Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Αγία Γραφή και  Νεοπαγανισμός και Αγία Γραφή

Ο τάφος του δικαίου Ιωσήφ στην Αίγυπτο * Η ερμηνεία τής Αγίας Γραφής * Η εποχή τού Ιωσήφ στην Αίγυπτο * Χρονολογικός πίνακας τής Αιγύπτου * Ψευδείς κατηγορίες κατά τού Αβραάμ * Η πορεία από την Αίγυπτο

Η μεταρρύθμιση τού Ιωσήφ

Αναίρεση προκατειλημμένων ερμηνειών για να συκοφαντήσουν

Κακοπροαίρετες ιδεολογικές αναγνώσεις Ιερών Κειμένων

 

Όταν κάποιος διαβάζει την Αγία Γραφή κακόπιστα, είναι ικανός να διαστρέψει ακόμα και το μεγαλύτερο καλό σε κακό. Και σε αυτό δεν φταίει η Αγία Γραφή, αλλά η δική του κακή πρόθεση. Γιατί δεν διαβάζει ούτε για να διδαχθεί, ούτε για να καταλάβει το πνεύμα των γραμμένων. Διαβάζει με σκοπό να βρει λάθη. Και αν θέλει κάποιος να βρει λάθη, τον ενοχλεί ακόμα και η τελειότητα.

Στα πλαίσια της πολεμικής κατά της Αγίας Γραφής, κάποιοι κακόπιστοι έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν ακόμα και τον Ιωσήφ, τον Πάγκαλο γιο του Ιακώβ, που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο από τα αδέλφια του, και από την καλοσύνη και τη σοφία του, έφτασε να διοικεί την Αίγυπτο.

Για παράδειγμα, ο εθνικός κ. Στέφανος Νούτσης, στο βιβλίο του "Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ", το οποίο σατιρίζει την Αγία Γραφή, γράφει ότι ο Ιωσήφ "γκετοποίησε" την Αίγυπτο. Αυτοί οι ισχυρισμοί, προσπαθούν να βρουν βάση, στη Γένεση 47/μζ΄ 13-25. Με βάση αυτό το χωρίο, ο Ιωσήφ κατηγορείται, ότι εκμεταλλεύθηκε τους πεινασμένους Αιγυπτίους για την τροφή που χρειάζονταν, ώστε να τους πάρει όλα τους τα υπάρχοντα, και να κάνει ακόμα και τους ιδίους δούλους, ώστε να μην πεθάνουν από την πείνα.

Ας διαβάσουμε όμως τι λένε τα εδάφια αυτά. Θα τα παραθέσουμε εδώ πιο κάτω, σε δική μας ελεύθερη απόδοση του αρχαίου κειμένου των Εβδομήκοντα:

12. Δεν υπήρχε σιτάρι σε όλη τη γη επειδή εντάθηκε η πείνα πάρα πολύ. Άρχισε να χάνεται η χώρα της Αιγύπτου και η χώρα της Χαναάν από την πείνα. 14. Έτσι μάζεψε ο Ιωσήφ όλο το χρήμα που βρισκόταν στη γη της Αιγύπτου και τη γη της Χαναάν, από το σιτάρι που τους πουλούσε. Και έφερνε ο Ιωσήφ το χρήμα αυτό στο σπίτι του Φαραώ. 15. Και τελείωσε όλο το χρήμα από την Αίγυπτο και τη Χαναάν. Οπότε ήλθαν όλοι οι Αιγύπτιοι προς τον Ιωσήφ λέγοντας: «Δώσε μας ψωμί! Γιατί να πεθάνουμε μπροστά σου; Γιατί τελείωσαν τα χρήματά μας». 16. Τους είπε λοιπόν ο Ιωσήφ: «Φέρτε τα ζώα σας, και θα σας δώσω ψωμί αντί των ζώων σας, αφού δεν έχετε χρήματα». 17. Πήγαν λοιπόν τα ζώα τους στον Ιωσήφ, και τους έδωσε ο Ιωσήφ ψωμί, σε αντάλλαγμα των αλόγων και των προβάτων και των βοδιών, και των γαϊδάρων, και τους εξέθρεψε με ψωμί, σε αντάλλαγμα όλων των ζώων τους τη χρονιά εκείνη.

