Νεοπαγανιστικές απάτες

Απάντηση στις συκοφαντίες τού Νεοπαγανισμού

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Αρχαιοελληνική κοινωνία

Η ανθελληνική πολιτεία των Δελφών * Ευνουχισμοί νέων προς τιμήν τής Αρτέμιδος * Καταστροφές μνημείων από αρχαίους Έλληνες * Αρένες βαρβαρότητας στην ειδωλολατρική Ελλάδα * Ειδωλολατρεία, μαγεία, ανθρωποθυσίες και η αποκήρυξη του Παγανισμού από τους Έλληνες * Βασανιστήρια γυναικών για τον Μπεκρή Διόνυσο * Εκπόρνευση γυναικών από τη δαιμονική τσατσά Αφροδίτη * Ο βάρβαρος θεσμός των Εστιάδων * Δολοφονία νηπίου στους Δελφούς

Μέρος 3ο

Το μυστικό του παραληρήματος της Πυθίας

Τα "ιερά" πρεζόνια τών Δελφών

Μαστουρωμένη θρησκεία ειδώλων

 

Η ανορθολογική θρησκεία του αρχαιοελληνικού πολυθεϊσμού, εκμεταλλευόταν τους αφελείς με παραληρηματικούς χρησμούς, από ζαλισμένες ιέρειες που είχαν αναγάγει τα ναρκωτικά σε μορφή λατρείας.

Το μαντείο των Δελφών στο ρήγμα

 

Τα "ιερά" πρεζόνια των Δελφών

Γιατί παραληρούσε η Πυθία στο Μαντείο:

Εκστασιαζόταν από αέρια ρήγματος

Η τοποθεσία του Μαντείου των Δελφών ίσως επιλέχθηκε για το αεριογόνο ρήγμα τού εδάφους που βρίσκεται εκεί.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής 22 Οκτωβρίου 2006, σελ. 36

http://news.kathimerini.gr

Τι οδηγούσε σε έκσταση την Πυθία; Υπάρχει άραγε κάποιο κρυμμένο μυστικό στο Αβατο του Μαντείου των Δελφών; Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας Ελλήνων και Ιταλών επιστημόνων στο σημείο όπου εκτιμάται ότι καθόταν η Πυθία ανατρέπουν την εικόνα που έχουμε μέχρι σήμερα (η Πυθία καθισμένη στον ιερό τρίποδα να μασάει φύλλα δάφνης αναπνέοντας αναθυμιάσεις από την καύση ψυχοτρόπων βοτάνων).

Το παραλήρημα της ιέρειας οφειλόταν κυρίως στην εισπνοή αερίων που διέφευγαν από ρωγμή του εδάφους στον περίκλειστο χώρο του Αδύτου, λένε τώρα οι επιστήμονες. Μεθάνιο, αιθένιο και διοξείδιο του άνθρακα οδηγούν σε μείωση του οξυγόνου, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας ελαφράς υπνωτικής κατάστασης, που μετεξελίσσεται σε έκσταση.

Ο χρωματογράφος αερίων που τοποθέτησε η ερευνητική ομάδα στην ευρύτερη περιοχή του Αβάτου των Δελφών

 

Το μυστικό του παραληρήματος της Πυθίας

Eπιστημονική έρευνα ανίχνευσε την παρουσία αερίων που διαφεύγουν από το Άδυτο του Μαντείου των Δελφών

Του Γιάννη Ελαφρού

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Ποια ήταν η αιτία του παραληρήματος της Πυθίας; Υπάρχει άραγε κάποιο κρυμμένο μυστικό στο Άβατο του Μαντείου των Δελφών; Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες ενισχύουν την υπόθεση ότι η διαφυγή αερίων από το υπέδαφος στο Αδυτο έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάσταση έκστασης στην οποία έπεφτε η Πυθία. «Αναδεικνύεται μια πολύ στενή σχέση του Μαντείου με το χώρο και τη γεωλογική του διαμόρφωση», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου, επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το Μαντείο των Δελφών ήταν το πιο σημαντικό μαντείο του αρχαίου κόσμου. Οι χρησμοί του, οι οποίοι έχουν μείνει στην ιστορία και στη μυθολογία, βασίζονταν στις κραυγές που έβγαζε η Πυθία, όντας σε κατάσταση έκστασης και μετατρέπονταν από τους ιερείς του μαντείου σε έμμετρες απαντήσεις. Ομως, τι οδηγούσε σε έκσταση την Πυθία; Τα κείμενα της αρχαιότητας αναφέρουν ότι η Πυθία, καθισμένη στον ιερό τρίποδα, μασούσε φύλλα δάφνης ενώ ανέπνεε τις αναθυμιάσεις από το κάψιμο διαφόρων βοτάνων. Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, στην παραληρηματική κατάσταση της Πυθίας επιδρούσε και η ύπαρξη ορισμένων αερίων στον μικροσκοπικό, υπόγειο και περίκλειστο χώρο του Αδύτου.

