Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Φραγμός στην εκμετάλλευση της απειρίας των άλλων

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Εκδόσεις της Σκοπιάς

Προώθηση αποκρυφιστικού βιβλίου από τη Σκοπιά * To "Τετελεσμένο Μυστήριο" (1917) Ένα ιστορικό βιβλίο τής εταιρίας Σκοπιά * Εκατομμύρια Ήδη Ζώντων Ουδέποτε Θέλουσιν Αποθάνει (1920) - Η ιστορική γκάφα τού Ρόδερφορδ * Η Ιστορία τού δόγματος τής Εταιρίας Σκοπιά, ότι οι εκδόσεις της είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ από την Αγία Γραφή! * Τι διδάσκει πράγματι η Αγία Γραφή;

Βιβλιοκριτική στο βιβλίο τής Εταιρίας Σκοπιά:

Πλησιάστε τον Ιεχωβά

Και πώς ο Θεός γίνεται... παππούς!

 

 

Το βιβλίο αυτό αποτέλεσε για εμάς μια ευχάριστη έκπληξη, γιατί φαίνεται πως η Σκοπιά αποφάσισε ότι θα πρέπει να στρέψει τους οπαδούς της (επιτέλους) και λίγο προς το Θεό, παρά προς την οργάνωση.

1. Μία ευχάριστη έκπληξη

Σε αντίθεση με το άλλο βιβλίο που παρουσιάστηκε στην ίδια μεγάλη συνέλευση του 2002, και στόχευε στον υλισμό των "Μαρτύρων", και στην πλύση εγκεφάλου σχετικά με την οργάνωση τής Σκοπιάς, το βιβλίο αυτό παρουσιάζει αρκετά θετικά στοιχεία, τα οποία θα πούμε στη συνέχεια.

Κατ' αρχήν, δεν έχει σημασία εδώ το ότι λείπει η ένδειξη: "Έκδοση Μαρτύρων του Ιεχωβά". Ο ίδιος ο τίτλος του: "Πλησιάστε τον Ιεχωβά", που φαίνεται στο κάτω μέρος, είναι αρκετός για να καταλάβει ο αναγνώστης ότι προέρχεται από την οργάνωση αυτή, που υπερτονίζει το όνομα αυτό σε βάρος τής "Πατρότητας" τού Θεού, την οποία δίδαξε ο Χριστός.

Μια σύντομη ματιά στις εικόνες τού βιβλίου, δείχνει ότι εδώ ο στόχος δεν είναι οι "υλιστές" τής οργάνωσης, αλλά αυτοί που πραγματικά εκζητούν το Θεό. Έτσι, δεν υπάρχουν όλες εκείνες οι εικόνες τού προηγούμενου βιβλίου, με ζωάκια, φρουτάκια, εξοχές και καλοπέραση. Εδώ, τονίζεται ο Θεός! Πράγματι, πολύ θετικό και ασυνήθιστο για τη Σκοπιά.

Η αναγκαιότητα που οδήγησε τη Σκοπιά στην έκδοση αυτού τού βιβλίου, είναι για εμάς εμφανής. Το "πνευματικό" επίπεδο τών οπαδών της, όλο και μειώνεται, και η εκκοσμίκευσή τους είναι απολύτως εμφανής. Έπρεπε λοιπόν με κάποιο τρόπο να τους τονώσει την πίστη στο Θεό! Και πράγματι, απ' αυτή την άποψη το βιβλίο αυτό μας κάνει χαρούμενους.

Ο πρόλογος τού βιβλίου, είναι γραμμένος με έναν εντελώς ασυνήθιστο για τη Σκοπιά προσωπικό τόνο. Απευθύνεται στον κάθε "Μάρτυρα" προσωπικά, κάτι που προϊδεάζει και προετοιμάζει για την έμφαση που θα δοθεί στη συνέχεια για μια προσωπική σχέση με το Θεό.

 

2. "Κάποιοι άλλοι" παρουσιάζουν τον Θεό απόμακρο

Βεβαίως η προσπάθεια αυτή τής Σκοπιάς να τονώσει την πίστη τών οπαδών της, δεν σημαίνει ότι αυτά που γράφει το βιβλίο είναι σε μεγάλο βαθμό σωστά! Μάλιστα, ο παρατηρητικός αναγνώστης, θα δει ότι μέσα σ' αυτό υπάρχουν "κρυμμένες" λογικές ή δογματικές "παγίδες", που αποσκοπούν στην παραπλάνηση τού αναγνώστη.

