιστορία της, για να μπορεί να φαίνεται στους υπηκόους της ότι πάντα έχει δίκιο. Η Ωκεανία είναι υπερδύναμη και έχει αντίπαλο την Ευρασία.  Θα παρατηρήσετε της ορολογίες «Μεγάλος Αδελφός» και Κοινωνία. Σκεφτείτε  της ομοιότητες μεταξύ της «Μητέρας Οργάνωσης» και Κοινωνία, όροι που χρησιμοποιεί η Σκοπιά αλλά και ο Κομμουνισμός για να δείξουν ότι την εξουσία την έχουν μια φούχτα άνθρώποι. Η Σκοπιά του Μάη 1957 σελίδα 254 παραθέτει αυτούς τους όρους. «Αν θα περπατούμε στο Φως της αλήθειας πρέπει να  αναγνωρίζουμε όχι μόνο τον Ιεχωβά Θεό σαν πατέρα μας αλλά και την Οργάνωση σαν την Μητέρα μας»

Τώρα ας δούμε για το «1984».

...Το τρομακτικό είναι ότι όλα μπορεί να είναι αλήθεια. Το κόμμα θα μπορούσε να στηριχθεί στο παρελθόν και να πει για κάποιο συγκεκριμένο γεγονός, ότι δεν έχει λάβει χώρα και θα πρέπει το παρελθόν να τους επαληθεύει.

Το κόμμα είπε ότι η Ωκεανία δεν ήταν σύμμαχος της Ευρασίας… Αλλά πού υπήρχε αυτή η γνώση; Μόνο στη συνείδηση του ατόμου … αν όλοι οι άλλοι πίστευαν αυτά που λέει  το κόμμα και που αναγράφονται στα ιστορικά αρχεία, τότε το ψέμα θα γινόταν αλήθεια. Το κόμμα έχει σαν σλόγκαν: «αυτός που ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το παρόν και το μέλλον». Είναι πολύ απλό. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ατέλειωτη σειρά από νίκες πάνω στην δική σου μνήμη. «Έλεγχο της πραγματικότητας» το ονομάζουν στην γλωσσική τους ιδιομορφία τα μέλη του κόμματος και «Διπλή Σκέψη» 

Πόσο  πραγματική είναι η αλήθεια, και τι ορίζουμε σαν αλήθεια; Αν μια Οργάνωση έχει την δύναμη να αλλάξει την ιστορία της, τι τρομακτικό αποτέλεσμα θα έχει αυτό; Το παρελθόν μπορεί να καταγραφεί στα βιβλία αλλά τι γίνεται όταν τα βιβλία παραχαράσσονται;

Το Κυβερνών Σώμα των Μαρτύρων του Ιεχωβά, ξέρει ότι για να ελέγχουν το μέλλον πρέπει να ελέγξουν  το παρελθόν. Πως; Βασικά με τέσσερις τρόπους:

1.       Με το να αποτρέπουν τον μέσο Μάρτυρα να έχει πρόσβαση στα λάθη του παρελθόντος.

2.       Να χρωματίζουν την Ιστορία τους και να την αλλοιώνουν

3.       Με το να περνούν το παρελθόν σαν κάτι το άσχετο και χωρίς σημασία

4.       Να αλλάζουν τα βιβλία για να είναι σύμφωνα με το παρόν.

Για το Κυβερνών Σώμα, πραγματικότητα είναι οτιδήποτε διδάσκει σαν παρόν «Φως» από τον «πιστό και φρόνιμο δούλο», δηλαδή τους εαυτούς τους. Οτιδήποτε έχει διδαχτεί στο παρελθόν, ανήκει στο παρελθόν και μάλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί αποστασία το να πιστεύεις σε κάτι που ανήκει στο παρελθόν (παλιό Φως). Οι «Μάρτυρες» πρέπει να ευθυγραμμίζονται συνέχεια με ό,τι τους παρουσιάζεται από το Κυβερνών Σώμα σαν «αλήθεια».

