Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Φραγμός στην εκμετάλλευση της απειρίας των άλλων

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Ιστορικά ντοκουμέντα, Ψευδοπροφητείες και Νέο Φως

Δικαιολογεί η ιστορία τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά τον ισχυρισμό τους περί Πιστού και Φρόνιμου Δούλου; // Οι ψευδοπροφήτες τής Σκοπιάς

Τι δείχνει το υπόμνημα της Ιστορίας

των Μαρτύρων του Ιεχωβά;

 

Του Edmond C. Gruss

Επίτιμου Καθηγητού του Κολλεγίου Της Σάντα Κλάρικα, Καλιφόρνια

Πρώην Μάρτυρα του Ιεχωβά

 

Στην εισαγωγή αυτής της μελέτης παρατέθηκε απόσπασμα από τη Σκοπιά 1ης Ιουλίου 1972, σελ. 389, το οποίο αναφέρει: «Φυσικά, είναι εύκολο να πει κανείς ότι αυτός ο όμιλος ενεργεί ως ένας ‘προφήτης’ του Θεού. Αλλά είναι άλλο πράγμα να το αποδείξει. Ο μόνος τρόπος για να το κάμη κανείς αυτό είναι ν’ ανασκοπήση την ιστορία τους. Τι δείχνει αυτή;»

Όσο περισσότερο ερευνά κάποιος τις ερμηνείες και τις θεωρίες του Καρόλου Ρώσσελ, των Αντβεντιστών συνεργατών του, του Ιωσήφ, Φ. Ρόδερφορντ, του Ν. Χ. Νορρ, του Φρέντερικ Γ. Φρανς και όποιων άλλων υπευθύνων για τις εκδόσεις της Εταιρίας Σκοπιά, τόσο περισσότερο διακρίνει το μέγεθος και τη σημασία των λαθών τους, των ανοησιών και των αποτυχιών τους. Κάθε θεωρία, εικοτολογία, πρόβλεψη ή συμπέρασμα παρουσιάσθηκε σαν φώς ‘στον κατάλληλο καιρό’, σαν εξήγηση των Γραφών, και σαν άγγελμα του Θεού για την εποχή μας. Υπάρχει ένα υπόμνημα 135 ετών ή ακόμη και περισσοτέρων αν συμπεριλάβουμε και το κίνημα των Αντβεντιστών (στην περίπτωση αυτή θα φτάναμε τα 170 έτη), διότι ως γνωστόν, οι Σπουδαστές της Γραφής του Ρώσσελ ήταν ένα παρακλάδι του Μιλλερισμού.

Σ’ αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε (1) δηλώσεις πρώην Μαρτύρων του Ιεχωβά και άλλων πληροφορημένων παρατηρητών οι οποίοι σχολιάζουν το ιστορικό υπόμνημα της οργάνωσης, (2) μια ανασκόπηση διαφόρων ισχυρισμών της Σκοπιάς και επικρίσεις εναντίον άλλων που αντιπαραβάλλονται με το δικό της υπόμνημα, (3) την εξέταση δηλώσεων της Σκοπιάς και των κριτηρίων για τον προσδιορισμό ενός ψευδοπροφήτη και (4) μια σύγκριση των ‘καλών νέων’ που διακηρύττουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά με τα ‘καλά νέα’ που διεκήρυτταν οι πρώτοι Χριστιανοί.

 

 

Δηλώσεις Ατόμων που έχουν Εξετάσει το Υπόμνημα της Εταιρίας Σκοπιά

 

Ο Γουόλτερ Σάλτερ (Walter Salter) ήταν Επίσκοπος Τμήματος στον Καναδά και έμπιστος του Ι. Φ. Ρόδερφορντ μέχρι την απομάκρυνσή του το 1936 και την αποκοπή του τον επόμενο χρόνο. Στην ανοιχτή επιστολή του προς τον πρόεδρο της Εταιρίας Ρόδερφδορντ, γράφει:

 

Φαίνεται παράξενο ότι μετά τις αποτυχίες μας του 1914 και του 1925 αδυνατούμε ακόμη να τραβήξουμε μια σαφή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα συμπεράσματά μας και σ’ αυτά που είπε ο Κύριος, και εξακολουθούμε να δογματίζουμε σχετικά με την παρουσία του Κυρίου, να δογματίζουμε ότι ο Κύριος ήρθε στο Ναό του, και να δογματίζουμε επίσης για το τι θα φέρει ο Αρμαγεδδών. Αλλά δεν είναι κανένας τόσο τυφλός όσο εκείνοι που δεν θέλουν να δουν, οι οποίοι θα συνεχίσουν να προφητεύουν ψεύτικα όνειρα μέχρις ότου τα ίδια τα γεγονότα θα αποδείξουν την ανοησία τους. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι τέτοιες ψεύτικες διδασκαλίες ατιμάζουν τον Θεό και το Λόγο Του, διότι, τι ατιμάζει περισσότερο τον Θεό στις διάνοιες των ανθρώπων από τη μαρτυρία που εξαγγέλεται ως βασιζόμενη στο Λόγο του Θεού όταν αυτή η μαρτυρία αποδεικνύεται ψευδής ή εσφαλμένη; Θα κάνει καλά κάποιος να προσέξει το Δευτερονόμιο 18: 21,22, όπου διαβάζουμε: «Και στην περίπτωση που πεις μέσα στην καρδιά σου: Πώς θα αναγνωρίσουμε τα λόγια που δεν είπε ο Ιεχωβά;» Όταν ο προφήτης μιλήσει στο όνομα του Ιεχωβά και τα λόγια του δεν συμβούν ούτε βγουν αληθινά, αυτά είναι τα λόγια που δεν είπε ο Ιεχωβά. Με αυθάδεια τα είπε ο προφήτης. Δεν πρέπει να τον φοβηθείς». (ένα εξέχον παράδειγμα, η ανοησία μας σχετικά με το τι θα έφερνε ο Θεός το 1925). Και πάλι παραθέτω το Ιερεμίας 23: 28-32: «Αυτός στον οποίο υπάρχει ο δικός μου λόγος ας πει το λόγο μου με αλήθεια [πιστά NWT] ...Γι αυτό λοιπόν, εγώ είμαι εναντίον των προφητών με τα ψεύτικα όνειρα, λέει ο Ιεχωβά, οι οποίοι τα αφηγούνται και κάνουν το λαό μου να περιπλανιέται με τα ψεύδη τους και με την καύχησή τους»

 

Ο Ρέϋμοντ Φρανς, στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του ‘Κρίση Συνείδησης’ , με βάση την πείρα του παρελθόντος ρίχνει μια ματιά στο μέλλον:

 

"Όπως οι αλλαγές που έχουν γίνει, έτσι και οι όποιες μελλοντικές αλλαγές μπορεί να επέλθουν, σίγουρα θα αναγγελθούν όχι ως η διόρθωση κάποιου λάθους, αλλά ως το προϊόν προοδευτικής αποκάλυψης, και τα δόγματα ή οι διευθετήσεις του παρελθόντος που μπορεί να εγκαταλειφθούν θα περιγραφούν ως το θέλημα του Θεού για εκείνη την εποχή… Κάθε άρθρο της Σκοπιάς που εκθέτει μια μεγάλη αλλαγή, αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εσφαλμένης συλλογιστικής και λανθασμένης χρησιμοποιήσεως της Γραφής που κάνει την αλλαγή απαραίτητη… Σε κάθε περίπτωση επίσης, βλέπει κανείς καθαρά ότι η αλλαγή προκύπτει όχι από αγνή αγάπη για την αλήθεια ή από βαθιά αφοσίωση στη Γραφή ή ευσπλαχνική έγνοια για τους ανθρώπους, αλλά αντιθέτως προκύπτει όταν η προηγούμενη θέση έχει γίνει επισφαλής, δύσκολη στην υποστήριξη, μερικές φορές τόσο δύσκολη ώστε δημιουργεί αμηχανία, όπως ορισμένες διδασκαλίες σε σχέση με το 1914… Δεν πρόκειται για διορθώσεις που γίνονται από άτομα που ερευνούν τις Γραφές και σαν αποτέλεσμα αυτών που ανακαλύπτουν, παραδέχονται αμέσως τα λάθη τους και επιθυμούν να τα διορθώσουν".  (Κρίση Συνείδησης, σελ. 614, 617, Ελληνική έκδοση)

 

    Σε μια επιστολή προς το περιοδικό ‘Έρευνα για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά’, ο πρώην Μάρτυρας Τσέστερ Χάρρις, γράφει για τη δική του εμπειρία:

 

"Ήθελα τόσο πολύ να είμαι σωστός ώστε έγινα Μάρτυρας του Ιεχωβά. Επί είκοσι χρόνια πίστευα ότι είχα δίκιο. Όταν για πρώτη φορά μού έδειξαν κάποιες γκάφες της Σκοπιάς και ορισμένες ψευδοπροφητείες, έκανα ό,τι κάνουν οι περισσότεροι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Υπερασπίσθηκα τη Σκοπιά. Εξακολούθησα να την υπερασπίζομαι επί χρόνια μετά, διότι ειλικρινώς πίστευα ότι αυτές οι αποκαλούμενες ψευδοπροφητείες ήταν απλά απαίσιες προσπάθειες του Διαβόλου να δυσφημήσει την εταιρία Σκοπιά. Το είδα σαν μια μηχανορραφία συμπαντικής κλίμακας και μπορούσα να είμαι ένας παίκτης. Αυτό με υποκίνησε να διερευνήσω τις ενοχοποιητικές αποδείξεις εναντίον της Σκοπιάς. Τίποτα για μένα δεν ήταν τόσο επικίνδυνο ή αποστατικό ώστε να μη το διαβάσω. Αν δεν μπορούσα να απαντήσω στην κάθε μια και σ’ όλες μαζί τις κατηγορίες εναντίον της Εταιρίας, τότε, δεν θα μπορούσα να θεωρώ τον εαυτό μου βασικό παίκτη του πρωταθλήματος.

