Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Θρησκείες και Ανατολικές θρησκείες

Υπάρχει η Μετενσάρκωση; * Εκ της ανατολικής πύλης * Mετενσάρκωση: Tο «βαρύ πυροβολικό» της Nέας Eποχής * Εδάφια τής Αγίας Γραφής που χρησιμοποιούν οι Αποκρυφιστές για να δικαιολογήσουν την Μετενσάρκωση

Το κίνημα "Χάρε Κρίσνα"

Ιστορία και δικαστικές αποφάσεις για καταστροφική δράση του

Τού Αρχιμ. Τσιάκκα Χριστόφορου

 

Πηγή: "Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Θρησκειών και Αιρέσεων", έκδ. Ιεράς Μονής Τροοδιτίσσης, Λεμεσός 2002. Σελίδες: 1048-1052.

 

Η επιστήμη ονομασία της Ινδουϊστικής αυτής κίνησης είναι «Διεθνής Εταιρεία για τη Συνείδηση του Κρίσνα» (ISKON).

Ιδρύθηκε από τον Abby Charan De (1896-1977), που το 1959 έγινε μοναχός και αυτομετονομάσθηκε σε Α. Τσ. Μπακτιβεντάντα Σουάμ Πραμπουπάντα. Το 1965 και σε ηλικία 69 ετών, πήγε στις Η.Π.Α. και ένα χρόνο αργότερα ίδρυσε την οργάνωση αυτή, η οποία σιγά-σιγά εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη. Τη δεκαετία του 1980 η οργάνωση άρχισε να δραστηριοποιείται τόσο στον Ελλαδικό, όσο και στον Κυπριακό χώρο.

Πριν από το θάνατο του γκουρού (1977) ανώτατο διοικητικό όργανο της κίνησης ήταν η «Επιτροπή Κυβερνητικών» που αποτελείτο από 11 γκουρού και 12 «πιστούς υψηλής τάξης». Οι γκουρού ήσαν υπεύθυνοι για την όλη ζωή των πιστών, ακόμη και για την εκλογή των συζύγων. Μετά τον θάνατο του Πραμπουπάντα, οι ένδεκα γκουρού εξελέγησαν «Πνευματικοί Δάσκαλοι» και η υδρόγειος διαιρέθηκε σε ένδεκα «Ζώνες», μία για κάθε γκουρού. Ο πνευματικός Δάσκαλος ταυτίζεται με τον ίδιο τον Θεό, ο λόγος του είναι νόμος και πρέπει να εκτελείται χωρίς συζήτηση. Στο καθημερινό πρόγραμμα των οπαδών υπάρχουν απαραιτήτως και προσευχές στον «πνευματικό δάσκαλο» (Roswithasieper, Psychokulte-erfahrungsberichte Betroffener, Munchen 1986, sel. 87).

Για τη δράση και τις αρνητικές συνέπειες της κίνησης στο δικό μας χώρο παραθέτουμε την πολύ σημαντική απόφαση του Εφετείου Αθηνών με αριθμό 7820/1986, το οποίο διέταξε την οριστική και αμετάκλητη διάλυση του σωματείου της με την επωνυμία «εκπολιτιστική Οργάνωσις Μπακτβεντάτα».

«Το εφεσίβλητο σωματείο είναι παράρτημα της Ινδουϊστικής προελεύσεως θρησκευτικής κινήσεως «Κρίσνα». Δια των αρμοδίων οργάνων του προσελκύει άπειρα, κυρίως νεαρά και ανήλικα, άτομα τα οποία έχουν διάφορα προβλήματα, από περιουσιακής μέχρι αισθηματικής φύσεως, αλλά και προβλήματα με τις αρχές, και των οποίων υπόσχονται λύση.

Έτσι ο μάρτυρας Ι. Μ., ο οποίος αποτέλεσε μέλος και ηγετικό στέλεχος του εφεσίβλητου Σωματείου (υπεύθυνος των Δημοσίων Σχέσεων) επί ενάμισυ έτος πριν από την κατά το 1983 «ανάνηψη» και αποχώρησή του, έχει γι' αυτό δική του και άμεση γνώση, ρητά καταθέτει για μια κοπέλα μέλος, που είχε πρόβλημα με ένα οικόπεδο και ανέλαβε η οργάνωση (το εφεσίβλητο σωματείο) να της το λύσει, καθώς και για τον Γ. Ι. Άλλο μέλος του οποίου υποσχέθηκαν τη λύση κάποιου ερωτικού του προβλήματος με τη νέα που αγαπούσε και το ότι στη διάρκεια της παραπάνω θητείας του προσελκύθηκαν και έγιναν μέλη του εφεσίβλητου σωματείου η Π. Μ. Και η Π., που ήταν τότε ανήλικες.