 

3. Σχιζοφρένεια

Για τους Μάρτυρες σημαίνει ότι πρέπει να κερδίσουν μια σειρά από «νίκες» στην μνήμη τους. Αυτά τα οποία διδάσκονταν πριν 10 χρόνια (π.χ η γενεά δεν θα παρέλθει) δεν θα το θυμούνται στο παρόν, γιατί θα φέρει σύγχυση στην κατανόηση της «παρούσας αλήθειας». Αν παραστεί ανάγκη να εξηγήσει κάποιος τις διδασκαλίες της Σκοπιάς του παρελθόντος, θα πρέπει να χρησιμοποίηση πολύπλοκους συλλογισμούς για το πώς η «αλήθεια» είναι σχετική σύμφωνα με την προοδευτική κατανόηση της Οργάνωσης. Πρέπει να είναι έτοιμος να αρνηθεί το παρελθόν, και υποσυνείδητα να το αναγνωρίζει μέσα στην σκέψη του. Αλλά ταυτόχρονα  να είναι προσεκτικός ώστε να μην ξεγελάσει συνειδητά τον εαυτό του.

...Το μυαλό του χάνεται στον λαβύρινθο του κόσμου της «διπλής σκέψης». Να γνωρίζεις και να μην γνωρίζεις  Να λες ότι ξέρεις την αλήθεια, ενώ συνειδητά να λες  κατασκευασμένα  ψέματα  Να ξεχάσεις  ό,τι είναι αναγκαίο να ξεχάσεις και να το ξαναφέρεις στην επιφάνεια όταν χρειαστεί και πάλι να το ξαναξεχάσεις. Συνειδητά να υποβάλεις την  μη συνειδητότητα και ξανά να γίνεσαι ασυνείδητος στην ύπνωση που μόλις έκανες στον εαυτό σου. Για να καταλάβεις την έννοια «Διπλή Σκέψη» περιλαμβάνει και να την έχεις χρησιμοποιήσει . (1984, p. 32, 33)

Να γνωρίζεις ότι η Σκοπιά οδήγησε τους οπαδούς να πιστέψουν ότι το τέλος θα ερχόταν το1975, και να το αρνείσαι αυτό και να πιστεύεις ότι η άρνηση σου είναι αλήθεια, να πιστεύεις συνειδητά ότι αυτό είναι αλήθεια ενώ λες κατασκευασμένα ψέματα. ... να ξεχάσεις ότι η Σκοπιά έχει προφητεύσει ότι το τέλος του κόσμου θα γινόταν το 1914 αντί της αόρατης παρουσίας του Χριστού (η οποία έλεγαν τότε ότι έγινε το 1874). Να ξεχάσεις ό,τι είναι αναγκαίο να ξεχάσεις, και μετά να το βάζεις σε μια γωνιά της μνήμης σου και να το χαρακτηρίζεις λάθος, μέχρι να ξαναχρειαστεί να το αρνηθείς σε ένα άλλο άτομο, αυτό είναι το άκρον άωτον της υποβολής. Και μετά να κατηγορείς άλλες θρησκείες που έχουν κάνει τα ίδια με εσένα σαν ψευδοπροφήτες. Αυτή είναι η χρησιμοποίηση της «Διπλής Σκέψης», δηλαδή να αποδέχεσαι ταυτόχρονα δύο διαμετρικά αντίθετα πιστεύω. Ας δούμε τι είπε το Κυβερνών Σώμα: «Είναι αλήθεια ότι πολλοί στο παρελθόν έχουν προφητεύσει για μια συγκεκριμένη ημερομηνία ότι θα ερχόταν το τέλος, αλλά το τέλος δεν ήρθε. Ήταν ένοχοι για ψευδοπροφητεία. Γιατί; Τι έλειπε; Έλειπε η πλήρης απόδειξη που χρειάζεται για την εκπλήρωση μιας Βιβλικής Προφητείας. Έλειπε από τέτοια άτομα  το ότι τους καθοδηγούσε η αλήθεια του Θεού» (Ξύπνα!, Οκτ. 8, 1968 σελ.23)

Πως μπορεί το Κυβερνών Σώμα να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις αφού και η δική τους ιστορία έχει καταγράψει ψεύδοπροφητείες και μάλιστα υπάρχουν και τα γραπτά κείμενα τους που προφήτευαν ότι το τέλος θα έρθει; Ο Όργουελ  αναφέρει…¨να ξεχάσεις αυτό που είναι αναγκαίο να ξεχαστεί  και μετά να το αποθηκεύεις στην μνήμη σου για να το ξαναξεχάσεις …και να κάνεις την ίδια διαδικασία. «Διπλή Σκέψη» είναι η κατάλληλη λέξη.