 

Οι αποδείξεις που διάβασα μου χάλασαν το στομάχι. Διεπίστωσα ότι είχα σπαταλήσει πάνω από είκοσι χρόνια πουλώντας μια ψεύτικη και υποκριτική θρησκεία. Στη διάρκεια των περισσοτέρων ετών είχα καλλιεργήσει (με τη βοήθεια της Σκοπιάς) μια υπεροπτική στάση έναντι των άλλων θρησκειών. Τώρα ήταν η σειρά μου να φάω ακαθαρσίες. Μπορούσα να κάνω ένα από τα εξής δύο πράγματα: να παραδεχθώ το μεγάλο μου λάθος – ή να παριχαρακωθώ μέσα στο λάθος μου και να αγωνισθώ γι αυτό. Κάτι τέτοιο ήταν απίθανο για μένα. Δεν μου άρεσε αυτή η εναλλακτική λύση, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή. Έκανα το σωστό πράγμα και εγκατέλειψα τη Σκοπιά… Η Σκοπιά έχει κάνει τόσα πολλά λάθη ώστε χάσαμε το λογαριασμό προ πολλού. Πόσες ειλικρινείς παραδοχές, εννοώ πραγματικά ειλικρινείς παραδοχές, μπορείτε να θυμηθήτε ότι έχει κάνει;"

 

      Ο Ρον Φράϊ, πρώην επίσκοπος περιοχής και Μάρτυρας επί 33 χρόνια, αφού ολοκλήρωσε  την έρευνά του για την οργάνωση, έγραψε:

 

"Δεν ήθελα ν’ αποδειχθεί ότι η Εταιρία ήταν μια ψεύτικη θρησκεία. Όταν άρχισα την έρευνά μου στη δοξασία του ‘πιστού και φρονίμου δούλου’ στις αρχές του 1980, την έκανα με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μου στην Εταιρία Σκοπιά. Αλλά όσο συνέκρινα τις διδασκαλίες της Εταιρίας με τις Γραφές και τις εξηγήσεις της για την ιστορία της με τα αποδεδειγμένα ιστορικά γεγονότα, τόσο πιο φανερό γινόταν ότι οι διδασκαλίες της αναφορικά με την πνευματική εξουσία των ηγετών της εστερείτο Γραφικής και ιστορικής βάσεως. Έτσι αναγκάσθηκα να απορρίψω τον ισχυρισμό της Εταιρίας ότι με οποιοδήποτε τρόπο εκπροσωπεί τον αποκαλούμενο ‘πιστό και φρόνιμο δούλο’. Συμπέρανα ότι, στην καλύτερη περίπτωση, οι ηγέτες της Σκοπιάς δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια ομάδα ειλικρινών θρησκευόμενων ανθρώπων οι οποίοι, δυστυχώς, είχαν πάρει πολύ στα σοβαρά τον εαυτό τους, γεγονός που τους οδήγησε στην αλαζονεία".

 

Ο Ρον Φράϊ, κάνει επίσης μια σημαντική παρατήρηση:

 

"Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ακόμη υποστηρίζουν ότι ο Ρώσσελ ήταν ένας άνθρωπος τον οποίο χρησιμοποίησε ο Θεός για να αναζωογονήσει τις μεγάλες διδασκαλίες του Ιησού και των αποστόλων. Γιατί, λοιπόν, δεν μελετούν σήμερα τα βιβλία του στις συναθροίσεις τους, τουλάχιστον από ιστορική άποψη; Διότι πολλές από αυτές, αν όχι οι περισσότερες, θα θεωρούνταν σήμερα αιρετικές!"

 

Ο πρώην Μάρτυρας, ερευνητής και συγγραφέας Ντουάν Μανιάνι (Douane Magnani), συμπεραίνει:

 

Μια ανάγνωση της ιστορίας της Εταιρίας Σκοπιά αποκαλύπτει ότι η Εταιρία δεν αξίζει τον όρο «αλήθεια» με τον τρόπο που ορίζεται στα λεξικά. Ως ένας που έχει διαβάσει τις εκδόσεις της Σκοπιάς από το 1879 μέχρι σήμερα, ο συγγραφέας εκπλήσσεται με τον τρομακτικό αριθμό των αλλαγών που έχουν γίνει σε θεμελιώδη δόγματα στο διάβα των ετών. Τον ένα χρόνο ένα δόγμα διακηρύσσεται ως «αλήθεια» και αργότερα γίνεται παραδεκτό από την ίδια ότι είναι εσφαλμένο δόγμα. Οι παλαιότερες εκδόσεις είναι γεμάτες με ξεπερασμένες «αλήθειες», τις οποίες σήμερα η οργάνωση θεωρεί επικίνδυνες για την πνευματική υγεία των Μαρτύρων του Ιεχωβά και άλλων... Μια ματιά σ’ αυτές τις ξεπερασμένες εκδόσεις αποκαλύπτει το γεγονός ότι η Εταιρία είναι μια οργάνωση η οποία ασχολείται με δογματικές θεωριολογίες, και όχι με βέβαιες αλήθειες.

Ο Θεός δεν κάνει λάθη ενώ η Εταιρία κάνει. Μια ανασκόπηση της ιστορίας της αποκαλύπτει χιλιάδες κατά γράμμα δογματικά λάθη. Ένα από τα βασικά της σφάλματα είναι η λανθασμένη απεικόνιση της φύσεως του Θεού… Ο Θεός της Εταιρίας Σκοπιά είναι ασταθής και ευμετάβλητος. Οι μεταβολές του εκφράζονται με τα δογματικά λάθη στα έντυπα της Σκοπιάς"

 

Κάτω από την επικεφαλίδα ‘Ο Μύθος της Προοδευτικής Αποκάλυψης’, ο καθηγητής Τζέϊμς Α. Μπέβερλυ, γράφει:

 

"Η ιδέα περί προοδευτικής αποκάλυψης δεν μπορεί ν’ αποτελέσει δικαιολογία για τα λάθη. Αυτό που ποτέ δεν κοιτάζουν οι Μάρτυρες είναι η τρομακτική ποσότητα ύλης από τον Ρώσσελ και τον Ρόδερφορντ που ποτέ δεν πλησίασε την αλήθεια. Επίσης, οι ηγέτες αυτοί και οι σημερινοί διάδοχοί τους προωθούν τις διδασκαλίες τους με τον πιο δογματικό τρόπο, έτοιμοι να λάβουν πειθαρχικά μέτρα εναντίον εκείνων που διαφωνούν, απρόθυμοι να αναγνωρίσουν ότι η «αλήθεια» τους μπορεί να ανατραπεί… Τελικά η ιδέα περί προοδευτικής αποκάλυψης δεν είναι δικαιολογία για ακραία δογματική αστάθεια. Ο Παύλος προειδοποιεί: «Δια να μη είμεθα πλέον νήπιοι πνευματικώς, σαλευόμενοι σαν τα κύματα και φερόμενοι άστατα εδώ και εκεί από κάθε άνεμο διδασκαλίας. (Εφεσίους 4:14) Η έκταση στην οποία ο ‘πιστός και φρόνιμος δούλος’, το Κυβερνών Σώμα, έχει αλλάξει θέσεις για το τι είναι πραγματικά «αλήθεια» και ωφέλιμο, είναι απλά εκπληκτική."

 

Ο Μπέβερλυ υποστηρίζει αυτές τις δηλώσεις παρουσιάζοντας έναν κατάλογο 23 δογμάτων που κάποτε διδάσκονταν, στα οποία δεν πιστεύει πλέον η Εταιρία και έναν αριθμό άλλων δογματικών αλλαγών.

 

      Ο Τζέϊμς Πέντον ήταν καθηγητής Ιστορίας και Θρησκευτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Λέθμπριτζ, στον Καναδά. Ήταν επίσης, Μάρτυρας του Ιεχωβά τέταρτης γενιάς οποίος διαφώνησε και αποκόπηκε το 1981. Στο βιβλίο του ‘Η Αποκάλυψη Καθυστέρησε’, που θεωρείται ως η πληρέστερη και ακριβέστερη εξιστόρηση του κινήματος της Σκοπιάς, γράφει:

 

"Καθώς άρχισα να ερευνώ την ιστορία του κινήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα τρόπο που δεν είχα κάνει προηγουμένως, άρχισα να αμφιβάλλω όλο και περισσότερο όσον αφορά τους παραδοσιακούς ισχυρισμούς των Μαρτύρων σχετικά με την πνευματική τους εξουσία...

 

…Διότι εφόσον έχουν εκφρασθεί κατηγορηματικά για κάποιο δόγμα, για παράδειγμα σε σχέση με κάποια μελλοντική εσχατολογική ερμηνεία, συχνά είχαν ισχυρισθεί ότι κατείχαν αποδείξεις ή βεβαιωμένη γνώση που τους είχε αποκαλυφθεί, προφανώς από το άγιο πνεύμα που ενεργούσε μέσω αυτών ως ‘αγωγού του Θεού’. Όταν όμως οι προβλέψεις τους αποδείχθηκαν λανθασμένες, όπως είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν, οι συγγραφείς της Εταιρίας Σκοπιά κατέφυγαν στην ιδέα ότι ‘προοδευτική αποκάλυψη’ σημαίνει απλά αυξημένη γνώση η οποία, ασφαλώς, μπορεί να είναι εσφαλμένη, συνήθως γύρω από ορισμένες λεπτομέρειες. Στην ουσία, λοιπόν η ιδέα της ‘προοδευτικής αποκάλυψης’ έχει συχνά χρησιμοποιηθεί, συνειδητά ή όχι, ως ένα είδος πνευματικής απάτης στην κοινότητα των Μαρτύρων. Το ότι έχει συμβεί αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τον τρόπο με τον οποίο η Εταιρία έχει χρησιμοποιήσει αυτή την ιδέα στο πέρασμα του χρόνου, ειδικά σε σχέση με την προφητική θεωριολογία. Σημειώστε ότι τα περισσότερα αν όχι όλα τα γεγονότα που αναμένονταν από τον Ρώσσελ, τον Ρόδερφορντ και την Εταιρία Σκοπιά από την εποχή του Ρόδερφορντ, δεν συνέβησαν".

 

Ο Μίκαελ Πέντλεϋ ήταν Μάρτυρας του Ιεχωβά επί 38 χρόνια. Αφού εξέτασε και ερεύνησε τους ισχυρισμούς της ηγεσίας των Μαρτύρων αποχώρησε με ένα σχετικό αριθμό ερωτημάτων – όμοιων μ’ αυτά που εξετάζονται σ’ αυτή τη μελέτη.

