Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Ανατολικές θρησκείες

Mετενσάρκωση: Tο «βαρύ πυροβολικό» της Nέας Eποχής * Εκ της ανατολικής πύλης * Γκουρού - τσαρλατάνοι και Νέα Εποχή * Γιόγκα και Διαλογισμός: Νεοεποχίτικη θρησκευτική πρακτική με το μανδύα της άσκησης

Η ανατομία της σύγχρονης θρησκευτικότητας

Νεοεποχίτικη απειρία

Τού Λάμπρου Κ. Σκόντζου, Θεολόγου - Καθηγητού

 

Πηγή: Περιοδικό "Διάλογος" Νο 95. Ιανουάριος-Μάρτιος 2019. Ενημερωτικό Περιοδικό Διορθοδόξου Συνδέσμου Πρωτοβουλιών Γονέων

Αναδημοσίευση από: https://www.impantokratoros.gr/6CCF0EAD.el.aspx

 

Είναι διαπιστωμένο πως η ανθρωπότητα βιώνει σήμερα μία πρωτόγνωρη πνευματική σύγχυση. Οι κοσμογονικές αλλαγές, που συνέβηκαν στα τέλη τού περασμένου αιώνα, σήμαναν την παταγώδη χρεωκοπία και κατάρρευση τών κυρίαρχων ιδεολογιών, μαρξισμού, μηδενισμού και αθέου υπαρξισμού.

 

Αναμφίβολα, η κατάρρευση και η χρεωκοπία αυτών τών αθεϊστικών και υλιστικών συστημάτων, είχε ως άμεση συνέπεια τη στροφή τού σημερινού ανθρώπου προς τη θρησκεία. Σε χώρες, όπου κυριαρχούσε ο αθεϊσμός και μάλιστα ο καταναγκαστικός αθεϊσμός, διαπιστώνουμε μία απρόσμενη άνθιση τής θρησκευτικότητας. Πρώην άθεοι, κυρίως μαρξιστές, μένοντας «ιδεολογικά άστεγοι», στράφηκαν προς τη θρησκευτικότητα. Μόνο που αυτή η θρησκευτικότητα δεν είναι, σε μεγάλο βαθμό, υγιής, αλλά νοσηρή ψυχική και πνευματική κατάσταση, η οποία εμφορείται από πρωτοφανή μυστικισμό και αποκρυφισμό. Κι αυτό διότι οι άνθρωποι αυτοί, εμποτισμένοι με τα δόγματα τού αθεϊσμού και τού ευδαιμονισμού για δεκαετίες, ήταν δύσκολο να προσεγγίσουν την υγιή θρησκευτικότητα, πολλώ δε μάλλον να ασπασθούν την χριστιανική πίστη, η οποία προϋποθέτει όρους και περιορισμούς.

Μυστικισμός και αποκρυφισμός είναι η υποκατάσταση τής πίστεως στον Θεό με την πίστη σε «απόκρυφες δυνάμεις», οι οποίες υποτίθεται ότι υπάρχουν είτε στον έσω άνθρωπο, είτε στη φύση και οι οποίες υποτίθεται ότι διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στη ζωή τού ανθρώπου. Διατυμπανίζεται μάλιστα από τους προωθητές τού αποκρυφισμού, πως η στροφή στην πίστη προς τις «απόκρυφες δυνάμεις» αποτελεί δήθεν «πνευματική επανάσταση», η οποία θα σημάνει την «απελευθέρωση τού ανθρώπου από τον καταπιεστικό μονοθεϊστικό ζυγό τών δύο τελευταίων χιλιετιών»!

