Bayramların Bayramı olan Paskalya’nın kutlanmasına, yas ilahilerinin söylenmesiyle ve akşam dualarının tamamen karanlıkta olan Kilisede okunmasıyla başlanır. Gece yarısına yaklaşılırken papaz, sunak masasında yanık duran ateş aracılığıyla bir mum yakarak ateşi inanlılara dağıtır ve bu sırada “Ey sizler, gelin ve bitmeyen yaşamın ışığını alın ve ölülerden dirilmiş olan Mesih’i yüceltin” ilahisini okur. Daha sonra ise geçit töreni ile Kilise dışına çıkılır. Kilise çevresinde bir veya üç kez dolaşıldıktan sonra Kilisenin giriş kapısı önünde toplanılır. Dirilişi anlatan İncil bölümünün okunmasından ve İncil’in tütsülenmesinden sonra papaz çanlar eşliğinde Mesih’in dirilişini ilan eder: “Mesih ölümden dirildi; ölerek ölümü yendi ve mezardakilere hayat verdi”. Sonrasında ise papaz ve inanlılar ışıklarla dolu Kiliseye girip akşam duasını tamamlarlar ve kutsal ayine katılarak oruçlarını bozarlar. Pek çok toplulukta, ayin sonrasında inanlılar bir araya gelip geleneksel sevgi (agape) yemeği yiyerek oruçlarını sona erdirirler ve şafak sökerken evlerine dönerler. Paskalya sabahı ise akşam duasını söylemek için toplanan inanlılar ellerinde mumlarla “Mesih ölümden dirildi…..” ilahisini söylerler ve neşe içinde birbirlerine Mesih’in dirildiğini tekrarlarlar. (“Mesih ölümden dirildi” cümlesine “Gerçekten dirildi” cümlesiyle yanıt verilir).
Paskalya Pazarı ile başlayan hafta boyunca Kilisenin krallık kapıları, Mesih’in boş mezarının simgesi olarak açık bırakılır. Açık kapılardan kolaylıkla görülebilen epitafios ise Mesih’in dirilişi sonrasında mezarda bıraktığı dürülmüş mezar bezini temsil eder. Paskalya haftası sonunda krallık kapıları kapatılır; ancak Mesih’in, dirilişinden göğe yükselişine kadar 40 gün boyunca öğrencilerine göründüğünü ifade etmek için Göğe Çıkış yortusuna kadar epitafios sunak masası üstünde durur.
Paskalya gelenekleri
Yeruşalim (Kudüs):
Ortodoks patriği, Mesih’in mezarının kapısında duran mührü kırarak Kutsal Mezar Kilisesi’ne girer ve içeriden kutsal ateş ile çıkar.
Yunanistan:
Kırmızıya boyanmış Paskalya yumurtaları
Koulouria (Kulurya) denen özel tatlıların hazırlanması
Yeruşalim’den alınan kutsal ateş, yüksek rütbeli Ortodoks din adamları ve hükümet yetkilileri eşliğinde Olympic Havayollarına ait uçak ile Atina havalimanına getirilir. Atina’da şeref kıtası tarafından karşılanan kutsal ateş, Plaka meydanındaki Agioi Anargyroi Kilisesine taşınır.
Pazar günü tüm Yunanistan’da halk coşkulu kutlamalar düzenler. Genelde kuzu kızartılır ve akrabalar, dostlar ve tanıdıklar yiyip içmeye ve eğlenmeye davet edilir. Bazı yerlerde ise kuzular köy meydanlarında topluca kızartılır.
Bazı adalarda Yahuda’ya (İskariyot) ateş edilir.