 

Όπως έχει κάνει η Εταιρία σε αναρίθμητες περιπτώσεις στο παρελθόν, έχει αλλάξει τα δόγματα για να συγκαλύψει εσφαλμένες προφητείες. Αυτές οι δογματικές αλλαγές έχουν εγείρει έναν αριθμό ερωτήσεων στη διάνοια. (1) Εάν ο Θεός κατευθύνει την Εταιρία Σκοπιά μέσω του Αγίου Του Πνεύματος, πώς είναι δυνατόν αυτά τα βασικά δόγματα που διδάσκονται επί δεκαετίες, τώρα να ομολογεί ότι ήταν λάθος; (2) Πώς ο Θεός επιτρέπει στον εκλεγμένο αγωγό του να διδάσκει εσφαλμένα δόγματα και να διακηρύττει εσφαλμένες και ψευδείς προφητείες; (3) Γιατί οι διδασκαλίες των Μαρτύρων του Ιεχωβά αλλάζουν διαρκώς έτσι ώστε οι παλαιότερες εκδόσεις να θεωρούνται ξεπερασμένες; (4) Γιατί ολόκληρη η ιστορία της Εταιρίας είναι γεμάτη προφητικές αποτυχίες και δογματικές μεταστροφές; (5) Κάνει ο Θεός λάθη; (6) Μαθαίνει ο Θεός συνεχώς νέα πράγματα καθιστώντας αναγκαίο να στέλνει ‘Νέο Φως’ στην οργάνωσή Του για να διορθώνει τις εσφαλμένες πληροφορίες που έχει δώσει στο παρελθόν; (7) Μήπως το Άγιο Πνεύμα παροδηγεί σκόπιμα την επίγεια οργάνωση; Αφού ο Θεός είναι παντογνώστης και απαλλαγμένος από λάθη ή πλάνες, αναγκάζομαι να συμπεράνω ότι οι διδασκαλίες της Εταιρίας δεν προέρχονται από τον Θεό αλλά είναι προϊόν πλανημένης ανθρώπινης λογίκευσης. Έρχονται στο νου μου τα λόγια του Ιερεμία αναφορικά με τους ψευδοπροφήτες: «Έχουν προφητεύσει τις πλάνες του δικού τους νου, έχουν μιλήσει ψευδώς στο όνομα του Ιεχωβά».  (Watchman Expositor, Τόμος 13 Νο 1, 1996,8.)

 

 

Δηλώσεις και Ισχυρισμοί της Σκοπιάς και το Υπόμνημα

 

      Παρά το υπόμνημα της Εταιρίας που εξετάζεται σ’ αυτό το βιβλίο, και συνοψίζεται στις δηλώσεις πληροφορημένων συγγραφέων που παρατέθηκαν ανωτέρω, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στις εκδόσεις τους δεν παρουσιάζουν όλη την αλήθεια. Επίσης, οι εκδόσεις της Σκοπιάς επικρίνουν τους άλλους γι αυτά που δικαιολογημένα εφαρμόζουν σ’ αυτήν. Εδώ παρατίθενται ορισμένα τυπικά παραδείγματα.

 

1.—«Από το 1879 εκδίδεται τακτικά προς όφελος των ειλικρινών σπουδαστών της Αγίας Γραφής. Σε όλη αυτήν την εκτεταμένη περίοδο χρόνου η Σκοπιά έχει αποδειχθεί σταθερά αξιόπιστη. (Διαφήμιση στο οπισθόφυλλο της ΜΝΚ, έκδοση 1950)

 

      Ανασκοπώντας το υπόμνημα, έχει η Εταιρία αποδειχθεί «σταθερά αξιόπιστη» από το 1879 έως το 1950 (που έγινε αυτή η δήλωση) και μέχρι σήμερα;

 

2.—«Είναι αλήθεια ότι οι Μάρτυρες έχουν κάνει λάθη σχετικά με το πώς κατανόησαν το τι θα συνέβαινε στο τέλος ορισμένων χρονικών περιόδων… τα θέματα στα οποία χρειάσθηκε να γίνουν διορθώσεις στην άποψη που υπήρχε προηγουμένως, ήταν σχετικά επουσιώδη αν συγκριθούν με τις ζωτικές Γραφικές αλήθειες που διέκριναν και δημοσίευσαν». (βιβλίο Συζητάτε, σελ.433)

 

      Μετά την εξέταση του υπομνήματος είναι αλήθεια ότι «οι διορθώσεις στην άποψη που υπήρχε προηγουμένως ήταν σχετικά επουσιώδεις» αν γίνει σύγκριση; Τι δείχνει το υπόμνημα; Ο Ρέϋμοντ Φρανς, γράφει στο βιβλίο του ‘Αναζητώντας τη Χριστιανική Ελευθερία’, σελ.644: «Οι εκδόσεις της Σκοπιάς που κυκλοφόρησαν στα πρώτα 70 χρόνια της 110-χρονης ιστορίας της είναι πολύ λίγες και σήμερα θεωρούνται ‘ξεπερασμένες’».

 

3.—«Εδώ και πάνω από ένα αιώνα, τα ευάρεστα, σωστά λόγια της αλήθειας που καλύπτουν κάθε πλευρά της ζωής παρουσιάζονται στις εκδόσεις της Εταιρίας Σκοπιά και διανέμονται παντού σε πολλές γλώσσες. Έτσι, πολλές οικογένειες και πολλά άτομα μπόρεσαν να συγκεντρώσουν στα σπίτια τους μια βιβλιοθήκη από αξιόπιστα έντυπα στα οποία μπορούν να ανατρέχουν για πληροφορίες, και τα οποία εφιστούν την προσοχή στην Αγία Γραφή». Σκοπιά 15 Δεκεμβρίου 1990, σελ. 26

 

      Μετά την εξέταση των εντύπων της Σκοπιάς για ‘πάνω από ένα αιώνα’ είναι ακριβής ο ισχυρισμός ότι πάντοτε δημοσίευε ‘τα ευάρεστα, σωστά λόγια της αλήθειας’ και παρήγαγε ‘μια βιβλιοθήκη από αξιόπιστα έντυπα τα οποία εφιστούν την προσοχή στην Αγία Γραφή’; Δεν νομίζουμε.

 

4.—«Υπάρχει μεταξύ άλλων, ένας επιπλέον τρόπος για να προσδιορίσει κανείς ποιον χρησιμοποιεί ο Ιεχωβά σήμερα. Η βιβλική προφητεία, που είναι ιστορία γραμμένη από πριν, προέρχεται από τον θεό. (2 Πέτρου 1: 20,21) Αυτός μπορεί να προβλέψει μελλοντικές καταστάσεις με πλήρη ακρίβεια και να κρατεί τους δούλους του συγχρονισμένους μ’ αυτές… Αυτά τα έκαμε γνωστά ο Ιεχωβά σ’ εκείνους οι οποίοι υπακούουν σ’ αυτόν ως άρχοντα: Βεβαίως ο Ιεχωβά Θεός δεν θέλει κάμει ουδέν, χωρίς να αποκαλύψει το απόκρυφον αυτού εις τους δούλους αυτού τους προφήτας. (Αμώς Γ΄7 ΜΝΚ) Σ’ αυτόν τον αιώνα ποιος ήταν σωστά πληροφορημένος για το μέλλον; Ο κλήρος; Οι πολιτικοί ηγέται; Οι οικονομικές κεφαλές; Ή μήπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά; Ποιοι σήμερα είναι άξιοι της εμπιστοσύνης μας όταν λέγουν τα γεγονότα που πρόκειται να συμβούν στο πολύ προσεχές μέλλον;» Σκοπιά 15 Νοεμβρίου 1971, σελ. 690.691

 

      Αληθεύει ότι στον εικοστό αιώνα οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ‘ήταν σωστά πληροφορημένοι για το μέλλον’; Και εξαιτίας αυτού ‘σήμερα είναι άξιοι της εμπιστοσύνης μας;’ Μετά από προσεκτική μελέτη ποια γεγονότα του καιρού του τέλους εκπληρώθηκαν όπως προβλέφθηκαν μέσα σ’ αυτόν τον αιώνα; Υπάρχει έστω και ένα;

 

5.—«Αντίθετα, η ιστορία της οργανώσεως του ‘πιστού και φρονίμου δούλου’ στα περασμένα 100 χρόνια και πλέον μας κάνουν να καταλήξωμε σ’ αυτό που ο Πέτρος είπε όταν ο Ιησούς ρώτησε τους αποστόλους αν ήθελαν κι αυτοί να τον εγκαταλείψουν, δηλαδή, ‘Προς τίνα θέλομεν υπάγει;’ (Ιωάν. 6: 66-69) Δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό. Όλοι μας έχουμε ανάγκη βοηθείας για να κατανοήσωμε την Αγία Γραφή, και δεν μπορούμε να βρούμε τη Γραφική καθοδηγία που χρειαζόμεθα έξω από την οργάνωση του ‘πιστού και φρονίμου δούλου’».—Σκοπιά 15 Ιουνίου 1981, σελ. 19

 

      Δείχνει το υπόμνημα του ‘πιστού και φρονίμου δούλου’ ότι αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη πηγή για ‘Γραφική καθοδηγία;

 

6.—«Κατά καιρούς εξηγήσεις που δόθηκαν από την ορατή οργάνωση του Ιεχωβά παρουσίασαν διορθώσεις, φαινομενικά σε προηγούμενα σημεία απόψεων. Αλλά αυτό δεν συνέβη στην πραγματικότητα. Θα μπορούσε αυτό να παραβληθεί μ’ αυτό που είναι γνωστό στους κύκλους της ναυσιπλοΐας σαν πλεύση διαδρομών (ζιγκ - ζαγκ). Με διάφορους χειρισμούς στα πανιά οι ναύτες μπορούν να κάνουν το πλοίο να πηγαίνει από τα δεξιά στα αριστερά, πίσω και μπρός, αλλά όλο αυτό το διάστημα κάνουν πρόοδο προς τον προορισμό τους παρά τους αντίθετους ανέμους».—Σκοπιά 1 Απριλίου 1982, σελ.27