Η αυταπάτη είναι πολύπλοκη, σαν να λες ένα ψέμα για να καλύψεις κάποιο προηγούμενο σου ψέμα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’όψην κάθε φορά που πρέπει να δικαιολογήσεις τα λάθη της Σκοπιάς. Πόσο διαφορετικά θα ήταν αν απλώς πεις την αλήθεια. Πόσες φορές τα άτομα εκνευρίζονται όταν οι Μάρτυρες δεν λένε πλήρως τι πιστεύουν σε ένα θέμα, όπως ποιοι θα σωθούν στον Αρμαγεδδών ή ποιος μπορεί να κατανοήσει την Αγία Γραφή.

To να έχεις μια ακατάλληλη έκφραση στο πρόσωπο σου στον Κόσμο του ΄Ορουελ ήταν μια παράβαση που τιμωρείτo. Υπήρχε και λέξει στην «Νέα Γλώσσα» (η γλώσσα που χρησιμοποιούσε  το Κόμμα) και την έλεγε «πρόσωπο έγκλημα». (1984, p. 54).

Στο μέλος του κόμματος απαιτήται όχι μόνο να έχει τη σωστή άποψη αλλά και τα σωστά ένστικτα. Πολλά από τα πιστεύω και τρόποι συμπεριφοράς δεν λέγονται καθαρά, και δεν μπορούν να ειπωθούν καθαρά γιατί θα έρθουν σε αντίθεση με τη επίσημη γραμμή του κόμματος. Για να είναι ένα άτομο φυσικά ορθόδοξο (στην «Νέα γλώσσα» καλός σκεπτιστής) σε όλες της περιπτώσεις πρέπει να γνωρίζει χωρίς να σκέφτεται, το τι είναι αληθινό πιστεύω, ή επιθυμητό συναίσθημα.  Έτσι και αλλιώς μια συστηματική πνευματική εκπαίδευση, του έχει δοθεί από την παιδική του ηλικία και δένεται γύρω από της λέξεις της «Νέας Γλώσσας» ασπρόμαυρο, διπλή σκέψη, σταμάτημα εγκλήματος, με αποτέλεσμα να τον κάνουν να μην μπορεί να σκεφτεί βαθιά σε οποιοδήποτε θέμα. (1984, σ. 174)

 

4. Οι αιτίες τών αποφάσεων

Έτσι όπως και στης πολιτικές οργανώσεις το να κατανοείς τον τρόπο σκέψης αυτού που συνεργάζεσαι, είναι το κλειδί για να πας μπροστά στο σύστημα. Σύντομα ανακαλύπτεις γιατί παίρνονται οι αποφάσεις και από ποιόν. Αντιλαμβάνεσαι γιατί υιοθετείται κάποια πολιτική και κάποια όχι. Καταλαβαίνεις γιατί μπαίνουν καινούργιοι κανόνες, αλλά δεν τυπώνονται, ή περιτυλίγονται σε «διπλή γλώσσα»

Για τη Σκοπιά είναι γεγονός, ότι αν θέλεις να γίνεις πρεσβύτερος δεν πρέπει να έχεις γένια ή και ακόμα να έχεις τη μεταχείριση αδελφού, (ή ακόμα εάν έχεις, καλύτερα να το ξυρίσεις)

Συχνά έρχονται στο προσκήνιο θέματα στην ¨Διακονία της Βασιλείας¨ ή τη Σκοπιά, τα οποία δεν κατανοούνται πλήρως από τον μέσο Μάρτυρα. Αλλά αν γνωρίζεις τι γίνετε πίσω στο παρασκήνιο τότε ένα καινούργιο φάσμα ανοίγεται μπροστά σου. Για παράδειγμα στης ΗΠΑ στα τέλη του 70, η Οργάνωση δήλωσε ότι δεν επιτρέπει να μεγαλώνει ο χρόνος της συνάθροισης για κάποια ειδική ομιλία ή πρόγραμμα χωρίς την έγκρισή της. Αυτό για τον μέσο Μάρτυρα σήμαινε απλώς ένας κανονισμός, αλλά λίγοι ήξεραν τον πραγματικό λόγο. Όμως τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής: Κάποιος Πρεσβύτερος από μια Εκκλησία  των ΗΠΑ, ταξίδευε συχνά σε άλλες Εκκλησίες και έδινε ειδικές ομιλίες στους νέους με αποτέλεσμα να έχει μεγάλη απήχηση. Το Κυβερνών Σώμα ζήλευε γιατί το πρόγραμμα αυτό τους επισκίασε και γιατί είχε επιτυχία στους νεαρούς Μάρτυρες. Γι’ αυτό και το σταμάτησε.