Για παράδειγμα, στη σελίδα 15 και παράγραφο 22, γράφει το εξής: "Αυτός ο Πατέρας δεν είναι ψυχρός, αδιάφορος ή απόμακρος - παρά τα όσα έχουν διδάξει ορισμένοι αυστηροί θρησκευόμενοι και φιλόσοφοι. Δεν θα μας έλκυε καθόλου ένας ψυχρός Θεός, και η Γραφή δεν απεικονίζει τον ουράνιο Πατέρα μας με αυτόν τον τρόπο."

Αν και συμφωνούμε με το συμπέρασμα τών λόγων αυτών, τα παραπάνω λόγια παροδηγούν τον αναγνώστη, δίνοντάς του την εντύπωση, ότι "κάποιοι άλλοι" παριστάνουν το Θεό "ψυχρό" και "απόμακρο", ενώ η Σκοπιά τον παρουσιάζει ως Πατέρα. Αυτό όμως είναι ένα μεγάλο ψέμα! Αν κάποια θρησκεία, και "κάποιοι θρησκευόμενοι" παρουσίασαν ποτέ το Θεό ως "απόμακρο" και "ψυχρό" εκτελεστή, αυτοί είναι οι αρθρογράφοι τής Σκοπιάς, ΩΣ ΤΩΡΑ. Μόνο το βιβλίο αυτό αποτελεί εξαίρεση! Στην πραγματικότητα, η πλειονότητα τών θρησκειών, παρουσιάζει το Θεό ως έναν αγαπητό "Πατέρα", και παρακινούν τους πιστούς τους να δημιουργήσουν μια "προσωπική σχέση" μαζί του. Ως τώρα όμως η Σκοπιά, παρουσίαζε το Θεό ως ένα σκληρό Κύριο, απόμακρο ψυχρό και μυστηριώδη. Μόνο σε αυτό το βιβλίο γίνεται μια προσπάθεια να τον παρουσιάσει ως "Πατέρα". Και τι θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε; Ότι "κάποιοι άλλοι" τον παρουσιάζουν απόμακρο!

 

3. Πώς ο Θεός γίνεται... παππούς!

Στην πραγματικότητα, ως τώρα η οργάνωση, διδάσκει ότι ο Θεός δεν είναι ο "Πατέρας", αλλά ο... ΠΑΠΠΟΥΣ (!!!) τού Πολλού Όχλου! Και μετά από αυτές τις γελοιότητες, έρχεται τώρα να μας πείσει ότι δήθεν έχει τη σωστή στάση σε αντίθεση με τους άλλους; Αντί να ζητήσει συγνώμη από τους οπαδούς της, που τόσα χρόνια τους κράτησε μακριά από τον Θεό ως "Πατέρα", προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις;

Η δογματική τής Σκοπιάς στο θέμα τής "Πατρότητας" τού Θεού, είναι η εξής: Ο Θεός είναι Πατέρας μόνο τών 144.000 αγίων, και όχι τού Πολλού Όχλου που θα μείνει στη γη. Αυτό φαίνεται στο βιβλίο: "Ενωμένοι στη Λατρεία τού Μόνου Αληθινού Θεού", σελ. 113 παρ. 9: "...Εμπνέει στα πνευματικά του παιδιά μια απόλυτη βεβαιότητα ότι έχουν υιοθετηθεί σαν ελεύθερα παιδιά τού Θεού. Το πνεύμα αυτό φέρνει επίσης μαρτυρία μέσω τού εμπνευσμένου Λόγου τού Θεού, τής Αγίας Γραφής, που μοιάζει με μια επιστολή που απευθύνεται προσωπικά στα πνευματικά παιδιά του. (Α΄ Πέτρ. α΄ 10 - 12). Όταν αυτοί που έχουν γεννηθεί από το άγιο πνεύμα διαβάσουν τι λένε οι Γραφές γι' αυτούς που είναι πνευματικοί γιοι τού Θεού, τότε κατάλληλα λένε: 'Αυτό εφαρμόζεται σ' εμένα. ' Επομένως η ίδια η ενεργή δύναμη τού Θεού με διάφορους τρόπους συμμαρτυρεί με το πνεύμα τους, με την υποκινούσα δύναμη τής ίδιας τής διάνοιας και τής καρδιάς τους, ότι είναι παιδιά τού Θεού. Έτσι σύμφωνα μ' αυτό που δείχνει το πνεύμα τού Θεού, οι διάνοιες και οι καρδιές τους κατευθύνονται από την προοπτική να γίνουν συγκληρονόμοι με το Χριστό, και δέχονται τις ευθύνες τών πνευματικών παιδιών τού Θεού."