 

     Αληθεύει ότι οι εξηγήσεις της Εταιρίας οι οποίες έχουν διορθωθεί ή διασαφηνιστεί ποτέ δεν επέστρεψαν σε προηγούμενες απόψεις; Τι μπορεί να πει για τα ακόλουθα παραδείγματα; Για τις υπερέχουσες εξουσίες του Ρωμαίους 13 κεφάλαιο;  Τον ‘πιστό και φρόνιμο δούλο’;  Για την παραβολή των προβάτων και των εριφίων;  Για την εικόνα του Δανιήλ κεφάλαιο 2;  Και για την ανάσταση των κατοίκων των Σοδόμων και Γομμόρων;  Είναι οι εξηγήσεις τύπου ζιγκ - ζαγκ στη Γραφική κατανόηση έγκυρες; Σε αντίθεση μ’ αυτούς τους ισχυρισμούς, καθώς σωστά παρατηρεί ο Ρέϋμοντ Φρανς: «Το πρόβλημα με τις αλλαγές σε κάποια διδασκαλία είναι ότι συχνά τους φέρνει στο σημείο απ’ το οποίο αρχικά ξεκίνησαν». Και πολλές φορές, οι ερμηνείες που δημοσιεύονται είναι καθ’ ολοκληρίαν καινούργιες που διαψεύδουν τις προηγούμενες.—Κρίση Συνείδησης, σελ.308, Αγγλική

 

7.—«Λάβετε υπόψιν επίσης, το γεγονός ότι μόνον η οργάνωσις του Ιεχωβά σε όλη τη γη κατευθύνεται από το άγιο πνεύμα ή την ενεργό δύναμη του Θεού. (Ζαχ. 4: 6) …Με την κατεύθυνση του πνεύματος του Θεού οι δούλοι του Ιεχωβά μπορούν να έχουν θείο φως σ’ έναν κόσμου πνευματικού σκότους.—2 Κορ. 4: 4.—Σκοπιά 1 Οκτωβρίου 1973, σελ.593,594

 

      Αν ο ισχυρισμός ότι ‘μόνον η οργάνωσις του Ιεχωβά… κατευθύνεται από το άγιο πνεύμα του Θεού’ είναι αληθινός, τότε πώς συμβιβάζεται αυτός ο ισχυρισμός και το υπόμνημα των Μαρτύρων με την επόμενη δήλωση στο έργο Ενόραση στις Γραφές, τόμος 1, σελίδα 165; «Εφόσον το άγιο πνεύμα του θεού είναι ‘το πνεύμα της αλήθειας’, δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι πηγή πλάνης, αλλά θα προστάτευε τους ακολούθους του Χριστού από δογματικά ψεύδη».

 

8.—«Ένας στόχος της Σκοπιάς, όπως ανεγράφη στο πρώτο της τεύχος, ήταν να δίδει ‘εν καιρώ τη διορισμένη τροφή στους οικείους της πίστεως’. (Λουκ. 12: 42   Γαλ.6: 10) Είμεθα ευγνώμονες που μέσω αυτών των σελίδων κατέστη δυνατόν να κατευθύνεται η προσοχή των ανθρώπων στο Λόγο του Θεού και έτσι να παρέχεται πνευματική τροφή ‘εν καιρώ’ για να ωφελούνται, όχι μόνο οι κεχρισμένοι ακόλουθοι του Χριστού, αλλά επίσης, και οι σύντροφοί τους, ο πολύς όχλος».—Ματθ. 24: 45   Αποκ. 7: 40    Σκοπιά 1 Ιουλίου 1979, σελ. 7

 

      Ποια είναι η σημασία της ‘εν καιρώ τροφής’ ή της ‘πνευματικής τροφής στον κατάλληλο καιρό;’ Σύμφωνα με τη Σκοπιά 15 Δεκεμβρίου 1916, «εν καιρώ τροφή σημαίνει το άγγελμα της βασιλείας προς την εκκλησία που δίδεται τον καιρό που ο Κύριος εσκόπευεν ότι έπρεπε να δοθή». Και επιλέον, σύμφωνα με τον Ρόδερφορντ, «η εν καιρώ τροφή των Χριστιανών είναι η κατάλληλη εξήγησις των Γραφών ήτις καθίσταται αναγκαίον να κατανοηθή». Η Σκοπιά 1 Ιουνίου 1943, σελ. 166, στην Αγγλική, εξηγεί: «Η τροφή με την οποίαν τρέφονται τα ‘πρόβατα’ και την οποίαν πρέπει να τους προσφέρουν εκείνοι που τα διατρέφουν είναι η πνευματική τροφή που χορηγείται από τον μεγάλο ζωοδότη, Ιεχωβά. Την παρέχει μέσω του Καλού Ποιμένος Ιησού Χριστού. Ο ίδιος ο Ιεχωβά είναι ο Μεγάλος Ποιμένας και Επίσκοπος των ψυχών σας. Αυτός φροντίζει να είναι η σωστή τροφή, στον κατάλληλο καιρό, και χορηγείται μέσω της επιδοκιμασμένης ορατής οργανώσεώς του».

 

Εάν αυτές οι εξηγήσεις είναι αληθείς, γιατί τόσες πολλές ερμηνείες που παρουσιάσθηκαν ως ‘τροφή στον κατάλληλο καιρό’ ή ‘εν καιρώ τροφή’ δεν εκπληρώθηκαν όπως προειπώθηκαν ή αργότερα κρίθηκε αναγκαίο να προσαρμοσθούν ή να απορριφθούν; Ως παράδειγμα, το Τετελεσμένο Μυστήριο διαφημίσθηκε ως ‘εν καιρώ τροφή’: «Ας μην είπωμεν, Διατί να την αποδεχθώμεν ως την παρούσα αλήθειαν; Μάλλον, ας είπωμεν, Διατί να μην την αποδεχθώμεν ως την εν καιρώ τροφήν από τον Κύριον; (Σκοπιά 1 Απριλίου 1919, σελ.6414) Πώς θεωρείται σήμερα αυτή η ‘έν καιρώ τροφή’ του Τετελεσμένου Μυστηρίου; Έχει απορριφθεί πλήρως από την Εταιρία Σκοπιά!

 

9.—Η Σκοπιά 15 Δεκεμβρίου 1988, σ. 4 είναι πολύ επικριτική κατά του λεγόμενου Χριστιανικού κόσμου. «Ούτε ο Συγγραφέας της Αγίας Γραφής, ούτε εκείνοι που χρησιμοποιήθηκαν για να τη γράψουν δεν φταίνε για την ποικιλία των αντιφατικών ερμηνειών που βρίσκονται σήμερα ανάμεσα στους λεγόμενους Χριστιανούς… Φταίνε οι αναγνώστες της Αγίας Γραφής που απέτυχαν να ακολουθήσουν την καθοδηγία του πνεύματος του Θεού και να αφήσουν τον Θεό να ερμηνεύσει το δικό του Λόγο. Επέτρεψαν σε προσωπικές ιδέες να θολώσουν την αντίληψή τους για το τι λέει ο ίδιος ο Συγγραφέας της Αγίας Γραφής».

 

      Πώς Μπορούν να θεωρηθούν και να εξηγηθούν οι πολλαπλές αντιφατικές ερμηνείες που χαρακτηρίζουν τις εκδόσεις και τα έντυπα των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο διάβα των ετών;

 

10.—Ενώ οι ακόλουθες δηλώσεις έγιναν στα πρώτα τεύχη της Σκοπιάς, εκφράζουν έγκυρες αρχές που εφαρμόζονται στο δόγμα των Μαρτύρων περί προοδευτικής αποκάλυψης από εκείνο τον καιρό. «Ενίοτε κατηγορούμεθα από μη πιστεύοντες διότι διδάσκομεν ότι η αληθής οδός για να αυξήσωμεν το φως είναι να αντικαταστήσωμεν την αλήθειαν που εμάθαμε εχθές με νέαν αλήθειαν που μανθάνωμε σήμερον, αλλά ημείς αποκηρρύσσωμεν τελείως την παράλογον κατηγορίαν. Για να αυξήσωμεν την γνώσιν πρέπει να διατηρούμε την αλήθειαν που έχομεν και να προσθέτωμεν στην αποθήκην μας.—Σκοπιά Ιουλίου 1880, σελ.119

 

«Εάν ακολουθούσαμε ανθρώπους, τα πράγματα θα ήσαν διαφορετικά για εμάς. Χωρίς αμφιβολία, μια ανθρώπινη ιδέα θα ερχόταν σε σύγκρουση με κάποιαν άλλη, και εκείνο που θα ήταν ‘φως’ δύο ή έξη χρόνια πριν, τώρα θα εθεωρείτο λάθος. Αλλά στον Θεόν ‘δεν υπάρχει αλλοίωσις ή σκιά μεταβολής’. Έτσι συμβαίνει και με την αλήθεια. Κάθε γνώσις ή φως προερχόμενον από τον Θεόν πρέπει να είναι όπως ο Δημιουργός τους. Μια νέα άποψις της αλήθειας, δεν μπορεί να διαψεύδει μια προηγούμενη αλήθειαΤο νέο φως ποτέ δεν καταργεί το παλαιότερο φως, αλλά προσθέτει σ’ αυτό. Εάν επρόκειτο να φωτίσετε ένα κτίριο που διέθετε επτά λάμπες αερίου δεν θα σβήνατε την κάθε μια κάθε φορά που θα ανάβατε την επόμενη, αντίθετα θα προσθέτατε το ένα φως στο άλλο αρμονικά και έτσι θα αυξάνατε το φωτισμό. Έτσι συμβαίνει και με το φως της αλήθειας. Η πραγματική αύξηση επιτυγχάνεται με το να προσθέτουμε σ’ αυτό και όχι με το να αντικαθιστούμε το ένα με κάποιο άλλο».—Σκοπιά Φεβρουαρίου 1881, σελ. 188

 

      Τι χαρακτηρίζει το φως ‘στον κατάλληλο καιρό’ των Μαρτύρων; Η φράση, ‘εκείνο που θα ήταν φως δύο ή έξη χρόνια πριν, τώρα θα εθεωρείτο λάθος’ περιγράφει άριστα την ιστορία πολλών ερμηνειών της Εταιρίας Σκοπιά τα προηγούμενα 135 χρόνια.