 

Ευρεία απήχηση

«Ανιχνεύσαμε μεθάνιο, αιθένιο και διοξείδιο του άνθρακα στην ευρύτερη περιοχή που πιθανολογείται η θέση του Αδύτου. Η παρουσία των αερίων αυτών οδηγεί σε μείωση του οξυγόνου, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια ελαφρά υπνωτική κατάσταση, η οποία μπορούσε να μετεξελιχθεί σε έκσταση ή παραλήρημα», λέει στην «Κ» ο κ. Παπαθεοδώρου. Τις έρευνες πραγματοποίησε μικτή ιταλο-ελληνική επιστημονική ομάδα τα καλοκαίρια του 2004 και 2005, με τη συμμετοχή των Τζ. Ετιόπε και Π. Φαβάλι, από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας και οι Γ. Παπαθεοδώρου, Δ. Χριστοδούλου και Μ. Γέραγα από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό «Geology» και αναπαράχθηκε σε πολλές ιστοσελίδες επιστημονικών ειδήσεων, δημιουργώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια, όπως μας είπε ο κ. Παπαθεοδώρου. Η συζήτηση για τη σύνδεση της κατάστασης της Πυθίας με τη διαφυγή αερίων πήρε νέα ώθηση μετά το 2000, όταν ο διακεκριμένος Αμερικανός γεωλόγος Ντεμπέρ διατύπωσε την άποψη ότι κάτω από την περιοχή του Αδύτου υπάρχει διασταύρωση ρηγμάτων και αναφέρθηκε στην έκλυση αιθυλενίου στο Αδυτο. Το αιθυλένιο έχει νευροτοξικές επιδράσεις και θα μπορούσε να συμβάλλει στο παραλήρημα της Πυθίας. Ταυτόχρονα, καθώς το αιθυλένιο έχει μια γλυκιά μυρωδιά, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η αναφορά του Πλουτάρχου (ο οποίος είχε διατελέσει ιερέας στο Μαντείο), σύμφωνα με την οποία μια γλυκιά μυρωδιά διαχεόταν στο χώρο την ώρα των χρησμών.

«Η δική μας έρευνα δεν επιβεβαιώνει την υπόθεση του αιθυλένιου. Στις μετρήσεις που κάναμε δεν ανιχνεύσαμε ποσότητες αιθυλενίου στην περιοχή του Άβατου στον Ναό του Απόλλωνα. Επιπλέον, το αιθυλένιο παράγεται κυρίως από βακτήρια και είναι απίθανο να αναδιδόταν από τα ασβεστολιθικά πετρώματα που βρίσκονται κάτω από το Μαντείο»…

 

Πάνω σε γεωλογικό ρήγμα

Δεν αποκλείεται να έχουν γίνει σημαντικές γεωλογικές αλλαγές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που να καθιστούν τα σημερινά ευρήματα ανασφαλή, ρωτάμε τον κ. Παπαθεοδώρου; «Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, εμείς κάναμε μια επιστημονική υπόθεση, που αποτελεί ένα πολύ ικανοποιητικό σενάριο και πρέπει να κριθεί.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι η τοποθεσία του Μαντείου και ειδικά του Αδύτου δεν είναι τυχαία, αλλά επιλέχθηκε και λόγω του γεωλογικού του υποβάθρου. Το Μαντείο των Δελφών βρίσκεται πάνω σε γεωλογικό ρήγμα από το οποίο πιθανώς διέφευγαν τα αέρια», απαντά ο επίκουρος καθηγητής.

Και ο επόμενος στόχος; «Να ερευνήσουμε για την παρουσία αρωματικών υδρογονανθράκων και κυρίως βενζολίου στο χώρο, οι οποίοι μπορούν να δικαιολογήσουν και τη γλυκιά μυρωδιά που αναφέρει ο Πλούταρχος». Απ’ ό,τι φαίνεται το πιο γνωστό μαντείο στον κόσμο έχει ακόμα αρκετά κρυμμένα μυστικά, που μόνο να μαντέψουμε μπορούμε...

Δημιουργία αρχείου: 23-10-2006.

Τελευταία μορφοποίηση: 24-2-2021.

ΕΠΑΝΩ