23-11-2021

2
-9-1400

تقويم جديد: روزه، ماهى مجاز

تقويم قديم: بدون روزه

با کلیک کردن بر روی هر یک از آیکون های صفحه می توانید درباره آن قدیس، جشن یا مناسبت مطالعه نمایید

بزرگداشت

شهيد تئودور از انطاكيه (قرن ٤ م)


قديس آمفيلوحيوس، اسقف ايكونيوم (٣٩٤ م)

 

روز روز گراميداشت

تقویم جدید:  23 نوامبر

تقويم قدیم:  6دسامبر

 

قرائت كتاب مقدس

ليتورگى الهى ؛

قرائت رساله رسولى : اول قرنتيان ١: ٦- ١٠

قرائت انجيل مقدس : انجيل لوقا ١٢: ٤٢- ٤٨

 

دعاى روزانه

خدا را در اعلى عليين جلال و بر روى زمين صلح و سلامتى، و در ميان مردم رضامندى باد! ای خداوند، لب و دهان مرا بگشا تا ستایش تو را اعلام نمايد. 

 

 مزمور٣٨؛

ای خداوند مرا در غضب خود توبیخ منما و در خشم خویش تادیبم مفرما. زیرا که تیرهای تو در من فرو رفته و دست تو برمن فرود آمده است. در جسد من به سبب غضب تو صحتی نیست و در استخوانهایم به سبب خطای خودم سلامتی نی. زیرا گناهانم از سرم گذشته است. مثل بارگران از طاقتم سنگین تر شده. جراحات من متعفن و مقروح شده است، به سبب حماقت من. به خود می پیچم و بی نهایت منحنی شده ام. تمامی روز ماتم کنان تردد میکنم. زیرا کمر من از سوزش پر شده است و در جسد من صحتی نیست. من بی حس و بینهایت کوفته شده ام و از فغان دل خود نعره می زنم. ای خداوند تمامی آرزوی من در مد نظر تو است و ناله های من از تو مخفی نمی باشد. دل من می طپد و قوتم از من رفته است و نور چشمانم نیز با من نیست. دوستان و رفیقانم از بلای من برکنار می ایستند و خویشان من دور ایستاده اند. آنانی که قصد جانم دارند دام می گسترند و بد اندیشانم سخنان فتنه انگیز می گویند و تمام روز حیله را تفکر می کنند. و اما من مثل کر نمی شنوم. مانند گنگم که دهان خود را باز نکند. و مثل کسی گردیده ام که نمی شنود و کسی که در زبانش حجتی نباشد. زیرا که ای خداوند انتظار تو را می کشم. تو ای یهوه خدایم جواب خواهی داد. چونکه گفته ام مبادا بر من شادی نمایند و چون پایم بلغزد بر من تکبر کنند. زیرا که برای افتادن نصب شده ام و درد من همیشه پیش روی من است. زیرا گناه خود را اخبار می نمایم و از خطای خود غمگین هستم. اما دشمنانم زنده و زور آورند و آنانی که بی سبب بر من بغض می نمایند بسیاراند. و آنانی که به عوض نیکی به من بدی می رسانند. برمن عداوت می ورزند زیرا نیکویی را پیروی میکنم. ای خداوند مرا ترک منما. ای خدای من از من دور مباش. و برای اعانت من تعجیل فرما ای خداوندی که نجات من هستی.

بعد از مزمور: 

جلال بر پدر و پسر و روح القدس، اکنون و تا ابد و تا جمیع اعصار، آمین. 

هللویاه، هللویاه، هللویاه! جلال بر تو، ای خدا! (۳مرتبه)

 

سه شنبه، دعا به قديس يحيى تعميد دهنده

تروپاريون ؛

یاد و خاطر پارسایان شایان ستایش است، اما تو ای پیشگام، به شهادت خودِ خداوندگار، پسندیدۀ او هستی. تو بزرگترین نبی معرفی شدی زیرا او را که از قبل درباره‌اش نبوت کرده بودند، در آب تعمید دادی. از این رو، پس از آنکه برای راستی جنگیدی و رنج کشیدی، به آنانی که در قبرها بودند، انجیل خدای جسم‌ شده را اعلان نمودی، خدایی که گناه از جهان برمی‌گیرد و رحمت عظیم خود را شامل حال ما می‌گرداند.