 

11.—Επικρίνοντας τους άλλους, το Ξύπνα! 8 Μαρτίου 1969, σελ. 23, συμπεραίνει: Πράγματι υπήρξαν στο παρελθόν άνθρωποι που προείπαν ένα ‘τέλος του κόσμου’ αναγγέλοντας μάλιστα και μια ειδική ημερομηνία. Μερικοί συγκέντρωσαν ομάδες από ανθρώπους και ανέβηκαν σε λόφους και άλλοι αποσύρθηκαν στα σπίτια των περιμένοντας το τέλος. Εντούτοις, τίποτε δεν συνέβη. Το ‘τέλος’ δεν ήλθε. Αποδείχθηκαν ένοχοι εσφαλμένης προφητεύσεως. Γιατί; Τι έλειπε; Εκείνο που έλειπε ήταν η ολοκληρωμένη εκτίμησις αποδείξεων που απαιτούνται για την εκπλήρωση μιας προφητείας. Εκείνο που έλειπε απ’ αυτούς τους ανθρώπους ήταν οι αλήθειες του Θεού και η απόδειξη ότι αυτός τους οδηγούσε και τους χρησιμοποιούσε. Αλλά τι θα πούμε για σήμερα; Σήμερα έχουμε την απόδειξη που χρειάζεται, ολοκληρωμένη. Και είναι συντριπτική! Όλα τα μέρη, τα ειδικά μέρη του μεγάλου σημείου των ‘εσχάτων ημερών’ είναι εδώ, μαζί με την επαλήθευση της Βιβλικής χρονολογίας».

 

      Εάν είναι αλήθεια ότι οι Σπουδαστές της Γραφής ή Μάρτυρες του Ιεχωβά σήμερα δεν τρέχουν στους λόφους ούτε αποσύρονται στα σπίτια τους περιμένοντας το ‘τέλος του κόσμου’, είναι επίσης αλήθεια ότι το κίνημά τους έθεσε συγκεκριμένες χρονολογίες για το τέλος του κόσμου και άλλα εσχατολογικά σημεία. Τέτοιες εσφαλμένες προρρήσεις θα τους καθιστούσαν ‘ένοχους εσφαλμένης προφητεύσεως’. Πώς εξηγείται η ‘εσφαλμένη προφήτευσις’ των ‘άλλων’; ‘Εκείνο που έλειπε’, λέει το Ξύπνα!, ‘απ’ αυτούς τους ανθρώπους ήταν οι αλήθειες του Θεού και η απόδειξη ότι αυτός τους οδηγούσε και τους χρησιμοποιούσε’. Βεβαίως, η Σκοπιά δεν μπορεί να αποφύγει την εφαρμογή των δικών της λόγων και στη δική της πλευρά.

 

12.—«Ανυπομονώντας να δει το τέλος αυτού του κακού συστήματος, ο λαός του Ιεχωβά έχει κάνει κατά καιρούς εικασίες σχετικά με τον καιρό κατά τον οποίο θα ξεσπάσει η ‘μεγάλη θλίψη’, μάλιστα συνδυάζοντάς το αυτό, με υπολογισμούς όσον αφορά τη διάρκεια μιας γενεάς από το 1914 και έπειτα. Ωστόσο, ‘προσκολλούμε τις καρδιές μας στη σοφία’ όχι με το να κάνουμε εικασίες για το πόσα χρόνια ή ημέρες απαρτίζουν μια γενιά... »Σκοπιά 1 Νοεμβρίου 1995, σελ. 17

 

      Ενώ το να κάνουμε εικασίες μπορεί να σημαίνει ότι θεωριολογούμε ή κάνουμε υποθέσεις στη βάση ελαχίστων ή και μηδενικών αποδείξεων, στην περίπτωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά και της Εταιρίας Σκοπιά δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι τέτοιο, διότι οι εικασίες της διαφημίσθηκαν ως ασφαλείς προβλέψεις επί δεκαετίες κι οι χρονολογίες που έθεσαν χαρακτηρίσθηκαν από τους ίδιους σαν ‘χρονολογίες του Θεού, όχι δικές μας’ [Ρώσσελ]. Παραμερίζοντας τις συζητήσεις για το πιθανό μήκος της γενιάς, η ακόλουθη πρόβλεψη εκτέθηκε ως απόλυτη αλήθεια μέχρι να ‘διασαφηνισθεί’ το 1995: «Έτσι, προτού εκπνεύσει ολοκληρωτικά η γενιά του 1914, πρέπει να εκτελεσθεί η κρίση του Θεού».—Σκοπιά 1 Σεπτεμβρίου 1985, σελ.4

 

13.—Ο Ρόδερφορντ ερωτά: «Ποια ήταν η μέθοδος με την οποίαν ο Διάβολος μόλυνε τους ειλικρινείς ανθρώπους όλων των εποχών; Α. Οι θρησκευτικοί ηγέτες γενικά έχουν ειπεί, Είμεθα οι μόνοι οίτινες δύνανται να εννοήσωσι την Αγίαν Γραφή, και εάν επιθυμείτε να μάθετε οτιδήποτε γι αυτήν, ρωτήστε εμάς».—Model Study, 1937,p. 53

 

      Μπορούν εδώ να παρατεθούν πολλές δηλώσεις που αποδεικνύουν ότι η ηγεσία της Σκοπιάς ουσιαστικά υιοθετεί την ίδια ακριβώς στάση που επικρίνει, αλλά μερικές μόνο είναι αρκετές. Ο ΓραμματέαςΤαμίας της Εταιρίας, Γκράντ Σούτερ, έδωσε κατάθεση στη δίκη Ντάγκλας Γουόλς, στη Σκωτία, το 1954. Ακολουθούν οι ερωτήσεις που του τέθηκαν και οι απαντήσεις που αυτός έδωσε. Ερ. ‘Μπορεί πράγματι αυτός [ο υπηρέτης ομάδας] να κατανοήσει τις Γραφές ξέχωρα από τις εκδόσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά;’  Απ. ‘ΟΧΙ’.  Ερ. ‘Μόνο μέσω των εκδόσεων μπορεί να έχει την ορθή κατανόηση των Γραφών;’ Απ. ‘Αυτό είναι ορθό’. Ερ. ‘Δεν είναι αυτό αλαζονικό;’ Απ. ‘ΟΧΙ’.

 

      Οι επόμενες παραθέσεις προέρχονται από διάφορα τεύχη της Σκοπιάς. Αφού προτρέπει για επίδειξη οσιότητας στον ‘πιστό και φρόνιμο δούλο’, αναφέρει στον αναγνώστη: «Ας αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι άσχετα με το πόσο πολύ μπορεί να έχουμε διαβάσει την Αγία Γραφή, δεν θα μαθαίναμε ποτέ την αλήθεια μόνοι μας» (Σκοπιά 1 Δεκεμβρίου 1990, σελ.19) «Όλοι μας έχουμε ανάγκη βοηθείας για να κατανοήσουμε την Αγία Γραφή, και δεν μπορούμε να βρούμε τη Γραφική καθοδηγία που χρειαζόμεθα έξω από την οργάνωση του ‘πιστού και φρονίμου δούλου’» (Σκοπιά 15 Ιουνίου 1981, σελ.19)  «Δεν είναι πιθανό να μπορέσει να διακρίνει το φώς κάποιος που απλώς διαβάζει την Αγία Γραφή χωρίς να επωφελείται από τις Θεϊκές προμήθειες. Γι αυτό ο Ιεχωβά Θεός έχει προμηθεύσει τον ‘πιστό και φρόνιμο δούλο’, ο οποίος προειπώθηκε στα εδάφια Ματθαίος 24: 45-47» (Σκοπιά 1 Μαΐου 1992, σελ.31) «Αν φτάσουμε στο σημείο να νομίζουμε ότι ξέρουμε τα πράγματα καλύτερα απ' ό,τι η οργάνωση, πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας, ‘Πρώτα - πρώτα από πού μάθαμε τη Γραφική αλήθεια; Θα ξέραμε την οδό της αλήθειας αν δεν είχαμε την καθοδήγηση από την οργάνωση; Πραγματικά, μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν μας κατευθύνει η οργάνωση του Θεού; Ασφαλώς, δεν μπορούμε».—Σκοπιά 15 Μαΐου 1983, σελ. 27

 

Συμπέρασμα:

 

      Είναι σαφές ότι αυτή η οργάνωση καταδικάζεται από τα ίδια τα λεγόμενά της μέσα από τις εκδόσεις της.

 

 

Πώς προσδιορίζουν οι Εκδόσεις τις Σκοπιάς τον Ψευδοπροφήτη;

 

      Προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι έχουν διορισθεί από τον ίδιο τον Θεό στο προφητικό αξίωμα (‘τάξη του Ιερεμία’, ‘τάξη του Ιεζεκιήλ’, ‘τάξη του Ηλία’, ‘γνήσιος προφήτης’, ‘αυθεντική προφητική τάξη’ κλπ), οι εκδόσεις της Σκοπιάς είναι πολύ πρόθυμες να εφαρμόσουν τον όρο ‘ψευδοπροφήτης’ σε άτομα, ή σε ολόκληρες ομάδες που συνδέονται με οικονομικούς, πολιτικούς, και ειδικά με θρησκευτικούς θεσμούς. Για παράδειγμα, η Σκοπιά 15 Αυγούστου 1919, εξετάζει τον Χριστιανικό κόσμο και συμπεραίνει: «Ασφαλώς δεν υπάρχει τίποτε άλλο σε όλη την ιστορία που να επιβεβαιώνει σαφέστερα την εικόνα των ψευδοπροφητών [του Βάαλ] από την πλειονότητα της τάξεως του κλήρου των ημερών μας». Στο βιβλίο του ‘ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ’, περιγράφοντας τους ψευδοπροφήτες, ο Ρόδερφορντ γράφει: «Οι κληρικοί ή πάστορες των διαφόρων εκκλησιών των σύγχρονων καιρών, ισχυρίζονται ότι είναι προφήτες που ομιλούν εις το όνομα του Θεού… Αν οι λόγοι τους τεθούν σε θεία δοκιμασία αποδεικνύονται ψευδείς… Αρνούνται την Αγία Γραφή και τα Γραφικά δόγματα… ως εκ τούτου, αυτοί οι άνδρες είναι ψευδοπροφήτες». (ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ, 1929, σελ.45047).