Γιατί το Κυβερνών Σώμα δεν λέει απλά τα κριτήρια του, πώς θέλει να ντύνονται και να συμπεριφέρονται τα μέλη του για να μην εγείρονται ερωτηματικά πάνω στο θέμα; Γιατί ισχυρίζονται ότι τα μέλη τους έχουν ελευθερία συνείδησης (όπως και στο θέμα της υπηρεσίας στον στρατό, που ενώ βάζει τους Μάρτυρες να λένε ότι είναι θέμα συνείδησης αν κάποιος πάει να υπηρετήσει τον αποκόπτουν), σε πολλά θέματα, ενώ ο πραγματικός λόγος είναι ότι είναι ενάντια στην Γραφή να βάζεις κανόνες; (Ρωμ. 7:6; 9:31,32; Γαλ. κεφ. 3). Το γνωρίζουν αλλά παρ’ όλα αυτά νιώθουν ότι πρέπει να  επιβάλουν ατελείωτους κανονισμούς για να είναι όλοι τους ευθυγραμμισμένοι με το Κυβερνών Σώμα. Για αυτούς τους λόγους έχουν άγραφους κανόνες, τους οποίους κανόνες, τους επιβάλουν στα μέλη τους μόνο αυτοί που έχουν υπεύθηνες θέσεις. (Επίσκοποι, Περιοχής, Πρεσβύτεροι), που ενεργούν σαν τα φερέφωνα του Κυβερνώντος Σώματος.

 

5. Η πειθαρχία

Το πιο δύσκολο δεν είναι να πείσεις κάποιο Μάρτυρα για τα λάθη της Σκοπιάς, αλλά να δείξεις το τι πιστεύει και διδάσκει η οργάνωση. Ή θα συνεχίσει να δέχεται την αυταπάτη της Σκοπιάς, ή θα αρνηθεί να συζητήσει το θέμα, γιατί θα είναι καταστροφικό για αυτόν.

...Η πιθανότητα να έχει κάποιος σκεπτικιστική συμπεριφορά ή επαναστατική τάση σκοτώνεται προκαταρτικά μέσω της εσωτερικής πειθαρχίας. Το πρώτο απλό πράγμα, «η πειθαρχία», διδάσκεται στα μικρά παιδιά  και η λέξη που λέγεται (στην Νέα γλώσσα) είναι «σταμάτημα εγκλήματος». Σημαίνει ότι σταματώ οποιανδήποτε σκέψη η οποία είναι επικίνδυνη.  Αυτό περιλαμβάνει και τη δύναμη να μη μπορείς να συγκρίνεις, ή και την αποτυχία να κατανοήσεις λογικά λάθη. Γενικά οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε αιρετική κατεύθυνση.(1984, σ. 174, 175)

Οι Μάρτυρες γνωρίζουν πότε μπαίνουν σε επικίνδυνα νερά. Ο «Μάρτυρας» ή το αντιλαμβάνεται ότι θα κινδυνέψει η σχέση του με άλλους Μάρτυρες (θα τον υποψιαστούν για αποστασία), ή το βρίσκει δύσκολο να μιλήσει. Μαθαίνει γρήγορα ότι πρέπει να συμβαδίζει με το παρόν Φως και να μην αφήσει το μυαλό του να προτρέξει της Οργάνωσης. Δεν σκέφτεται ανεξάρτητα. Το Κυβερνών Σώμα θα είναι παρόν στο μυαλό του σε όλα τα θέματα. Είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος. Ο Μάρτυρας μαθαίνει να βάζει στην άκρη ¨ενοχλητικές σκέψεις¨ τις οποίες μαθαίνει να τις βάζει στην άκρη, π.χ. αν κάποιος δείξει σε ένα Μάρτυρα από το βιβλίο «Αλήθεια» στην σελίδα 13 που λέει:

Χρειάζεται να εξετάζουμε όχι μόνο τι πιστεύουμε προσωπικά αλλά τι διδάσκει η θρησκευτική οργάνωση στην οποία ανήκουμε. Είναι η διδασκαλίες της σε αρμονία με την Γραφή ή βασισμένη σε παραδόσεις ανθρώπων; Αν αγαπούμε την αλήθεια δεν υπάρχει τίποτε να φοβηθούμε από τέτοια εξέταση. Θα είναι η ειλικρινής μας επιθυμία να μάθουμε τι θέλει από εμάς ο Θεός, και να το πράξουμε.