Επίσης, μετά τον Αρμαγεδδώνα, (κατά την εταιρία Σκοπιά πάντα), ο πολύς όχλος γίνεται "τέκνα τού Χριστού", και ο Θεός γίνεται ο "παππούς" τους! Προσέξτε για παράδειγμα τι γράφει στο βιβλίο: "Παγκόσμια Ασφάλεια κάτω από τον Άρχοντα Ειρήνης", σελ. 169 παρ. 18,19 για τον Χριστό μετά τον Αρμαγεδδώνα:

"Μ' αυτή την ιδιότητα μπορεί να εκπληρώσει την προφητεία τού Ησαΐα και να γίνει ο "Αιώνιος Πατέρας" στο σπέρμα τού πρώτου Αδάμ, το οποίο αυτός εξαγοράζει και υιοθετεί με σκοπό να χορηγήσει τέλεια ανθρώπινη ζωή σε μια παραδεισένια γη. Μ' αυτόν τον τρόπο ο ουράνιος Πατέρας τού Ιησού Χριστού θα γίνει ο ουράνιος Παππούς τής αποκαταστημένης ανθρώπινης οικογένειας".

Όμως οι γελοιότητες δεν σταματούν εδώ. Κατά την εταιρία Σκοπιά, ο ουράνιος Παππούς, θα γίνει τελικά... Πατέρας τών ανθρώπων στη γη, αλλά μετά τη Χιλιετή βασιλεία, όπως μας πληροφορεί το τόσο... "σοβαρό" εκείνο βιβλίο "Άρχων Ειρήνης" στη σελίδα 187 παρ. 15: "... Αφού περάσουν την τελική δοκιμή, θα δοθεί στους τελειοποιημένους ανθρώπους το δικαίωμα να ζουν για πάντα και θα υιοθετηθούν στοργικά ως "τέκνα Θεού", απολαμβάνοντας την ένδοξη ελευθερία και θα γίνουν μέρος τής ενωμένης οικογένειας τού Ιεχωβά στον ουρανό και στη γη".

Σύμφωνα όμως με τα λόγια αυτά, ως το τέλος τής Χιλιετούς βασιλείας, οι επίγειοι κάτοικοι, δεν θα αποτελούν μέρος τής οικογένειας τού Ιεχωβά! Προφανώς ο "Παππούς" δεν αποτελεί μέρος τής οικογένειας! Πώς λοιπόν να αγαπήσουν οι Μάρτυρες τον (μελλοντικό) "παππού" τους; Αφού αποτελεί κάποιον μακρινό συγγενή, έξω από την οικογένειά τους, που θα παραμείνει έτσι ως το τέλος τής Χιλιετούς βασιλείας!

Τώρα λοιπόν που οι οπαδοί τους πήραν τον κατήφορο και έχασαν την πίστη τους στο Θεό, η εταιρία Σκοπιά ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ αυτό που οι περισσότερες άλλες θρησκείες είχαν πάντα: Ότι ο Θεός είναι Πατέρας!!! Και όταν το ανακαλύπτει, δεν ζητάει συγνώμη που τον παρουσίαζε ως έναν "ξένο", και μελλοντικό "παππού", αλλά τώρα φταίνε κάποιοι άλλοι, που τον θεωρούν απόμακρο και ψυχρό!

Αφήνουμε τα συμπεράσματα σ' εσάς...

 

4. Το "κουβάρι" με το όνομα τού Θεού

Ένα άλλο θέμα στο οποίο προσπαθεί να παγιδέψει τον αναγνώστη το νέο βιβλίο, είναι η σημασία τού ονόματος: "Γιαχβέ". Στη σελίδα 9 παρ. 8, γράφει τα εξής:

Απαντώντας ο Ιεχωβά εξήγησε τη σημασία τού ονόματός του. Είπε στον Μωυσή: "Θα αποδειχτώ αυτό που θα αποδειχτώ" (Έξοδος 3: 14). Πολλές μεταφράσεις τής Γραφής εδώ αναφέρουν: "Είμαι εκείνος που είμαι". αλλά η εμπεριστατωμένη απόδοση τής Μετάφρασης Νέου Κόσμου δείχνει ότι ο Θεός δεν επιβεβαίωνε απλώς την ύπαρξή του. Απεναντίας, δίδασκε τον Μωυσή - και κατ' επέκταση όλους εμάς - τι υποδηλώνει αυτό το όνομα. Ο Ιεχωβά θα "αποδεικνυόταν", ή θα έκανε τον εαυτό του να γίνει, οτιδήποτε ήταν αναγκαίο προκειμένου να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του. Η μετάφραση τού Ρόδερχαμ αποδίδει εύστοχα αυτό το εδάφιο: "Θα γίνω οτιδήποτε με ευαρεστεί". Κάποιος που είναι αυθεντία στην εβραϊκή τής Αγίας Γραφής εξηγεί αυτή τη φράση ως εξής: "Οποιαδήποτε και αν είναι η κατάσταση ή η ανάγκη..., ο Θεός θα "γίνει" η λύση για αυτή την ανάγκη".

