Νεοπαγανιστικές απάτες Απάντηση στις ψευδείς συκοφαντίες τού Νεοπαγανισμού Φιλόσοφοι

Περί Απολλώνιου Τυανέως

Οι μαρτυρίες για τον Απολλώνιο Τυανέα

Οι Παγανιστές έχουν μεγάλο πρόβλημα με τις προφητείες που αναφέρθηκαν στον Χριστό, όχι μόνο από τους Ιουδαίους, αλλά και από τους ίδιους τους Έλληνες, και με τα θαύματα τού Χριστού. Προσπάθησαν λοιπόν να τα αποδώσουν και τα δύο στον Απολλώνιο Τυανέα, έναν θαυματοποιό τής εποχής τού Χριστού. Όμως πόσο αξιόπιστες είναι οι μαρτυρίες που έχουμε γι' αυτόν;

Όσον αφορά το γενικό ζήτημα της αξιοπιστίας της ζωής και των έργων του Απολλωνίου Τυανέα, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

1. Δεν υπάρχει σωζόμενη αναφορά στον Απολλώνιο Τυανέα πριν από αυτή του Δίωνα Κάσσιου (περ. 155μ.Χ.-235), στη Ρωμαϊκή Ιστορία 68:17. Η αναφορά αυτή είναι όχι μόνο πολύ μεταγενέστερη, αλλά και πολύ μικρή, ακόμα μικρότερη και από το Testimonium Flavianum, την διασημότερη από τις δυο αναφορές  του Ιώσηπου στο Χριστό, τις οποίες οι Παγανιστές προσπαθούν να παρουσιάσουν ως υπερβολικά μικρές (Ιουδαϊκές Αρχαιότητες, 18.3.3).

2. Ο τόσο αξιόπιστος "Βίος Απολλωνίου" του Φιλόστρατου (που γράφθηκε τουλάχιστον το 217 μ.Χ.) είναι γεμάτος αναξιοπιστία. Ας δούμε μερικά μόνο δείγματα αυτής.

  • Ο Πρωτέας εισήλθε στη μήτρα της μητέρας του Απολλωνίου, η οποία αργότερα τον γέννησε πρόωρα λόγω της φασαρίας κάποιων κύκνων.
  • Ο Απολλώνιος επισκέπτεται με τον Δάμι τον Κολοσσό της Ρόδου (ο οποίος είχε καταστραφεί πριν από αιώνες, το 227/226 π.Χ.)!
  • Καταδικάζει καθαρά τα ζεστά μπάνια.
  • Ισχυρίζεται ότι είδε τις αλυσίδες του Προμηθέα στα όρη του Καύκασου.
  • Αυτός και η συνοδεία του συναντούν ένα καλικάτζαρο, τον οποίο διώχνουν φωνάζοντάς του.
  • Ο Φιλόστρατος περιγράφει διάφορα είδη δράκων.
  • Ο Τυανέας συναντά ένα σάτυρο, τον οποίο κοιμίζει, δίνοντάς του κρασί.

Όπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό από κάθε λογικό άνθρωπο, δεν υπάρχει η παραμικρή αξιοπιστία στο βίο τού Απολλώνιου Τυανέα, συνεπώς η πονηρή προσπάθεια τών παγανιστών να τον παραλληλίσουν με τις αξιόπιστες μαρτυρίες τών Ευαγγελίων για τον Χριστό, είναι τουλάχιστον ανόητη και απαράδεκτη.

Δημιουργία αρχείου:27-9-2004.

Τελευταία ενημέρωση: 26-8-2008.

ΕΠΑΝΩ