18. Πέρασε όμως το έτος εκείνο, και ήλθαν προς αυτόν το δεύτερο έτος και του είπαν: «Θα αφήσεις εσύ ο Κύριός μας να πεθάνουμε από την πείνα, επειδή τελείωσαν τα χρήματά μας και τα υπάρχοντά μας, και τα ζώα μας; Απόμειναν μπροστά σου μόνο το ίδιο μας το σώμα και η γη μας. 19. Για να μην πεθάνουμε λοιπόν μπροστά σου και ερημωθεί η γη, γίνε κύριός μας, και πάρε και τη γη μας σε αντάλλαγμα ψωμιού, και θα είμαστε εμείς και η γη μας δούλοι του Φαραώ. Δώσε μας σπόρους, για να σπείρουμε και να ζούμε, για να μην πεθάνουμε, για να μην ερημωθεί η γη. 20. Και απέκτησε ο Ιωσήφ όλη τη γη των Αιγυπτίων για τον Φαραώ. Επειδή έδωσαν οι Αιγύπτιοι τη γη τους στον Φαραώ, αφού τους ανάγκασε η πείνα. Και έγινε η γη του Φαραώ. 21. Και έκανε τον λαό δούλο του Φαραώ από το ένα άκρο ως το άλλο των ορίων της Αιγύπτου. 22. Εκτός από τη γη των ιερέων μόνο. Δεν την πήρε αυτήν ο Ιωσήφ, επειδή έδινε με δόσεις στους ιερείς του Φαραώ να τρώνε. Γι’ αυτό δεν έδωσαν τη γη τους.

23. Είπε λοιπόν ο Ιωσήφ σε όλους τους Αιγυπτίους: «Να, είσαστε δικοί μου εσείς και η γη σας σήμερα, εκ μέρους του Φαραώ. Πάρτε λοιπόν για δικούς σας σπόρους, και σπείρετε την γη, 24. και από όσα φυτρώσουν, θα δώσετε το ένα πέμπτο σον Φαραώ, και τα τέσσερα πέμπτα θα είναι δικά σας, για να σπέρνετε τη γη, και για να τρώτε, εσείς και όλη σας η οικογένεια». 25. Και είπαν: «Μας έσωσες! Βρήκαμε χάρη μπροστά στον κύριό μας, και θα είμαστε δούλοι του Φαραώ».

Μέσα στα εδάφια όμως αυτά που παραθέτουν, και που διαβάσαμε εδώ, υπάρχουν και τα χωρία 23 - 25. Εκεί είναι εμφανής ο σκοπός τού Ιωσήφ. Με τρόπο ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕ όλη την περιουσία των Αιγυπτίων, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ. Χρησιμοποίησε την πείνα, για να εφαρμόσει το πιο ειρηνικό και αποδοτικό Σοσιαλιστικό σύστημα τής ιστορίας.

Όπως διδάσκει η ιστορία, με τα χρόνια σε ένα κράτος δημιουργούνται ανισότητες. Ο Ιωσήφ αυτό ακριβώς είχε σκοπό. Να εξαφανίσει τις ανισότητες από την Αίγυπτο. Στην αρχαία Αθήνα, είναι γνωστό με πόσες συγκρούσεις επετεύχθη η αναδιανομή τής γης, και πόσοι πέθαναν σε αυτές τις συγκρούσεις. Και ας πάρουμε και τη νεώτερη ιστορία. Στη Ρωσική επανάσταση, πόσοι πέθαναν; Και πάλι είχε περιορισμένη επιτυχία, και με πολλές εκτελέσεις και διαφωνούντες. Εδώ όμως ο Ιωσήφ, κατάφερε να πετύχει ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ. Τους έδωσε τη γη όπως ήθελε εκείνος (αφού όλα ανήκαν στον Φαραώ), και την καλλιεργούσαν, ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΑ 4/5 αυτοί, και ΜΟΝΟ το 1/5 ο Φαραώ. Υπενθυμίζουμε πόσο εύφορη γη είναι η γη τής Αιγύπτου. Είναι μάλιστα πολύ ενδιαφέρον, ότι το 1/5 που έδιναν στον Φαραώ, είναι περίπου ίσο με το 18% που παίρνουν τα σημερινά κράτη από τους πολίτες τους για Φόρο Προστιθεμένης Αξίας. Έχουμε δηλαδή έναν οικονομικό μεταρρυθμιστή, που βρισκόταν χιλιετίες μπροστά από την εποχή του!