Προσέξτε πόση προσπάθεια κάνουν να αποδείξουν τα αναπόδειχτα! Προσέξτε πόσο ανυπόστατα και ξεκρέμαστα είναι όλα αυτά, ώστε επιχειρούν να τα αποδείξουν με λογικά άλματα και αοριστίες!

Για παράδειγμα, γιατί ενώ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ το αποδίδουν (σωστά) "Είμαι αυτός που είμαι", η Σκοπιά επιλέγει τη μετάφραση τού Ρόδερχαμ; Μήπως επειδή τη συμφέρει έτσι; Με ποια στοιχεία απορρίπτει τις "πολλές" μεταφράσεις, και κρατάει τη "μία" μετάφραση τού Ρόδερχαμ; Και μην πείτε ότι αναφέρει και τη Μετάφραση Νέου Κόσμου, γιατί αυτό δεν "μετράει" ως επιχείρημα. Πρώτον γιατί η Μετάφραση Νέου Κόσμου είναι δικό τους προκατειλημμένο κατασκεύασμα, (όπως αποδεικνύει αυτή η ιστοσελίδα στη σχετική μας στήλη για τη ΜΝΚ), και δεύτερον, γιατί δεν είναι καν μετάφραση, αλλά πλήρης αλλοίωση τής Αγίας Γραφής κατά τα ύποπτα συμφέροντα τής Σκοπιάς. Το ότι την αναφέρουν "εμπεριστατωμένη" για να προκαταλάβουν τον αναγνώστη, δεν αποτελεί απόδειξη τού ισχυρισμού αυτού, αλλά απλή αστήριχτη δήλωση.

Εξ' ίσου αστήριχτη δήλωση αποτελεί και το ότι έτσι "εξηγεί" (προσέξτε! Δεν τη μεταφράζει, την "εξηγεί"!) και κάποιος ΑΓΝΩΣΤΟΣ "που είναι αυθεντία στην εβραϊκή τής Αγίας Γραφής". Γιατί άραγε η Σκοπιά δεν μας λέει ποιος είναι αυτός; Δεν πρέπει να μας πει ποια είναι αυτή η "αυθεντία", και πού μπορούμε να βρούμε την περισπούδαστη ανάλυσή του για τη σημασία τού ονόματος τού Θεού; Ή μήπως κι εδώ η Σκοπιά προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις από το τίποτα, χωρίς την παραμικρή απόδειξη τών όσων υποστηρίζει;

Εμείς, για να σας φύγει οποιαδήποτε αμφιβολία για τη σημασία τού ονόματος "Γιαχβέ", σας δίνουμε εδώ ένα δεσμό, από μια άλλη μελέτη μας, με το όνομα: "Η σημασία τού ονόματος "Γιαχβέ". Εκεί θα δείτε με λεπτομέρειες, και πέρα από κάθε αμφισβήτηση, γιατί επιμένουμε ότι η εταιρία Σκοπιά εδώ ψεύδεται, και παροδηγεί τον αναγνώστη. Στον παραπάνω αυτό δεσμό, θα δείτε και για ποιο λόγο η Σκοπιά ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΧΒΕ. Και όπως καταλαβαίνετε, μια οργάνωση που σας αποκρύπτει με τόσο εμφανή προσπάθεια την αλήθεια για τη σημασία τού ονόματος τού Θεού, είναι η πλέον ακατάλληλη για να σας βοηθήσει να τον πλησιάσετε!

