Κεντρική σελίδα Αθεϊσμός Επιλογές

Εισαγωγή στην "ψυχολογία του Αθεϊσμού"

Ψυχολογία του Αθεϊσμού

Πολιτικοί αθεϊστές

Adolf Hitler (1889-1945)

Αποσπάσμα από το βιβλίο του Paul Vitz:  “Faith of the Fatherless

(Καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης)

Πριν διαβάσετε αυτό δείτε την Εισαγωγή στην "ψυχολογία του Αθεϊσμού

Μια πιθανή προέκταση των θέσεων του Paul Vitz είναι να προταθεί πως ένας ελαττωματικός πατέρας ήταν εξ ίσου σημαντικός στην ζωή πολιτικών προσώπων που ξεχωρίζουν για την εχθρότητά τους εναντίον της θρησκείας – ιδιαίτερα τον Χριστιανισμό και τον Ιουδαϊσμό.  Τρεις τέτοιες προσωπικότητες έρχονται αμέσως στο νου:   Ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Μάο Τσε Τούνγκ…

Σαν τον Στάλιν, ο νεαρός Αδόλφος δεχόταν σκληρούς και τακτικούς ξυλοδαρμούς από τον πατέρα του. Ο Αλοϊσιος Χίτλερ περιγράφεται ως «απολυταρχικός και εγωιστής, με ελάχιστο ενδιαφέρον για τα αισθήματα της κατά πολύ νεώτερης συζύγου του και ελάχιστη κατανόηση για τα παιδιά του,»[1]και επίσης ως «ένας σκληρός, άπονος και ευέξαπτος άνδρας».[2]  Ο Αδόλφος είχε ένα μεγαλύτερο ετεροθαλή αδελφό από ένα προηγούμενο γάμο του πατέρα του, επίσης ονόματι Αλοϊσιος, ο οποίος παραπονιόταν πικρά πως ο πατέρας του συχνά τον έδερνε «ανελέητα».[3] Υπάρχει ένα πλήθος άλλων ιστοριών σχετικά με την βιαιότητα του πατέρα του Αδόλφου, συμπεριλαμβανομένων και των σκληρών ξυλοδαρμών του οικογενειακού σκύλου, με προέκταση και στην ίδια την μητέρα του.

Ο μεγάλος ετεροθαλής αδελφός του Αδόλφου έφυγε από το σπίτι στα 14 του, χωρίς να επιστρέψει ποτέ, μέχρι τον θάνατο του πατέρα του. Φαίνεται πως ο Αδόλφος τότε δέχθηκε όλη την ένταση της πατρικής εχθρότητας. Η μεγαλύτερη ετεροθαλής αδελφή του Αδόλφου, η Πάολα, ανέφερε πως ο Αδόλφος «δεχόταν ένα γερό ξυλοδαρμό σε καθημερινή βάση.»[4]  Από την άλλη, η μητέρα του Αδόλφου, η Κλάρα, η οποία είχε γεννήσει τρία παιδιά τα οποία πέθαναν πολύ νωρίς – πριν καν γεννηθεί ο Αδόλφος – είχε στρέψει όλη την αγάπη της στον Αδόλφο, και εκείνος πάντοτε είχε τρυφερές αναμνήσεις από την μητέρα του. Αν και σπανίως μιλούσε ο Χίτλερ για την οικογένειά του, είναι προφανές πως δεν τα πήγαινε καλά με τον πατέρα του.

Όταν απεβίωσε ο πατέρας του, ο Αδόλφος ήταν 14 ετών, και από τότε, δε είχε κανένα πρότυπο πατρικό. Η μητέρα του, σαν την μητέρα του Στάλιν, έσπρωξε τον γιό της προς την εκκλησία.  Για λίγα χρόνια συμβάδιζε με αυτό το πρόγραμμα, όμως όταν έφτασε στην ηλικία της θρησκευτικής του επιβεβαίωσης, είχε γίνει φανερά επαναστάτης, και από τότε δεν είχε τίποτε καλό να εκφράσει για τον Χριστιανισμό. Η στάση του απέναντι στον Ιουδαϊσμό είναι φυσικά πασίγνωστη. Παρά ταύτα, διατήρησε μια μετριοπαθή – αν και μάλλον αόριστη – πίστη στον Θεό.

Ο Χίτλερ ήταν βαθύτατα επηρεασμένος από δύο αθεϊστές φιλοσόφους: τον Σοπενχάουερ και τον Νίτσε.  Μπορούσε να απαγγέλει τον πρώτο με ακρίβεια σελίδας, και πολύ συχνά αναφερόταν στον δεύτερο.[5]  Όπως όλοι οι πολιτικοί, όμως, περισσότερο νοιαζόταν για την δύναμη, και το αρχικό ενδιαφέρον του στους δύο αυτούς φιλοσόφους προέκυψε από την έμφαση που έδιναν στην ανθρώπινη θέληση. Η βαθύτατη εχθρότητά του προς τον Χριστιανισμό προέκυψε από την Εβραϊκή ρίζα του, την κοινωνική του δύναμη, και – εγώ θα πρόσθετα – την απεικόνιση του Θεού ως Πατέρα.

 

Σημειώσεις


[1] Bullock, 9.

[2] Bullock, “Hitler: A Study in Tyranny” (Χίτλερ: Μια Μελέτη για την Τυραννία), New York: Harper Perennial, 1971, 4.

[3] J.Toland, “Adolf Hitler” Garden City New York: Doubleday, 1976, 9.

[4] Του ιδίου 12.

[5] H. R. Trevor-Roper, “The Mind of Adolf Hitler” (Ο Νους του Αδόλφου Χίτλερ), στο “Hitler’s Secret Conversations 1941-1944 (Οι Μυστικές Συζητήσεις του Χίτλερ), New York: Farrar Straus and Giroux, 1972, xxiv.  Ο Χίτλερ πρόσφερε στον Μουσολίνι ένα αντίγραφο των έργων του Νίτσε, με μια ενυπόγραφη αφιέρωση. Τον τόμο συνόδευε μια επιστολή από τον Στρατάρχη Kesselring: «Ο Φύρερ θα θεωρήσει τον εαυτό του ευτυχή αν αυτό το μέγα έργο Γερμανικής λογοτεχνίας σας δώσει λίγη χαρά, Ντούτσε, και αν θα το εκλάβετε ως εκδήλωση της ιδιαίτερης προσκόλλησης του Φύρερ σε εσάς.»  Larry Azar, “Philosophy and Ideology” (Φιλοσοφία και Ιδεολογία), 2η έκδοση,  Dubuque: Kendall Hunt, 1983, 70.

Δημιουργία αρχείου: 27-11-2008.

Τελευταία ενημέρωση: 27-11-2008.

ΕΠΑΝΩ