Έτσι η γη όχι μόνο μοιράσθηκε τίμια και σωστά, αλλά και ο λαός ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ όπως φαίνεται στο εδάφιο 25. Οι πλούσιοι δώσανε τη γη τους στους φτωχούς, και είπανε και «ευχαριστώ».

Γιατί οι εχθροί τού Χριστού, δεν μπόρεσαν να τα δουν όλα αυτά; Γιατί ψάχνουν να βρουν μόνο κάτι να κατηγορήσουν, και το μίσος τους για τους δικαίους και τους αγίους, τους τυφλώνει, γιατί είναι όμοιοι με τους δαιμονικούς θεούς τους. Δεν διαβάζουν με πρόθεση να δουν την αλήθεια και το σωστό, αλλά με πρόθεση να βρουν κάτι κακό για τους δικαίους. Είναι σαν τις μυίγες που σε έναν κήπο, δεν πάνε όπως οι μέλισσες στα λουλούδια, αλλά ψάχνουν μόνο για ακαθαρσίες, γιατί μόνο γι' αυτές είναι άξιοι. Είναι κακόπιστοι, και δεν πείθονται με την καλοπροαίρετη εξήγηση. Θέλουν να βλέπουν τους δικαίους κακούς.

΄Ετσι κι εδώ. Δεν είδαν ότι ο Ιωσήφ ΕΣΩΣΕ ολόκληρο το λαό τής Αιγύπτου και τής Χαναάν (γιατί χωρίς τον Ιωσήφ θα πέθαιναν εκατομμύρια άνθρωποι). Δεν είδαν ότι ο Ιωσήφ ήταν ένας ΣΟΦΟΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗΣ, που έδωσε την ισότητα στον Αιγυπτιακό λαό με απόλυτη ειρήνη και αποδοχή τού λαού, αλλά θέλησαν να τον κατηγορήσουν, στα χνάρια τού θεού τους τού Σατανά, με όποιο όνομα κι αν τον προσκυνάνε.

Πού είναι η γκετοποίηση; Εδώ έχουμε μια δίκαιη και ειρηνική αναδιανομή γης. Και ο Ιωσήφ ήταν ικανότατος και σοφότατος, και εκμεταλλεύθηκε ακόμα και την πείνα για να κάνει το σωστό. Κατάφερε να φέρει (σχεδόν) πλήρη ισότητα. Και λέω "σχεδόν", γιατί φυσικά τους ιερείς τους άφησε απ' έξω, μια και τους έδινε δωρεάν τροφή. Γιατί άραγε; Λες να ήταν άδικος;

Φυσικά όχι! Ο Ιωσήφ ήταν καλός. Δεν ήταν βλάκας. Δεν θα τα έβαζε με το πανίσχυρο ιερατείο. Εδώ ο ίδιος ο Φαραώ Ακενατόν, μετά από 500 χρόνια, που τα έβαλε με το ιερατείο, έφαγε το κεφάλι του. Αν ήθελε ο Ιωσήφ να πετύχει την αναδιανομή γης, έπρεπε ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΗΣΥΧΟ. Μόνο το ιερατείο θα μπορούσε να χαλάσει τα σχέδιά του. Είναι μεγάλη η εξουσία που έχει στον κόσμο, σε κάθε εποχή, (ανεξαρτήτως θρησκείας). Αυτό ο Ιωσήφ το γνώριζε καλά. Και προτίμησε να αφήσει αυτή την μικρή ανισότητα, παρά να αποτύχει όλη του η αναμόρφωση.

Οι ισχυρισμοί λοιπόν των εχθρών της Αγίας Γραφής, πέφτουν για μια ακόμα φορά στο κενό, και αντί να εκθέσουν την Αγία Γραφή, εκθέτουν τους ίδιους τους συκοφάντες, για την κακοπιστία τους και την κακή τους πρόθεση.

Ν. Μ.

Δημιουργία αρχείου: 7-7-2003.

Τελευταία μορφοποίηση: 14-5-2018.

ΕΠΑΝΩ