 

كونتاكيون ؛

ای نبی خدا و پیشگام فیض، سر تو همچون مقدس‌ترین گُل رز از زمین شکوفه زده. هر آینه شفا یافتیم، زیرا تو مانند گذشته، جهان را به توبه وعظ می‌کنی.

 

 

انديشه هاى قديس تئوفان خلوت نشين

  

(لوقا 12: 42-48)

مَثَل مباشر نشان می دهد که یک مسیحی چگونه باید در رابطه با زندگی روزمره رفتار کند. مباشر با پشتکار تجارت می کند، اما دل خود را به چیزی گره نمی زند، از تمام قید و بندها آزاد است، او با همه چیز بيرونى رفتار می کند. یک مسیحی بايد به همین نحو، خود را در ارتباط با همه چیز زندگی قرار دهد.

- اما آیا اين امكان پذير است؟ - شاید. همانطور که تقوای ظاهرى بدون باطنى وجود دارد، زندگی بیرونی نیز بدون پیوندهای درونی ممکن است.

- اما در آن صورت، آيا همه چیز بین ما به یک شکل بی جان تبدیل نمی شود، همه چیز به سردی نفس نمی کشد، مانند یک مجسمه مرمری؟ - نه، آنگاه در میان زندگى دنیوی، زندگی دیگری شکل می گیرد که از کامل ترین زندگى دنيوى جذاب تر است. دنیوی، به عنوان دنیوی، در واقع يك فرم باقی مى ماند، اما آنچه دل را گرم نگه می دارد، از منبع دیگری سرچشمه می گیرد و هرکس كه از این منبع بنوشد، هوس دیگرى نخواهد کرد. - اما در اين صورت آيا بهتر نيست همه چیز را رها کنیم؟ - چرا؟ از این گذشته ، با رها کردن هر چیز بیرونی ، می توان در دل گره زد و بدون تسلیم شدن، می توان از بندها رهایی یافت. البته برای برخى راحت تر است که قلبش را کنترل کند که در ظاهر از هر چیزى چشم پوشى كند. آنچه برای شما راحت تر است را انتخاب کنید. فقط به روشی که خداوند دستور می دهد تنظیم کنید.

  

مبانى ارتدوكس

 

آگوستین متبارک (354-430).

آگوستین (آورلیوس) در شمال آفریقا به دنیا آمد. مادر او قديس مونیکا مسیحی اى وارسته بود، پدرش یک بت پرست بود که تنها در بستر مرگ تعمید یافت.

پدر آینده کلیسا در جوانی زندگی گناه آلودی داشت که در مورد آن در "اعتراف" معروف خود می نویسد، سپس مدتی به مانوی* پیوست، مذهبی که وجود دو اصل نور و تاریکی را تأیید می کرد، كه برای تسلط بر جهان مبارزه مى كنند. آگوستین تحت تأثیر موعظه های قديس آمبروس از مدیولانا به مسیحیت روی آورد و در عید پاک در سال 387 تعمید مقدس را دریافت کرد. نه خيلى بعد در سال 395، او به عنوان اسقف هيپو منصوب شد.

