Νεοπαγανιστικές απάτες Απάντηση στις ψευδείς συκοφαντίες τού Νεοπαγανισμού

Επιστροφή στην ενότητα περί Παγανισμού

Η έννοια τής λεξεως: "Παγανισμός"

Μερικοί Νεοπαγανιστές θυμώνουν όταν τους αποκαλούμε έτσι, γιατί θεωρούν το όνομα αυτό υποτιμητικό. Άλλοι αποκαλούν οι ίδιοι τον εαυτό τους με το όνομα αυτό, και το έχουν και καμάρι. Άλλοι πάλι, προβαίνουν σε αναλύσεις, για να μας δείξουν ότι η λέξη "Παγανιστής", δεν είναι κάτι υποτιμητικό. Μερικοί από αυτούς, πάνε να ετοιμολογήσουν με περισσή ασχετοσύνη τη λέξη "Παγανισμός", από τη λέξη: "πηγή", ενώ άλλοι Παγανιστές, την ετοιμολογούν σωστά, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Μέσα σε όλη αυτή την Παγανιστική σύγχυση και ασυμφωνία, θα παρουσιάσουμε την ανάλυση τής λέξεως, για να ξέρουμε την προέλευση και την έννοιά της, μια και τη χρησιμοποιούμε κατά κόρον στην ιστοσελίδα μας.

Η μια ομάδα Παγανιστών, εντελώς άσχετη, δεν άνοιξε ποτέ της εγκυκλοπαίδεια και ετοιμολογεί τη λέξη από την "πηγή". Η άλλη ομάδα όμως, έχει δίκιο στην ετοιμολογία της. Θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν τα ίδια τα δικά τους λόγια για την έννοια τής λέξης. Μιλάμε για την ερμηνεία που δίνει το ΥΣΕΕ:

«Η λέξη «παγανισμός» προέρχεται από την λατινική λέξη «paganus» που σημαίνει «άνθρωπος της υπαίθρου». Στην αρχαία Ρώμη, χρησιμοποιούσαν αυτήν την λέξη για όσους ζούσαν έξω από την Ρώμη, στην επαρχία, και αργότερα, όταν άρχισε να ανθίζει ο Χριστιανισμός, την χρησιμοποιούσαν για αυτούς που εξακολουθούσαν να πιστεύουν στους αρχαίους θεούς».

Δεκτόν. ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ οι άνθρωποι της υπαίθρου άργησαν να αποβάλλουν την ειδωλολατρική τους θρησκεία; Πολύ απλό: Ήταν ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ, επειδή στην ύπαιθρο βρίσκονταν μακριά από τα Αστικά Κέντρα, και δεν μπορούσαν να μορφωθούν εύκολα. Ενώ λοιπόν ο Χριστιανισμός κέρδιζε όσους είχαν μόρφωση, ΟΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ παρέμεναν κολλημένοι στα είδωλα και λάτρευαν ξόανα. (Ομοίως και οι σημερινοί «παγανιστές», είναι άνθρωποι ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ, με τυφλό μίσος κατά του Χριστιανισμού, και με κατακερματισμένη κοσμοθέαση χωρίς καμία συνοχή στις σκόρπιες ιδέες τους).

Έτσι η λέξη: «Παγανιστής», έγινε συνώνυμο με το: «χωριάτης» που λέμε σήμερα, εννοώντας τον αμόρφωτο και αμαθή δεισιδαίμονα (η τελευταία λέξη με τη σημερινή έννοια).

Δημιουργία αρχείου: 3-6-2004.

Τελευταία ενημέρωση: 4-6-2004.

ΕΠΑΝΩ