Μια συνεργασία της

Ορθόδοξης Ομάδας Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Χρυσάφι στα σκουπίδια
Θέματα

Σας έτυχε ποτέ να βρείτε πεταμένο στη λάσπη ή στα σκουπίδια κάτι πολύτιμο; Ίσως σε όλους μας έχει τύχει κάτι τέτοιο. Τι κάνατε; Μήπως είπατε: "Δεν πειράζει, ας το αφήσω, δεν αξίζει να το πάρω από τα σκουπίδια", ή μήπως το πήρατε και το αξιοποιήσατε;

Η Ορθόδοξη παράδοση, είναι γεμάτη από παραδείγματα αγίων που διδάχθηκαν από ασήμαντους και αμαρτωλούς ανθρώπους, από παιδιά, από οτιδήποτε θα μπορούσε να τους διδάξει κάτι. Γιατί κάθε αλήθεια, είναι ένα κομάτι χρυσάφι, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται.

Το ενδιαφέρον είναι, ότι ακόμα και στις εκδόσεις τής Σκοπιάς, όπου δύσκολα βρίσκει κάποιος, ένα σοβαρό δόγμα που να αξίζει, συχνά υπάρχουν κάποια ψήγματα χρυσού. Ό,τι η εταιρία Σκοπιά αντιγράφει από άλλους, (από την επιστήμη για παράδειγμα), συνήθως αξίζει. Ό,τι όμως "μαγειρεύουν" οι ίδιοι οι πονηροί ηγέτες της, συνήθως είναι γελοίο και ανόητο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα πάντα είναι σκουπίδια! Κάπου κάπου, μέσα στα σκουπίδια τής Σκοπιάς, μπορεί κάποιος να ανακαλύψει και πράγματα αξίας, που χάριτι Θεού, ξέφυγαν από το "μαγείρεμα" τής πονηρής ηγεσίας της, ή υπήρχε κάποιος λόγος να παραμείνουν σωστά.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ήταν χρήσιμο σε έναν Χριστιανό να σκαλίζει τα σκουπίδια τών αιρέσεων, για να ανακαλύψει "χρυσάφι"! Υπάρχουν ορυχεία ολόκληρα στις Χριστιανικές βιβλιοθήκες! Όμως, για εμάς που για διαφόρους λόγους είμαστε υποχρεωμένοι να ξοδεύουμε το χρόνο μας, σκαλίζοντας τέτοια σκουπίδια, κάτι τέτοια ψήγματα χρυσού, είναι ευχάριστα και ευπρόσδεκτα. Όχι μόνο επειδή ως Χριστιανοί, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να διδαχθούμε από οτιδήποτε μπορεί να μας ωφελήσει, αλλά και επειδή κάποιοι άνθρωποι στην αίρεση τής Σκοπιάς, έχουν κάνει συνήθειά τους να τρέφονται από τα σκουπίδια αυτά. Και όταν συναντάμε κάτι που ν' αξίζει, μπορούμε να τους το τονίσουμε, και να χρησιμοποιήσουμε την ίδια τους τη θρησκεία, για να τους διδάξουμε κάτι σωστό.

Στη σειρά αυτή τών αρχείων, σκοπεύουμε να παρουσιάζουμε τέτοια ψήγματα χρυσού, που ανακαλύψαμε στις εκδόσεις τής Σκοπιάς. Ελπίζουμε ότι όσοι τρέφονται από αυτές, αν δεν ακούνε εμάς όταν τους μιλάμε με τη γλώσσα τής λογικής και τής αλήθειας, θα ακούσουν τουλάχιστον την ίδια τη Σκοπιά! Θα εκπλαγούν, όταν ανακαλύψουν, πόσο διαφορετικά ενεργεί η ίδια η Σκοπιά, από τα όσα διδάσκει! Πού ξέρετε; Ίσως πλουτίσουνε από το λιγοστό αυτό χρυσάφι, και σταματήσουν να σκαλίζουν τα σκουπίδια!!!

Θέματα

Δημιουργία αρχείου: 8-6-2002

Τελευταία ενημέρωση: 1-12-2008.

Επάνω