Θα σταθούμε τώρα για λίγο, στη συνεχή επανάληψη τού ότι ο Θεός είναι "Πατέρας". Ανεξαρτήτως τής ορθότητος αυτής τής δήλωσης, και ανεξαρτήτως τής ευχάριστης προόδου προς την αλήθεια που αποτελεί αυτό για την οργάνωση τής Σκοπιάς, και εδώ ακόμα, η Σκοπιά αποκρύπτει την αλήθεια για την Πατρότητα τού Θεού. Δεν θέλει να αναλύσει το "πώς προκύπτει αυτή η Πατρότητα", πέρα από κάποιες αποσπασματικές και αστήριχτες αναφορές. Το πώς ο Θεός είναι "Πατέρας", και ποιων είναι πατέρας, μπορεί ο αναγνώστης να το δει στο σχετικό άρθρο.

Επίσης, αν και το να παρουσιάζει η Σκοπιά τους ανθρώπους με "επίγεια ελπίδα" ως "γιους τού Θεού" είναι καλό για την τόνωση τής πίστης τους, ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΟΙ 144.000 ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ που είδαμε πιο πάνω.

Το σημαντικότερο όμως που θα δείτε στον παραπάνω δεσμό, είναι ότι ο Χριστός, φανέρωσε τον Θεό με ένα νέο ΟΝΟΜΑ για τους Χριστιανούς. Το όνομα: "Πατέρας". Και αυτό η Σκοπιά δεν το λέει, για να μη χαλάσει τη "συνταγή" της, να υπερτονίζει το Εβραϊκό όνομα: "Γιαχβέ", και μάλιστα παραποιημένο ως "Ιεχωβά".

 

5. Ο Θεός δέσμιος... ανάγκης!

Φυσικά, το νέο αυτό βιβλίο, πέρα από κάποια απλά και αυτονόητα πράγματα που γράφει για το Θεό, είναι εντελώς αθεολόγητο! Δεν μπορεί καν να κάνει διάκριση μεταξύ Φύσεως και Βούλησης τού Θεού! Έτσι, σε πολλά σημεία, παρουσιάζει κάποιες ενέργειες τού Θεού, ως αποτέλεσμα ανάγκης τής φύσης τού Θεού, και όχι ως προϊόν τής βούλησής Του!

Για παράδειγμα, στη σελίδα 62 παρ. 11, λέει το εξής για να δικαιολογήσει το ότι ο Θεός αν και "Πατέρας", έφερε τον κατακλυσμό: "Ο Ιεχωβά ένιωσε υποχρεωμένος να φέρει έναν παγγήινο κατακλυσμό..." Επίσης στη σελίδα 139 παρ. 5, γράφει το εξής επίσης απαράδεκτο: "Ο Ιεχωβά εύλογα ένιωσε υποχρεωμένος να απαντήσει στις συκοφαντικές κατηγορίες τού Σατανά..."

Οι παραπάνω φράσεις, παρουσιάζουν το Θεό ως ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ από την ίδια του τη δίκαιη φύση, να ενεργεί όπως ενεργεί. Όμως αυτή η πίστη, είναι απαράδεκτη για ένα Χριστιανό. Γιατί ο Θεός είναι εντελώς ελεύθερος, και δεν δεσμεύεται ούτε από την ίδια Του τη φύση, γιατί ακόμα και η φύση Του, είναι αποτέλεσμα τής ίδιας Του τής βούλησης! Διαφορετικά δεν διαφέρει από τους ειδωλολατρικούς θεούς, για τους οποίους έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι: "ανάγκας και θεοί πείθονται". Σχετικά με το πώς ο Θεός δεν δεσμεύεται από τη φύση Του, ο αναγνώστης μπορεί να βρει πληροφορίες στο σχετικό άρθρο.

Με βάση αυτή την εσφαλμένη νοοτροπία, η εταιρία Σκοπιά ακολουθεί εδώ τη Δυτική Θεολογία περί αντιλύτρου, για ένα Θεό "Υποχρεωμένο" από την ίδια του τη φύση, να ζητήσει το θάνατο ενός αθώου, για "ικανοποίηση τής θείας δικαιοσύνης", ένα θέμα που πράγματι αναπτύσσεται στο βιβλίο τής Σκοπιάς που εξετάζουμε, στο σχετικό κεφάλαιο 14. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται για ένα Χριστιανό.

Βεβαίως, ούτε καν την έννοια τής δικαιοσύνης τού Θεού δεν έχει κατανοήσει η εταιρία Σκοπιά, γι' αυτό και την περιγράφει με όρους σχετικούς με την ανθρώπινη δικαιοσύνη. Όμως στη διεύθυνση: http://www.zephyr.gr/stjohn/fr_read.htm στο βιβλίο: "Ο Πύρινος Ποταμός", μπορείτε να δείτε στο 4ο κεφάλαιο, την πραγματική έννοια τής "δικαιοσύνης τού Θεού", που η εταιρία Σκοπιά δεν φαντάστηκε ούτε στα ευσεβέστερα όνειρά της.