Αυτή την «πνευματική επανάσταση» οι ηγήτορες τού παγκόσμιου αποκρυφισμού, την ονόμασαν «Νέα Εποχή» και τη σύνδεσαν με τις αλλόκοτες, πρωτόγονες και παράλογες δοξασίες τής αστρολογίας. Κάπου, λένε, στα τέλη τού περασμένου αιώνα «μπήκαμε» στη «Νέα Εποχή τού Υδροχόου». Καθ’ ότι, σύμφωνα με τις παραδοξολογίες τους, η «πορεία» τού ηλιακού μας συστήματος, κάθε δύο χιλιάδες χρόνια, «μεταπίπτει» σε ένα από τα ζώδια τού ουράνιου ζωδιακού κύκλου και εισερχόμαστε κάθε φορά σε μία «νέα εποχή». Η προηγούμενη «εποχή» ήταν η «Εποχή τών Ιχθύων», δηλαδή τού Χριστιανισμού, αφού ο ιχθύς, συμβολίζει τον Χριστό και με το κρυπτογραφικό συνθηματικό «ΙΧΘΥΣ», οι πρώτοι Χριστιανοί, κατά την εποχή τών διωγμών, αναγνωρίζονταν μεταξύ τους. Η λέξη «ΙΧΘΥΣ» ερμηνεύεται ως «Ιησούς Χριστός, Θεού Υιος, Σωτήρ». Χάρις σε αυτό το ιερό χριστιανικό συνθηματικό, οι αποκρυφιστές «βάπτισαν» την χριστιανική εποχή «Εποχή τών Ιχθύων». Έτσι λοιπόν, όπως ισχυρίζονται, με την είσοδο στην 3η μ. Χ. χιλιετία, «επήλθε» η «μετάπτωσή» μας στον αστερισμό τού Υδροχόου, μπαίνοντας στη «Νέα Εποχή τού Υδροχόου» και αφήνοντας ανεπιστρεπτί την «Εποχή τών Ιχθύων» και μαζί τον Χριστιανισμό! Διευκρινιστικά αναφέρουμε πως όλα αυτά δεν έχουν ουδεμία επιστημονική βάση και είναι αυθαίρετοι ορισμοί τών αποκρυφιστών. Κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν συμμερίζεται αυτά τα αστήρικτα και παιδαριώδη θεωρήματα.

Η «Νέα Εποχή τού Υδροχόου», κατά τους αποκρυφιστές, εισήγαγε την ανθρωπότητα νομοτελειακά σε μία «νέα πνευματική πορεία». Έφερε δήθεν την «πολυπόθητη ελευθερία που ζητούσε εδώ και αιώνες ο άνθρωπος». «Αποκάλυψε το έως τώρα επτασφράγιστο μυστικό», ότι «ο άνθρωπος είναι θεός» και ότι καλείται αυτή τη «λαμπρή περίοδο» να συνειδητοποιήσει την «θεότητά» του και να την «αξιοποιήσει για την ευτυχία του»! Τού «φανέρωσε» επίσης και μία άλλη «μεγάλη κρυμμένη αλήθεια», (φυσικά το απόλυτο ψεύδος), ότι «προσωπικός Θεός δεν υπάρχει», παρά μία νεφελώδης «απρόσωπη ενέργεια» και άρα ο άνθρωπος καλείται να αποβάλλει το φόβο και το άγχος του για εγκόσμια και μεταθανάτια τιμωρία. Επιπλέον η πίστη στη μετενσάρκωση δίνει ένα ακόμα έναυσμα για την απουσία φόβου για μεταθανάτιες συνέπειες, αφού ο άνθρωπος παραμένει δέσμιος τού «κοσμικού κάρμα», το οποίο «εκπληρώνει» με εγκόσμιες ταλαιπωρίες. Άλλωστε μαζί με τον προσωπικό Θεό, «πέθανε» και ο οιοσδήποτε κώδικας ηθικής, αφού η «Νέα Εποχή» δεν δέχεται την ύπαρξη «καλού» και «κακού», αλλά την επιτυχία ή μη, τής «αυτοπραγμάτωσης» τού ανθρώπου!

Παρενθετικά αναφέρουμε πως όλες αυτές οι δοξασίες απορρέουν από τα ανατολικά θρησκεύματα, (Ινδουϊσμός, Βουδισμός, Λαμαϊσμός, Ταοϊσμός, κ.λπ.), τα οποία έχουν εισβάλει στο δυτικό κόσμο και έχουν κυριαρχήσει στον άγευστο πνευματικότητας δυτικό άνθρωπο, με την «πνευματικότητά» τους και τις πρακτικές τους.