 

Ποιος τα λέει αυτά τα λόγια; Ο άνθρωπος που πρίν  4 χρόνια είχε ρεζιλευτεί σε όλο τον πλανήτη αποδεικνυόμενος ως ο Μέγιστος Ψευδοπροφήτης στα πλαίσια της παγκόσμιας εκστρατείας ‘των εκατομμυρίων’. Θα θυμάστε ότι είναι ο εμπνευστής της ψεύτικης πρόρρησης Εκατομμύρια Ήδη Ζώντων Ουδέποτε Θέλουσιν Αποθάνει’, που προέβλεπε την ανάσταση των ‘αρχαίων αριστέων το έτος 1925 και την είσοδο στην Αποκατάσταση».

 

Σε μια ραδιοφωνική ομιλία του με τίτλο ‘Αληθής και Ψεύτικος Προφήτης’, ο Ρόδερφορντ εξηγεί:

 

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ είναι ένα άτομο που ομολογεί ότι διακηρύσσει ένα άγγελμα από τον Ιεχωβά Θεό. Η Αγία Γραφή αποκαλύπτει το γεγονός ότι υπάρχουν αληθινοί και ψεύτικοι προφήτες… Εφόσον η Αγία Γραφή συμπληρώθηκε και η ‘θεοπνευστία’ δεν είναι πλέον αναγκαία, ένας αληθινός προφήτης είναι κάποιος που πιστώς αναγγέλει αυτά που είναι γραμμένα στην Αγία Γραφή, αλλά μπορεί να τεθεί το ερώτημα, Πώς γνωρίζομεν εάν κάποιος είναι αληθής ή ψευδής προφήτης; Υπάρχουν τουλάχιστον τρείς τρόποι με τους οποίους μπορούμε κατηγορηματικά να αποφασίσουμε… εάν είναι αληθινός προφήτης το άγγελμά του θα εκπληρωθεί ακριβώς όπως προφητεύθηκε. Εάν είναι ψευδοπροφήτης η προφητεία του δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο κανόνας αυτός έχει τεθεί από τον ίδιο τον Θεό, μέσω του Μωϋσέως ως εξής: «Και σε περίπτωση που πεις μέσα στην καρδιά σου: «Πώς θα αναγνωρίσουμε τα λόγια που δεν είπε ο Ιεχωβά;» Όταν ο προφήτης μιλήσει στο όνομα του Ιεχωβά και τα λόγια δεν συμβούν ούτε βγούν αληθινά, αυτά είναι τα λόγια που δεν είπε ο Ιεχωβά. Με αυθάδεια τα είπε ο προφήτης». (Δευτερ. 18: 21,22) Ο αληθινός προφήτης του Θεού σήμερα θα εκθέτει αυτά που διδάσκει η Αγία Γραφή και εκείνα τα πράγματα που η Αγία Γραφή μας λέει ότι θα γίνουν ταχέως. Δεν θα εξαγγέλει ανθρωποποίητες θεωρίες ή εικασίες, είτε δικές του είτε άλλων… οι ψεύτικοι προφήτες των ημερών μας είναι οι οικονομικοί, πολιτικοί και θρησκευτικοί προγνώστες. Προσποιούνται ότι προλέγουν μελλοντικά γεγονότα, αλλά τα όνειρά τους και οι εικασίες τους ποτέ δεν επαληθεύονται… Τα έτη 1914-1918 αυτές οι ίδιες τρείς τάξεις είπαν στον κόσμο ότι ο Μεγάλος Παγκόσμιος Πόλεμος θα τερμάτιζε όλους τους πολέμους και θα έκανε τον κόσμο ασφαλή για τη δημοκρατία και ότι οι νέοι που πέθαιναν στα πεδία των μαχών… θα πήγαιναν στον ουρανό. Οι προφητείες τους δεν επαληθεύθηκαν. Ως εκ τούτου, είναι ψευδοπροφήτες, και οι άνθρωποι δεν τους εμπιστεύονται πλέον ως ασφαλείς οδηγούς.—Σκοπιά 15-5-1930, σελ.153-56

 

      Στο Σχολιολόγιό του επί της Αποκάλυψης, μιλώντας για τη Βρετανική Αυτοκρατορία, ο Ρόδερφορντ γράφει:

 

Θα ηδυνάμεθα να δεχθώμεν, ότι ο ομιλητής, όστις μετεχειρίσθη τους λόγους τούτους, ήτο ειλικρινής, αλλά γνωρίζομεν ότι οι λόγοι του δεν είναι αληθείς… Τα δύο αυτά έθνη [Βρετανία και ΗΠΑ], δρώντα από κοινού, τίθενται επικεφαλής όλων των εθνών της γης εις την ανάπτυξιν και ανάδειξιν ευλογοφανών σχεδίων και με ευαρέστους και απατηλούς λόγους κατορθώνουν να πείσουν τους ανθρώπους, ότι τα σχέδιά των είναι δίκαια και ορθά. Τα έθνη ταύτα ήρχισαν ούτω προφητεύοντα, ιδιαιτέρως από του 1918, και όλοι γνωρίζουν ότι μέχρι σήμερον αι προφητείαι των δεν επηληθεύθησαν. Τούτο και μόνον είναι ισχυρά απόδειξις ότι είναι ψευδοπροφήται… Αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν και εις μίαν, έστω, των απαιτήσεων ώστε να αποδείξουν ότι είναι αληθείς προφήται. Δευτερ. 18:21,22) 

 

Η αποτελούσα τον ψευδοπροφήτην Αγγλο-Αμερικανική αυτοκρατορία νουθετεί τον λαόν να παραμένη ήσυχος και εδραίος, υποσχομένη πάντοτε, ότι αι κυβερνήσεις αυταί θ’ απομακρύνουν πάντα κίνδυνον και θα καταστήσωσι την γην κατάλληλον τόπον για κατοικία. Ο Θεός λέγει περί αυτών, ότι είναι ψευδοπροφήται, ακολουθούντες τας ιδίας αυτών ιδιοτελείς επιθυμίας, και ότι προφητεύουν ψεύδη».—Ιεζεκ. ιγ΄3,4,16 (ΦΩΣ, τόμος 2, σελ.51,52)

 

      Η Σκοπιά 15 Οκτωβρίου 1958, σελ. 613 (στην Αγγλική), παραθέτει μια δήλωση από την Εφημερίδα ‘Evening Free Lance’, της 30ής Ιανουαρίου 1957: «Κάπου μεταξύ 15 και 23 Απριλίου 1957, ο Αρμαγεδδών θα σαρώσει τον κόσμο! Εκατομμύρια άνθρωποι θα χαθούν στις φλόγες του και η γη θα κατακαεί.’ Αυτό προφήτευσε κάποιος Πάστορας από την Καλιφόρνια, ο Μίχραμ Ασκ, τον Ιανουάριο του 1957. Τέτοιοι ψευδοπροφήτες θέτουν το ζήτημα του Αρμαγεδδώνος σε ανυποληψία».

 

      Το βιβλίο ‘Ο Παράδεισος Αποκαθίσταται για την Ανθρωπότητα—Μέσω Θεοκρατίας! (1972), προειδοποιεί στη σελίδα 354 ότι: «Ο Ιεχωβά Θεός, ο Θεός των αληθινών προφητειών, θα ντροπιάσει όλους τους ψευδοπροφήτες είτε με το να μην εκπληρώσει τις ψευδείς προβλέψεις αυτών των αλαζόνων προφητών είτε με το να εκπληρώσει τις δικές του προφητείες κατά τρόπο αντίθετο με αυτόν που είχαν προβλέψει οι ψευδοπροφήτες. Οι ψευδοπροφήτες θα προσπαθήσουν να κρύψουν το λόγο για τον οποίον θα ντρέπονται, αρνούμενοι ποιοι πραγματικά είναι». Ο συγγραφέας συνεχίζει και παραθέτει το Ζαχαρίας 13: 4-6, όπου ο ψευδοπροφήτης λέει, ‘Εγώ δεν είμαι προφήτης’.

 

      Η Σκοπιά 1 Δεκεμβρίου 1979, σελ. 29,30, εξηγεί πώς διαφέρει ο αληθινός προφήτης του Θεού από τους ψευδοπροφήτες και πώς εκτίθενται οι ψευδοπροφήτες:

 

Εδώ και 60 σχεδόν χρόνια η τάξη του Ιερεμία διεκήρυξε πιστά τον Λόγο του Ιεχωβά… Αντίθετα με την τάξη των κληρικών, εκείνοι που ανήκουν στην τάξη του Ιερεμία απεστάλησαν από τον Ιεχωβά να μιλήσουν εν ονόματί του. Παρ’ όλα αυτά, οι κληρικοί προφήτες ισχυρίζονται επίσης ότι μιλούν εν ονόματί του και, επομένως, ότι λέγουν την αλήθεια της Αγίας Γραφής… Είναι αλήθεια ότι η τάξη του Ιερεμία υποστηρίζει το άγγελμά της παραθέτοντας τους λόγους ‘Ούτω λέγει ο Ιεχωβά’… Πώς θα δείξει ο Ιεχωβά ότι αυτοί οι κληρικοί προφήτες είναι απατηλοί; Με το να μην εκπληρωθούν όσα αναγγέλουν ότι ‘Αυτός λέγει’! ή όσα τολμούν να λέγουν εν ονόματί του. Αυτός δεν υποστηρίζει τα ψεύδη τους».

