Νεοπαγανιστικές απάτες | Απάντηση στις ψευδείς συκοφαντίες του Νεοπαγανισμού |
---|
Επιστροφή στις ενότητες: Ρώμη και Ελληνικότητα
«Το Βυζάντιο κληροδότησε
την ελληνική παιδεία»
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: Εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" , ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΜΑΪΟΥ
2007.
Αρ.Φύλλου: 18.833
Περισσότερα για το
"Βυζάντιο" στην διεύθυνση:
www.romanity.oodegr.com
|
Έχουμε κατ' επανάληψιν μιλήσει για τον μεταπραττισμό και το μιμητισμό πολλών κομπλεξικών συμπολιτών μας, να ακολουθούν τη "γραμμή" που δίνουν Δυτικόφερτοι "ειδήμονες" από τα "πεφωτισμένα έθνη της Εσπερίας". Όταν λοιπόν για τα συμφέροντα των Δυτικών, η Χριστιανική Ρώμη κατασυκοφαντήθηκε (λαμβάνοντας και το ψευδές όνομα "Βυζάντιο"), έσπευσαν να αποποιηθούν και οι συμπολίτες μας αυτοί τις ρίζες τους, και να τις αναγάγουν κατ' ευθείαν στην αρχαία ειδωλολατρική Ελλάδα, λες και δεν είχαν ιστορική συνέχεια για 2000 χρόνια! Να όμως, που η επιμονή των Ρωμιών για τις ρίζες τους, άρχισε ήδη να αποδίδει καρπούς, και με τις σύγχρονες μεθόδους πληροφόρησης, να εκθέτει την απάτη, και να αναδεικνύει τη σημασία του "Βυζαντίου".
Παρουσιάζουμε λοιπόν το παρακάτω αρθράκι του Δυτικού αυτού καθηγητή, μήπως και σε κανέναν αιώνα από τώρα, (με τη "διαφορά φάσης που τους διακρίνει"), οι Δυτικόπληκτοι αυτοί συμπολίτες μας, κατανοήσουν επιτέλους ότι είναι θύματα.
Γοητευτικός αφηγητής όταν γράφει για την Κωνσταντινούπολη ή τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας, ο καθηγητής Σίριλ Μάνγκο δημοσίευσε σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα, όπως το Χρονικό του Θεοφάνους, που καλύπτει μια περίοδο από το 280 μ.Χ. μέχρι το τέλος της Εικονομαχίας
-Η βυζαντινή τέχνη
εθεωρείτο από ορισμένους διακοσμητική, ταγμένη στην υπηρεσία
της Εκκλησίας. Σήμερα
υπάρχει μια τάση επαναξιολόγησής της...
Αυτό ισχύει. Η βυζαντινή τέχνη έχει έναν αφηγηματικό ρόλο, είναι η ιστορία κυρίως της Καινής Διαθήκης και σπανιότερα της Παλαιάς. Είναι παρεξηγημένη, διότι κάθε γενιά ερμηνεύει τα πράγματα διαφορετικά. Το Βυζάντιο, φερ΄ ειπείν, δεν ήταν δημοκρατία. Ήταν απολυταρχικό. Υπήρξε μια εποχή, που ο Κοραής είπε στους σύγχρονούς του Έλληνες να απαλλαγούν από το Βυζάντιο, να δουν τους αρχαίους και να γίνουν σαν τους Γάλλους. Σιγά σιγά η πεφωτισμένη ευρωπαϊκή σκέψη είδε ότι το Βυζάντιο δεν ήταν αντίδραση. Υπήρξε στη Γαλλία μια θρησκευτική ανάκαμψη και τότε είπαν οι Έλληνες για το Βυζάντιο «αυτά είναι δικά μας».
-Τι κληροδότησε
το Βυζάντιο στον δυτικό πολιτισμό και τους Τούρκους;
Πρώτα απ΄ όλα την ελληνική παιδεία, κείμενα, τη Φιλοσοφία, τον Όμηρο, τα κείμενα της αρχαιότητας. Έπειτα, στην τέχνη έφερε την πρώιμη ιταλική Αναγέννηση. Στην αρχιτεκτονική, στα τζαμιά των Οθωμανών, η έμπνευση ήταν από το Βυζάντιο και την προσάρμοσαν στα δικά τους τεμένη.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: Εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" , ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΜΑΪΟΥ
2007,
Αρ.Φύλλου: 18.833 |
Δημιουργία αρχείου: 25-5-2007.
Τελευταία ενημέρωση: 25-5-2007.