در میان میراث گسترده آگوستین متبارک، بحث او با پلاگيوس در مورد گناه و فیض برجسته است. راهب بریتانیایی پلاگيوس از ترس اینکه آموزه گناه اولیه تلاش های اخلاقی مسیحیان را تضعیف کند، تعلیم داد که پيامد سقوط آدم این بود که او الگوی بدی قرار داد و طبیعت انسان از گناه آسیب نبیند و بنابراین، انسان مى تواند با تلاش شخصی خود به نجات دست یابد. در عین حال، نقش فیض الهی در نجات گناهکار به حداقل مى رسید. از سوی دیگر آگوستین متبارک با تأکید بر عمق آسيبى که در اثر سقوط به طبیعت انسان وارد شده است، به ضرورت فیض الهی برای نجات ما اشاره مى کرد و در عین حال نقش انسان را در اجرای نجات شخصی خود به حداقل مى رساند.

در میان آثار آگوستین متبارك، اثر او «شهر خدا»، که در آن درک مسیحی از تاریخ را آشکار می کند، از اهمیت زیادی برخوردار است.

*مانوى، یک نظام دینی دوگانه با عناصر مسیحی، گنوسی و بت پرست، که در قرن سوم توسط مانس (حدود 216 تا حدود 276 م) در ایران پایه گذاری شد و بر اساس تضاد فرضی اولیه بین نور و تاریکی است. كه در امپراتوری روم و در آسیا گسترده بود و تا قرن سیزدهم در ترکستان شرقی باقی ماند.

 

توصيه عملى

هیچ درجه بندی واضحی با توجه به "مسئولیت" قدیسان برای موارد خاص در سنت کلیسا وجود ندارد، شما می توانید برای هر نیازی به هر قدیسى دعا کنید. قديسين الهی بدون اینکه محدود به «تخصصى» شوند، ما را با دعا در پیشگاه خداوند شفاعت می کنند.

با این حال، تجربه نشان داده است که خداوند به برخی از قديسين فیض می بخشد تا در شرایطی که آنها در این دنیا موفق شده اند، کمک کنند. به عنوان مثال، در صورت ابتلا به بیماری های جسمى، می توان از قديسينى که در زندگی زمینی پزشک (شفا دهنده) بودند، کمک خواست: شهید بزرگ و شفا دهنده پانتلیمون، بی مزدان کوسماس و دمیان، شهیدان کوروش و جان، قديس آگاپیت. از پچرسكى ... در همه این موارد، اساساً مهم است که درک کنیم که دعا کردن به یک قدیس خاص در یک مناسبت خاص، مطلقاً (!) امکان درخواست دعا از او را در هر شرايط دیگری منتفی نمی کند.

صلاح ديد لازم است. بهتر است از کتاب‌هایی که قدیسين را بر اساس نیازهای خاص دسته‌بندی می‌کنند اجتناب کنید. همچنین فراموش نکنید که در مورد هر موضوعی از قدیس حامی که نام او را دارید درخواست دعا و شفاعت کنید.

 

 

درس روز

روزی زنی با پسر کوچکش نزد پيرى آمد.

او گفت: «پسر من فاسد شده است. از صبح تا عصر خرما می خورد. فقط خرمای شیرین و هیچ چیز دیگر. باید چکار کنم؟

پير به پسر نگاه کرد و گفت:

- زن مهربان، با پسرت به خانه برگرد. و فردا در همين زمان دوباره نزد من بیا و من به تو کمک خواهم کرد.

فردای آن روز پير پسر را روی بغلش نشاند و خرما را از دستش گرفت و گفت:

- پسرم یادت باشه چیزای خوشمزه دیگه ای هم تو دنیا هست.

پس از آن فرزند را بركت داد و او را به مادرش برگرداند.

مادر متحیر از او پرسید:

-ولی چرا دیروز نگفتید؟ چرا مجبور شدیم یک بار دیگر اين راه طولانی را بياييم؟

پیر پاسخ داد: اى زن مهربان، دیروز نتوانستم به طور قانع کننده ای به پسرت آنچه که امروز گفتم را بگويم. چون دیروز خودم با ذوق خرما خورده بودم.

معنی این مثل ساده است: از خودتان شروع کنید. هر نصیحت و آموزه ای تنها زمانی قدرت پیدا می کند که توسط زندگی شما تایید شود.