 

    Το άρθρο της Σκοπιάς 1 Φεβρουαρίου 1992, με τίτλο ‘Φυλαχθείτε από τους Ψευδοπροφήτες’ αναφέρει:

 

Στην πραγματικότητα, η κύρια έννοια που μεταδίδεται από τις λέξεις του πρωτοτύπου κειμένου της Αγίας Γραφής οι οποίες αποδίδονται ‘προφητεία’ ή ‘προφητεύω’, είναι βασικά το να διακηρύττει κανείς την άποψη του Θεού σ'  ένα ζήτημα ή όπως το θέτει το βιβλίο των Πράξεων, να λέει κανείς ‘τα μεγαλεία του Θεού’. (Πράξ. 2: 11) Όπως και στον καιρό του Ιερεμία, έτσι και σήμερα υπάρχουν ψευδοπροφήτες οι οποίοι ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τον Θεό της Αγίας Γραφής, αλλά και αυτοί επίσης κλέβουν τα λόγια του Θεού με το να κηρύττουν πράγματα που αποσπούν την προσοχή των ανθρώπων απ' ότι λέει πραγματικά ο Θεός μέσω της Αγία Γραφής. Με ποιον τρόπο; Ας απαντήσουμε σ’ αυτό το ερώτημα χρησιμοποιώντας σαν λυδία λίθο τη θεμελιώδη Γραφική διδασκαλία της Βασιλείας… Αυτοί που διδάσκουν ότι η Βασιλεία του Θεού θα έρθει μέσω πολιτικής δράσης είναι ψευδοπροφήτες. Κλέβουν τα λόγια του Θεού απ’ τους ανθρώπους.

 

      Χρησιμοποιώντας τα ίδια τα κριτήρια των Μαρτύρων του Ιεχωβά που παρατέθηκαν ανωτέρω είναι αυτή η οργάνωση ένας ψευδοπροφήτης;

 

1.—Ένας ψευδοπροφήτης θα αρνείται την Αγία Γραφή και τα Βιβλικά δόγματα και δεν θα διακηρύττει ‘πιστά’ ό,τι είναι ‘γραμμένο στην Αγία Γραφή’. Οι Μάρτυρες διαβεβαιώνουν ότι η Αγία Γραφή είναι ο Λόγος του Θεού και ισχυρίζονται ότι οι διδασκαλίες τους προέρχονται απ’ αυτήν. Η αμφισβήτηση αυτού του ισχυρισμού δεν μπορεί να γίνει με επάρκεια εδώ, αλλά στο τέλος του βιβλίου του ‘Κατανοώντας τους Μάρτυρες του Ιεχωβά’,(1991), ο Ρόμπερτ Μπόουμαν προσδιορίζει το πραγματικό πρόβλημα:

 

"Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά παραδέχονται ότι η Αγία Γραφή είναι ο αλάθητος λόγος του Θεού. Εντούτοις, ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζονται τη Γραφή ακυρώνει αυτή την ομολογία. Με βάση την επιθυμία τους να κατανοήσουν τον Θεό και την πολιτεία του με τους ανθρώπους, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά διαστρέφουν τις Γραφές με τον τρόπο που τη μεταφράζουν καθώς και με τον τρόπο που την ερμηνεύουν. Είναι τόσο δύσκολο για τους ανθρώπους που μελετούν αδιάκοπα την Αγία Γραφή να εξακολουθήσουν να πιστεύουν ότι το δογματικό σύστημα των Μαρτύρων του Ιεχωβά είναι Γραφικό ώστε η Εταιρία Σκοπιά κρίνει αναγκαίο να υπενθυμίζει στους ανθρώπους της, σχεδόν σε κάθε τεύχος του περιοδικού η Σκοπιά, να διατηρούν την εμπιστοσύνη τους και να δέχονται άκριτα οτιδήποτε διδάσκει ο ‘πιστός και φρόνιμος δούλος’."

      Το να διακηρύττει κάποιος ‘πιστά’ ‘ό,τι είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή’ προϋποθέτει περισσότερα από τη διακήρυξη των διδασκαλιών των Μαρτύρων για τις οποίες προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι είναι Γραφικές. Προϋποθέτει ακρίβεια και αξιοπιστία σ’ αυτά που διδάσκονται. Σ’ αυτό το τεστ, όπως δείχνει το υπόμνημα, η Εταιρία Σκοπιά έχει αποτύχει οικτρά.

 

2.—Ο ψευδοπροφήτης θα ισχυρίζεται ότι διακηρύττει ένα άγγελμα από τον Θεό, αλλά οι δηλώσεις του είναι ψευδείς. Το υπόμνημα δείχνει ότι οι Μάρτυρες έχουν αποτύχει σ’ αυτό το τεστ σε πολλές περιπτώσεις, καθώς διδασκαλίες που αποδόθηκαν στον Θεό, και προσδιορίστηκαν ως ‘νέο φως’ στον κατάλληλο καιρό ή ‘τροφή στον κατάλληλο καιρό’, δεν εκπληρώθηκαν, αργότερα αναθεωρήθηκαν ή και απορρίφθηκαν.

 

3.—Οι προφητείες ενός ψευδοπροφήτη θα αποτύχουν. Δεν θα πραγματοποιηθούν ακριβώς όπως προφητεύθηκαν. Το ότι αυτό χαρακτηρίζει την ιστορία των Μαρτύρων του Ιεχωβά έχει τεκμηριωθεί πολλές φορές σ' αυτή τη διατριβή. Ο καθηγητής Τζέϊμς Πέντον, υπενθυμίζει στον αναγνώστη:

 

Κανένα σημαντικό αιρετικό Χριστιανικό κίνημα δεν υπήρξε τόσο επίμονο στο να προφητεύει το τέλος του παρόντος κόσμου με τόσο κατηγορηματικό τρόπο σε συγκεκριμένες χρονολογίες όπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, τουλάχιστον από την εποχή των Μιλλεριτών και των Αντβεντιστών του δεκάτου ενάτου αιώνος που ήσαν οι απευθείας πρόγονοι του Χιλιασμού. Κατά τα πρώτα χρόνια της ιστορίας τους απέβλεπαν διαρκώς σε συγκεκριμένες χρονολογίες—1874, 1878, 1881, 1910, 1914, 1918, 1920, 1925 και άλλες – υποστηρίζοντας ότι έχουν καθορισμένη εσχατολογική σημασία. Όταν αυτές οι προφητείες απέτυχαν χρειάσθηκε να επανερμηνευθούν, να τους αποδοθεί συμβολική σημασία, και σε μερικές περιπτώσεις, τελικά να εγκαταλειφθούν. (Η Αποκάλυψη Καθυστέρησε, σελ.3, 4)

 

Ο ψευδοπροφήτης αποτυγχάνει στο τεστ του Δευτερονομίου 18: 21,22: «Και εάν είπης εν τη καρδία σου, Πώς θέλομεν γνωρίσει τον λόγον τον οποίον ο Κύριος ελάλησεν; Όταν τις προφήτης λαλήση εν τω όνοματι του Κυρίου και ο λόγος δεν γίνει ουδέ συμβή, ούτος είναι ο λόγος τον οποίον ο Κύριος δεν ελάλησεν. Ελάλησεν αυτόν ο προφήτης εν υπερηφανία. Δεν θέλετε φοβηθή απ’ αυτού».

 

4.—Ένας ψευδοπροφήτης θα αρνηθεί το προφητικό αξίωμα, λέγοντας: Εγώ δεν είμαι προφήτης. Ο Ρέϋμοντ Φρανς σχολιάζει: «Η οργάνωση επιδιώκει να ντύσει τον εαυτό της με τον θαυμαστό ρόλο του προφήτη του Θεού και να διεκδικήσει το σεβασμό και το δέος που απορρέει από αυτό το αξίωμα. Κι όμως αποποιείται την ευθύνη που συνοδεύει το αξίωμα». (Αναζητώντας τη Χριστιανική Ελευθερία, σελ 571)

 

5.—Στη θέση των υγιών Βιβλικών διδασκαλιών, ο ψευδοπροφήτης θα διατυπώνει ‘ανθρωποποίητες θεωρίες ή εικασίες είτε δικές του είτε των άλλων’. Πολλές από τις διδασκαλίες των Μαρτύρων ταιριάζουν μ’ αυτό το σημάδι του ψευδοπροφήτη. Εάν αυτά που δημοσιεύονταν ‘δεν ήταν ανθρώπινη γνώμη’ όπως συχνά είχε ειπωθεί, αυτές οι διδασκαλίες που άλλαζαν, ή οι προρρήσεις που απέτυχαν, δεν θα μπορούσαν να προέρχονται από τον Θεό. Συνεπώς, ορισμένες από αυτές μπορούν να προσδιοριστούν ως ‘ανθρωποποίητες θεωρίες ή εικασίες».

 

6.—Ένας ψευδοπροφήτης δεν θα μεταδίδει ‘τα μεγαλεία του Θεού’ (Πράξ. 2: 11): ‘τα περί της Βασιλείας του Θεού από το 1914 μ.Χ. όταν οι Καιροί των Εθνών (οι προσδιορισμένοι καιροί των εθνών) τελείωσαν. «Τα μεγαλεία του Θεού» δεν θα μπορούσαν να είναι  «τα περί της Βασιλείας του Θεού από το 1914 – διότι όπως απεδείχθη νωρίτερα σ’ αυτή τη μελέτη, αυτή η διδασκαλία είναι εσφαλμένη, και το μήνυμα που μεταδόθηκε τον πρώτο αιώνα δεν θα μπορούσε να αναφέρεται στο 1914. Επομένως, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά εξαγγέλουν εσφαλμένο άγγελμα και είναι ψευδοπροφήτες. Ποια ήταν αυτά ‘τα μεγαλεία του Θεού’; Το Θεολογικό Λεξικό της Καινής Διαθήκης σχολιάζει στη λέξη ‘μεγαλείον’: «Αυτή η λέξη που σημαίνει μεγαλοσύνη χρησιμοποιείται στον πληθυντικό για να καταδείξει ‘ισχυρά έργα’. Στις Πράξεις 2:11 ‘τα μεγαλεία’ είναι οι ισχυρές πράξεις του Θεού στην ιστορία του Χριστού».

 

      Είναι ολοφάνερο από το υπόμνημα της Εταιρίας Σκοπιά, από τις Γραφές, και από τις δικές της δηλώσεις ως προς το τι χαρακτηρίζει έναν ψευδοπροφήτη, ότι δεν μπορούν να γλυτώσουν τον ίδιο προσδιορισμό. Προφανώς ως αποτέλεσμα της αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος έχουν δημοσιευθεί διάφορες δικαιολογίες για να αποφευχθεί αυτό το συμπέρασμα.