Για τον εαυτό του καταθέτει, ότι πριν μπει στην οργάνωση, είχε έξι καταδικαστικές αποφάσεις για ακάλυπτες επιταγές και ότι πίστευε ότι ο Θεός Κρίσνα θα του έλυνε όλα του τα προβλήματα. Αποδείχθηκε επίσης απ' όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν ότι οι διοικούντες το εφεσίβλητο σωματείο, για λογαριασμό του, υπόσχονται ταξίδια στο εξωτερικό και δίνουν και φοιτητικές κάρτες σε μέλη, και ας μην είναι φοιτητές, δελεάζοντας και με τον τρόπο αυτό τα παραπάνω άτομα για να γίνουν μέλη του, καθώς επίσης και με την δωρεάν παροχή φαγητού και καταλύματος στο μίσθιο οίκημά του στην οδό Σόλωνος 133 στην Αθήνα, ιδίως για νέους που προέρχονται από την επαρχία, το οποίο τύποις μόνο αποτελεί τα «γραφεία» και «εντευκτήρια» του, γιατί στην ουσία είναι ναός του Κρίσνα, που διαθέτει βωμό καθώς και εικόνες του και ομοιώμάτα του.

Όταν κάποιος πάει στον ναό υπάρχει ένα βιβλίο όπου γράφει το όνομά του, τη διεύθυνσή του και το τηλέφωνό του. Από τα στοιχεία αυτά ξεκινούν οι αρμόδιοι του εφεσίβλητου σωματείου, και γίνονται φρικτοί, εκμεταλλευόμενοι και τα πιο πάνω προβλήματα που θέτουν σε γνώση τους οι υποψήφιοι. Και ο εν λόγω μάρτυρας είχε τηλεφωνήσει στους αδελφούς Γ. Και Α. Ι. Στον ναό υπάρχει βραχμάνος και γίνεται μύηση στον Θεό Κρίσνα, όχι όμως στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό, κυρίως στην Ιταλία αλλά και στη Γαλλία, στις οποίες χώρες πήγε ο προαναφερθείς μάρτυρας, για να γίνη, όπου και έγινε πράγματι, η μύηση του Δ. Ο. και της Π.

Τα μέλη ζουν μέσα στον ναό σε κοινόβιο, αλλάζουν όνομα, κουρεύονται, ξυρίζουν στην κυριολεξία το κρανίο τους, αφίνοντας μια τούφα μαλλιών στο πίσω μέρος και φορούν τη χαρακτηριστική πορτοκαλόχρωμη ενδυμασία τους, έχουν ένα κομποσχοίνι με 108 χάντρες, ξυπνούν κάθε μέρα στις 4 το πρωί για την ακολουθία με την οποία υμνούν τον Κρίσνα και μετά τις 10 το πρωί βγαίνουν στους δρόμους όπου διαθέτουν βιβλία, πίνακες και ψάλλουν την ιερή ψαλμωδία τους «Χάρε Κρίσνα, Χάρε Κρίσνα, Κρίσνα Κρίσνα, Χάρε Χάρε, Χάρε Ράμα, Ράμα Ράμα, Χάρε Χάρε», έχουν ορισμένο τελετουργικό και τυπικό. Μέσα στον ναό με τη βοήθεια τέτοιων ψαλμωδιών και χορών και αρωματικών φυτών και ουσιών που καίνε κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών τους τελετών, τα μέλη πέφτουν σε κατάσταση εκστάσεως. Την παραπάνω ψαλμωδία, που αποτελείται από 16 λέξεις πρέπει να την ψάλλουν 1734 φορές την ημέρα.