Το άτομο την πόρτα του οποίου ο Μάρτυρας έχει κτυπήσει, θα προσπαθήσει να τον λογικεύσει χρησιμοποιώντας την ίδια λογική που παρουσιάζεται στο βιβλίο της δικής του θρησκείας λέγοντας του: ¨Γιατί να μην εξετάσουμε την Ιστορία της Σκοπιάς τα τελευταία 100 χρόνια¨; Η απάντηση που θα δώσει ο Μάρτυρας είναι πάντα η ίδια: ¨Μήπως ήσουνα Μάρτυρας¨; Με δικά τους λόγια πως ¨και γνωρίζεις τόσα για εμάς;¨ Αυτή είναι μια συνειδητή άρνηση να ακολουθήσει μια λογική συζήτηση από κάποιον άλλο, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί με την ίδια βάση να συζητήσει με το άτομο. Δεν θα εμπλακούν σε σκέψεις που δεν υποδείχτηκαν από τους ίδιους γιατί θα αποδειχτούν επικίνδυνοι στην οργανωτική τους ασφάλεια.

Σταμάτημα εγκλήματος σημαίνει προστατευτική ηλιθιότητα , αλλά η ηλιθιότητα δεν είναι αρκετή. Η Ωκεανία στηρίζεται στο γεγονός ότι ο Μεγάλος Αδελφός είναι πανταχού παρών και το κόμμα αλάνθαστο. Αλλά αφού στην πραγματικότητα ο Μεγάλος Αδελφός δεν είναι πανταχού παρών και το κόμμα δεν είναι αλάνθαστο, χρειάζεται μια ελαστικότητα στο πώς γίνονται τα γεγονότα. Η λέξη κλειδί είναι ασπρόμαυρο. Όπως τις τόσες πολλές λέξεις της Νέας γλώσσας, και αυτή η λέξη έχει δυο διαμετρικά αντίθετες έννοιες. Δηλαδή να λες ότι το άσπρο είναι και μαύρο σε αντίθεση με τα απλά γεγονότα. Για τα μέλη του κόμματος σημαίνει ότι το μαύρο είναι άσπρο όταν η Κομματική Πειθαρχία στο ζητήσει. Αλλά σημαίνει επίσης την ικανότητα να πιστέψεις ότι το μαύρο είναι άσπρο, αλλά και περισσότερο, να γνωρίζεις ότι το μαύρο είναι άσπρο και να ξεχάσεις ότι κάποτε πιστεύετο ότι ήταν το αντίθετο… Αυτό απαιτεί μια συνεχόμενη αλλοίωση του παρελθόντος, το οποίο γίνεται εφικτό μέσα από ένα  σύστημα σκέψης το οποίο στην Νέα γλώσσα ονομάζεται «διπλή Σκέψη». (1984, σ. 175).

 

6. Η "στοργική μητέρα"

Η Σκοπιά στηρίζεται στο γεγονός ότι είναι η «Μητέρα Οργάνωση» και δεν θα σε απογοητεύσει. Αν αργότερα εκτεθεί για κάποιο λάθος ή και ψέμα που δίδασκε, θα είναι καλύτερα να περπατάς στο λάθος ή και να πιστεύεις το ψέμα της, παρά να αναγνωρίσεις την αλήθεια. Δεν θα κάνεις λάθος θα παραμείνεις με την «Μητέρα» σου, η οποία είναι αλάθητη (αν και το αρνείται αυτό). Όπως με τον Μεγάλο Αδελφό, η Σκοπιά προσπαθεί να είναι ευέλικτη στο τι είναι ο ορισμός της Αλήθειας, έτοιμη πάντα να βρει κάποια γελοία δικαιολογία στο Τμήμα Συγγραφής για να δείξει ότι τελικά είχαν δίκιο που είχαν άδικο, ή χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του πλοίου στην καταιγίδα που πάει ζικ ζακ για να φτάσει στον προορισμό του. (Σκοπιά 1 Δεκεμ. 1981 σελ 27.) Η την δικαιολογία ότι ο Ιεχωβά σας δοκιμάζει με το να επιτρέψει στην Οργάνωση να σας παροδηγήσει πιστεύοντας ότι το τέλος θα ερχόταν σε συγκεκριμένη ημερομηνία και δεν ήρθε. (Σκοπιά Φεβ. 15, 1984 WT σελ.26, pp.2)

Παρόλα αυτά το Κυβερνών Σώμα σπεύδει να κατηγορήσει άλλες Θρησκείες που αλλάζουν τα δόγματά τους, με το να χρησιμοποιεί το Εφεσίους 4/δ΄ 14