 

 

Τα ‘Καλά Νέα’ ή ένα Διαφορετικό Ευαγγέλιο;

 

     Η Εταιρία Σκοπιά δεν είναι μόνο ένας ψευδοπροφήτης αλλά διακηρύττει και ένα διαφορετικό ευαγγέλιο από εκείνο που διεκήρυτταν ο Χριστός και οι Απόστολοι. Αυτή η διαφορά αναγνωρίζεται ανοιχτά στα έντυπα που διανέμουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά.

 

      Πώς κατανοούν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά το ευαγγέλιο; Τα ακόλουθα αποσπάσματα  προέρχονται όλα από το περιοδικό η Σκοπιά.

 

«Είναι αλήθεια ότι το ευαγγέλιο της Βασιλείας του Θεού και του Χριστού του δεν κηρύχθηκε παρά μόνο μετά το 1918 Κ.Χ.» .—Σκοπιά 1 Δεκεμβρίου 1928, σελ.364, στην Αγγλική

 

«Το επί της γης υπόλοιπον του Θεού, δηλαδή, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, έλαβον από το χέρι του αγγέλου του Θεού το άγγελμα του ευαγγελίου της Βασιλείας, το οποίον πρέπει να κηρύξουν, καθώς είναι γραμμένο: ‘Και είδον άλλον άγγελον πετώμενον εις το μεσουράνημα, όστις είχεν ευαγγέλιον αιώνιον, δια να κηρύξη εις τους κατοικούντας επί της γης και εις πάν έθνος και φυλή και γλώσσαν και λαόν». (Αποκ. 14: 6) Αυτό το ευαγγέλιο της Βασιλείας έχει κηρυχθεί από τότε….) Σκοπιά 1 Νοεμβρίου 1935, σελ. 331, στην Αγγλική

 

«Από τότε που έληξαν οι Καιροί των Εθνών το 1914, κάτι πολύ αμέσου σπουδαιότητος έχει προστεθή στο ‘ευαγγέλιον του Θεού’, που εκήρυττε ο Ιησούς Χριστός… δηλαδή, η γέννησις της Μεσσιανικής βασιλείας του Θεού στους ουρανούς στο τέλος των Καιρών των Εθνών το 1914. Και ύστερ’ από τον πόλεμο που επακολούθησε στους αόρατους ουρανούς και την έξωσι του Σατανά ή Διαβόλου και των δαιμόνων του από τον ουρανό και το ρίξιμό του στη γη, αυτή η διακήρυξις εσαλπίσθη, για να προστεθή στ’ αγαθά νέα, όπως αναφέρεται στα εδάφια Αποκάλυψις ιβ΄12… Δεν μπορούσε πριν από το τέλος των «προσδιορισμένων καιρών των εθνών» το φθινόπωρο του 1914 να κηρυχθή το ευαγγέλιον της νεογέννητης εγκαθιδρυμένης ουρανίας βασιλείας του Θεού και του Μεσσίου του. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να είναι το ευαγγέλιον που είπε ο Ιησούς Χριστός στην προφητεία του ότι έπρεπε να κηρυχθή πρώτον σ’ όλα τα έθνη» (Μαρκ. Ιγ’ 10)  Σκοπιά 15 Μαρτίου 1968, σελ.176, 177

 

«Ωστόσο, από τα συμφραζόμενα του εδαφίου Μάρκος ιγ΄10 είναι φανερό ότι ο Ιησούς είχε κατά νου ένα ειδικό είδος ευαγγελίου……Ιδιαίτερα από το έτος 1919 έχει διακηρυχθεί αυτό το ευαγγέλιο. Αυτά τα καλά νέα λένε στους ανθρώπους ότι η βασιλεία του Θεού έχει εγκαθιδρυθεί στους ουρανούς, ότι ο Σατανάς έχει εκβληθεί από τον ουρανό, ο πόλεμος του Θεού ο Αρμαγεδδώνας είναι πλησίον, ότι σύντομα οι ευλογίες της βασιλείας του Θεού θα κάνουν αυτή τη γη παράδεισο και ότι ακόμη και οι νεκροί που είναι στα μνήματα θα εγερθούν».Σκοπιά 1 Δεκεμβρίου 1967, σελ. 715, στην Αγγλική

 

«Αλλά η μαρτυρία της βασιλείας από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, από το 1914 ήταν κάτι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι κήρυξαν οι ιεραπόστολοι του Χριστιανικού κόσμου πριν από το 1914 και μετά απ’ αυτό».—Σκοπιά 1 Ιανουαρίου 1981, σελ.28

 

«Ας συγκρίνουν τα ειλικρινή άτομα το είδος του κηρύγματος του ευαγγελίου της βασιλείας που έκαναν τα θρησκευτικά συστήματα του λεγόμενου Χριστιανικού κόσμου σ’ όλους τους αιώνες με το κήρυγμα που έκαναν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Δεν υπάρχει τίποτε το κοινό μεταξύ τους. Το κήρυγμα των Μαρτύρων του Ιεχωβά είναι πραγματικά ‘ευαγγέλιον’ ή ‘αγαθά νέα’ για την ουράνια βασιλεία του Θεού που εγκαθιδρύθηκε με την ενθρόνιση του Υιού του Ιησού Χριστού στο τέλος των Καιρών των Εθνών το 1914».—Σκοπιά 1 Σεπτεμβρίου 1981, σελ.17

 

«Σίγουρα η γενιά μας είναι μοναδική από πολλές πλευρές. Εντούτοις, κάτι ξεχωρίζει ως το πιο σημαντικό γεγονός της εποχής μας, που μπροστά του όλα τα άλλα μοιάζουν μηδαμινά… Αυτός ο καιρός ήρθε το 1914. Σύμφωνα με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, προς το τέλος εκείνου του έτους, ο Ιησούς στέφθηκε βασιλιάς από τον ‘Παλαιό των ημερών’ και άρχισε να κυβερνάει».—Σκοπιά 1 Ιανουαρίου 1988, σελ.10.

 

Ο Ρέϋμοντ Φρανς αναφέρει ότι στις 17 Νοεμβρίου 1979, ο πρόεδρος της Εταιρίας Φρεντ Φρανς, μεταξύ άλλων πραγμάτων, δήλωσε: «Ο μοναδικός σκοπός της ύπαρξής μας ως Εταιρίας είναι να αναγγείλουμε τη βασιλεία που εγκαθιδρύθηκε το 1914 και την προειδοποίηση για την πτώση της Βαβυλώνας της Μεγάλης. Έχουμε ένα ιδιαίτερο μήνυμα να παραδώσουμε». ‘Αναζητώντας τη Χριστιανική Ελευθερία’, σελ.47

 

Από αυτές τις δηλώσεις είναι φανερό πόσο σημαντικό είναι αυτό το άγγελμα για τους Μάρτυρες. Αλλά τι γίνεται αν αυτό βασίζεται σ’ ένα ψεύτικο θεμέλιο; Οι Καρλ Όλαφ Γιόνσον και  Βόλφγκαγκ Χερμπστ, αναφέρουν:

 

Ωστόσο, εάν αυτή η ενθρόνιση το 1914, που είναι το πιο διακεκριμένο χαρακτηριστικό του ευαγγελίου τους, είναι μια αυταπάτη, τότε, το παγκόσμιο κήρυγμά τους δεν έχει τίποτε να κάνει με την πρόρρηση του Ιησού. Επιπλέον, όταν ο Ιησούς μίλησε γι αυτό ‘το ευαγγέλιο της βασιλείας’ δεν μπορεί να αναφερόταν μόνο στο ευαγγέλιο που αυτός και οι απόστολοί του κήρυτταν. Συγκρίνατε με το εδάφιο Ματθαίος 26: 13, όπου η φράση ‘αυτό το ευαγγέλιο’ συναντάται επίσης. Με τον ισχυρισμό της ότι το Ματθαίος 24:14 εκπληρώθηκε σε μικρή κλίμακα πριν το 70 μ.Χ. η Εταιρία Σκοπιά στην ουσία το παραδέχεται αυτό. Συνεπώς, ο Ιησούς δεν είχε κατά νου να συστήσει ένα νέο ευαγγέλιο στον εικοστό αιώνα. Στην πραγματικότητα, τα εδάφια Γαλάτες 1: 6-8 καταδικάζουν κάθε νέο άγγελμα που θα θόλωνε ή θα παραβίαζε τα αυθεντικά και γνήσια ‘καλά νέα’ που κηρύχθηκαν τον πρώτο αιώνα». ‘Το Σημείο των Εσχάτων Ημερών—Πότε;’ Σελ. 215, 216

 

Το Γαλάτες 1: 8,9, είναι ξεκάθαρο:

 

‘Αλλά και αν ημείς ή άγγελος εξ ουρανού σας κηρύττη άλλο ευαγγέλιον παρά εκείνο, το οποίον σας εκηρύξαμεν, ας ήναι ανάθεμα. Καθώς προείπομεν και τώρα πάλιν λέγω, Εάν τις σας κηρύττει άλλο ευαγγέλιον παρά εκείνο, το οποίον παρελάβετε, ας ήναι ανάθεμα’.

 

Αυτό το άγγελμα των καλών νέων, είναι το άγγελμα ότι μέσω του θανάτου, της ταφής, και της ανάστασης του Χριστού, ο Θεός προμήθευσε το μέσον για να απολυτρωθεί ο αμαρτωλός άνθρωπος μέσω πίστεως.

 

‘Σας φανερώνω δε, αδελφοί, το ευαγγέλιον, το οποίον εκήρυξα προς εσάς, το οποίον και παρελάβετε, εις το οποίον και ίστασθε, δια του οποίου και σώζεσθε τίνι τρόπω σας εκήρυξα αυτό, εκτός εάν επιστεύσατε ματαίως. Διότι παρέδωκα εις εσάς εν πρώτοις εκείνο, το οποίον και παρέλαβον, ότι ο Χριστός απέθανε δια τας αμαρτίας ημών κατά τας γραφάς, και ότι ετάφη, και ότι ανέστη την τρίτην ημέραν κατά τας γραφάς’.

 

Μετάφραση Ν. Χ.

Δημιουργία αρχείου: 6-12-2010.

Τελευταία μορφοποίηση: 20-8-2016.

ΕΠΑΝΩ