Τα μέλη του εφεσίβλητου σωματείου πριν από τη μύηση υφίστανται μία πραγματική πλύση εγκεφάλου από τη διδασκαλία του Κρίσνα και πρέπει πριν απ' αυτήν να ενστερνισθούν τις βασικές του αρχές, όπως περιγράφονται στο προσκομιζόμενο βιβλίο με τον τίτλο «Η Μπαγκαβάντ-γκιτά, έτσι όπως είναι» οι σπουδαιότερες από τις οποίες αναγράφονται στους στίχους:

α) 30-40 του κεφαλαίου «Το περιεχόμενο της Μπαγκαβάντ-γκιτά»: «… Γνωρίζεις τα καθήκοντά σου σαν ξάστρια: σύμφωνα με αυτά πρέπει να πολεμήσεις για τις θρησκευτικές αρχές, χωρίς να διστάζεις. Μακάριοι οι ξάστρια στους οποίους δίδεται η ευκαιρία σαν αυτή να πολεμήσουν, ω Πάρτα, γιατί έτσι ανοίγεται η ευκαιρία σαν αυτή να πολεμήσουν, ω Πάρτα, γιατί έτσι ανοίγεται γι' αυτούς η πόρτα των ανωτέρων πλανητών… Αν σκοτωθείς πολεμώντας θα κερδίσεις τους ανωτέρους πλανήτες, αν νικήσεις θα απολαύσεις το βασίλειο της Γης… (σελ. 74-75).

β) 27-29 του κεφαλαίου «Η πιο απόκρυφη γνώση»: «… Οτιδήποτε και αν κάνεις, οτιδήποτε και αν τρως, οτιδήποτε κι αν θυσιάζεις, κάνε τα προσφορά σε μένα, ω γιέ της Κούντι. Έτσι θα απαλλαγείς από όλες τις συνέπειες των αγαθών και των κακών πράξεών σου. Χάρη σ' αυτή την αρχή της απάρνησης θα απελευθερωθείς και θα έρθεις κοντά μου… Όποιος με υπηρετεί με αφοσίωση ζει σε Μένα» (σελ. 249).

γ) 30 του ίδιου κεφαλαίου «Η πιο απόκρυφη γνώση»: «Όποιος εξασκεί την αφοσιωμένη υπηρεσία, πρέπει να θεωρείται άγιος άνθρωπος ακόμα κι αν κάνει τις χειρότερες πράξεις, διότι βαδίζει στο σωστό δρόμο» (σελ. 250).

Το ίδιο βιβλίο έχει αφιερώσει ολόκληρο κεφάλαιο στην «αφοσιωμένη υπηρεσία» (σελ. 299-311). Είναι η αφοσίωση αφομοίωση για την οποία μιλά ο μάρτυρας Ι. Μ. συνεπεία της οποίας, όπως καταθέτει, τα μέλη διακόπτουν κάθε δεσμό με την οικογένεια και το επάγγελμά τους και αφοσιώνονται στον Θεό Κρίσνα. Έτσι απαρνούνται τους εαυτούς τους και την οικογένειά τους και γίνονται τυφλά όργανα της οργανώσεως.

Πολύ χαρακτηριστικό της καταστάσεως αυτής και της ψυχολογίας των μελών, που τους δημιουργείται με την πιο πάνω «διδασκαλία», είναι ο ξυλοδαρμός, στις 11. 9. 83 της μητέρας του προαναφερθέντος Γ. Ι., Α., και των δύο φίλων της που τη συνόδευαν, από τους Κ. Π., Πρόεδρο του εφεσίβλητου σωματείου, και τα μέλη Μ. Γ. Και Δ. Ο., διότι μετά το πέρας ιεροτελεστίας που διηύθυναν αυτοί, ζήτησαν η μητέρα του Γ. Ι. και οι συνοδοί της να τους ακολουθήσει στην οικία του, για να δει τον ασθενούντα πατέρα του, τους οποίους (δράστες του ξυλοδαρμού) κάλεσε ο ίδιος ο Γ. Ι., συνεπεία τη μεταστροφή της προς τους γονείς του φυσικής αγάπης σε μίσος εξ αιτίας των ολέθριων αποτελεσμάτων όλης της παραπάνω διδασκαλίας «αφοσιώσεως» του στις αρχές του Κρίσνα. Πρόκειται για την πράξη για την οποία, χαρακτηρισθείσα ως επικίνδυνη σωματική κάκωση, παρεπέμφθηκαν οι πιο πάνω δράστες της, με το υπ' αριθ. 852/84 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, άσχετα αν με την προσκομιζόμενη σε απόσπασμα υπ’ αριθ. 20677/86 απόφασή του το τελευταίο έπαυσε οριστικά. Λόγω ανακλήσεως της εγκλήσεως και αποδοχής από τους κατηγορουμένους, την ποινική δίωξη, αφού προδήλως χαρακτήρισε την διωκόμενη πράξη ως απλή σωματική βλάβη.