Τη θέση τού «απρόσωπου Θεού» στον αποκρυφισμό και τον μυστικισμό την έχουν πάρει οι «μυστικές δυνάμεις», είτε αυτές είναι αστρικές (αστρολογικός αποκρυφισμός), είτε γήινες (φυσιολατρικός αποκρυφισμός). Το αξιοπαρατήρητο είναι πως ο νεοεποχίτικος αποκρυφισμός και εσωτερισμός, ενώ αρνείται την προσωπική υπόσταση τού Θεού, δέχεται προσωπικές αστρικές και γήινες απόκρυφες δυνάμεις, οι οποίες υποτίθεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή τού ανθρώπου. Για να μπορέσει να τις «τιθασεύσει» και να «επωφεληθεί» από αυτές, πρέπει να ασκεί τις λεγόμενες «απόκρυφες τέχνες», όπως είναι η μαγεία, ο πνευματισμός, η μαντική, η αστρολογία, η γιόγκα, ο υπερβατικός διαλογισμός και μία σειρά πάμπολλων μορφών παλιάς και νέας δεισιδαιμονίας. Και όλα αυτά συνδεδεμένα με την πίστη στη μετενσάρκωση, η οποία είναι η θεμελιώδης «μεταφυσική» τής «Νέας Εποχής». Είναι ευνόητο ότι για μάς τους Χριστιανούς, οι δυνάμεις αυτές, δεν είναι τίποτε άλλο, από δαιμονικές δυνάμεις, ακάθαρτα πνεύματα, τα οποία έχουν ως αποκλειστικό τους έργο να απομακρύνουν τα ανθρώπινα πρόσωπα από την πίστη στον Θεό και τη χάρη Του και να απωλέσουν τη σωτηρία τους!

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, να πληθαίνουν οι «διαχειριστές τού αποκρυφισμού», ήτοι: μάγοι, πνευματιστές, μέντιουμ, μάντεις (κάρτες Ταρώ, αριθμομαντεία, χαρτομαντεία, καφεμαντεία, κ.λπ.), αστρολόγοι, ψευτοθεραπευτές κ.α. οι οποίοι πάντοτε «με το αζημίωτο» «διαχειρίζονται» τη θρησκευτικότητα χιλιάδων ανθρώπων. Φτάσαμε στο σημείο ώστε η κάθε γειτονιά να διαθέτει πλέον την καφετζού της, το μέντιούμ της, τον αστρολόγο της, τον υπνωτιστή της! Μάλιστα χρησιμοποιούν κατά κόρον τα ΜΜΕ για τη διαφήμισή τους, χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο να κινηθεί ο νόμος εναντίον τους, παρ’ όλο ότι, πέρα από την αποκρυφιστική πρακτική, συνυπάρχει σχεδόν πάντα και το στοιχείο τής απάτης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις απάτης και εκμετάλλευσης αφελών, από «διαχειριστές τού αποκρυφισμού», οι οποίες βλέπουν συχνά το φως τής δημοσιότητας και αποδεικνύουν τη νοσηρότητα τής σύγχρονης θρησκευτικότητας.

Απέναντι στη σύγχρονη νόθα θρησκευτικότητα τού αποκρυφισμού, βρίσκεται η χριστιανική μας πίστη και μάλιστα η γνήσια μορφή της, η Ορθοδοξία μας. Ο μακαριστός αμερικανός Ορθόδοξος Αρχιμανδρίτης και σύγχρονος άγιος, π. Σεραφείμ Ρόουζ, πριν από μισό αιώνα, είχε προβλέψει αυτή την απρόσμενη άνθιση τής νόθας θρησκευτικότητας. Αλλά πρόβλεψε και κάτι άλλο, ελπιδοφόρο: ότι η Ορθοδοξία μας θα είναι η κυρίαρχη πίστη τού 21ου αιώνα! Αναμένουμε, λοιπόν, να συνειδητοποιήσει η ανθρωπότητα τη λαθεμένη πνευματική της πορεία και να ανακαλύψει το αληθινό «φως τού κόσμου» (Ιωάν. 8,12), τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, τον μοναδικό Σωτήρα και Λυτρωτή τού κόσμου, ο Οποίος συναντάται και βιώνεται μέσα στην Εκκλησία Του, την Ορθοδοξία μας, την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, την μοναδική και αληθινή Εκκλησία Του!

Δημιουργία αρχείου: 25-6-2019.

Τελευταία ενημέρωση: 25-6-2019.

ΕΠΑΝΩ