Ενδιαφέροντα είναι αυτά που λέει η Σκοπιά του Μαΐου 15, 1976 WTσελ. 298, "Είναι σοβαρό θέμα να αντιπροσωπεύεις τον Θεό και τον Χριστό, και να ανακαλύπτεις ότι βασικά δόγματα της Γραφής που πίστευες έχουν λάθος, και μετά να ξαναπάς πίσω σε δόγματα που τα απέρριψες πριν από χρόνια που τελικά τώρα φαίνονται να είναι σωστά. Οι  Χριστιανοί δεν μπορούν να σέρνονται στον άνεμο σε βασικές διδασκαλίες. Τι εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κάποιος στην κρίση τέτοιων ατόμων;" Αν μπορούσαν να το εφαρμόσουν στον εαυτό τους…!!!

Αυτό είναι η κυριότερη επιθυμία των αιρέσεων: Να συνδυάζεις την απόλυτη εξουσία και το αλάνθαστο με την δύναμη να μαθαίνεις από τα λάθη του παρελθόντος (ψεύδοπροφητείες)

Η Μητέρα Οργάνωση απαιτεί πιστότητα κατά πάντα. Ισχυρίζεται ότι είναι Προφήτης σαν τον Ιεζεκιήλ και Ιερεμία (Oκτ. 1,1982 WTσελ.26,27). Ισχυρίζεται ότι είναι το ακροστόμιο του Ιεχωβά του Δημιουργού του Σύμπαντος, και αρνείται να αναλάβει την ευθύνη του προφήτη. Σύμφωνα με το Δευτερονόμιο 18/ιη: 22 είναι ένοχη για ψευδοπροφητεία με βάση τα δικά της συγγράμματα. Ισχυρίζεται ότι δεν είναι ψευδοπροφήτης, γιατί παραδέχεται τα λάθη της. Σας λέω και αυτό: Ότι όποιος ψευδοπροφήτης που προφητεύει το τέλος του κόσμου σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, δει ότι το τέλος δεν έρθει, θα παραδεχτεί το λάθος την επομένη μέρα. Διαφορετικά πως θα κρατήσει τους οπαδούς του;

Το πιο τρομακτικό είναι η απάτη του Κυβερνώντος Σώματος με ένα έξυπνο πρόγραμμα πλύσης εγκεφάλου. Έχει καταφέρει 6 εκατομμύρια άτομα να τα κάνει να πιστεύουν ότι το μαύρο είναι άσπρο, η μέρα είναι νύκτα, αλλά και το αποκορύφωμα είναι να τους έχουν καταφέρει να μην το αμφισβητούν καθόλου.

Ο Ιησούς μας είπε ότι πρέπει να γεννηθούμε ξανά για να δούμε την Βασιλεία του Θεού (Ιωάν.3/γ: 3,7) Μας είπε ότι πρέπει να κοινωνήσουμε το σώμα και το αίμα του για να έχουμε ζωή (Ιωαν 6/ς: 45-55) Μας είπε  να μην ακούμε αυτούς που θα κηρύττουν ότι η επιστροφή του θα ήταν αόρατη, και ότι η παρουσία του θα ήταν σαν την αστραπή. (Ματθ. 24/κδ: 23,27) και θα τον έβλεπαν οι εχθροί του. (Αποκ. 1/α: 7) Μας είπε ότι θα επέστρεφε πίσω να πάρει τους δικούς του μαζί του ( Α΄ Θεσ. 4/δ: 14,17). Στο βιβλίο Εβραίους κεφ. 1/α΄ ο Απόστολος Παύλος λέει ότι ο Ιησούς δεν είναι άγγελος και ο Ιωάννης ότι έχει την ίδια Θεϊκή Φύση με τον Θεό. Ιωάννης 1/α: 1.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μια φούχτα από 15 άτομα στην Νέα Υόρκη, σας αρνούνται τις πιο πάνω αναφορές.

Το να σκεφτεί κανείς ότι 6 εκατομμύρια ψυχές,  έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου με τόσο έξυπνο τρόπο από μια Οργάνωση που έχει καταπατήσει σχεδόν τα πάντα τα οποία η Χριστιανική Εκκλησία εκπροσώπησε  για 2000 χρόνια και να ισχυρίζεται ότι μόνο αυτή είναι η αληθινή, είναι τρομακτικό. Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και να της επιτρέπουμε  να έχει αυτό τον έλεγχο πάνω στα θύματά της.

 

Κείμενο – Έρευνα: Μορφέας.

Δημιουργία αρχείου: 28-12-2002.

Τελευταία ενημέρωση: 19-4-2012.