Επίσης χαρακτηριστικό της «αφοσιώσεως» των μελών είναι και το γεγονός ότι την Π., που ήταν φοιτήτρια βιολογίας στο πτυχίο, την σταμάτησε ο Γκουρού. Οι διοικούντες το εφεσίβλητο σωματείο και μετά την αποχώρηση, μετά από μεγάλες και υπεράνθρωπες προσπάθειες, κάποιου μέλους δεν τον άφηναν σε ησυχία, αλλά με επιμονή και φορτικά τηλεφωνήματα προσπαθούσαν να τον πείσουν να επιστρέψει, όπως συνέβη με τον προαναφερθέντα Γ. Ι. όταν κατόρθωσε να απαγκιστρωθεί από αυτό.

Επίσης προβλήματα δημιούργησε η αποχώρηση και του μάρτυρα Ι. Μ. τον οποίο παρά το ότι τους έστειλε επιστολή και τρία εξώδικα περί της αποχωρήσεώς του, δεν τον διέγραψαν και έλεγαν ότι λείπει. Κανένα βιβλίο ή έντυπο για την καλλιέργεια του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των μελών του, όπως ρητά ορίζει το περί του σκοπού του άρθρο 3 του καταστατικού του, δεν εξέδωσε το εφεσίβλητο σωματείο.

Όλα τα προσκομιζόμενα βιβλία και το περιοδικό «επιστροφή στον Κρίσνα» (το οποίο παρά την άρνηση του εφεσίβλητου ότι προέρχεται από αυτό, αποδείχτηκε το αντίθετο από όλα τα εκτεθειμένα αποδεικτικά στοιχεία και ιδίως από τις περιεχόμενες στη δεύτερη σελίδα του εξωφύλλου του ενδείξεις: «εκδόσεις Μπακτιβεντάντα» και Υπεύθυνος κατά τον Νόμον: «Γ. Πλάτωνος 63 Καλαμάκι», δηλαδή ο ένας από τους πρωταγωνιστές του πιο πάνω ξυλοδαρμού μέλος του, μιλούν για τον Θεό Κρίσνα, τους δασκάλους και τη διδασκαλία του, και καμία καλλιέργεια του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των μελών του δεν γίνεται μέσα από αυτά, με τη διατύπωση γνωμών, σύμφωνων ή αντίθετων ή έστω με την ενθάρρυνση τέτοιου διαλόγου ή αντίλογου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανώτερες πράγματι πνευματικές σφαίρες, αλλά γίνεται απλώς ο φορτικός και στείρος μονόλογος που, σε συνδυασμό με όσα προαναφέρθηκαν, οδηγεί στην αποχαύνωση, στη στέρηση κάθε ελευθερίας και πρωτοβουλίας από τα μέλη του, στη μετατροπή τους σε άβουλα όντα και όργανα και στην πλήρη υποταγή τους σε ανθρώπους και σκοπούς ξένους προς τη φύση και την έννοια του ανθρώπου ως ελεύθερου όντος και προς τις ευγενείς παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του Ελληνικού λαού.

Όλα όσα προαναφέρθηκαν δεν συμβιβάζονται προς την έννοια εκπολιτιστικού σωματείου, προς την οποία είναι πράγματα αδιανόητα οι μυήσεις μελών, ο ναός, ο βωμός, οι τελετουργίες, ο τρόπος κουράς και αμφιέσεως και συμπεριφοράς των μελών του και όλα τα λοιπά περιστατικά που προαναφέρθηκαν και που συνιστούν απόκλιση από την έννοια του αυτή.

Δημιουργία αρχείου: 26-10-2018.

Τελευταία μορφοποίηση: 26-10-2018.

ΕΠΑΝΩ