 

6. Γιατί η Σκοπιά θέλει τον Αδάμ και την Εύα νεκρούς;

Αυτή ακριβώς η στρεβλή αίσθηση δικαιοσύνης από τη Σκοπιά, την οδηγεί σε μία ακόμα αντίφαση τού βιβλίου αυτού. Για παράδειγμα, στη σελίδα 143 τού νέου της βιβλίου, στην υποσημείωση, γράφει το εξής:

Ο Αδάμ και η Εύα δεν θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το λύτρο. Ο Μωσαϊκός Νόμος ανέφερε την εξής αρχή σχετικά με κάποιον εκούσιο δολοφόνο: "Δεν πρέπει να δεχτείτε λύτρο για την ψυχή δολοφόνου που είναι άξιος θανάτου" (Αριθμοί 35: 31). Σαφώς, ο Αδάμ και η Εύα ήταν άξιοι θανάτου επειδή εσκεμμένα και εν γνώσει τους παρήκουσαν τον Θεό. Με αυτόν τον τρόπο παραιτήθηκαν από την προοπτική τής αιώνιας ζωής.

Η Σκοπιά με τα λόγια αυτά, ΚΡΙΝΕΙ τον Αδάμ και την Εύα ως αξίους αιωνίου θανάτου! Όμως ακόμα και αν ο Αδάμ και η Εύα ήταν δολοφόνοι (σύμφωνα με το παραπάνω εδάφιο), ακόμα και αν η αμαρτία τους ήταν έμμεση δολοφονία τών απογόνων τους, ακόμα και αν η Εύα δεν είχε απατηθεί (καθώς η Γραφή λέει σαφώς ότι "η Εύα ηπατήθη"), ακόμα και αν ίσχυε τον καιρό τού Αδάμ ο Μωσαϊκός νόμος περί φονέων, ακόμα και αν ο Θεός δεσμευόταν από το Μωσαϊκό νόμο, ακόμα και αν ο Θεός δεν ήταν "αγάπη" αλλά "δικαιοσύνη", και ακόμα και αν η "δικαιοσύνη" είχε τη στρεβλή έννοια τής Σκοπιάς, ως "ίση ανταπόδωση", ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ, ΘΑ ΙΣΧΥΕ ΤΟ ΕΔΑΦΙΟ: "όπου επερίσευσεν η αμαρτία, υπερπερίσευσε η χάρις" (Ρωμαίους 5/ε΄ 20). Και πάλι η θυσία τού Χριστού θα ήταν ισχυρότερη από την αμαρτία, και αρκετή να σώσει τον μετανοημένο Αδάμ και τη γυναίκα του!

Όμως η Σκοπιά, επειδή θέλει τον Αδάμ και την Εύα αιώνια νεκρούς, δεν διστάζει να έρθει σε αντίθεση ακόμα και με τα δικά της τα λόγια, λίγο πιο κάτω, στο ίδιο αυτό βιβλίο, στις σελίδες 161 και 162, παραγράφους 12 ως 14:

Είναι πολύ εύκολο να γίνουμε κριτές τών άλλων, επικρίνοντας τα σφάλματά τους και αμφισβητώντας τα κίνητρά τους. Αλλά ποιος από εμάς θα ήθελε να ελέγχει ο Ιεχωβά εξονυχιστικά τα κίνητρά μας και τα ελαττώματά μας με ανελεήμονα τρόπο;...Γιατί "δεν πρέπει να κρίνουμε" τους άλλους; Κατ' αρχάς η εξουσία μας είναι περιορισμένη. Ο μαθητής Ιάκωβος μας υπενθυμίζει: "Ένας είναι νομοθέτης και κριτής" - ο Ιεχωβά. Συνεπώς ο Ιάκωβος ρωτάει εύστοχα: "Εσύ ποιος είσαι που κρίνεις τον πλησίον σου;"

Παρ' όλα αυτά, ενώ η εταιρία Σκοπιά συμβουλεύει τους οπαδούς της να μη κρίνουν "τα σφάλματα" και "τα ελαττώματα" τών άλλων, γιατί αυτή είναι δουλειά τού Θεού, η ίδια όχι μόνο ΚΡΙΝΕΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙ τον Αδάμ και την Εύα, και μάλιστα με αιώνια και βαριά κρίση! Δάσκαλε που δίδασκες και νόμους δεν κρατούσες...

