Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Επιστήμη και Εκκλησία και Γένεση

Η μεταρρύθμιση τού Ιωσήφ στην Αίγυπτο * Χρονολογικός πίνακας τής Αιγύπτου * Ο τάφος του δικαίου Ιωσήφ στην Αίγυπτο * Αρχαιολογικά ντοκουμέντα από τον Κατακλυσμό τού Νώε * Οι γενεαλογίες τής Γένεσης * Άγγελοι γαμπροί και γίγαντες * O Πύργος τής Βαβέλ. Ιστορική έρευνα για τα Ζιγκουράτ * Οι γίγαντες στην Παλαιά Διαθήκη

Συμβολή στην αναζήτηση τής εποχής τού Ιωσήφ στην Αίγυπτο

Ιστορική έρευνα

 

 

Τα παρακάτω, τα καταθέτουμε ενώπιον τών αδελφών μας, ως συμβολή στην ιστορική έρευνα τών προσώπων τής Παλαιάς Διαθήκης.

 

1. Η άγνωστη εποχή τού Ιωσήφ

Ο Ιωσήφ, γιος τού Ιακώβ και πατέρας δύο φυλών τού Ισραήλ, είναι ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα τής Παλαιάς Διαθήκης, και αν εξαιρέσουμε τον Ιούδα τον πρόγονο τού Χριστού, το αμέσως μετά σημαντικότερο άλλο πρόσωπο από τους 12 αυτούς πατριάρχες.

Είναι σε όλους γνωστή η ιστορία για το πώς πουλήθηκε ως σκλάβος από τα αδέλφια του στην Αίγυπτο, και πώς κατόρθωσε με θαυματουργική υποστήριξη τού Θεού να γίνει δεύτερος μετά τον Φαραώ στην ιεραρχία τής Αιγύπτου, τής εποχής τών Υξώς.

Πολλές προσπάθειες έγιναν να εντοπισθεί η ακριβής εποχή που ο Ιωσήφ έζησε στην Αίγυπτο, και το όνομα τού Φαραώ που τον εξύψωσε. Ως τώρα όμως, τίποτα δεν έγινε εφικτό να αποδειχθεί. Και ειδικά η εποχή τών Υξώς, είναι μια δύσκολη εποχή, γιατί στην Αίγυπτο υπήρχαν και Σημιτικά βασίλεια, με διαφόρους Φαραώ.

Στη μελέτη αυτή, θα καταθέσουμε μια σκέψη, και ένα στοιχείο ακόμα στους ερευνητές τού θέματος, ελπίζοντας ότι θα συμβάλλει στον εντοπισμό τής ακριβούς εποχής τού Ιωσήφ.

 

2. Η πείνα και ο Νείλος

Το σκεπτικό μας ξεκινάει από το εξής:

Ο λόγος που ο Ιωσήφ εξυψώθηκε από τον Φαραώ, ήταν ότι προέβλεψε τα 7 χρόνια αφθονίας, και τα 7 χρόνια πείνας που θα έρχονταν. Έτσι η Αίγυπτος μάζεψε τροφή στα 7 χρόνια αφθονίας, και όχι μόνο άντεξε στα 7 χρόνια πείνας, αλλά και την εμπορεύτηκε με τα γύρω έθνη.

Τα 14 αυτά ξεχωριστά χρόνια λοιπόν, είναι ένα σοβαρό ιστορικό στοιχείο, που αν μπορέσουμε να το εντοπίσουμε στην ιστορία τής Αιγύπτου, θα έχουμε εντοπίσει τον Ιωσήφ.

Πού στηριζόταν η οικονομία τής Αιγύπτου, και γενικότερα τής γύρω περιοχής; Κυρίως στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Και η γεωργία και η κτηνοτροφία χρειάζονται νερό! Πιθανότατα λοιπόν πρόκειται για μια περίοδο που ξεκίνησε με πολλές βροχές, και συνεχίσθηκε με ένα αντιστάθμισμα ξηρασίας.

Αν λοιπόν εντοπίσουμε τα επίπεδα τής στάθμης τού Νείλου, και αν σε αυτά τα επίπεδα υπάρχει κάτι ασυνήθιστο συγκριτικά με τις προηγούμενες και τις επόμενες εποχές, τότε προφανώς θα έχουμε εντοπίσει την εποχή τού Ιωσήφ!

Υπάρχει σήμερα κάποιο στοιχείο για τη στάθμη τού Νείλου στις περασμένες χιλιετίες προ Χριστού;

 

3. Η στάθμη τού Νείλου

Είμαστε ευγνώμονες σήμερα στους αρχαιολόγους, τους κλιματολόγους και τους γεωλόγους, που με την άοκνη και επίμονη έρευνά τους, έχουν φωτίσει και αυτό το θέμα.

Στο περιοδικό Νάσιοναλ Τζεογκράφικ τού Απριλίου τού 2001 (Ελληνική έκδοση), υπήρχε ένας ένθετος χάρτης για την Αίγυπτο. Εκεί, στο κάτω μέρος, υπάρχει η αποτύπωση τής στάθμης τού Νείλου, στις περασμένες χιλιετίες!!!

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τμήμα τής εικόνας αυτής, στις επίμαχες εποχές:

Στο παραπάνω τμήμα τής εικόνας τού Νάσιοναλ Τζεογκράφικ, παρατηρούμε στο υψηλότερο μέρος της, παρατηρούμε μια κυματιστή μωβ γραμμή. Πρόκειται για τα επίπεδα τής στάθμης τού Νείλου. Όσο πιο ψηλά φτάνει η γραμμή, τόσο ψηλότερα ήταν ο Νείλος, συνεπώς τόσο περισσότερες βροχές υπήρξαν. Μεταξύ τού 2000 και 1500 π.Χ., παρατηρούμε ότι υπήρξαν δύο έντονες διακυμάνσεις. Αν είχαμε δημοσιεύσει όλη την εικόνα, η οποία είναι πολύ μεγάλη, ο αναγνώστης θα έβλεπε ότι δεν υπήρξε τέτοια διακύμανση σε όλες τις προηγούμενες ή επόμενες περιόδους. Και το σημαντικό είναι ότι αυτό συμβαίνει στη σωστή εποχή, που κατά την Αγία Γραφή είναι γύρω στο 1.700 π.Χ.!!!

Η εικόνα μας δείχνει μία αποκορύφωση τών βροχοπτώσεων, (συνεπώς μια καλή γεωργική περίοδο), που όμως ακολουθείται από μία πρωτοφανή ξηρασία, που μειώνει αισθητά το νερό τού Νείλου. Είναι βέβαιο ότι αυτό δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην Αίγυπτο, και στις γύρω περιοχές. Κάποια από τις δύο κορυφές τής στάθμης τού Νείλου, πρέπει να ταυτίζεται με τα 7 πρώτα χρόνια αφθονίας, ενώ ακολούθησε ξηρασία.

Πιστεύουμε ότι μια ακριβέστερη ανάλυση τής στάθμης τού Νείλου, από κάποιον που έχει τα αναγκαία στοιχεία έτος προς έτος, είναι δυνατόν να αποκαλύψει με ακρίβεια την ακριβή εποχή τού Ιωσήφ.

Ν. Μ.

Δημιουργία αρχείου: 3-4-2002.

Τελευταία μορφοποίηση: 20-2-2020.

ΕΠΑΝΩ