Νεοπαγανιστικές απάτες Απάντηση στις ψευδείς συκοφαντίες τού Νεοπαγανισμού

Επιστροφή στην ενότητα περί "θεών"

  Ανακήρυξη ανθρώπων σε "θεούς"

"Οι αρχαίοι Έλληνες ποτέ δεν θεοποίησαν ανθρώπους" μας λένε οι Νεοπαγανιστές. Όμως η ιστορία έχει καταγράψει διαφορετικά πράγματα, δείγμα τών οποίων θα παρουσιάσουμε εδώ. Γιατί θεοποίησαν ακόμα και... Ρωμαίους, τους οποίους οι Νεοπαγανιστές ονομάζουν "κατακτητές"!

Στα χρόνια των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η υποταγή της Σπάρτης στους συμμάχους της συμπολιτείας Μακεδόνες, μετέτρεψε τη Μαντινεία σε κτήση του Άργους, καθώς εκεί τη χάρισε ο βασιλιάς Αντίγονος Δώσων. Οι Αργείοι τη μετονόμασαν σε Αντιγόνεια. Η πόλη έφερε το όνομα Αντιγόνεια ως την εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ανδριανού (117-138 μ.Χ.). Ήταν το 125 μ.Χ., όταν ο Ανδριανός της απέδωσε το αρχαίο όνομα, και κατά τον Παυσανία, ξανάκτισε τον εκεί κατεστραμμένο ναό του Ποσειδώνα και έβαλε να στηθεί ενεπίγραφη στήλη στον τάφο του Επαμεινώνδρα. Οι Μαντινείς ανακήρυξαν τον Αδριανό θεό τους, μετά τον θάνατό του. (Πατριδογνωσία τεύχος 85, Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2003 σελ. 3054).

Το σημαντικό εδώ, είναι ότι δεν το έκαναν από φόβο ή ανάγκη ζώντος τού αυτοκράτορα, αλλά επειδή έτσι τον πίστευαν!

Η ίδρυση  των Νεμέων, όπως και των Ισθίων και των Ολυμπίων, ανάγεται στους Μυκηναϊκούς χρόνους. Ο βασιλιάς της Νεμέας Λυκούργος, είχε αποκτήσει έναν γιο ονόματι Οφέλτη, για τον οποίο ένας χρησμός έλεγε ότι δεν έπρεπε να πατήσει στο χώμα προτού μάθει να περπατά. Την ανατροφή του βρέφους την ανέθεσε στην Υψιπύλη, την παλαιά βασίλισσα της Λήμνου, η οποία βρισκόταν σκλάβα στην αυλή του. Όταν οι επτά ήρωες ξεκίνησαν από το Άργος για να βαδίσουν εναντίον της Θήβας, πέρασαν από τη Νεμέα. Εκεί συνάντησαν την Υψιπύλη, από την οποία ζήτησαν να τους δείξει μια πηγή για να ξεδιψάσουν. Εκείνη τοποθέτησε για λίγο το βρέφος σε λίκνο από αγριοσέλινα και το ακούμπησε καταγής. Τότε ένα φίδι γλίστρησε μέσα στα χόρτα και δάγκωσε το βρέφος το οποίο πέθανε. Ένας από τους επτά ήρωες ήταν ο μάντης Αμφιάραος, ο οποίος ερμήνευσε το γεγονός ως κακό οιωνό για την εξέλιξη της εκστρατείας τους. Έδωσε στο θείο βρέφος το όνομα Αρχέμορος (δηλαδή αρχή της κακοτυχίας), και καθιέρωσε προς τιμήν  του, τους αγώνες. Οι ομοιότητες με τον μύθο του Μελικέρτη Παλαίμονα είναι πρόδηλες. Τα Νέμεα (ή Νέμεια) καθιερώθηκαν ως πανελλήνια εορτή το 573 π.Χ. Όπως και τα Ίσθιμια τελούντο κάθε δύο χρόνια, κατά το δεύτερο και το τέταρτο έτος της Ολυμπιάδας.

Κέντρο της Νεμέας αποτελούσε το ιερό του Δία. Το Δυτικό όριο του ιερού του Δία αποτελούσε ο ποταμός Νεμέας, ο οποίος εκβάλλει στον Κορινθιακό. Πέρα από τον ποταμό ανασκάφθηκε ένας πεντάγωνος περίβολος του 4ου αιώνα, που πάτησε πάνω σε παλαιότερο αρχαϊκό κυκλικό περίβολο. Η κατασκευή παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με το Πελόπιο της Ολυμπίας και γι’ αυτό χαρακτηρίσθηκε ως το ηρώο του Οφέλτη.

Σε αυτό το θεοποιημένο βρέφος έδιναν οι αθλητές όρκο πριν από την έναρξη των αγώνων.

Δημιουργία αρχείου:21-8-2004.

Τελευταία ενημέρωση: 21-8-2004.

ΕΠΑΝΩ