Επίσης αν προσέξετε την παράγραφο 14, θα δείτε ότι οι συμβουλές τού βιβλίου για αποφυγή "κρίσης", απευθύνεται προς τους "ομοπίστους" τών οπαδών της! Προφανώς θεωρεί ότι είναι ελεύθερη να κρίνει τους αλλοθρήσκους! Γι' αυτό άλλωστε στις εκδόσεις της χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, και διαρκώς κατακρίνει τους άλλους, και μάλιστα τους καταδικάζει ως άξιους θανάτου στον Αρμαγεδδώνα. Όταν όμως πρόκειται για δικούς της οπαδούς, τότε δεν πρέπει να υπάρχει κρίση, αλλά είναι "ατελείς άνθρωποι" (παράγραφος 13). Ενώ οι άλλοι δεν είναι άραγε ατελείς; Πώς αλλιώς όμως θα δικαιολογήσει το ότι δήθεν είναι η "καθαρή οργάνωση", ενώ οι άλλοι είναι "ο ακάθαρτος κόσμος";

Γιατί όμως η Σκοπιά θέλει τον Αδάμ και την Εύα νεκρούς; Μα απλούστατα, επειδή αν δεχθεί ότι ο Αδάμ και η Εύα μετανόησαν και σώθηκαν, δίνεται μια απλούστατη απάντηση στο ερώτημα: "Γιατί ο Θεός τους έφτιαξε αν γνώριζε ότι θα αμαρτήσουν;" Και φυσικά η απάντηση είναι, ότι ο Θεός επίσης γνώριζε ότι θα μετανοήσουν και θα σωθούν!!! Αυτό όμως αποδυναμώνει τη θεωρία τής Σκοπιάς για την πτώση και το αντίλυτρο, και έτσι πρέπει πάση θυσία ο Αδάμ και η Εύα να παραμείνουν αιώνια νεκροί!

Κι όμως, η Εκκλησία τού Χριστού, ανέκαθεν θεωρούσε τον Αδάμ σωσμένο!

 

7. "Σκοτώνοντας" τις ιδιότητες τού Θεού

Ομοίως, λόγω τής θεολογικής της αγραμματοσύνης, προσπαθώντας η Σκοπιά να περιγράψει το Θεό, έχει χωρίσει το βιβλίο σε 4 ενότητες, σύμφωνα με τις (κατά την άποψη τής Σκοπιάς) 4 βασικές ιδιότητες τού Θεού.

Στη σελίδα 13, στις παραγράφους 18 και 19, το βιβλίο χρησιμοποιεί "τα 4 ζώα" τού Ιεζεκιήλ 1:4 - 10 ή τής Αποκάλυψης, για να εξιχνιάσει "τις ιδιότητες" τού Θεού. Γράφει λοιπόν τα εξής:

Αυτά τα "ζωντανά πλάσματα" συνδέονται στενά με τον Ιεχωβά, και η όψη τους μας λέει κάτι σημαντικό για τον Θεό που υπηρετούν. Το καθένα έχει τέσσερα πρόσωπα - ταύρου, λιονταριού, αετού και ανθρώπου. Αυτά προφανώς συμβολίζουν τις τέσσερις εξέχουσες ιδιότητες τής προσωπικότητας τού Ιεχωβά... Στη Γραφή, ο ταύρος συνήθως αντιπροσωπεύει τη δύναμη, πράγμα πολύ κατάλληλο, επειδή πρόκειται για ένα τρομερά ισχυρό ζώο. Το λιοντάρι, από την άλλη, συχνά εξεικονίζει τη δικαιοσύνη, επειδή η αληθινή δικαιοσύνη απαιτεί θάρρος, ιδιότητα για την οποία φημίζονται τα λιοντάρια. Οι αετοί είναι πασίγνωστοι για την οξεία όρασή τους, καθώς μπορούν να δουν ακόμη και μικροσκοπικά αντικείμενα σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Το πρόσωπο τού αετού, λοιπόν, εξεικονίζει κατάλληλα τη διορατική σοφία τού Θεού. Και το πρόσωπο τού ανθρώπου; Ο άνθρωπος που είναι πλασμένος κατά την εικόνα τού Θεού, έχει τη μοναδική ικανότητα να αντανακλά την κυρίαρχη ιδιότητα τού Θεού - την αγάπη.

Είναι εντυπωσιακό το πώς η οργάνωση τής Σκοπιάς λέει τέτοια πράγματα, και μάλιστα τολμάει να τα τυπώσει σε εκατομμύρια αντίτυπα! Τέτοιες ασυναρτησίες είναι σπάνιες ακόμα και για τη Σκοπιά!

