Öz Ortodoksluk doktrinleri ve emanetleri DÜNYADAKI VE TÜRKIYEDEKI HIRISTIYAN MABETLERI

 

DEMRE’DE 900 YILLIK TAPINAK BULUNDU

Kaynak: http://habercininyeri.wordpress.com/2010/07/14/demre’de-900-yillik-tapinak-bulundu/

 

 

 

Antalya’nın Demre ilçesindeki Myra antik kentinde 900 yıllık Bizans kilisesi olduğu tahmin edilen dini yapı bulundu.

Myra Andriake Kazıları Bizans Bölümü Sorumlusu ve İstanbul Ü niversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Akyürek başkanlığında yürütülen kazılarda, toprağın 6 metre altındaki yapıya ulaşıldı.

İyi korunmuş durumdaki kilisenin kubbesinin yıkıldığı, çatının kiremit kaplamalarının ise sağlam olduğu tespit edildi. 5 metre genişliğinde, 10 metre uzunluğundaki kilisenin toprağın 2 metre altındaki bölümü ortaya çıkarıldı.

Prof. Dr. Engin Akyürek, gazetecilere yaptığı açıklamada, yapının çok iyi korunmuş bir Bizans kilisesi olduğunu belirterek, “Tahminen M.S. 12. yüzyıla ait. Kesin tarihi, binanın içine girip, temizleyince ortaya çıkacak. Bizans dönemi çatı sitemine ait net bilgiler edineceğiz. Çünkü günümüzde kullanılan Bizans kiliselerinin tamamı restorasyon geçirmiş ve çatıları değiştirilmiş durumda. Bu kilisenin orijinali ayakta” dedi.

Myra-Andriake Kazıları Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik de kilisenin, bu toprakların altında yatan Anadolu’nun Pompei’si olan Myra antik kentinin ilk izleri olduğunu, kilise ile bu Anadolu Pompei’sinin kendini gösterdiğini söyledi.

Myra antik kentinin bulunduğu Demre Ovası, 3 kez sel felaketi yaşamış ve kent 4 metre civarında toprak altında kalmıştı. Demre’de bulunan Myra antik tiyatrosu ve Noel Baba Müzesi yaklaşık 4 metre toprak seviyesinin altında yer alıyor.

 

27-7-2010 tarihinde yazéldé.

17-12-2013  tarihinde güncellenmiştir.

SAYFA BAŞINA DÖN