Σκεφθήτε λίγο! Πώς είναι δυνατόν μεταξύ τού βοδιού και τού λιονταριού να θεωρείται ως σύμβολο τής δύναμης το βόδι; Δεν είναι το λιοντάρι πιο δυνατό από το βόδι; Και τι σχέση έχει το λιοντάρι με τη δικαιοσύνη; Και πόση σοφία έχει ένα... πτηνό; Είναι προσβλητικό για το Θεό, ακόμα και να διανοηθείς έναν τέτοιο συμβολισμό γι' αυτόν! Μόνο η ερμηνεία για τον άνθρωπο θα μπορούσε να έχει κάποια βάση. Όλα τα άλλα όμως είναι εντελώς γελοία! Γιατί δηλαδή να θεωρήσουμε ότι τα ζώα μας μιλούν για τη "δύναμη, τη σοφία, τη δικαιοσύνη και την αγάπη", και όχι για "το θάρρος, τη διορατικότητα, την αγάπη, και την ηρεμία" κατά τους άμεσους συμβολισμούς τής Σκοπιάς και τη λογική;

Όμως στην πραγματικότητα, καμία σχέση δεν έχουν τα 4 ζώα με τις ιδιότητες τού Θεού. Άλλο συμβολίζουν, και αυτό είναι απλούστατο: Το λιοντάρι είναι ο εκπρόσωπος τών θηρίων ως ισχυρότερο, το βόδι ο εκπρόσωπος τών κατοικιδίων ως ισχυρότερο, ομοίως και ο αετός τών πτηνών. Και φυσικά ο άνθρωπος είναι ο βασιλιάς όλης τής κτίσης, και όλα μαζί συμβολίζονται από τα 4 ζώα, να αποδίδουν λατρεία στο Θεό. Δηλαδή τον λατρεύει όλη η κτίση δια τών εκπροσώπων της! Δεν είναι απλό; Όμως οι οπαδοί τής Σκοπιάς είναι τόσο αποχαυνωμένοι, που δέχονται και ανέχονται από την οργάνωση να τους στραμπουλάει το μυαλό με τέτοιες ασυναρτησίες, και να λένε και "ευχαριστώ".

Στην πραγματικότητα, στο βιβλίο αυτό, στα κεφάλαια 9, 15 και 21, η Σκοπιά πλησιάζει πάρα πολύ το μόνο τρόπο που μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για τις "ιδιότητες" τού Θεού. Και αυτό το κάνει αναφερόμενη στο Χριστό! Στη σελίδα 96 παράγραφο 24 λέει: "Καθώς στοχαζόμαστε τη δύναμη τού Ιησού, ας θυμόμαστε ότι αυτός ο Γιος μιμείται τέλεια τον Πατέρα του (Ιωάννης 14: 9).

Πράγματι, μόνο δια τού Χριστού μπορούμε να γνωρίσουμε τον Πατέρα, καθώς αυτός είναι "εικών τού Θεού τού αοράτου", και είπε: "όποιος είδε εμένα είδε τον Πατέρα". Αντί λοιπόν η Σκοπιά να ψάχνει τις ιδιότητες τού Θεού μεταξύ τών... ζώων, καλύτερα θα ήταν να τις αναζητήσει στο Χριστό!

Επίσης, δεν μπορούμε επ' αυτού, παρά να σταθούμε σε αυτό που γράφει το βιβλίο στη σελίδα 237 παρ. 16 για το ότι "Ο Θεός ΕΙΝΑΙ αγάπη": "Η ίδια η ουσία, η φύση, τού Θεού είναι η αγάπη".

Αυτό που πολύ σωστά επισημαίνει εδώ το βιβλίο, σημαίνει ότι ο Θεός δεν έχει "τέσσερεις βασικές ιδιότητες", αλλά ΜΙΑ. Είναι αγάπη!

Θα σας παροτρύνουμε λοιπόν κι εμείς μαζί με το βιβλίο αυτό, να πλησιάσετε περισσότερο τον Θεό, όχι μέσω μιας οργάνωσης, αλλά δημιουργώντας μια προσωπική σχέση με Αυτόν, ως υιοθετημένοι γιοι Του, εν τω σώματι τού Υιού Του Ιησού Χριστού.

Ν. Μ.

Δημιουργία αρχείου: 9-7-2002

Τελευταία μορφοποίηση: 31-3-2021.

ΕΠΑΝΩ